Jól döntöttek az izraeliek, hogy idehozták a hazai meccseiket

Jól döntöttek az izraeliek, hogy idehozták a hazai meccseiket

?si=sZwtyxYKkP1VbuyS

Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt Izrael háborújáról, de szóba került a holokauszt 80. évfordulója is.

 

A politikus elmondta a nemrégiben megjelent könyve kapcsán, amelyik Kurt Waldheimről, az ENSZ egykori főtitkáráról szól, hogy évtizedekkel ezelőtt egy egészen más helyzet volt Izrael körül, mint most. Annyi azonban akkor is, és most is megtörtént, hogy Izrael és annak támogatói kisebbségben vannak az ENSZ-ben. Emiatt születnek meg egymás után a zsidó államot elítélő határozatok. Fontos különbség azonban, jegyezte meg az államtitkár, hogy ma már Magyarország egyértelműen Izrael mellett áll. Számos ügyben támogatjuk a zsidó államot, tette hozzá a politikus, ennek volt köszönhető például, hogy az izraeli foci válogatott legutóbbi két meccsét Felcsúton játszotta. Amint a sajtóból kiderült, Németország is gondolkodott azon, hogy otthont ad ennek a két meccsnek, de jól döntöttek az izraeliek, hogy idehozták a hazai meccseiket, hiszen jelenleg a németeknél nem igazán lehet biztonságban semmilyen zsidó jelképet viselni.

Szalay-Bobrovniczky Vince külön is beszélt a holokauszt 80. évfordulójáról, kiemelve, a magyar kormány a mostani nehezebb helyzetben is fontosnak tartja, hogy a különböző megemlékezéseket támogassa. ezért is született kormányhatározat arról, hogy egymilliárd forint értékben járulnak hozzá a különböző rendezvényekhez. A forrásokhoz pályázati úton lehet majd hozzájutni a MAZSÖK-ön keresztül. Bármelyik egyház, bármelyik civil szervezet nyújthat be pályázatot, egyetlen kritérium van, a rendezvények a holokauszt témájához kapcsolódjanak.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a kormány tisztában van azzal, a Mazsihisz és annak új vezetése számára prioritás az OR-ZSE és a Szeretetkórház ügye. Grósz Andor elnök úr több kormánytaggal is tárgyalt már ezekben az ügyekben. Jelenleg a különböző minisztériumok egyeztetnek arról, miként lehet az egyetem és a kórház ügyét előre vinni.

Végezetül a politikus a civil pályázatok kapcsán kiemelte, a Városi Civil Alap pályázatai ügyében néhány héten belül megszületnek a döntések. A NEA által kiírt pályázatok a jövő év elején dőlnek el. Külön felhívta a figyelmet arra, ez utóbbival kapcsolatban, előfordulhat, hogy a nyertes szervezetek már márciusban hozzájutnak a forrásokhoz, de a projektek április elsejével indulnak, így csak az onnantól kezdve született számlákat lehet elszámolni.