Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke:A szuverenitás-védelem az ország érdeke

A szuverenitás-védelem az ország érdeke

?si=tVpZg1kid1PpS_eP

 

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, országgyűlési képviselő a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a szuverenitás-védelmi törvényről, valamint biztonsági kérdésekről.

 

A politikus a most benyújtásra került törvényjavaslat kapcsán azt mondta, érdemes tisztázni, mit értünk a szuverenitás szó alatt. Mint kifejtette, mindez egy adott ország, így jelen esetben Magyarország függetlenségét és önrendelkezését jelenti. A Fidesz képviselő-csoportja többek között azért nyújtották be ezt a javaslatot, mert azt akarják elérni, hogy a választásokon induló politikai pártok ne fogadhassanak el külföldről semmilyen anyagi támogatást. Már csak azért sem, tette hozzá a képviselő, hiszen aki a pénzt adja, az nyilván befolyást is szeretne szerezni, ám ez a nemzet érdekével ellentétes. Kósa Lajos szerint erre a helyzetre az ellenzék egykori miniszterelnök jelöltje hívta fel a figyelmet, aki nyilvánosan ismerte be a támogatást, de a politikus azt is megjegyezte, ide lehet sorolni a főpolgármester által többször is emlegetett mikro adományokat. Ezekről a kérdésekről beszélni kell, az embereket mindez érdekli, erről tesznek tanúbizonyságot azok a rendezvények, amelyeket a Fidesz országjárása során rendeznek meg.  A kormánypárti politikus azt is hozzátette, nem csak ez a téma foglalkoztatja a választókat, hanem a háború és a szankciók egyaránt. Mindezek kapcsán azt mondta el Kósa Lajos, bebizonyosodott, hogy a szankciók nem csak gazdasági, hanem nagyon jelentős politikai károkat is okoztak. Példának hozta fel azt, hogy pont az elhibázott szankciók hatásai miatt kerülhetett egymáshoz közel Oroszország és Irán, vagy éppen Oroszország és Észak-Korea.

A képviselő arról is beszélt, a gázai konfliktus is foglalkoztatja az embereket. Ki lehet jelenteni, hogy a Közel-Kelet sajnos sosem volt békés, számos konfliktus volt és keletkezett az elmúlt időszakban is. Kósa Lajos ezek közé sorolta például az Arab Tavaszt is, ami véleménye szerint hihetetlen gazdasági és politikai kárt okozott. Most az történik, tette hozzá, hogy a Gázában élőket senki nem akarja befogadni, egyetlen egy arab állam sem, hiszen nem akarnak a jelenleginél is nagyobb konfliktusokat venni a nyakukba. Ez azt jelenti, hogy a Gázában élők egyelőre, a szó szoros és átvitt értelmében is a Hamasz fogságában vannak.
Végezetül Kósa Lajos felhívta a figyelmet arra, hogy a legújabb nemzeti konzultáció fontos kérdéseket vet fel, és ha sokan válaszolnak rá, akkor az a Brüsszelben tárgyaló miniszterelnök szavainak még nagyobb súlyt tud adni.