Az izraeli hadsereg (IDF) feltárt több mint háromszáz, és megsemmisített több mint száz, az iszlamista Hamász terrorszervezet építette alagutat a Gázai övezetben – közölte a katonai szóvivő

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.01.12.Minden pedagógus jól fog járni a béremeléssel, a következő években minden tanárnak, minden óvónőnek emelkedni fog a fizetése – mondta Rétvári Bence.

Be kell tiltani, hogy az EU-n kívüliről érkezhessenek vendégmunkások Magyarországra – jelentette ki Varga Ferenc, a Demokratikus Koalíció politikusa.

Az izraeli hadsereg (IDF) feltárt több mint háromszáz, és megsemmisített több mint száz, az iszlamista Hamász terrorszervezet építette alagutat a Gázai övezetben – közölte a katonai szóvivő.

Izraelnek minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje magát a Hamász ellen – jelentette ki Robert Habeck német alkancellár Izraeli látogatásán.

Belföldi hírek:

Minden pedagógus jól fog járni a béremeléssel, a következő években minden tanárnak, minden óvónőnek emelkedni fog a fizetése – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence közölte, az új kategóriákban magasabb értékben lettek meghatározva a minimális keresetek, ez a gyakornokok esetében bruttó 528 ezer forint, a Pedagógus I. kategóriában 538 ezer forint, Pedagógus II. kategóriában 555 ezer forint, Mesterpedagógus esetében 630 ezer forint, egy Kutatótanár esetében pedig 750 ezer forint. Lesznek, akik „duplán jól járnak”, ilyenek a pályakezdők, hiszen az ő bérük nem lehet kevesebb 528 ezer forintnál, valamint a többieknél nagyobb mértékben emelkedik a fizetése azoknak is, akik hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkoznak, hiszen nekik húsz százalék többlet jár – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzáfűzte, a teljesítménybérezés miatt azok is jól járnak, akik többet tesznek a gyermekekért.

Pár percen múlott egy kismama élete a IX. kerületben, jelentette ki Gyurákovics Andrea, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője és frakcióvezetője a Heti TV Pirkadat című műsorában. A politikus a Drégely utcai önkormányzati bérházban történtekről elmondta, a kerület jelenlegi vezetése figyelmen kívül hagyta elődjének a döntését, aminek értelmében ez az épület életveszélyes és kiürítésre, lebontásra érdemes. Arról nem beszélve, tette hozzá a képviselő, hogy ebben a házban közös illemhelyek vannak, noha a 2019-ben győztes koalíció programjában az is szerepelt, hogy ezeket az áldatlan állapotokat megszünteti. Gyurákovics Andrea szerint az ellenzékben lévő Fidesz frakció tagjai rendszeresen felhívják a képviselők figyelmét erre a helyzetre, minden alkalommal elmondva, hogy bár vannak önkormányzati rendeletek az épületfelújításokkal kapcsolatban például, de azok végrehajtására valamiért nem kerül sor, felelősök nincsenek. A városvezetés ebben a ciklusban szinte semmit nem tett, most is leginkább a látványberuházásokra helyezik a hangsúlyt. A frakcióvezető szerint a kerületben élők is belátják, változás kell Ferencvárosban. A Fidesz helyi politikusai dolgoznak, lehet mondani, hogy négy és fél éve folyamatos kampányüzemmódban végzik munkájukat.

Ingyenessé válhat áprilistól a diákok és a nyugdíjasok helyi közlekedése Kecskeméten, a városban munkát vállalók havi bérletárait pedig a felére csökkentenék. A februári közgyűlés ilyen tartalmú döntése esetén a változások már áprilistól életbe léphetnek – közölte Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) polgármester. A városvezető elmondta: a MÁV-Volán-csoport év eleji bejelentései kapcsán a februári közgyűlésen egy új kecskeméti tarifarendszerre vonatkozó javaslatot tesz a képviselő-testületnek.

Be kell tiltani, hogy az EU-n kívüliről érkezhessenek vendégmunkások Magyarországra – erről beszélt a Demokratikus Koalíció politikusa. Varga Ferenc úgy fogalmazott: a kormány hazudott, nem az üres álláshelyekre veszik fel a vendégmunkásokat, hanem a kirúgott magyarok helyére. A független képviselő hozzátette: a Magyar Hang írta meg, hogy közvetlenül karácsony előtt 18 takarítónőt küldtek el egy gyöngyösi orvostechnológiai üzemből, mert a magyar dolgozók helyére filippínó vendégmunkásokat vettek fel. A politikus azt ígérte, amennyiben a DK alakíthat kormányt, akkor megtiltják, hogy az unión kívülről jöhessenek vendégmunkások.

Külföldi hírek:

A Sabak belbiztonsági szolgálat és a rendőrség csütörtökönön bejelentette, hogy sikerült meghiúsítaniuk egy terrortámadást, mely a biztonsági erők tagjait célozta Kelet-Jeruzsálemben. A közlemény szerint a támadást Dzsabel Mukaber negyed két lakosa tervezte, akik az Iszlám Állam támogatói. A múlt hónapban rendőri nyomozók és a határrendészet harcosai a Sabak irányításával letartóztatták a 21 és 23 éves gyanúsítottat. Kihallgatásuk során kiderült, hogy mindketten támogatják az Iszlám Állam ideológiáját, és rendszeresen tanulmányozták a terrorszervezettől származó tartalmakat – köztük horrorisztikus tartalmakat és gyilkosságokról készült videókat a szervezet különböző hadszínterein –, és tőlük merítettek ihletet a terrortámadás megtervezéséhez Izraelben a kelet-jeruzsálemi biztonsági erők ellen. Letartóztatásuk előtt mindketten elkezdtek felkészülni a támadásra, tanulmányozva, hogyan kell robbanóeszközt készíteni és elhelyezni. Azonban elkapták őket, mielőtt megvalósíthatták volna ambícióikat. Emellett az egyik terrorista mobiltelefonján pedofil tartalmat találtak, és emiatt újabb nyomozási aktát nyitottak ellene. Az ügyészség jelezte a bíróságnak, hogy vádat szándékozik emelni mindkét gyanúsított ellen.

Az izraeli hadsereg (IDF) feltárt több mint háromszáz, és megsemmisített több mint száz, az iszlamista Hamász terrorszervezet építette alagutat a Gázai övezetben – közölte a katonai szóvivő csütörtökön. Csütörtökön az IDF szóvivője arról tájékoztatott, hogy a Gázai övezetben tovább folytak a harcok, melyek az övezet déli részén, Hán-Juniszban kiterjednek a föld felett és a föld alatt is. A hadsereg közzétett egy videofelvételt a Hamász Hán-Junisz alatti egyik alagútjáról, ahol a talált bizonyítékok alapján korábban izraeli túszok tartózkodtak, akiket az október 7-i terrortámadás idején hurcoltak a Gázai övezetbe. A föld alatti járat építésének költségét több millió sékelre becsülik. A háború kezdete óta több mint háromszáz alagutat tártak fel, melyek közül több mint százat felszámolt a hadsereg.

A menekültstátuszt kérelmező palesztinok hivatkozhatnak arra, hogy a Gázában uralkodó általános életkörülményekre tekintettel az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) védelme „megszűnt” – ismertette álláspontját Nicholas Emiliou, az Európai Unió luxemburgi székhelyű Bíróságának főtanácsnoka. Egy uniós irányelv értelmében az UNRWA-nál regisztrált palesztin származású hontalan személyek nem kaphatnak menekültstátuszt az EU-ban. Ez a kizárás azonban már nem érvényes, ha az UNWRA védelme vagy segítségnyújtása „megszűnt” – olvasható a testület által kiadott indítványban.

Civilek elleni célzott támadásokkal és népirtással vádolta Izraelt a Nemzetközi Bíróságon (ICJ) a Dél-afrikai Köztársaság – közölte újságírókkal Adila Hassim dél-afrikai ügyvéd csütörtökön. Hassim közölte: a csütörtökön kezdődött meghallgatáson Dél-Afrika annak megállapítását kérte az ENSZ hágai székhelyű bíróságától, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szervezet elleni katonai fellépésével Gázában. A kétnaposra tervezett tárgyalás csütörtöki napján Dél-Afrika érveit, pénteken pedig Izrael válaszát hallgatja meg a bíróság.

Izraelnek minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje magát a Hamász ellen – jelentette ki Robert Habeck német alkancellár Izraeli látogatásán. A német, zöldpárti politikus támogatásáról biztosította Izraelt Jeruzsálemben a hágai Nemzetközi Bírósághoz benyújtott bírósági kereset meghallgatásának első napján, melyben a Dél-Afrikai Köztársaság a palesztinok elleni gázai népirtással vádolta meg Izraelt. Habeck, aki gazdasági miniszteri posztot tölt be a német kormányban, Jeruzsálemben Nir Barkat izraeli gazdasági miniszterrel folytatott megbeszélést, majd közös sajtótájékoztatót tartottak, melyen Barkat Izraellel szembeni elfogultság miatt bírálta a hágai Nemzetközi Bíróságot. „Izraelnek minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje magát a Hamász ellen. Biztosítanunk kell, hogy az október 7-i atrocitások soha ne ismétlődhessenek meg. Minden német nevében szolidaritást vállalunk Izraellel. A legfontosabb Izrael joga polgárai életének védelméhez, és ebben egységesek vagyunk” – mondta Habeck közös sajtótájékoztatójukon.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök angol nyelvű videofelvételt tett, melyben kijelentette, hogy Izraelnek nem áll szándékában véglegesen megszállni a Gázai övezetet, vagy kitelepíteni a lakosságát.”Izrael a Hamász terroristái ellen harcol, nem a palesztin lakosság ellen, és mi ezt a nemzetközi joggal teljes mértékben összhangban tesszük” – mondta a kormányfő néhány órával azelőtt, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság meghallgatja Dél-Afrika keresetét, melyben a palesztinok elleni népirtással vádolják Gázában Izraelt. Az utóbbi napokban kormányának több minisztere, köztük Itamar Bengvír nemzetvédelmi miniszter és Becalel Szmotrics pénzügyminiszter azt hangoztatta, hogy ismét izraeli telepeket kell létrehozni az övezetben, illetve hogy ösztönözni kell a gázai palesztinok „önkéntes kivándorlását”.

Kegyetlenül eltaposták a szabadságot, ma egyre inkább orwelli világot élünk – erről beszélt Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök. A Jog és Igazságosság (PiS) nemrég ellenzékbe került jobboldali párt politikusa arra reagált, hogy Donald Tusk és új baloldali kormánya erőszakkal vette át a hatalmat a köztelevízió, a közrádió és a közszolgálati hírügynökség felett. „Azoknak, akik a lengyel szabadságért alkudoztak, tudniuk kell, hogy a lengyel szabadság elleni támadás az első lépés a saját maguk elleni ítélethez, amely ítélet valahol mélyen a történelem lapjain van megírva” – hangsúlyozta a Jog és Igazságosság parlamenti képviselője a Sieci hetilapnak nyilatkozva. Hozzátette, hogy a szabadság nagyon is összefügg a szólásszabadsággal.

Időjárás:

Ma újra mindenütt a napsütésé lesz a főszerep.

Este is marad a nyugodt időjárás, csillagfényes égbolttal.

A hőmérséklet jellemzően 2 – 4 fok köré emelkedik.