Az izraeli hadsereg újabb, a Hamász palesztin iszlamista szervezet építette alagutakat keres a Gázai övezetben

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.12.20.Szalay-Bobrovniczky Vince a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a civil szervezetekről valamint a jövő évi holokauszt megemlékezésekről.

Az LMP továbbra is harcol az akkumulátorgyarmatosítás ellen, jövőre újabb népszavazási kérdést nyújt be a témában – közölte az LMP társelnöke.

Az izraeli hadsereg újabb, a Hamász palesztin iszlamista szervezet építette alagutakat keres a Gázai övezetben.

Az orosz hadseregé a kezdeményezés a „különleges hadművelet” övezetében, az ukrán fél pedig súlyos veszteségeket szenved el – jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Belföldi hírek:

Januártól 4 ezer milliárd forintnyi uniós forrás nyílik meg a magyar emberek számára humán-, infrastruktúra- és energetikai fejlesztésre, a családok és helyi közösségek támogatására – mondta Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség államtitkára. A kormány már eddig is megelőlegezte a támogatásokat, de januártól még több pályázat lesz – ismertette a területfejlesztésért felelős államtitkár. Közölte: Magyarország már idén májusban teljesített minden feltételt az igazságszolgáltatással kapcsolatban, azóta csak „kutyakomédia” zajlott. Az Európai Parlament (EP) baloldali többsége fenyegette az Európai Bizottságot, hogy húzza az időt, de a magyar parlament decemberi jogszabály-módosításai óta már semmilyen ürüggyel sem tehetik ezt – mondta Latorcai Csaba. Hozzátette: a tárgyalásokat folytatni kell, ez a 4000 milliárd még csak kevesebb mint a fele annak, ami Magyarországnak jár. Jó lenne, ha az EP baloldali magyar tagjai „csitítanák” a testületet, de inkább „fűtik” – fogalmazott az államtitkár. Latorcai Csaba elmondta azt is: január 1-jétől önálló Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium lesz.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a civil szervezetekről valamint a jövő évi holokauszt megemlékezésekről. A politikus elsőként a nemrégiben megjelent könyvéről beszélt, amelyet Kurt Waldheimről írt. Több könyvbemutatót is szerveztek Magyarországon és Bécsben is, ezek közül a debreceni azért volt érdekes, jegyezte meg az államtitkár, mert azt a helyi zsidó közösség szervezte. Így természetesen elsősorban az egykori ENSZ főtitkár Izraellel és a zsidósággal kapcsolatos megnyilvánulásai adták a fő témát. Szalay-Bobrovniczky Vince beszélt a civil szervezetekről és azok támogatásáról is. Mint megjegyezte, a civil élet fejlődése töretlen, amihez nagyban hozzájárul a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) támogatási rendszere, valamint az idén is meghirdetett Városi és Falusi Civil Alap. Ez utóbbi kettő kapcsán az államtitkár nem tudta megmondani, hogy következő évben is kiírásra kerülnek-e, de az egészen biztos, emelte ki, hogy a NEA forrásai a következő időben is rendelkezésre állnak. Végezetül Szalay-Bobrovniczky Vince említést tett a holokauszt 80. évfordulójának megemlékezéseiről. Mint elmondta, a magyar kormány egymilliárd forintot biztosított erre, ezt az összeget a MAZSÖK külön pályázati rendszerén keresztül lehet majd felhasználni.

Az LMP továbbra is harcol az akkumulátorgyarmatosítás ellen, jövőre újabb népszavazási kérdést nyújt be a témában – közölte az LMP társelnöke. Schmuck Erzsébet úgy fogalmazott, a kormány „iszonyú erővel nyomta le az emberek torkán az akkumulátor-nagyhatalmi törekvéseit, hogy akkumulátorgyarmatot csináljon Magyarországból”, és közben meg sem hallotta az emberek tiltakozását. Az LMP „ezt az őrült ötletet” azzal próbálta megállítani, hogy több országos népszavazási kérdést is benyújtott a Nemzeti Választási Bizottsághoz, de az „mondvacsinált, nevetséges érvekkel” mind elutasította – mondta az ellenzéki politikus. Az LMP azonban nem áll meg, jövőre újabb népszavazási kérdést nyújt be, és továbbra is harcol az akkumulátorgyarmatosítás ellen – jelentette ki Schmuck Erzsébet.

Külföldi hírek:

Az izraeli hadsereg újabb, a Hamász palesztin iszlamista szervezet építette alagutakat keres a Gázai övezetben – jelentette a Walla hírportál katonai beszámolókra hivatkozva. A közlések szerint a hadsereg tovább mélyíti szárazföldi hadműveletét a Hamász ellenőrizte Gázai övezet déli részén, ahol információi szerint jelentős föld alatti alagútrendszerek vannak, melyekben a palesztin szélsőséges szervezet október 7-i terrortámadását megszervező vezetők is bujkálnak. Úgy értesültek, hogy ott rejtőzködhet a Hamász gázai főnöke, Haníje Szinuár is, és túszokat is találhatnak a járatrendszer feltárásával az izraeli katonák, ahogy az övezet északi részén történt. A katonai közlések szerint fokozatosan újabb területekre terjed ki a szárazföldi manőver a Gázai övezet déli részén, megpróbálják elfoglalni a Hamász ottani katonai irányítóközpontjait. Az izraeli hadsereg továbbra is osztogat szórólapokat is, melyeken felszólítják a palesztinokat, hogy költözzenek a harcok idejére Hán-Júnisztól nyugatra és délre, hogy megelőzzék és minimalizálják a civilek bántódását. Az övezet déli részéről származó videofelvételek hatalmas pusztítást mutatnak az ott feltárt középkori, mameluk kori építészeti maradványokban, Hán-Júnisz jelentős turisztikai látványosságában.

Miközben az IDF folytatja hadműveleteit a Gázai övezetben, a Hamász terroristái továbbra is nem hagyományos hadviselési módszereket alkalmaznak – írja a Maariv. Egy Gázában szolgáló harcoló izraeli katona kedden azt mondta a lapnak, hogy a Hamász már öngyilkos merénylőket bevetett az IDF ellen. „Aki nem volt bent, az nem érti, hogy mivel állunk szemben” – mondta a katona. „Nagyon heves harcok folynak egy lakott területen, és nem lehet tudni, honnan jön egy újabb Hamász „meglepetés”, miközben próbáljuk megtalálni a túszokat”. „A Hamász női öngyilkos merénylőket használ ellenünk, hagyományos muszlim ruhába öltöztetve. Tetőtől talpig be vannak takarva, ami alatt robbanóöv van rajtuk.”

Az Egyesült Államok és számos más nemzet új erőt hoz létre a Vörös-tengeren áthaladó hajók védelmére, amelyeket a jemeni húszi-kormány által ellenőrzött területekről kilőtt drónok és ballisztikus rakéták támadnak – jelentette be Lloyd Austin védelmi miniszter Bahreinben. A támadások súlyossága – amelyek közül több megrongálta a hajókat – több hajózási társaságot arra késztetett, hogy utasítsa hajóit, hogy tartsák a pozíciójukat, és ne hajózzanak be a Bab el-Mandeb-szorosba, amíg a biztonsági helyzetet nem sikerül rendezni. „Ez egy olyan nemzetközi kihívás, amely kollektív fellépést követel” – mondta Lloyd Austin védelmi miniszter a kedden, valamivel éjfél után Bahreinben kiadott nyilatkozatában. „Ezért ma bejelentem a Prosperity Guardian hadművelet létrehozását, egy fontos új multinacionális biztonsági kezdeményezést”. Austin bejelentése szerint az Egyesült Királyság, Bahrein, Kanada, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, a Seychelle-szigetek és Spanyolország csatlakozik az Egyesült Államokhoz az új misszióban.

Az orosz hadseregé a kezdeményezés a „különleges hadművelet” övezetében, az ukrán fél pedig súlyos veszteségeket szenved el – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz védelmi minisztérium kibővített vezetőségi ülésén. „A jelenlegi helyzetet értékelve magabiztosan mondhatjuk, hogy a terepen, az érintkezési vonalon csapatainké a kezdeményezés” – mondta Putyin. Az államfő szerint az orosz hadsereg lényegében azt teszi, amit „szükségesnek tart, amit akar, és ahol szükség van rá”. Van, ahol az „aktív védelem” taktikáját alkalmazza, máshol pedig kedvezőbb állásokat foglal el. „A nyugati haditechnika sebezhetetlenségéről szóló mítosz is összeomlott” – jelentette ki Putyin, aki szerint az ukrán hadsereg súlyos veszteséget szenved el, és felemészti tartalékait abban az igyekezetében, hogy „gazdáinak” eredményeket tudjon felmutatni. Úgy vélekedett, hogy az orosz hadsereg és hadiipar megnövekedett ereje meghiúsította az összes nyugati kísérletet arra, hogy katonai és stratégiai vereséget mérjenek Oroszországra. Mint mondta, a Nyugat nem mond le az Oroszország megfékezésére irányuló stratégiájáról és „ukrajnai agresszív céljairól”, de Oroszország sem szándékozik feladni céljait a „különleges hadműveletben”.

A jövő évi lengyel költségvetésben egyelőre nem biztosítják a közmédia finanszírozását, az csak a jelenlegi helyzet „javítása” után lesz lehetséges – jelentette ki Donald Tusk új lengyel kormányfő. „Egy olyan közmédia, mint amilyen most van, egyáltalán nem érdemli meg, hogy az adófizetők zsebéből finanszírozzák” – fogalmazott Tusk újságírói kérdésre válaszolva. „Készen állunk arra, hogy a közmédiát esetleg a helyzet javítása után támogassuk” – jelentette ki, hozzátéve: a jövő évi költségvetésben egyelőre semmilyen eszközöket nem különítenek el erre a célra. Arra vonatkozóan, hogy a szejm kedden napirendre tűzi a lengyel közszolgálati televíziót, rádiót és a PAP hírügynökséget érintő határozatot, Tusk elmondta: a dokumentum „az első lépést jelenti a közmédia javításához”. Bejelentette: a parlamenti többség olyan törvényeket készít majd elő, amelyek „visszaállítják a közmédia elemi semlegességét”.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az eddigieknél határozottabb, támadóbb fellépést jelentett be az „ellenséges amerikai lépésekre” válaszul, egy nappal azután, hogy országában a legfejlettebb ballisztikus rakétával végrehajtották a harmadik kísérletet is. Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok ezzel párhuzamosan közös rakétamegfigyelő rendszer bevezetését jelentette be az észak-koreai lövedékek észlelésére. A rakétakísérlet megmutatta, milyen következményekkel járhatnak Washington rossz döntései – mondta Kim Dzsong Un a KCNA észak-koreai állami hírügynökség jelentése szerint a Hvaszong-18 interkontinentális ballisztikus rakéta hétfői kilövéséről. Hozzátette: a rakétateszteket a 2024-es amerikai elnökválasztás előtt is folytatják. Kim Dzsong Un az Egyesült Államok elleni válaszlépésekkel kapcsolatban hangsúlyozta: soha nem szabad figyelmen kívül hagyni „az ellenség felelőtlen és meggondolatlan katonai fenyegetéseit”, amelyek ellen támadó akciókkal kell fellépni. Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok kedden közös bejelentést tett egy közös rakétaadat-megosztó rendszer elindításáról, amely valós időben észleli a rakétakilövéseket. A három ország egy többéves, háromoldalú hadgyakorlati terv létrehozásában is megállapodott.

Időjárás:

Ma egy hidegfront hozhat változást.

Este felhős, borongós időre készülhetünk.

A hőmérséklet jellemzően 3 – 10 fok köré emelkedik.