Ben-Gvir szélsőjobboldali Otzma Jehudit pártjának képviselői tele torkukból kiabáltak a túszok családtagjaival, amiért nem értettek egyet velük

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.11.21.A kormány azt követeli, hogy a Hamász bocsássa szabadon a magyar túszokat, s a nemzetközi közösség tegyen meg mindent a túszok elengedése érdekében − közölte Szijjártó Péter.

Önálló klímaügyi és fenntarthatósági minisztérium felállítását szorgalmazza az LMP.

Ben-Gvir szélsőjobboldali Otzma Jehudit pártjának képviselői tele torkukból kiabálták a túszok családtagjaival, amiért nem értettek egyet velük.

Az ukrán kormány felmentette a különleges hírközlési és információvédelmi szolgálat, azaz a Goszszpecszvjaz vezetését – jelentette be Tarasz Melnicsuk.

Belföldi hírek:

Évtizedekkel ezelőtt egy egészen más helyzet volt Izrael körül, mint most, jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában. Annyi azonban akkor is, és most is megtörtént, hogy Izrael és annak támogatói kisebbségben vannak az ENSZ-ben. Emiatt születnek meg egymás után a zsidó államot elítélő határozatok. Fontos különbség azonban, jegyezte meg az államtitkár, hogy ma már Magyarország egyértelműen Izrael mellett áll. Szalay-Bobrovniczky Vince külön beszélt a holokauszt 80. évfordulójáról, kiemelve, a magyar kormány a mostani nehezebb helyzetben is fontosnak tartja, hogy a különböző megemlékezéseket támogassa. Ezért is született kormányhatározat arról, hogy egymilliárd forint értékben járulnak hozzá a különböző rendezvényekhez. A forrásokhoz pályázati úton lehet majd hozzájutni a MAZSÖK-ön keresztül. Bármelyik egyház, bármelyik civil szervezet nyújthat be pályázatot, egyetlen kritérium van, a rendezvények a holokauszt témájához kapcsolódjanak. Az államtitkár beszélt arról is, hogy a kormány tisztában van azzal, a Mazsihisz és annak új vezetése számára prioritás az OR-ZSE és a Szeretetkórház ügye. Grósz Andor elnök úr több kormánytaggal is tárgyalt már ezekben az ügyekben. Jelenleg a különböző minisztériumok egyeztetnek arról, miként lehet az egyetem és a kórház ügyét előre vinni.

Amit Brüsszelből kínálnak a magyaroknak alapvetően téves helyzetértékeléseken alapszik, ezért nem elfogadható; ha ezeket követjük a migráció, a gyerekeink nevelésével, vagy a háborúval kapcsolatosan elfoglalt pozíciónk kérdésében, akkor pár évtized múlva nem lesz olyan ország, amit Magyarországnak nevezhetünk – mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. Utalva a miniszterelnöknek a Fidesz 30. tisztújító kongresszusán elhangzott beszédére, Orbán Balázs elmondta: Magyarország nem egy „nemország”. A magyar politika nem abból áll, hogy betartunk másoknak, azoknak az európaiaknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy mi is az Európai Unió részesei lehessünk. Van egy ellenmodell, mondta, ami azt mutatja, Európán belül lehet teljesen másképpen is berendezni a kormányzati politikát és sikeres országot működtetni. Ez a két modell megélhet egymás mellett Európában, de – tette hozzá – „mi nyilvánvalóan annak örülnénk, ha minél több ország inkább büszke lenne a nemzeti szuverenitására, inkább családbarát kormányzást folytatna és a versenyképesség növelésére, a kapcsolatépítésre, nem pedig a blokkosodásra, szankciós politikára helyezné a jövőt”. A politikus szerint az európai parlamenti választásokon nagy esély mutatkozik arra, hogy ennek a modellnek a nemzetközi ismertsége erősödni fog a nyugat-európai társadalmakban.

A kormány azt követeli, hogy a Hamász bocsássa szabadon a magyar túszokat, s a nemzetközi közösség tegyen meg mindent a terrorcsoport által Izraelből elhurcolt emberek mielőbbi elengedése érdekében − közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülése előtt hangsúlyozta, hogy az Izrael elleni brutális terrortámadás nyomán kezdődött konfliktus kapcsán hazánk három speciális szemponttal rendelkezik. Rámutatott, hogy tizenöt magyar állampolgárságú személy is a Gázai övezetben rekedt, de közülük az egyiptomi és az izraeli közreműködésnek köszönhetően mindenkit sikerült kijuttatni, aki el akart jönni. Ezzel összefüggésen fontosnak nevezte, hogy minél kevesebb civil áldozata legyen a háborúnak. Közölte, hogy a Hamász öt magyar állampolgárságú személyt is fogva tart. „Ezért mi nem tudunk elfogadni semmi olyan deklarációt, döntést, határozatot, ami nem mondaná ki világosan és egyenesen, hogy minden túszt azonnal, haladék nélkül és mindenfajta feltétel nélkül el kell engedni” − fogalmazott.

Önálló klímaügyi és fenntarthatósági minisztérium felállítását szorgalmazza az LMP. Süveg Anna, az ellenzéki párt szóvivője elmondta: pártja a jövő héten kezdődő dubaji klímacsúcs apropóján dolgozta ki tízpontos javaslatcsomagját. Ennek első eleme az önálló tárcáról szóló országgyűlési határozati javaslatuk benyújtása, valamint az is, hogy ismét beterjesztik a Ház elé a klímacélok szigorítását célzó törvénymódosító javaslatukat. Süveg Anna kijelentette: mindez a nulladik lépés egy valódi zöldfordulathoz, a feladatok ugyanis „nem száműzhetők néhány minisztérium súlytalan szegleteibe”. Hangsúlyozta azt is: mivel a problémát nem kizárólag technológiai kérdések idézték elő, a megoldás sem eredhet csupán azokból. Az elhibázott gazdasági és társadalmi struktúrákat kell átalakítani, meg kell változtatni a kormány energiaintenzív, zsákutcába vezető gazdaságpolitikáját – mondta.

Külföldi hírek:

Hétfőn negyven segélyszállító teherautó érkezett a rafahi átkelőnél Egyiptomból a Gázai övezetbe, az Egyesült Arab Emirátusok küldeményével egy tábori kórház létrehozásához szükséges felszereléssel – jelentette az övezet átkelőhelyeit ellenőrző hatóság. A Hamász iszlamista terrorszervezet irányította gázai egészségügyi minisztérium tizenkét halálos áldozatról számolt be a gázai Indonéz Kórházban egy izraeli lövedék nyomán. Állításuk szerint a kórházban menedéket keresőket és a betegeket az izraeli hadsereg harckocsilövedékei találták el.

Hétfőn Izrael északi határánál Libanonból aknavetőkkel a nyugat-galileai birniti katonai bázis felé lőttek. Az akció elkövetőjeként a libanoni síita Hezbollah jelentkezett. A lövedékek lakatlan területen csapódtak be, nem okoztak személyi sérüléseket. Az izraeli hadsereg tüzérsége válaszul a tűz forrását célozta meg. Délután is folytatódtak a támadások Libanonból, sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

Az Izraeli Védelmi Erők nyilvánosságra hozta a gázvárosi Sifa Kórház térfigyelő kameráinak felvételeit, amelyeken a Hamász terroristák nepáli és thai állampolgárokkal jelennek meg a helyszínen, akiket október 7-én raboltak el Izraelből. Ezek a felvételek is azt bizonyítják, hogy a Hamász terrorszervezet terrorista infrastruktúraként használta a Sifa Kórház komplexumát az október 7-i mészárlás napján. A felvételen a Hamász járművei is láthatók a Sifán kívül, és terroristák a kórházban.

A Hamász által október 7-én foglyul ejtettek hozzátartozói könyörögtek Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszternek, hogy ne mozdítson elő olyan törvényt, amely lehetővé tenné a terroristák halálbüntetését, mert az veszélyeztetheti a túszok életét. ,,Nem értitek, mit tesz ez velünk. Ez a törvény nem fog most átmenni. Később lesz idő megvitatni. Kérlek, legyetek velünk az élet és ne a halál oldalán. Ha van szívetek, vegyétek le a napirendről” – mondta Gil Dickman, akinek rokona fogoly Gázában, majd sírva fakadt. Ezután Ben-Gvir miniszter odament hozzá, hogy megölelje egy propagandaképért, azonban a Ben-Gvir által közzétett ölelős bejegyzés alatt Dickman is reagált: ,,Vedd le rólam a kezed, a tekintetem mindent elárul. Mondtam, hogy ne ölelj meg, és csak azértis megöleltél. Mondtam, hogy ne veszélyeztesd a szeretteinket, mégis megtetted. Mindent egy képért. Ben-Gvir – nálad nincsenek határok. Mindenki látja, hogy cirkuszt csinálsz a családunk véréből. Még nem késő. Állj le.” Ben-Gvir szélsőjobboldali Otzma Jehudit pártjának képviselői egyébként tele torkukból kiabálták a túszok családtagjaival, amiért ellenezték a törvényjavaslatot. A meghallgatás káoszba torkollt.

Joe Biden amerikai elnök energiaügyi tanácsadója szerint bízni lehet abban, hogy az arab olajexportáló országok nem vetik be az „olajfegyvert” a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellenére sem. Amos Hochstein kijelentette: két háború is zajlik a világban, az egyikben a világ harmadik legnagyobb olajtermelője, Oroszország érintett, a másik a Közel-Keleten folyik, ahol „rakéták röpködnek az olajtermelő helyszínek közelében”, az olajárak mégis idei mélypontjuk közelében járnak. Biden tanácsadója szerint ez azt mutatja, hogy „meglehetősen jól kezeljük a helyzetet”.

Az ukrán kormány felmentette a különleges hírközlési és információvédelmi szolgálat, azaz a Goszszpecszvjaz vezetését – jelentette be Tarasz Melnicsuk, az ukrán kormány állandó parlamenti képviselője. „Felmentették Jurij Scsigolt Ukrajna Állami Különleges Hírközlési és Információvédelmi Szolgálatának elnöki tisztségéből” – írta a tisztviselő. Hozzátette: távozik Scsigol helyettese, Viktor Zsora is. Ő a digitális fejlesztésért, a digitális átalakulásért és a digitalizációért felelt. A szolgálat élére ideiglenes jelleggel Dmitro Makovszkij került. Az ukrán tömegtájékoztatási eszközök szerint ő korábban az ügynökség vezetőjének első helyettese volt. Nem ez az első átrendeződés az ukrán biztonsági és különleges szervek vezetésében az utóbbi időben. Pénteken vált ismertté, hogy menesztették Olekszandr Taraszovszkijt, az Ukrán Külföldi Hírszerző Szolgálat vezetőjének helyettesét. November 3-án Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Viktor Horenko, a különleges műveleti erők parancsnoka helyére Szerhij Lupancsukot nevezte ki.

Robert Fico szlovák kormányfő felfüggeszti a kommunikációt néhány médiummal, „amíg nem kezdik el teljesíteni törvényben előírt kötelezettségeiket” – közölte a pozsonyi kormányhivatal sajtóosztálya. Az intézkedés négy, részben külföldi tulajdonosi háttérrel rendelkező, liberálisként számontartott tömegtájékoztatási eszközt érint. A közleményt ismertető TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte Robert Ficót is, aki a döntés kapcsán kijelentette: tiszteletben tartja, hogy az állami szerveknek a vonatkozó szabályozás szerint kötelességük tevékenységükről tájékoztatni a sajtót, annak érdekében, hogy az sokoldalú, időszerű és az igazságnak megfelelő információkkal tudja ellátni a nyilvánosságot. Viszont – tette hozzá – a mostani intézkedés által érintett sajtótermékek „az új kormány létrejöttének első órájától fogva nem teljesítik azon kötelezettségüket, hogy valósághűen, sokoldalúan és idejekorán tájékoztassák a nyilvánosságot”.

Aggodalmának adott hangot Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára hétfőn Szarajevóban, nyugat-balkáni körútjának első állomásán a boszniai Szerb Köztársaság elszakadási törekvései, valamint amiatt, hogy Oroszországnak jelentős befolyása van Bosznia-Hercegovinára. A NATO-főtitkár – akit egy boszniai hírportál idézett – a boszniai kormány küldöttségével folytatott tárgyalást követően tartott sajtótájékoztatóján rámutatott: nagyon aggasztja a boszniai szerbek elszakadást pártoló retorikája, de az országban tapasztalható jelentős külföldi, főként orosz befolyás is. E két tényező alááshatja az ország stabilitását, és gyengítheti a reformokat – vélte. Hozzátette: az ország vezetőinek egységesnek kell lenniük, és a fejlődésért kell dolgozniuk.

Az ellenzéki Észt Centrumpárt bejelentette, hogy aláírásgyűjtést indít Kaja Kallas miniszterelnök lemondatása érdekében – jelentette be Mihhail Kölvart pártelnök. „A karácsony a kívánságok kitalálásának és a csodák megtörténésének ideje. Felszólítunk minden észt lakost, aki nem támogatja a kormányfő rövidlátó, hazug és gazdaságilag káros politikáját, hogy csatlakozzon kezdeményezésünkhöz” – idézte az ellenzéki pártvezetőt egy helyi napilap. Kölvart szerint az észt lakosság több mint 70 százaléka azt szeretné, ha a kormányfő lemondana. A politikus szerint a kormány gazdaságpolitikája „csak a legkiváltságosabb” rétegeknek kedvez. A „Kaja, menj el!” jelmondattal folyó aláírásgyűjtés november 23-án kezdődik, és december 15-ig tart.

Időjárás:

Ma erősen felhős, borús időben lehet részünk.

Este is marad a felhős égbolt.

A hőmérséklet jellemzően 8 – 11 fok köré emelkedik.