A Hamász palesztin szélsőséges szervezet ellen átfogó támadást folytató izraeli hadsereg „mélyíti és fokozza” szárazföldi hadműveletét – közölte Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.12.21.Nem éppen ilyen karácsonyi ajándékra számítottunk, Brüsszelben megállapodtak a migrációs csomagról – emelte ki videóüzenetében Dömötör Csaba.

Január 1-jétől haladéktalanul emeljék 700 ezer forintra a pedagógusok bérét – szólította fel a kormányt az LMP frakcióvezető-helyettese.

A Hamász palesztin szélsőséges szervezet ellen átfogó támadást folytató izraeli hadsereg „mélyíti és fokozza” szárazföldi hadműveletét – közölte Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő.

Tárgyalások kezdődtek szerdán az egyiptomi fővárosban az izraeli hadsereg és a palesztin szélsőséges Hamász szervezet közötti tűzszünetről.

Belföldi hírek:

Minden eurócent az Európai Unió társadalmainak erősségét, összetartóképességét és versenyképességét szolgálja, ezért is közös érdek, hogy jól hasznosuljon az uniós adófizetők pénze – mondta a területfejlesztési miniszter Hajdúszoboszlón. Ilyen beruházás a bölcsődeépítés, amely a jövőt szolgálja és a település erejét mutatja meg – tette hozzá Navracsics Tibor a hajdúszoboszlói Gyermeksziget Bölcsőde Aprócska bölcsődei tagintézményének átadásán. A miniszter szerint mindez akkor működik, ha a települések vezetői perspektivikus célokat tűznek ki, Hajdúszoboszló pedig ilyen város. Kitért arra, hogy az elmúlt évtizedben Debrecen és térsége példátlanul dinamikus fejlődést ért el, és ennek része Hajdúszoboszló. A fürdőváros a turizmusban eddig is élen járt, de mára a gazdaság, a szolgáltatások és a tudomány terén is olyan együttműködést valósított meg a kormánnyal és a régióval, ami egész Magyarország, de akár Európa számára is példát mutat – hangoztatta Navracsics Tibor megjegyezve, hogy ez teszi erőssé Magyarországot, és szolgálja az itt élők életminőségét.

Nem éppen ilyen karácsonyi ajándékra számítottunk, Brüsszelben megállapodtak a migrációs csomagról – emelte ki videóüzenetében Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese. „ez a csomag elemeiben és egészében is teljesen ellentétes azzal, amit mi képviselünk.” Mint a videóban is elmondja, benne van a csomagban a régóta vitatott elosztási kvóta, ami alapján meghatározhatják, hogy egy-egy tagországnak hány migránst kell befogadnia. Dömötör Csaba kiemeli, hogy a csomag szerint válsághelyzetekben az előre meghatározott számokat felülmúlóan is kötelezhetnek befogadásra tagállamokat, vagyis ez a döntés felső létszámkorlát nélküli befogadást jelenthet a tagállamoknak. Brüsszelben változás kell, meg kell állítani a bevándorláspárti politikát. Brüsszel a legújabb döntésével egy újabb durva lépést tett afelé, hogy áterőltesse az új migrációs paktumát.

Január 1-jétől haladéktalanul emeljék 700 ezer forintra a pedagógusok bérét, ahogyan azt korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ígérte – szólította fel a kormányt az LMP frakcióvezető-helyettese. Csárdi Antal kijelentette, „ne trükközzön tovább a kormány a pedagógusok bérével”! Véleménye szerint a kormány elismeri, hogy évek óta alkalmatlan az ország vezetésére, mivel saját erőből nem képes előteremteni a béremeléshez szükséges forrásokat, azt az uniós pénzek bejöveteléhez kötötte. Most, hogy az Európai Bizottság döntése nyomán lehívhatóvá váltak a támogatások, „nincs mire várni tovább” – húzta alá.

Mi történne, ha egy közép-európai országban próbálnák kizárni az elnökválasztás egyik jelöltjét – tette fel a kérdést a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a közösségi-oldalán azzal kapcsolatban, hogy Colorado állam Legfelsőbb Bírósága diszkvalifikálta Donald Trump volt amerikai elnököt az elnökválasztási küzdelemből. Szijjártó Péter azt írta: játsszunk el a gondolattal, ha valami hasonló történne egy patrióta kormány által vezetett közép-európai országban, hány perc kellene az Európai Parlamentben a demokrácia halálának kikiáltásához, hány perc múlva adna ki elítélő közleményt az amerikai külügyminisztérium, hány perc múlva fagyasztaná be még inkább az Európai Bizottság az oda nem adott uniós forrásokat, s hány perc kellene ahhoz, hogy a globális liberális médiahálózat minden felületén szerkesztőségi cikkekben hirdessék a jogállamiság megsemmisülését? „S mi van most? Csend. De nem az advent miatt” – tette hozzá.

Külföldi hírek:

A Hamász palesztin szélsőséges szervezet ellen átfogó támadást folytató izraeli hadsereg (IDF) a Gázai övezet déli részén, Hán-Júnisz térségében „mélyíti és fokozza” szárazföldi hadműveletét – közölte Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő. „Egy teljes dandárral és további hadászati erőkkel bővítettük ottani egységeinket tevékenységük javításának érdekében” – jelentette ki. „Az IDF különleges erőket vet be, és hírszerzési tevékenységet végez a Gázába hurcolt túszok felkutatásáért. Ez a legfőbb feladat, a terepen lévő erőket felkészítik az élő túszok keresésére is, és továbbra is minden lehetséges erőfeszítést megteszünk, hogy visszaszerezzük őket”- tette hozzá. Bejelentette azt is, hogy egy 32 éves katona meghalt az övezet déli részén zajló harcokban.

Az Iszlám Dzsihád terrorszervezet videót tett közzé két gázai túszról, a 47 éves Elád Kacírról és a 79 éves Gadi Mózeszről, akiket Nir Óz kibucból hurcoltak el a fegyveres konfliktus elindító október 7-i terrortámadásban. Kacír anyját, Hannát is elrabolták, de a novemberi tűzszüneti megállapodás részeként szabadon engedték. Apját, Rami Kacírt viszont megölték. Mózesz feleségét, Efrat Katzot szintén meggyilkolták. „Egyrészt boldogok vagyunk, ez az első életjele. Másrészt nagyon soványnak, fáradtnak és kimerültnek tűnik, ami aggasztó” – mondta Gadi Mózesz fia, Jaír Mózesz, és hangsúlyozta, hogy a lehető leghamarabb a szabadulásukhoz vezető megállapodásra van szükség.

Itamár Bengvír izraeli nemzetbiztonsági miniszter, a jobboldali radikális Zsidó Erő párt elnöke egyeztetés nélkül és a lakosok tiltakozása ellenére ellátogatott a Gázai övezet szomszédságában található Nir Óz kibucba, amely súlyos károkat szenvedett a Hamász támadásának idején. Izraelbe utazott szolidaritási látogatásra Jerry Seinfeld amerikai színész és párja, Jessica is. Ellátogattak a Gázai övezet melletti Beeri kibucba, és az ott élőktől az október 7-én átélt borzalmakról tájékozódtak.

A gázai Dzsablijában található Kamal Advan kórház vezetője, Ahmad Kahlot vallomást tett a Sin Bétnek, hogy a Hamász katonai műveleti központként használta a kórházát. Kahlot azt mondta kihallgatóinak, hogy 2010-ben csatlakozott a Hamászhoz dandártábornoki rangban. Ezután elmondta, hogy az alá tartozó kórházi személyzet (orvosok, ápolók, mentősök és más alkalmazottak) közül sokan a Hamász Al-Kasszam brigádjának tagjai voltak. Kahlotot december 12-én tartóztatták le, és azóta részletesen elmagyarázta, hogyan rejtették el a Hamász a fegyvereit, és hogyan használta a kórházat a terrorcsoport. Bevallotta, hogy a Hamász az egyik IDF-katonát túszként a kórházba vitte, valamint azt is, hogy mentőautókat használtak a terroristák az izraeli túszok holttesteinek mozgatására. A kórházigazgató elmondása szerint a Hamásznak külön irodái, mentőautói és felszerelései vannak, amelyek eltérő színűek és feliratúak, mint a többi. Az IDF a háború kitörése óta több bizonyítékot hozott nyilvánosságra arról, hogy a Hamász a több mint 20 gázai kórház közül szinte mindegyikben tevékenykedik.

A malajziai kormány szankciókat vezetett be az izraeli hajótársaságok konténerhajói, az izraeli zászlók alatt közlekedő hajók és az Izraelbe tartó hajók ellen az ország összes kikötőjében – közölte Anwar Ibrahim malajziai miniszterelnök. „A kormány kikötési tilalmat és korlátozásokat vezetett be az izraeli székhelyű Zim Integrated Shipping Services hajózási társaság ellen az összes malajziai kikötőben” – áll a malajziai miniszterelnök szerdán kiadott közleményében. A szankciókat Izrael elleni válaszlépésnek szánják „az alapvető humanitárius elvek semmibe vétele, a nemzetközi jog megsértése, továbbá a palesztin nép mészárlása és az ellenük elkövetett kegyetlenségek miatt” – írják. Anwar Ibrahim már számos nemzetközi konferencián felszólalt a palesztinok védelmében. Malajzia és Izrael között jelenleg nem áll fent hivatalos diplomáciai kapcsolat.

Tárgyalások kezdődtek szerdán az egyiptomi fővárosban az izraeli hadsereg és a palesztin szélsőséges Hamász szervezet közötti tűzszünetről és arról, hogy a palesztin civileknek szánt segélyek eljuthassanak Gázába, és kiszabaduljanak a túszok. A Hamász közlése szerint Kairóba érkezett a palesztin szervezet vezetője, Iszmail Haníje is, akinek legutóbbi, november eleji egyiptomi látogatását követően bejelentették a konfliktus eddigi egyetlen fegyvernyugvási megállapodását, egy egyhetes humanitárius szünetet, amelynek során több mint 100 túszt engedtek szabadon. A tárgyalásokról tájékozott egyik tisztviselő azt mondta: arról egyeztetnek, hogy a tűzszüneti megállapodás keretében a gázai fegyveresek által még mindig fogva tartott túszok közül kiket engedjenek el, és cserébe Izraelnek milyen palesztin foglyokat kell szabadon bocsátania. Korábbi nyilatkozatok szerint Izrael ragaszkodik ahhoz, hogy a túszként még mindig őrzött összes nőt és gyengélkedő férfit engedjék szabadon.

A francia parlament véglegesen elfogadta az új bevándorlási törvényt, amelynek megszavazása érdekében Emmanuel Macron államfő kormánya megállapodott a jobboldallal. A szöveget a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés képviselőinek támogatásával fogadták el. A baloldal szégyennek minősítette a történeteket. Ez a harmincadik, szigorításokat előíró bevándorlási törvény az elmúlt négy évtizedben Franciaországban. A kompromisszumos szöveget a hét szenátorból és hét képviselőből álló parlamenti vegyes bizottság fogadta el, elsősorban a külföldieknek járó szociális juttatások körül voltak nézeteltérések. A jobboldali többségű szenátus ezután 214 szavazattal 114 ellenében megszavazta a szöveget, a nemzetgyűlésben – ahol a kormány csak relatív többséggel rendelkezik – a jelen lévő 535 képviselőből 349-en szavaztak igennel, 186 nemmel voksoló ellenében.

Jelenleg nincs érdemi alapja az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalásoknak, és a Kijev által javasolt béketerv abszurd, mivel kirekeszti Oroszországot – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök évértékelő sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy hamarosan átadnak Oroszországnak egy dokumentumot a Kijev által kidolgozott béketervről. „Valóban úgy véljük, hogy a tárgyalások témája jelenleg irreleváns” – mondta újságíróknak a Kreml szóvivője. Peszkov arról is beszélt, hogy Nagy-Britannia „aláásta a békemegállapodás esélyeit” 2022-ben azzal, hogy nyomást gyakorolt Kijevre, hogy utasítsa el a tervezetet. Ezután nem voltak adottak a tárgyalás előfeltételei, és Ukrajna jogszabályban meg is tiltott minden tárgyalást az orosz féllel – mondta Peszkov. Az ukrán elnök 2022 októberében rendeletet írt alá, amelyben hivatalosan „lehetetlennek” nyilvánította, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel béketárgyalásokat folytassanak, miután Oroszország magához csatolt négy dél- és kelet-ukrajnai régiót.

Időjárás:

Ma egy melegfront hozhat változást az időjárásba. Változóan felhős-napos időre készülhetünk.

Este mindenütt esőkre kell számítani.

A hőmérséklet jellemzően 4 – 8 fok köré emelkedik.