Az izraeli idegenforgalmi minisztérium adatai szerint a háború hatására novemberben 90 százalékkal csökkent a látogatók száma

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.12.23.A cél 2024-ben az, hogy a nagy küzdelmek helyett inkább a családok legyenek megint a politika középpontjában – jelentette ki a miniszterelnök.

Holnap este köszöntik a világ keresztény egyházai Jézus születését és Karácsony ünnepét.

Az izraeli idegenforgalmi minisztérium adatai szerint a háború hatására novemberben 90 százalékkal csökkent a látogatók száma.

Kína és Oroszország kész megvédeni egymás érdekeit és közösen néznek szembe a geopolitikai változások közepette felmerülő kihívásokkal.

Belföldi hírek:

A cél 2024-ben az, hogy a nagy küzdelmek helyett inkább a családok legyenek megint a politika középpontjában – jelentette ki a miniszterelnök Budapesten nemzetközi sajtótájékoztatón. Orbán Viktor azt mondta, ha 2023-ban azért küzdöttek és dolgoztak az emberek Magyarországon, hogy amit már korábban elértek, ne veszítsék el, 2024-től azt reméli a kormány, hogy az előrelépés érdekében dolgozhat az ország. Értékelése szerint 2023 a nagy küzdelmek éve volt: itt volt a háború, a növekvő terrorfenyegetés, a migráció, az infláció és Brüsszel. Kifejtette, a kormány céljai világosak voltak: a háború esetében Magyarországnak ki kell maradnia a konfliktusból, az Európában felerősödött terrorfenyegetést mindenképpen távoltartani az országtól, a migrációt megfékezni, az inflációt letörni és Brüsszellel megegyezni, „dacára a folyamatos gáncsoskodásnak”. A miniszterelnök elmondta, az infláció, a háború, a migráció és a terrorfenyegetés kérdésében sikerrel jártak, amit célul tűztek ki, el is érték. Hozzátette: nagy küzdelmet folytattak a magyar családok is idén, mert a háború magával hozta a szankciókat, az energiaáremelést, ami veszélybe sodorta a nyugdíjak és a bérek értékét.

Azért beszélünk Magyarországon honvédelemről és honvédségről, mert az ilyen típusú hadseregek számára a legfontosabb a saját nemzetének védelme, jelentette ki Böröndi Gábor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában. Most az egyik legfontosabb feladat, hogy a hadsereget vissza kell hozni a mindennapokba. A vezérezredes szerint amíg létezett a sorkatonaság, annak pont az volt az egyik előnye, hogy össze voltak zárva különböző társadalmi és családi háttérből érkezett emberek, akik megismerhették egymást, és megtanultak egymás mellett a közös célokért küzdeni. Ma ezt a gondolatot képviseli az a tartalékos rendszer is, amit a honvédség működtet. Ahhoz, hogy valóban legyen érdeklődés a katonai pálya iránt, el kellett indítani egy toborzó kampányt. Azonban, tette hozzá Böröndi Gábor, úgy döntöttünk, nem az a cél, hogy egyszerre mindenkit felvegyünk katonának, hanem lépésről lépésre haladunk, tulajdonképpen fegyvernemenként hirdetünk toborzást. A vezérkari főnök azt is megjegyezte, Magyarország azért is van különleges helyzetben, mert a NATO-n belül nálunk a legmagasabb a hadseregben szolgáló nők aránya. Böröndi Gábor külön is említést tett arról, hogy a külföldi missziókban most az év végén az ott szolgáló katonák lelki igényeire is odafigyelnek, mindenhol lesznek karácsonyi rendezvények. A vezérezredes külön is beszélt a légvédelem fontosságáról, mint elmondta, a légtér ellenőrzésén túl külön figyelmet fordítanak arra is, hogy megfelelő módon tudják védeni az égboltot. Ezért is döntött úgy a honvédség vezetése, hogy az izraeli Vaskupola-rendszer egyes részeit megvásárolja.

Holnap este köszöntik a világ keresztény egyházai Jézus születését és karácsony ünnepét. A karácsony az egyik legnagyobb keresztény ünnep, teológiailag a húsvét ünnepe után a legjelentősebb, amellyel Jézus Krisztus születésére emlékeznek. Assisi Szent Ferenc az ünnepek ünnepének tartotta. Minden évben december 25-én tartják világszerte, habár nem ezt a dátumot tartják számon Jézus születésének. Jézus Krisztus születésére emlékezik Karácsonykor a keresztény világ, a nem keresztények pedig a szeretet ünnepét tartják. A karácsonyi ünneplés December 24-én a szentestével, karácsony vigíliájával veszi kezdetét, amelyen régi hagyomány szerint virrasztottak, böjtöltek és imádkoztak. E hagyomány nyomai maradtak fent az ilyenkor feltálalt halételekben.

Külföldi hírek:

Az izraeli hadsereg (IDF) folytatja támadó hadműveleteit és előrenyomulását a Gázai övezetben – jelentette be a katonai szóvivő. A gázai szárazföldi hadműveletek során számos fegyvert találtak az övezet északi részén fekvő Dzsabália egyik iskolájában. Az IDF jelentése szerint az elmúlt napon több tucat légitámadást hajtottak végre az iszlamista Hamász terrorszervezet hozzávetőleg 230 célpontja ellen a Gázai övezetben. A délen található Hán-Júnisz térségében a légierő megsemmisített egy rakétakilövő-állomást és egy épületet, ahol terroristákat azonosítottak. Sati térségében a levegőből semmisítettek meg egy fegyveres osztagot, az izraeli haditengerészet a terrorszervezetek tengeri erőit támadta a Gázai övezet partjainál. A héten, Libanonból indított rakéta esett lakott területre északon, a határhoz közeli Kirjat Smóna városban. A városból korábban kitelepítették az ott élőket, s a helyi önkormányzat szerint senki nem sérült meg, de anyagi kár keletkezett. A Hezbollah libanoni síita milícia vállalta magára a támadást. A libanoni mentők jelentése szerint egy nő életét vesztette egy épület elleni izraeli támadásban a határ melletti Marun al-Rasz faluban. A libanoni jelentés szerint a nő élettársa is megsérült.

A háború kezdete óta a vényköteles nyugtatók fogyasztása 21 százalékkal, a vény nélkül kapható nyugtatók fogyasztása pedig mintegy 90 százalékkal nőtt Izraelben. A szakemberek szerint a háború kitörésétől december elejéig mintegy 30 százalékkal nőtt a depresszióval és szorongással diagnosztizált betegek száma az előző év azonos időszakához képest. A gyerekek egy része, főleg a Gázai övezet környékén, az ágy alatt alszik még ma is, több mint két hónappal az október 7-i terrortámadás után – közölte Tali Smueli pszichiáter, a Makkabi egészségbiztosító pénztár mentálhigiénés osztályának igazgatója a Háárec című újságban. A felnőtteket is olyan súlyos tünetekkel utalják mentálhigiénés kezelésre, mint a kontrollálhatatlan sírógörcs, munkába állási nehézségek és számos más, depressziós tünet.

Az izraeli idegenforgalmi minisztérium adatai szerint novemberben mindössze 38 ezer turista érkezett Izraelbe, szemben a tavalyi év azonos időszakában mért 370 ezerrel. A háború hatására novemberben 90 százalékkal csökkent a látogatók száma – közölte az izraeli idegenforgalmi minisztérium. A meredek zuhanás éppen akkor következett be, amikor a minisztérium tisztviselői rekordközeli évet vártak a turizmusban a koronavírus világjárványból való globális kilábalást követően. A minisztérium adatai szerint a múlt hónapban mindössze 38 000 turista érkezett Izraelbe, szemben a tavalyi év azonos időszakában regisztrált 370 000 turistával. Tizenhatezren érkeztek az Egyesült Államokból és közel ugyanennyien Európából. Idén november végéig közel 3 millió turista érkezett Izraelbe, ami a 2019-es év azonos időszakában mért több mint 4 millióhoz képest csökkenést jelent, de még mindig több a tavalyi 2,5 milliónál – derül ki az adatokból.

A héten kormányválság közeli helyzet alakult ki Franciaországban, miután Emmanuel Macron úgy vitte át a párizsi Nemzetgyűlésen új migrációs törvényét, hogy azt a koalíciós pártokhoz tartozó képviselők közel egynegyede nem támogatta, a többséget a Republikánusok párt honatyái mellett Marine Le Pen Nemzeti Tömörülés pártjának képviselői biztosították a liberális államfőnek – számolt be a Mandiner. „A konzervatívok voksaiért Macron emberei lobbiztak, a nacionalisták beugrása azonban meglepetés volt,” és ezzel Le Pen kellemetlen helyzetbe hozta az elnököt: vagy elfogadja a segítségüket, vagy megbukik az előterjesztése.

Amit látunk, az nyílt erőszak, megfélemlítés és egy leplezetlen kísérlet arra, hogy a nyilvánosságot és a véleményszabadságot páros lábbal tiporják és minden ellenvéleményt elhallgattassanak – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Hidvéghi Balázs. A Fidesz EP-képviselőjét Donald Tusk kormányának a lengyel közmédiával szemben elkövetett ámokfutásával kapcsolatban kérdezték. „Hátborzongató, ami Lengyelországban zajlik, a Donald Tusk-féle új liberális kormány lábbal tiporja a lengyel alkotmányosságot és a hatályban lévő törvényeket” – mutatott rá Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője. Mint arról mi is beszámoltunk, Bartlomiej Sienkiewicz lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter a héten felmentette a közszolgálati televízió, a rádió és a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki a közmédiában. A lépés a Lengyelországot két ciklus óta kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) felháborodását váltotta ki, Andrzej Duda lengyel elnök pedig „kirívó alkotmánysértésről” beszélt az ügy kapcsán.

Az ukrán belügyminiszter tanácsadója, Anton Gerascsenko az X-en tett közzé egy bejegyzésést, amelyben Robert Ficót idézte, aki a napokban „megígérte, hogy megakadályozza Ukrajna NATO-csatlakozását”. A szlovák miniszterelnök véleménye szerint egy ilyen „páros” a harmadik világháború kezdetét jelentené − szúrta ki a Mandiner. „Nem fogunk beleegyezni Ukrajna NATO-tagságába, mert az a harmadik világháború kezdetét jelentené. Úgy vélem, ez soha nem fog megtörténni. Amíg lehetőségem van befolyásolni a szlovák politikai színteret, addig élni fogok a vétójogommal egy ilyen döntés ellen” – idézte Ficót a belügyminiszter tanácsadója, aki azt is hangsúlyozza: sok szakértő ellenkező véleményen van, szerintük Ukrajna NATO-csatlakozása inkább csökkentené a harmadik világháború kirobbanásának esélyét. „Biztos vagyok benne, hogy Putyin örül a miniszterelnök véleményének és az orosz narratívák előretörésének az EU-ban” – zárta bejegyzését a tanácsadó.

Kína és Oroszország kész megvédeni egymás érdekeit és közösen néznek szembe a geopolitikai változások közepette felmerülő kihívásokkal – áll a szövetségesek kormányfőinek találkozóját követően kiadott közös közleményben. Li Csiang kínai miniszterelnök Pekingben fogadta Mihail Misusztyin orosz kormányfőt, ahol a felek megerősítették kétoldalú kapcsolataikat és hangsúlyozták, a viszonyt nem befolyásolja semmilyen harmadik fél beavatkozása. A közlemény szerint Oroszország továbbra is támogatja az egy Kína politikáját és ellenzi Tajvan függetlenségének minden formáját. Misusztyin kétnapos kínai látogatása alkalmával Hszi Csin-ping elnökkel is egyeztetett. A két ország szoros kapcsolatai mindkét nép alapvető érdekein alapulnak – jelentette ki a kínai elnök az állami televízió közlése szerint, hangsúlyozva, hogy Pekingnek és Moszkvának el kell mélyítenie az együttműködést a gazdaság, a kereskedelem, az energia, a hálózatok és egyéb kapcsolatok terén.

Időjárás:

Ma is marad a túlnyomóan felhős, helyenként esős időjárás.

Este mindenütt csapadék várható.

A hőmérséklet jellemzően 7 – 11 fok köré emelkedik.