A Netanjahu felmentését megnehezítő törvény csak a következő Kneszet-ciklusban lép hatályba

A Netanjahu felmentését megnehezítő törvény csak a következő Kneszet-ciklusban lép hatályba

A Legfelsőbb Bíróság szerdán ítéletet hirdetett a Binjámin Netanjahu miniszterelnök cselekvőképtelenné nyilvánítását megakadályozó törvény kapcsán. A bíróság bár nem kaszálta el a törvényt, úgy határozott, hogy az csak a következő Kneszet-ciklusban lép életbe.

Miről szól a törvény: A márciusban elfogadott törvény az Alaptörvény: A Kormány kvázi alaptörvény módosítása, amely kimondja, hogy a miniszterelnököt csak egészségügyi okokból lehet alkalmatlannak nyilvánítani a szolgálatra.

  • A törvény erre két módot kínál: a miniszterelnök maga közli, hogy fizikailag vagy szellemileg nem képes ellátni feladatait. A másik opció, hogy a kormány tagjainak 75%-a akarata ellenére kéri a felmentését, ami a Kneszet 80 tagjának jóváhagyásával lép életbe.
  • A sorok között: A törvényt látszólag azért szorgalmazta a kormány, hogy a bíróság vagy a főügyész ne tudja felmenteni Netanjahut a folyamatban lévő korrupciós perével kapcsolatos 2020-ban aláírt összeférhetetlenségi megállapodásmegsértéséért, amiért részt vesz koalíciója igazságügyi reformtervének előmozdításában.

A Legfelsőbb Bíróság szerdán 6:5 bírói többséggel kimondta, hogy az Alaptörvény módosításának érvénybe léptetését el kell halasztani, a 26. Kneszet-ciklusig.

Ez ,,egy személyre szabott módosítás, amely visszaélésnek minősül a Kneszet alkotmányozó felhatalmazásával” – állapítja meg az ítélet.

Eszter Hajut a Legfelsőbb Bíróság (akkori) elnöke: ,,A hivatalban lévő miniszterelnök személyes érdeke motiválta és igazolta a törvényt. Ez egyértelműen és nyilvánvalóan sérti a törvény előtti egyenlőséghez való jogot.”

A bíróság a törvény elleni petíció benyújtásakor ideiglenes intézkedést adott ki, arra összpontosítva a vitát, hogy a törvény mikor lép hatályba, jelezve, hogy nem kívánja megsemmisíteni azt.

Gali Baharav-Miara főügyész nem védte meg a törvényt, és az ideiglenes intézkedésre adott válaszában kijelentette, hogy a törvény hatálybalépésének legalább a következő Kneszetig történő elhalasztása lehetővé tenné egy szélesebb körű, előremutatóbb mechanizmus létrehozását.