Izrael azt tervezi, hogy a Hezbollah terrorcsoportot arra kényszeríti, hogy az távolodjon el a határtól

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.12.09.
A legbüszkébbek arra lehetünk, ha embertársainkon tudunk segíteni – mondta Tuzson Bence igazságügyi miniszter.

„Folyamatosan sakkozni kell, hogy fizetőképes maradjon a fővárosi önkormányzat.” – fogalmazott Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes.

Izrael azt tervezi, hogy a Hezbollah terrorcsoportot arra kényszeríti, hogy az távolodjon el a határtól.

Átfogó biztonsági, gazdasági, humanitárius és oktatási együttműködési program indítását jelentette be Magyarország és Csád között Szijjártó Péter.

Belföldi hírek:

Az Európai Uniónak 440 kilométernyi külső szárazföldi határa van és 7500 kilométer belső határa, nyilvánvaló, hogy a rövidebbet kell védeni az illegális migráció ellen, Magyarország pedig a déli határán megmutatta, hogy kell határt védeni – mondta Rétvári Bence. A Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára mindezt annak kapcsán jelentette ki, hogy részt vett az Európai Unió belügyi tanácsának legutóbbi ülésén, ahol levetítettek egy videót arról, milyen támadásoknak vannak kitéve a Magyarország déli határát védő rendőrök a késekkel, lőfegyverekkel felfegyverzett illegális migránsoktól, akik a határkerítést ostromolják. A magyar határvédelem bizonyította, hogy működik, de akkor fogja egész Európát megvédeni, ha nem lehet megkerülni – tette hozzá. Ezt kellene tenni a bolgár és görög határnál is – fogalmazott. Az államtitkár beszámolt arról, hogy le akarták beszélni a magyar küldöttséget, hogy levetítsék a déli határnál készült videót, de mégis megnézték, ami után „döbbent csend” volt. Többen a telefonjukkal fotókat készítettek a jelenetekről, ahogy megdobálják a rendőröket, megpróbálják az autóikat létrával harcképtelenné tenni, lőfegyver van a kezükben, macseta és kések. Voltak, akik kérték, hogy küldjék el nekik a videót – tette hozzá.

A legbüszkébbek arra lehetünk, ha embertársainkon tudunk segíteni – mondta Tuzson Bence igazságügyi miniszter az Igazságügyi Minisztérium (IM) évzáró áldozatsegítési konferenciáján. A tárcavezető kiemelte: az áldozatsegítés nagyon nehéz munka, mert folyamatosan újratermeli saját magát, sosincs vége. „Akik ezzel foglalkoznak, különleges emberek. Olyan különleges emberek, akik elkötelezettek, mert ezt a munkát elkötelezettség nélkül, hivatástudat nélkül nem lehet végezni” – fogalmazott, hozzátéve: az áldozatsegítő központokban a bajba jutottak nemcsak gyors anyagi segítséget, de pszichés támogatást is kapnak, hogy minél előbb túljussanak a krízishelyzeten. Elmondta az is, hogy az európai országok jelentős része a magyartól eltérő szemléletet vallva nem támogatja, hogy az áldozatok kártérítésében az állam szerepet vállaljon. „Számunkra furcsa ez a hozzáállás” – jegyezte meg a miniszter, hangsúlyozva: Magyarország az elmúlt években nagyon komoly előrelépést tett az áldozatsegítés intézményrendszerének fejlesztése terén.

„Kétségtelen, hogy nem szokványos a városműködtetési gyakorlat. Folyamatosan sakkozni kell, hogy fizetőképes maradjon az önkormányzat.” – fogalmazott az általános főpolgármester-helyettes a Népszavának. Arra a kérdésre, hogy mennyivel nyitották a szerdai napot, Kiss Ambrus azt válaszolta, hogy mínusz 5,4 milliárd forint volt az önkormányzat számláján, vagyis ismét folyószámlahitelből finanszírozzák a fővárost. Mint hozzátette, decemberben a kerületek pénzével együtt legfeljebb 10-12 milliárd adóbevételre számíthatnak, de továbbra is vannak kintlevőségeink, mint például a trolibeszerzéshez ígért uniós források. „Ebből kell összematekozni, hogy az év végén nullán álljon a számláló.” Kitért arra is, hogy a főváros jogvédelmet kért a 3,9 milliárdos szolidaritási hozzájárulás miatt indított perben. A Fővárosi Ítélőtábla hozott is egy határozatot erről, ám ezt a Magyar Államkincstár (MÁK) megfellebbezte. A Kúria másodfokú döntése még nem ismert – mondta, hozzátéve: megvan az az esély arra, hogy a gazdasági stabilitási törvényt megsértve folyószámlahitellel zárják az évet.

Külföldi hírek:

A héten „kombinált támadást indítottak Khan Junesz városa ellen, a Hamász terrorszervezet ‘központi irányítása’ ellen”. A csapatok néhány órán belül áttörték a Hamász helyi dandárjának védelmét, bekerítették a várost, és megkezdték a manőverezést mélyebbre. A csapatok elfoglalták a Hamász erődítményeit, fegyvereket és hírszerzési anyagokat lokalizáltak. A Khan Junesz-dandár „a Hamász két legdominánsabb dandárának egyike”, mondta a hadsereg. „A Hamász terrorszervezet teljes vezetése – politikai és katonai – Khan Junesz környékén nőtt fel, beleértve Jechíje Szinwart, Muhammad Szinwart, a testvérét és Mohammed Deifet,a katonai szárny vezetőjét. Most a 98. hadosztály körül veszi a várost”- írták. Az izraeli erők körbe vettek egy otthont is a dél-gázai Khan Juneszben, amely a Hamász gázai vezetőjének, Szinwarnak a tulajdona.

Az északi határ menti városok helyi vezetőivel találkozva Yoav Gallant védelmi miniszter elmondta, hogy Izrael azt tervezi, hogy a Hezbollah terrorcsoportot arra kényszeríti, hogy eltávolodjon a határtól, és nem akarja, hogy a lakosok visszatérjenek otthonaikba, mielőtt ez megtörténik. Több héber médiajelentés szerint Gallant elmondta a polgármestereknek, hogy a terv az, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701-es számú határozatával összhangban, amely 2006-ban vetett véget a második libanoni háborúnak, biztosítsák, hogy a Hezbollah erői ne legyenek jelen a Litani folyótól délre. Gallant szerint a Libanonnal fennálló, határokon átnyúló feszültségek diplomáciai megoldása lehetséges, de ha ez nem sikerül, Izrael súlyos csapást mér a Hezbollahra az ország déli részén. Gallant Nahariyában találkozott azon északi települések polgármestereivel és tanácselnökeivel, amelyek az Izrael és a Hamász közötti háború október 7-i kezdete óta tartó határon átnyúló tűzharc miatt menekülni kényszerültek, mivel a Hezbollah rendszeresen támadásokat intézett a civil közösségek és a katonai erők ellen.

Az elmúlt napokban elrendelték, hogy a palesztinok minél több harci zónából meneküljenek egyre kisebb területre. Sokan elhagyták a 620 ezer embernek otthont adó Hán-Juniszt, miután Izrael Rafahot jelölte meg számukra evakuálásuk lehetséges céljaként. Nem sokkal a Rafah elleni támadás előtt az ENSZ aggodalmának adott hangot a városban uralkodó nehéz körülmények miatt, a kitelepítettek menedékhelyei messze meghaladják a kapacitásukat, és az evakuáltak kénytelenek az utcán, vagy telkeken és egyéb elhagyott területeken aludni.

Orbán Viktor miniszterelnök telefonos megbeszélést folytatott Pedro Sanchez spanyol kormányfővel, az Európa Unió Tanácsának soros elnökével, úgy is, mint a jövő év második felében az EU-elnökséget adó ország vezetője – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A megbeszélés során Orbán Viktor kísérletet tett arra, hogy meggyőzze spanyol kollégáját az európai egység megőrzésének szükségességéről – ismertette Havasi Bertalan. Tekintettel arra, hogy Ukrajna EU-csatlakozása ügyében jelentős véleménykülönbség áll fenn a tagállamok között, Magyarország javasolja, hogy az Európai Tanács soron következő ülésének napirendjéről vegyék le a kérdést. Magyarország Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését előkészítetlennek és időszerűtlennek tartja – mondta a spanyol kormányfőnek Orbán Viktor sajtófőnökének közleménye szerint.

Átfogó biztonsági, gazdasági, humanitárius és oktatási együttműködési program indítását jelentette be Magyarország és Csád között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter N’Djamenában. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a csádi kollégájával, Mahamat Saleh Annadiffal közös sajtóértekezletén arról számolt be, hogy a két ország átfogó, több stratégiai területre kiterjedő együttműködési programot indít, amelynek biztonsági, gazdasági, humanitárius és oktatási pillére lesz. Előbbi kapcsán kiemelte, hogy a gazdasági fejlődés és a társadalmi stabilitás alapját a biztonság adja, s ezért Magyarország kész hozzájárulni Csád erőfeszítéseihez az Európa szempontjából is rendkívül fontos Száhel-övezeti biztonság garantálása, a térségbeli terrorellenes fellépés sikerre vitele érdekében. Hangsúlyozta: hazánk az Országgyűlés jóváhagyásával jövőre akár kétszáz katonát is vezényelhet ebből a célból Csádba.

Határozatot fogadott el az orosz elnökválasztás 2024. március 17-re történő kitűzéséről csütörtöki plenáris ülésén a Szövetségi Tanács (a parlament felsőháza). A határozat, amelyet egyhangúlag, 162 szenátor szavazatával fogadtak el, a hivatalos kihirdetése pillanatától lép hatályba. Andrej Klisasz, a ház alkotmányos törvényhozási és államépítési bizottságának elnöke a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek elmondta, hogy a választási kampányt a határozat közzététele indítja el. Az orosz Központi Választási Bizottság ezt követően tíz napon belül dönthet arról, hogy a szavazás többnapos lesz-e. A vonatkozó orosz jogszabály értelmében szerint a választások időpontjáról a Szövetségi Tanács dönt, legkorábban 100 és legkésőbb 90 nappal a választás napja előtt.

Donald Trump volt amerikai elnök egy interjúban, ahol az előválasztásról, Joe Biden elnökről, diktatúrákról és egyebekről beszélgetett az iowai Davenportban, azt jósolta, hogy Biden végül nem lesz a demokraták elnökjelöltje 2024-ben. A téma akkor merült fel, amikor a műsorvezető megkérdezte Trumpot arról, hogy mit gondol a demokrata kritikákról Bidennel szemben. A volt elnök megjegyezte, hogy a jelek szerint Joe Bidennek kognitív egészségügyi problémái vannak. „Én személy szerint nem hiszem, hogy fizikailag rendben van. Néztem őt a tengerparton. Nem volt képes felemelni egy strandszéket, amit gyerekeknek szántak. És mentálisan azt mondanám, hogy valószínűleg ugyanolyan rosszul van, sőt talán még rosszabbul is” – mondta Donald Trump.

Időjárás:

Ma mindenütt erősen felhős, helyenként szűrt napsütéses idő lesz.

Este néhol előfordulhat vegyes halmazállapotú csapadék.

A hőmérséklet jellemzően 0 – 4 fok köré emelkedik.