Mintegy 130 alagútaknát semmisítettek meg a Gázai övezetben azóta, hogy Izrael a múlt hónapban megkezdte szárazföldi hadműveletét

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.11.11.Legkésőbb novemberben sikerül elérni, hogy egyszámjegyű legyen az infláció Magyarországon – mondta Gulyás Gergely.

Megérkezhettek a filippínó buszsofőrök Magyarországra, akik januártól BKV-buszokat vezetnek Budapesten.

Mintegy 130 alagútaknát semmisítettek meg a Gázai övezetben azóta, hogy Izrael a múlt hónapban megkezdte szárazföldi hadműveletét.

Ukrajna kész megállapodni Magyarországgal a nemzeti kisebbségek jogainak védelmére vonatkozó uniós követelmények teljesítéséről.

Belföldi hírek:

Legkésőbb novemberben sikerül elérni, hogy egyszámjegyű legyen az infláció Magyarországon – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. A politikus közölte, hogy ez tovább fog decemberre csökkenni – jelentette ki, hozzátéve: az év végére valamivel hét százalék fölötti érték várható. Gulyás Gergely felidézte, hogy az elmúlt időszakban a legnagyobb ellenfél az infláció volt, de a kormány tudja tartani a korábban tett vállalását. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy titkosszolgálati jelentések szerint egyre agresszívebben lépnek fel a déli határnál a migránsok, a határvadászok gyakran életveszélyes helyzetekbe kerülnek. Gulyás Gergely hangsúlyozta, míg egyre több, a „józan ész irányába mutató” kijelentés hangzik el egyes uniós politikusoktól és országok vezetőitől ebben a kérdésben, addig az Európai Unió jogi és fizikai értelemben is el akarja lehetetleníteni a határvédelmet.

A kormány az EU-s csúcstalálkozóra készülve tárgyalt a legújabb brüsszeli javaslatról, ez pedig a bővítési tárgyalási javaslat. A miniszterelnök hétfőn Berlinben találkozik a német kancellárral is, úgy látjuk, hogy ugyanazt az álláspontot helyes képviselni, mint a korábbi bővítések esetén is, előbb a folyamatban lévő, korábbi bővítésekről szóló tárgyalásokat kell befejezni. Már csak azért is, mert természetesen szolidárisak vagyunk Ukrajnával, mindig is elítéltük az orosz agressziót, és komoly támogatást adtunk anyagiakban és humanitárius támogatást is adtunk, de ez nem változtat a tényen, hogy Ukrajna nem teljesíti az EU-s tárgyalásokhoz szükséges feltételeket, nem teljesítette a háború előtt sem, legyen szó a nemzetiségekkel kapcsolatos ígéretekről vagy a koppenhágai kritériumokról, vagy a korrupció helyzetéről- fogalmazott Gulyás Gergely.

Szentkirályi Alexandra bejelentette, érkezik a kiegészítő nyugdíjemelés. Akinek a postás hozza, az tizedike után számíthat rá. A kiegészítést januárig visszamenőleg fizetik ki. A kifizetés 2,5 millió embert érint. Erre 190 milliárd forintot fordít a kormány. Ez 6500 forintot jelent havi szinten, éves szinten pedig a tizenharmadik havi nyugdíjjal együtt 85 ezer forintot jelent átlagosan– fogalmazott. Mint mondta, januárban újra emelni fogják a nyugdíjakat, ezúttal hat százalékkal, illetve a tizenharmadik havi megemelt nyugdíjjal is számolhatnak az idősek.

Több cikk is megjelent a héten arról, hogy megérkeztek a filippínó buszsofőrök Magyarországra, akik januártól BKV-buszokat vezetnek Budapesten. Közben a baloldal egyfolytában a kormányt kritizálja hasonló témában. „Árulja el miniszterelnök úr, hány vendégmunkást akar még behozni Magyarországra?” – Kálmán Olga az idézett felszólalással próbálta meg felhívni a figyelmet az árnyékkormányra hétfőn az Országgyűlésben. Orbán Viktor miniszterelnök erre pedig úgy reagált, hogy inkább a szövetségesükhöz, Karácsony Gergelyhez interpelláljon, hiszen most alkalmaztak több vendégmunkást is Budapesten buszsofőrnek. A főpolgármester pedig egyből reagált Facebook-oldalán, szerinte a munkaerő-kölcsönzés árt a magyar munkavállalóknak, helyette fel kellene zárkóztatni a béreket.

Külföldi hírek:

Egy palesztin tisztségviselő közlése szerint a háromnapos humanitárius fegyverszünetért cserébe a Hamász iszlamista palesztin szervezetnek tizenkét túszt, közöttük hat amerikait kellene elengedni. Ejlon Lévi izraeli kormányszóvivő egy hírügynökségnek nyilatkozva nem kívánta kommentálni a tárgyalásokkal kapcsolatos nyilatkozatokat. Október 7-én egy átfogó műveletben a Hamász fegyveresei több mint 240 embert ejtettek túszul Izraelben. A túszok között több külföldi, így tíz amerikai is van. Izrael értésre adta, hogy a túszok elengedése előtt nem egyezik bele humanitárius tűzszünetbe. Katar egyébként, ahol a Hamász politikai irodát működtet, és amely több millió dollárnyi pénzügyi segítséget nyújtott már Gázának, októberben már sikeresen közvetített négy túsz – egy amerikai nő és a lánya, valamint két izraeli nő – elengedésében.

Mintegy 130 alagútaknát semmisítettek meg a Gázai övezetben azóta, hogy Izrael a múlt hónapban megkezdte szárazföldi hadműveletét a Hamász terrorista infrastruktúrájának felszámolására a palesztin enklávéban – közölték az Izraeli Védelmi Erők. Izrael megfogadta, hogy megsemmisíti a Gázai övezetet 2007 óta uraló terrorcsoportot, miután október 7-én váratlanul tömeges támadást intézett Dél-Izrael ellen, amelyben a terroristák megszállták és megöltek mintegy 1400 embert, főként civil közösségekben lévő otthonaikban és egy szabadtéri zenei fesztiválon, széles körben dokumentált, megdöbbentő brutalitások közepette. A terroristák mintegy 240 túszt is ejtettek, akiket minden korosztályból, a feltételezések szerint a gázai földalatti területeken tartanak fogva. Izrael a sokkoló támadásra széles körű légicsapásokkal válaszolt az enklávéban, majd később szárazföldi hadművelettel, amelynek során a harci műszaki erők csapatai azon dolgoztak, hogy a szárazföldi erők számára szabaddá tegyék az útvonalakat a manőverezéshez, a Hamász eszközeinek – köztük alagutaknak és rakétavetőknek – a felkutatásához és megsemmisítéséhez.

Telt ház előtt rendezték meg a Sebastian Kurz karrierjéről készült legújabb dokumentumfilm magyarországi premierjét, az azt követő pódiumbeszélgetésen pedig a korábbi osztrák kancellár az egykori és a legújabb európai migrációs politikát, valamint az izraeli háború kontinensre gyakorolt hatását is elemezte. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban Sebastian Kurz elmondta, „minél nyitottabb az Európai Unió, annál többen indulnak útra, és annál többen fulladnak a Földközi-tengerbe. Összességében tehát ez a migrációt támogató politika egyre több halált okoz”. Az osztrák vállalkozó szerint minden megváltozott az európai politikában, „hiszen amikor a magyar kormányhoz hasonló véleménnyel volt a migrációról, nácinak és szívtelennek állították be, ma viszont már ugyanazok a mondatok hangoznak el baloldali pártoktól is. De fontos, hogy a szavakat tettek kövessék” – szögezte le Sebastian Kurz.

Olaf Scholz felháborodását fejezte ki az utóbbi időben Németországban felerősödő antiszemita hullám miatt, és arra figyelmeztetett, hogy Berlin nem tolerálja a zsidóellenes gyűlölködést – jelentette ki a német kancellár a kristályéjszaka 85. évfordulója alkalmából. Scholz az egyik olyan berlini zsinagógában emlékezett meg az 1938-as antiszemita pogromról, amelyet 85 évvel ezelőtt feldúltak a nácik. Az imaházat nemrég Molotov-koktélokkal támadták meg.

Az illegális migráció elleni küzdelem egyeztetéséről fog tárgyalni november végén a négy visegrádi ország, valamint Németország és Ausztria belügyminisztere – közölte Vít Rakusan cseh kormányfőhelyettes, belügyminiszter Prágában, miután megbeszélést folytatott Matús Sutaj Estok szlovák belügyminiszterrel. A két tárcavezető egyetértett abban, hogy a migráció problémáját európai szinten kell megoldani. „Amíg azonban nincs összeurópai migrációs keretünk, meg kell próbálkoznunk a problémákat legalább a közép-európai térségben megoldani. Ebben Szlovákia kiemelt partnerünk” – jelentette ki Vít Rakusan sajtótájékoztatón. „Véleménycserénk az illegális migrációról igen konstruktív volt. Sajnálom, hogy Schengen történetében tavaly először zárva volt a cseh-szlovák határ, de teljes mértékben megértem ezt az intézkedést” – jelentette ki a szlovák belügyek irányítója.

Ukrajna kész megállapodni Magyarországgal a nemzeti kisebbségek jogainak védelmére vonatkozó uniós követelmények teljesítéséről – jelentette ki Olha Sztefanyisina európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján. A politikus a Jevropejszka Pravda hírportál beszámolója szerint egyúttal leszögezte, hogy az ukrajnai magyar kisebbség jogai biztosítottak. Visszautasította azokat az állításokat is, amelyek szerint a magyarokat különösen érintette volna az Ukrajna elleni orosz agresszió. „A magyar kisebbség sokkal kisebb mértékben szenvedett, mint mondjuk az azovi régió görög kisebbsége” – jegyezte meg. A miniszterelnök-helyettes szavai szerint Magyarország fenntartja magának a jogot arra, hogy Ukrajna EU-csatlakozásának folyamatát önkényesen blokkolja, de nem hiszi, hogy az EU-bővítés folyamatában a magyar problémát kellene a fő akadályként kezelni. „Biztos vagyok benne, hogy képesek leszünk leküzdeni ezt a kihívást is. Bízom benne, hogy megtaláljuk a politikai megértést” – hangsúlyozta.

A spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) megállapodott a Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) függetlenségi párttal Pedro Sánchez kormányfővé választásáról – jelentette be Santos Cerdán, a párt szervezeti titkára Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) Brüsszelben csütörtökön a tárgyalások lezárását követően. „Történelmi lehetőség ez egy olyan konfliktus megoldására, amelyet csak politikával lehet és kell is megoldani. A nézeteltéréseket csak tárgyalásos úton lehet és kell is feloldani” – fogalmazott a pártok által aláírt, a teljes kormányzati ciklusra vonatkozó politikai megállapodást ismertetve. A dokumentum tartalmazza amnesztiatörvény benyújtását a parlamentnek, amely a 2014-ben megrendezett függetlenségi konzultáció, és a 2017-es, alkotmányellenesnek nyilvánított népszavazás miatt jogi eljárás alá vont személyekre vonatkozik. A javaslatot várhatóan a jövő héten terjesztik be a törvényhozásnak – tette hozzá kérdésre válaszolva Cerdán.

Időjárás:

Ma is marad a felhős, helyenként esős időjárás.

Este mindenütt kitisztul az ég.

A hőmérséklet jellemzően 8 – 10 fok köré emelkedik.