Tegnap este megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák Tel Aviv nagyvárosi területén és más közép-izraeli városokban

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.12.06.Nehéz időkben is feltétel nélkül a szövetségeseink mellett állunk – jelentette ki a honvédelmi miniszter, miután Tel-Avivban találkozott Joav Gallant izraeli védelmi miniszterrel.

A Demokratikus Koalíció azt ígéri, hogy kormányra kerülése esetén uniós forrásokból indít nagyszabású háztartási napelemprogramot.

Tegnap este megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák Tel Aviv nagyvárosi területén és más közép-izraeli városokban.

Az Európai Unióban a gázai háború miatt megnövekedett a terrorveszély – jelentette ki Ylva Johansson uniós belügyi biztos Brüsszelben.

Belföldi hírek:

A magyar felsőoktatás megerősödése nemcsak azért szükséges, hogy előre lépjünk a rangsorokban, hanem azért is, mert ez adja a magyar gazdaság, a társadalom erejét – mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára az ELTE Gazdaságtudományi Kar új oktatási épületének átadó ünnepségén kedden. Az államtitkár úgy fogalmazott: erős felsőoktatás szükséges ahhoz, hogy Magyarország megőrizze, és a jövőre vonatkozóan is megerősítse a szuverenitását. Felidézte, hogy idén 12 magyar intézmény szerepel a világ egyetemeinek legjobb öt százalékában. „A nemzetközi rangsorokban való előrelépés éllovasa az Eötvös Loránd Tudományegyetem, amely nemcsak a tudományegyetemek rangsorában, hanem számtalan szakrangsorban is előkelő helyen szerepel” – hangsúlyozta Hankó Balázs.

Nehéz időkben is feltétel nélkül a szövetségeseink mellett állunk – jelentette ki a honvédelmi miniszter, miután Tel-Avivban találkozott Joav Gallant izraeli védelmi miniszterrel kedden – közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel. A közlemény szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta: látogatása elsődleges célja, hogy közvetlenül is kifejezze a magyar kormány szolidaritását a zsidó állammal az októberi Hamász-terrortámadás után. Hozzátette: „eddig is és ezután is minden fórumon támogattuk és támogatjuk Izrael önvédelemhez való jogát”. A miniszter tájékoztatott arról, hogy Joav Gallant védelmi miniszterrel folytatott tárgyalásaikon az aktuális biztonság- és védelempolitikai kérdések mellett a kétoldalú katonai kapcsolatok áttekintése, továbbá a védelmi ipar területén történő együttműködés kérdései álltak. Az egyeztetéseken részt vettek az ELBIT, a RAFAEL, valamint az IAI vállalatok vezetői is. A látogatás során aláírták a magyar-izraeli katonai együttműködési megállapodást (MoU), amely a két ország közötti további védelmi ipari együttműködés feltétele – írták.

A Demokratikus Koalíció azt ígéri, hogy kormányra kerülése esetén uniós forrásokból indít nagyszabású háztartási napelemprogramot. Varju László, az ellenzéki párt alelnöke arra hivatkozott, hogy sajtóhírek szerint továbbra sem kaphatnak uniós pénzt a háztartási napelemek telepítésére a magyar pályázók, mert a kormány „állami színtű lopásai miatt” Magyarország már két éve nem jut hozzá az erre szánt EU-s forrásokhoz. Így a magyar háztartások és vállalkozások egyenként akár több tízmillió forintos veszteséget szenvednek el, mert belevágtak a napelemtelepítésbe – vélekedett a képviselő.

Külföldi hírek:

Tegnap este Izraelben megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák Tel Aviv nagyvárosi területén és más közép-izraeli városokban. A helyi média szerint a Vaskupola elfogott mintegy 10 rakétát. Két lövedék lakott területen csapódott be. Egy 40 év körüli férfi Tel Avivban könnyebben megsérült a repeszek következtében. Kora délután gázai rakéta csapódott be egy épületbe Askelonban. Két 60-as éveiben járó nő könnyebben megsérült a repeszek következtében. Két gyerek és egy felnőtt szorongás miatt szorult ellátásra.

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet elleni háború hatvanadik napján is tovább folytatódtak a harcok a Gázai övezet északi, középső és déli részén, a razziák Ciszjordániában, és a válaszcsapások a libanoni határnál – jelentették a katonai szóvivők Izraelben kedden. Az izraeli hadsereg (IDF) befejezte a Gázai övezet északi részén található Dzsabálíja menekülttábor bekerítését, és megsemmisítette a Hamász fellegvárának számító térségben a terrorista infrastruktúrát – közölte az izraeli hadsereg egyik szóvivője. A katonai erők fegyvereket és rakétavetőket találtak civil lakóépületekben. A hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat emberei hétfő este rajtaütöttek a Hamász biztonsági főhadiszállásán Dzsabálíjában, ahol fegyvereket, megfigyelőeszközöket és térképeket zsákmányoltak. Emellett rakétákat találtak egy ház udvarán is az övezet északi részén, ahol olyan épületeket támadtak az ejtőernyősök és a légierő, melyekből a Hamász Nuhba kommandójának terroristái tevékenykedtek.

A hadsereg a Gázai övezet déli részén is szárazföldi hadműveletet folytat, melynek középpontjában Hán-Junisz és Rafah városa áll. Céljuk a Hamász infrastruktúrájának felszámolása, a szervezet vezető tisztségviselőinek kézre kerítése vagy megölése, a kormányzati központok kiiktatása. Ennek érdekében a földi tevékenység mellett a levegőből és a tengerből is támadásokat indítanak. A Gázai övezet legdélebbi városában, Rafahban az egyiptomi határ menti „Philadelphia tengely” áll a csaták középpontjában, amely egyben a csempészet tengelye is, ahonnan fegyverek és alapvető fogyasztási cikkek jutnak Gázába. A Hamász jövőbeni újraéledésének megelőzése érdekében felszámolják a tengelyt szinte teljes hosszában átszelő alagutakat. Az egyik izraeli katonai szóvivő közölte, hogy az izraeli tüzérség a háború első napja óta jelentős szerepet vállal a Gázai övezetben folyó harcokban, biztosítva a tűzerőt az övezetben zajló manőverekhez. A szárazföldi hadjárat kezdete óta több mint százezer lövedéket lőttek ki.

A Hamász kémek segítségével készítette el támadási tervét az október 7-i nagyszabású terrorakció előtt – közölte a The Guardian című brit újsággal egy izraeli katonai hírszerzési forrás. Olyan részletes térkép volt a terrorszervezet birtokában az egyik katonai bázisról, mely pontosabb a hadsereg saját részletességi szintjénél. A meg nem nevezett izraeli forrás szerint csak egy kém révén juthattak ennyire pontos bennfentes információkhoz. Az Izrael déli részét lerohanó terroristáknak volt egy őket eligazító kézikönyvük is, amely a túszok elrablásának módszerét ismertette, és egy olyan héber szószedetük, amely olyan kifejezéseket tartalmazott, mint például: „Emelje fel a kezét, tegye szét a lábát” és „vetkőzzön le”.

A katari emír kedden felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Izrael újrakezdje a tűzszüneti tárgyalásokat a gázai háborúval kapcsolatban. „A nemzetközi közösség szégyene, hogy már csaknem két hónapja folytatódnak ezek a rettenetes bűncselekmények, beleértve a civilek, köztük nők és gyerekek szándékos és szisztematikus lemészárlását” – fogalmazott az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) dohai ülésén tett megnyitóbeszédében Tamím bin Hamad Ál Száni. „Izraelnek meg kell értenie, hogy a megszállás idejének vége” – szögezte le. Hangsúlyozta azt is, hogy bár Doha mindent elkövet annak érdekében, hogy újabb fegyvernyugvást érjen el, továbbá, hogy a fegyvernyugvások nem jelentenek alternatívát, teljeskörű tűzszünetre van szükség. Izrael november 22-én kötött négynapos tűzszüneti megállapodást a Gázai övezetet uraló Hamásszal, az egyezmény pedig kitért az övezetben fogva tartott túszok elengedésére is. Jóllehet a megállapodást meghosszabbították, a hosszabbítás lejártával a harcok kiújultak.

Ebrahim Raiszi iráni elnök holnap Oroszországba látogat, ahol orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal fog tárgyalni – jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Az iráni államfő moszkvai látogatásról a Tasznim iráni hírügynökség számolt be. „Megerősíthetem, hogy orosz-iráni tárgyalások lesznek. December hetedikén” – mondta Peszkov. A Tasznim szerint Raiszi Putyin hivatalos meghívására, magas rangú, iráni kormánytisztviselőkből, valamint a kereskedelmi és gazdasági körök képviselőiből álló küldöttség élén látogat Oroszországba. A hírügynökség tájékoztatása értelmében a két elnök megvitatja a Moszkva és Teherán közötti kereskedelmi, gazdasági és politikai együttműködést, valamint a regionális és nemzetközi kérdéseket, különös tekintettel a palesztinai helyzetre. Vlagyimir Putyin egyébként legutóbb tavaly szeptemberben, a Sanghaji Együttműködési Szervezet szamarkandi csúcstalálkozóján találkozott iráni hivatali partnerével.

Az Európai Unióban a gázai háború miatt megnövekedett a terrorveszély – jelentette ki Ylva Johansson uniós belügyi biztos Brüsszelben. „Az Izrael és a Hamász közötti háború és az általa okozott megosztottság miatt a közelgő ünnepi szezonban hatalmas a terrortámadások kockázata az EU-ban. Nemrégiben Párizsban is bekövetkezett, de sajnos korábban is tapasztaltunk már ilyet” – hangoztatta a biztos az EU-tagállamok belügyminisztereinek tanácskozására érkezve. Johansson bejelentette, hogy az EU további 30 millió eurót bocsát rendelkezésre a veszélyeztetett zónák, különösen az imahelyek biztonságának megerősítésére. Nancy Faeser német belügyminiszter szerint a szombati párizsi terrortámadás is bizonyíték arra, hogy mennyire közvetlen és súlyos az iszlamista terrorfenyegetés az EU-ban. Mint mondta, ezt a helyzetet a gázai háború és a Hamász terrorja okozza. „Nagy a veszélye annak, hogy az iszlamista elkövetők még szélsőségesebbé válnak” – hívta fel a figyelmet.

Magyarországra már nem csak összeszerelő üzemként tekintenek a nemzetközi autóipari vállalatok, az ágazatra a kifejezetten innovatív és magas technológiai színvonalú működés jellemző – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Székesfehérváron. A tárcavezető a Howmet-Köfém Kft. új beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy az amerikai tulajdonosi hátterű vállalat 17 milliárd forint értékben bővíti keréktárcsagyártó üzemének kapacitását. A projektet az állam ötmilliárd forinttal támogatja, így elősegítve nyolcvan új munkahely létrehozását. Beszédében kifejtette, hogy az utóbbi évek során kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság, és mint ilyenkor mindig, a nagy változások ezúttal is győztesekre és vesztesekre osztják a szereplőket. “Azon múlik, hogy ki melyik kategóriába kerül, hogy milyen módon tudja felvenni az új típusú versenyt, milyen módon tudja magához vonzani az új korszak beruházásait” – mutatott rá.

Időjárás:

Ma mindenütt borongós időre számíthatunk.

Este országszerte havazás várható.

A hőmérséklet jellemzően 1 – 4 fok közé emelkedhet.