Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök újabb politikai válsággal nézhet szembe

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.01.03.A kormány kiemelt figyelmet fordít az idősebb korosztályra – jelentette ki a miniszterelnök főtanácsadója.

Legyen 2024 a szociális szektor éve, az LMP elvárja a kormánytól, hogy az idén hatékony lépéseket tegyen a szociális szektor megerősítése érdekében – mondta Hohn Krisztina.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök újabb politikai válsággal nézhet szembe.

Intenzív orosz rakéta- és dróntámadás érte kedden Ukrajna különböző részeit a háborúban.

Belföldi hírek:

A kormány kiemelt figyelmet fordít az idősebb korosztályra – jelentette ki a miniszterelnök főtanácsadója a közösségi-oldalán megjelent videóban. Nyitrai Zsolt közölte, hogy a 2024-es év „jó hírrel kezdődik az időseknek”, hat százalékkal emelkedik a nyugdíj összege, így az átlagos öregségi nyugdíj várhatóan több mint 230 ezer forint lesz. Hangsúlyozta, a kormány visszaépítette „a 13. havi nyugdíjat is”, amelyet februárban a hat százalékkal emelt összegben kapnak meg a nyugdíjasok. Emlékeztetett: a kormány 2010-ben ígéretet tett arra, hogy megvédi a nyugdíjak értékét. Mint mondta, eddig öt alkalommal került sor nyugdíjprémium kifizetésére, és bevezették a Nők40 programot. Fontos feladat az idősek biztonságáról való gondoskodás, ezért vezette be a kormány az Európában egyedülálló, ingyenes Gondosóra programot – emelte ki a miniszterelnök főtanácsadója. A videóban Ábrahám Katalin, az Idősek Tanácsa tagja kiemelte: a kormány valóban megtartja a 2010-ben tett ígéreteit, és kiáll a nyugdíjasok érdekeiért; fontosnak tartja a nyugdíjas korosztály tiszteletét és megbecsülését.

A nyugdíjasok az új évben is számíthatnak a kormányra, amely az idén januártól 6 százalékkal emeli a nyugdíjakat – erről beszélt a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a kormány közösségi-oldalára kedden feltöltött videóban. A kormány az előző évekhez hasonlóan 2024-ben is megőrzi a nyugdíjak értékét. Az újabb 6 százalékos emelés azt jelenti, hogy átlagosan több mint havi 13 ezer forinttal lesz magasabb a nyugdíj a decemberinél. Az emelt összeg először január 12-én érkezik a bankszámlákra – ismertette Vitályos Eszter. Hozzátette: a mintegy 2,5 millió nyugdíjasnak további jó hír, hogy februárban érkezik a 13. havi nyugdíj is; a nyugdíjasok megélhetését nemcsak „a szankciós inflációt követő nyugdíjjal”, hanem az árfigyelő rendszerrel és a rezsicsökkentéssel is segítik. „Az elmúlt 14 év kormányzati politikája eddig is bizonyította, hogy betartottuk az idős honfitársainknak tett ígéretünket: megvédtük őket és megőriztük a nyugdíjak vásárlóértékét. Ez idén sem lesz másképp. A nyugdíjasok továbbra is számíthatnak a kormányra” – mondta Vitályos Eszter közösségi-videójában.

Legyen 2024 a szociális szektor éve, az LMP elvárja a kormánytól, hogy az idén hatékony lépéseket tegyen a szociális szektor megerősítése érdekében – mondta az LMP népjóléti és családügyi szakszóvivője. Hohn Krisztina sajtótájékoztatóján kiemelten fontosnak nevezte a szociális dolgozók, gondozók, ápolók bérének, valamint az ápolási díjnak legalább inflációkövető emelését. Több mint tíz éve nem nőtt a családi pótlék összege, ha csak az inflációt nézzük, már a jelenlegi többszörösének kellene lennie – jegyezte meg. Az ellenzéki politikus szólt arról is, hogy pártja szükségesnek tartja a mindenkori öregségi nyugdíjminimum, illetve szociális vetítési alap növelését is legalább 50 ezer forintra, mert a jelenlegi 28 500 forint nagyon kevés. A kormánynak mindenképpen intézkednie kell, ha szeretnénk, hogy a szociális ágazat valóban hatékony rendszerként működhessen – hangoztatta Hohn Krisztina.

Külföldi hírek:

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök újabb politikai válsággal néz szembe, amelyben ezúttal védelmi minisztere, Joáv Gallant és a háborús kabinet tagja, valamint egykori politikai riválisa, Beni Ganz az érintett. A miniszterelnökre egyre nagyobb belpolitikai nyomás nehezedik az október 7-i biztonsági és hírszerzési mulasztások, a Hamász által fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátásának sikertelensége, valamint a palesztin civil áldozatok számának növekedése miatti nemzetközi bírálatok miatt. A The Jerusalem Post szerint Netanjahu és a háborús kabinet tagjai közötti szakadék napról napra mélyül a Gáza elleni folyamatos támadással. Az izraeli média arról számolt be, hogy a Netanjahu és Gallant közötti „jelentős feszültségek” eszkalálódtak.

Az izraeli hadsereg (IDF) több ezer katona kivonására készül a Gázai övezetből, beleértve a tartalékos katonákat is, akik visszatérnek családjukhoz és civil munkájukhoz. Egy izraeli tisztviselő megerősítette, hogy a hadsereg átáll a háború következő fázisára. A tisztviselő hangsúlyozta, hogy ez a szakasz is intenzív lesz, és több hónapig fog tartani. „Legalább hat hónapig fog tartani, és a terroristák elleni intenzív hadműveletekkel jár majd” – mondta a tisztviselő. Hangsúlyozta, hogy a Hamász felszámolásának célja továbbra is prioritás marad. Az izraeli tisztviselő azt is elmondta, hogy várhatóan összesen öt dandár hagyja el a Gázai övezetet, köztük több ezer katonából álló, tartalékosokból álló dandárok. A tisztviselő hozzátette, hogy a Gázát elhagyó katonák egy részét felkészítik a Hezbollah elleni konfliktus esetleges eszkalálódására az északi fronton. Az elmúlt napokban heves tűzváltások voltak a határ mentén: az IDF beszámolt a libanoni terrorista célpontok elleni kiterjedt csapásokról, miközben a Hezbollah továbbra is rakétákat és páncéltörő rakétákat lőtt ki Izrael felé. „Az elkövetkező időszak kritikus, és szorosan figyelemmel kísérjük a libanoni határon kialakult helyzetet. A Hezbollah folyamatos fenyegetése jelentős kihívást jelent, és ha a diplomáciai intézkedések nem vezetnek eredményre, nem lesz más választásunk, mint katonai eszközökkel kezelni a biztonsági problémákat” – mondta a tisztviselő.

Az Izraeli Védelmi Erők Katonai Rendőrsége vizsgálatot indított egy palesztin fogoly megölése ügyében a Gázai övezetben, amelyet állítólag egy katona követett el, akinek őt kellett volna őriznie – közölte a hadsereg. A terrorgyanús személyt miután a katonai hírszerzési igazgatóság 504-es egységének terepszemléjén kihallgatták, átadták egy másik katonának, hogy őrizze. Az IDF közölte, hogy egy bizonyos ponton a gyanúsítottat őrző katona állítólag tüzet nyitott és megölte őt. A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint a katona azt állította, hogy veszélyben érezte magát, miután a terrorgyanúsított állítólag rátámadt, és ezért nyitott tüzet. „Az első információk alapján a katonai rendőrség vizsgálatot indított a lövöldözés körülményeivel kapcsolatban” – közölte az IDF.

Izrael egy példátlan lépésként azt tervezi, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon ismerteti ügyét, azzal a céllal, hogy elutasítsa Dél-Afrika ideiglenes végzés iránti kérelmét, amely a gázai izraeli katonai akciók azonnali felfüggesztését követeli – nyilatkozta Tzachi Hanegbi izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó a Ynetnek. „Izrael, a népirtás-elleni egyezmény régi aláírója, nem fogja bojkottálni az eljárást. Részt fogunk venni és cáfolni fogjuk az abszurd vádat, amely vérvádnak minősül” – mondta Hanegbi. Dél-Afrika azt állítja, hogy Izrael cselekedetei „népirtás jellegűek”, és ezzel megsérti a népirtás-elleni egyezményben vállalt kötelezettségét. „A zsidó nép minden más nemzetnél mélyebben megtapasztalta a népirtást” – magyarázta Hanegbi – „hatmillió emberünket mészárolták le brutálisan. Hasonló kegyetlenséget követtek el az izraeli állampolgárokkal szemben az október 7-i mészárlás során, de ezúttal képesek vagyunk megvédeni magunkat azokkal szemben, akik a megsemmisítésünkre törekednek. Az abszurd petíció az áldozat önvédelemhez való joga ellen szégyenletes, és elvárjuk, hogy minden civilizált nemzet kiálljon eltökéltségünk mellett”.

Intenzív orosz rakéta- és dróntámadás érte kedden Ukrajna különböző részeit a háborúban, az elnök közlése szerint négy ember meghalt, és legkevesebb 92 megsebesült. Volodimir Zelenszkij beszámolt arról, hogy Oroszország december 31-e óta mintegy 170 iráni gyártmányú Sahid drónt, ezenkívül több tucatnyi, különböző típusú rakétát vetett be Ukrajna ellen. „Légvédelmünk már harmadik napja hihetetlen erőfeszítéseket tesz. Köszönetet mondok minden partnerországnak, amely segít erősíteni légvédelmünket. Nyilvánvaló, hogy ezek révén mindennap és minden éjjel többszáz olyan életet tudunk megmenteni, amely az orosz terror áldozata lenne, ha nem volnának a Patriotok, azaz a légvédelmi rakéták és más védelmi rendszerek” – írta. Kijevet több mint tíz erős robbanás rázta meg, köztük a belvárosi épületeket – jelentették. A főváros katonai vezetése szerint a rakéták a legkülönbözőbb kerületekben csapódtak be, lakónegyedekben is. Vitalij Klicsko kijevi polgármester közölte, hogy legkevesebb tizenhat ember megsebesült a támadásokban, és hogy a város több részében nincs áram.

Leszállás közben a parti őrség repülőgépének ütközött és kigyulladt kedden a tokiói nemzetközi repülőtéren a Japan Airlines (JA) légitársaság egy érkező utasszállítója. A balesetben a parti őrség öt tagja életét vesztette, az utasszállítón tartózkodó 379 utas és személyzet biztonságban van – közölte az NHK japán közszolgálati televízió hatósági közlések alapján. A parti őrség tájékoztatása szerint az utasszállító egy olyan repülőgépükkel ütközött össze a leszállópályán, amely a szigetország nyugati partvidékén található Niigata repülőtérre vitt volna segélyszállítmányt a 48 halálos áldozattal járó újévi földrengés helyszínére. A parti őrség gépének hatfős személyzetéből a kapitánynak sikerült kimenekülnie, a többiek életüket vesztették – tették hozzá. A rendőrség közlése szerint az JA Airbus A350 típusú gépének 367 utasa és a 12 fős személyzet a csodával határos módon időben ki tudott menekülni a lángoló repülőgépből, 17-en könnyebben megsérültek.

Időjárás:

Ma változóan felhős-napos időben lesz részünk.

Este mindenütt befelhősödik az idő.

A hőmérséklet jellemzően 8 – 12 fok körül alakul.