Az Izraeli Védelmi Erők megosztott egy felvételt, amelyen palesztin fegyveresek megadják magukat a csapatoknak az észak-gázai Kamal Adwan kórháznál

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.12.15.A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a baloldal támogatja Ukrajna EU-csatlakozását.

Nem lehet további áremelésekkel és megszorításokkal terhelni az autósokat – jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) frakciószóvivője.

Az Izraeli Védelmi Erők megosztott egy felvételt, amelyen palesztin fegyveresek megadják magukat a csapatoknak az észak-gázai Kamal Adwan kórháznál.

Az Európai Tanács úgy határozott, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával – jelentette be Charles Michel.

Belföldi hírek:

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a baloldal támogatja Ukrajna EU-csatlakozását, ezzel nemet mond a nemzeti egységre és ismét Brüsszel oldalára áll. Hollik István videónyilatkozatában emlékeztetett: szerdán a parlamentben éles vitát folytattak Ukrajna EU-csatlakozásáról. A miniszterelnök az uniós csúcs előtt nemzeti egységet kért a képviselőktől, hogy együtt utasítsák el Ukrajna uniós csatlakozását – tette hozzá. Úgy fogalmazott: „a dollárbaloldal, ahogy más sorskérdésekben is tapasztaltuk, nemet mondott erre a nemzeti egységre, és ismét Brüsszel oldalára állt”. Hangsúlyozta: a nemzeti konzultáció részeredményei is világosan mutatják, hogy a magyar emberek nem akarják, hogy Ukrajna az EU tagja legyen. „Azaz a dollárbaloldal ismét szembefordult a nemzeti érdekkel” – hangoztatta Hollik István, aki szerint a kormányoldalnak viszont továbbra is Magyarország az első, ezért nem fog engedni a „brüsszeli önsorsrontó diktátumoknak”.

Gazdasági és biztonsági szempontból is fontos, hogy a vajdasági magyarságnak az eddiginél is erősebb képviselete legyen Belgrádban és a tartományi parlamentben is az e heti előrehozott választás nyomán – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Szabadkán. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) kampányzáró rendezvényén hangsúlyozta, hogy a párt jó szereplésén is múlik, hogy folytatódhatnak-e az elmúlt évek közös sikerei. „Reméljük, minden eddiginél erősebb képviseletünk lesz Belgrádban és itt a tartományi parlamentben is” – közölte. „Mindaz, ami eddig volt, kizárólag akkor ér valamit, hogyha folytatódik. Hogyha folytatjuk a határ menti fejlesztéseket, a gazdaságfejlesztési programot, és nem maradnak abba azok az intézkedések, amelyek itt a mindennapi élet biztonságát garantálják” – sorolta. „És hogyha elég erős lesz a képviseletünk, akkor el tudjuk azt érni, hogy itt a jövőben nagyobb biztonság legyen, mint az elmúlt néhány évben, hogy az itt élőknek ne kelljen illegális migránsokkal találkozniuk, ne kelljen fegyverropogást hallaniuk” – tette hozzá.

Nem lehet további áremelésekkel és megszorításokkal terhelni az autósokat – jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) frakciószóvivője. Kálmán Olga azt mondta, hogy január 1-jétől a kormány „újabb súlyos megszorításokat vezet be”, ezúttal az autósokból akar több mint 150 milliárd forintot „kipréselni” Orbán Viktor miniszterelnök azzal, hogy „brutálisan megemeli az autópályamatricák árát, valamint fizetőssé teszi a főváros körüli M0-s sztráda teljes vonalát és további gyorsforgalmi utakat”. Az ellenzéki képviselő azt is hangsúlyozta, hogy januártól 41 forinttal emelkedik az üzemanyagok literenkénti ára. Ezek a „megszorítások” megterhelik a családok kasszáját, mert rengetegen használják a sztrádákat munkába járásra vagy a gyerekek iskolába szállítására – mondta Kálmán Olga. A DK frakciószóvivője szerint az autópályadíjak emelése és a benzináremelés újabb lökést ad majd az inflációnak, mert ha nő a teherszállítás költsége, akkor az így szállított termékek, például az élelmiszerek ára is nőni fog.

Külföldi hírek:

Újabb csapásokat hajtott végre az izraeli hadsereg (IDF) a Hamász palesztin szervezet célpontjai ellen Gázában és a Hezbollah alakulatai ellen Dél-Libanonban. Az IDF katonái szerdán az egész Gázai övezetben folytatták a harcot, és a katonai szóvivő szerint az iszlamista Hamász számos terroristája vesztette életét. A Gázai övezet északi részén egy ejtőernyős csapat a Hamász Sedzsajia zászlóaljának főhadiszállásaként szolgáló iskolakomplexumot semmisített meg. Az övezet déli részén, Hán-Júniszban fegyvereket és hadieszközöket találtak az izraeli egységek, és felszámoltak két aknát, valamint egy rakétakilövő helyet. Izrael északi határánál a légierő vadászgépei kiterjedt támadást indítottak a libanoni síita Hezbollah milícia dél-libanoni célpontjai ellen.

Az izraeli biztonságiak három napig folytattak terrorizmusellenes hadműveletként meghatározott harcokat Dzseninben. A rámalláhi egészségügyi minisztérium szerint az elmúlt három nap alatt összesen tizenegy palesztint öltek meg. Az izraeli katonák házkutatásokat tartottak, és tűzharcba keveredtek több helyen a palesztin fegyveresekkel. Musza Abu Marzuk, a Hamász terrorszervezet politikai irodájának helyettes vezetője a héten az Al-Monitor című közel-keleti újságnak azt nyilatkozta, hogy szervezetének el kell ismernie Izraelt a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) hivatalos álláspontjával összhangban. „Részesévé akarunk válni a PFSZ-nek, és tiszteletben fogjuk tartani a szervezet alapelveit” – mondta Marzuk.

Az Izraeli Védelmi Erők megosztott egy felvételt, amelyen palesztin fegyveresek megadják magukat a csapatoknak az észak-gázai Kamal Adwan kórháznál. Az elmúlt napokban a 460. páncélosdandár csapatai a Sabak belbiztonsági szolgálattal együttműködve lokalizálták a Hamász operatívjai által használt épületet a kórház területén. A katonák különálló összecsapások során harcot vívtak a terroristákkal többeket megölve közülük a Kamal Adwan Kórház területén. A Hamász mintegy 70 terroristája megadta magát az izraeli csapatoknak a térségben, lőfegyvereket és felszereléseket adva át. Ezután átszállították őket a Sabak és a Katonai Hírszerzési Igazgatóság 504-es egységének kihallgatásra.

Az Európai Tanács úgy határozott, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával – jelentette be a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke. Charles Michel a közösségi oldalán közzétett üzenetében közölte: a csütörtökön megkezdődött, kétnaposra tervezett brüsszeli uniós csúcstalálkozón részt vevő tagállami vezetők tagjelölt státuszt adtak Georgiának. Közölte továbbá, hogy az Európai Unió tárgyalásokat kezd Bosznia-Hercegovinával, amint az ország eléri a tagsághoz szükséges kritériumok teljesítésének szükséges szintjét. Tájékoztatása szerint a tagországok állami-, illetve kormányfői felkérték az Európai Bizottságot, hogy márciusig készítsen jelentést arról, hogy miként értékeli Bosznia-Hercegovina kritériumoknak való megfelelését a döntés meghozatala érdekében. „A döntés a remény egyértelmű jele Ukrajna népe és az európai kontinens számára” – tette hozzá.

Magyarország nem enged semmiféle nyomásnak, a bővítéssel kapcsolatban nagyon határozott álláspontja van, azt fogja képviselni „akármi is az ajánlat” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben. Orbán Viktor a kétnapos EU-csúcsra érkezve közölte: a magyar álláspont nagyon világos. „Ha bővítésről beszélünk, akkor a magyar álláspont azt mondja, hogy ez egy érdemalapú, szofisztikált, jogi eljárás” – fejtette ki. Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszerelnök azt mondta, a bővítésnek vannak feltételei, ezek nem teljesültek. Közölte: az Európai Tanács nincs abban a helyzetben, hogy döntsön. Szavai szerint erre később kell visszatérni, amikor – mint kiemelte – a feltételek már teljesültek. „Ebből nem fogunk elmozdulni, akármi is az ajánlat” – tette hozzá Orbán Viktor. Kérdésre válaszolva kifejtette: a bővítés nem elméleti kérdés, a bővítés jogilag meghatározott folyamat, melynek feltételei vannak.

Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem orosz-, hanem nemzetbarát politikus, a többi kollégájuk az Európai Unióban az amerikai „nagy testvértől” függ – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki évértékelő sajtóértekezletén. Putyin ezt egy olyan kérdésre válaszolva mondta, amely az Oroszország és a Nyugat közötti viszony helyreállításának esélyére vonatkozott. Úgy vélekedett, hogy az uniós országok jelentős mértékben elvesztették szuverenitásukat, és csaknem az összes európai politikus „a hős de Gaulle-ként lép fel, de gyakorlatilag a kollaboráns Pétainként viselkedik”. Robert Ficóról és Orbán Viktorról azt mondta, ők nem oroszbarát politikusok, ők nemzetbarátok, a saját nemzetük érdekeit védelmezik. „De ilyen politikus nincs több, egyszerűen nincs, nem is tudom, hogy ez mivel áll összefüggésben, ez a nagy testvértől – az (Egyesült) Államoktól – való nagy függéssel áll kapcsolatban” – mondta Putyin, aki kifejezte készségét a kapcsolatok helyreállítására Washingtonnal.

Aggodalomra adnak okot a jogállamiság tekintetében a közelmúltbeli szlovákiai fejlemények – jelentette ki Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos Strasbourgban, az uniós parlament plenáris ülésén. Reynders szerint a Robert Fico vezette új szlovák kormány mandátumuk lejárta előtt menesztette az igazságügyi tanács három tagját, jóváhagyta a büntetőtörvénykönyv módosítására vonatkozó javaslatot, amely egyebek között megszüntetné a korrupció kivizsgálására és üldözésére szakosodott különleges ügyészi hivatalt. Ezek egyúttal a korrupcióval kapcsolatos bűncselekmények szankcióinak csökkentését is jelentik, ami további aggodalmakat vetett fel – hívta fel a figyelmet. Emlékeztett arra, hogy az Európai Bizottság december 5-én levelet küldött a szlovák hatóságoknak, és ebben arra kérte őket, hogy tartózkodjanak az általuk tervezett igazságügyi reformok megvalósításától. Hozzátette: az is aggályos, hogy ezt a reformot a szlovák törvényhozás gyorsított eljárásban tárgyalná, és a tervek szerint már jövő január közepén hatályba lépne.

Időjárás:

Ma mindenütt napos időre készülhetünk.

Este helyenként kialakulhat egy-egy zápor.

A hőmérséklet jellemzően 3 – 7 fok köré emelkedik.