Az izraeli hadsereg Nahal egységének katonái tíz órás csata után elfoglalták az Hamász iszlamista terrorszervezet újabb erődítményét

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.11.10.Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti TV több kérdésére is válaszolt.

Nem a külföldi nagyvállalatokat kell támogatni, hanem a magyar vállalkozókat segíteni – mondta a Demokratikus Koalíció alelnöke.

Az izraeli hadsereg Nahal egységének katonái tíz órás csata után elfoglalták az Hamász iszlamista terrorszervezet újabb erődítményét.

Az orosz csapatok újabb támadást hajtottak végre a dél-ukrajnai Herszon városa ellen – közölte Olekszandr Prokugyin, a régió kormányzója.

Belföldi hírek:

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti TV több kérdésére is válaszolt. A Heti TV elsőként az energiaitalok forgalmazásának, fogyasztásának korlátozásáról kérdezte a kormány véleményét. Gulyás Gergely válaszában elmondta, viták vannak kormányon belül ebben az ügyben, így döntés még nem született. A Heti TV Ukrajna és Moldávia uniós csatlakozásának témájában is kérdéseket tett fel. A miniszter válaszában megerősítette a kormány álláspontját, mely szerint előbb azokkal az országokkal kell tárgyalni, amelyeknek tagsági kérése már beérkezett korábban. Magyarország nem a tagjelölti státusz ellen van, de azt látni kell, hogy Ukrajna esetében még nagyon korai lenne ennél tovább lépni. Moldávia esetében jobb a helyzet, de velük kapcsolatban is úgy nyilatkozik a kormány, hogy elsőként a már korábban jelentkezett országokkal kell egyeztetéseket lefolytatni. Ukrajnát illetően a Heti TV kérdésére Gulyás Gergely megemlítette, Magyarország eddig csak és kizárólag saját forrásait tekintve több mint 50 milliárd forintot fordított Kijev támogatására. A Heti TV arra is kíváncsi volt, mit gondol a kormány a palesztinok uniós támogatásáról. A kancelláriaminiszter határozottan kijelentette, Magyarország álláspontja ebben a kérdésben is következetes, azaz a Közel-Keletet illetően egy átfogó politikai összefogásra, rendezésre van szükség, de a kormány szerint hiba úgy támogatásokat folyósítani, hogy azok terrorszervezetekhez kerülhetnek. Végezetül a Heti TV a közlekedési törvények módosításával kapcsolatosan szerette volna megtudni, hogy a közösségi autóbérlés és a lakossági parkolás nem kerülhet-e ellentmondásba egymással. Gulyás Gergely úgy válaszolt, a tervezett döntések előtt a szakminisztérium várja a kerületi, valamint települések polgármestereinek a véleményét a lakossági parkolással kapcsolatban. A politikus véleménye szerint főleg az önkormányzati választások előtt egyetlen polgármester sem dönthet a helyi lakosok kárára.

Törökország kiemelt fontosságú, stratégiai partnere Magyarországnak, katonai, védelmi kapcsolataink régi időkre nyúlnak vissza – mondta a honvédelmi miniszter, miután megbeszélést folytatott a török védelmi miniszterrel. A miniszter elmondta: a megbeszélésen áttekintették a két ország védelmi és biztonságpolitikai együttműködését. Törökország részt vesz a NATO Magyarországon állomásozó többnemzeti harccsoportjában, valamint a napokban indított, Adaptive Hussars 23 elnevezésű, harminc éve nem látott nemzetközi hadgyakorlatban is. Törökország rendkívül fontos regionális biztonságpolitikai szereplő, hangja megkerülhetetlen azokban a nemzetközi konfliktusokban, amelyek mindannyiunk biztonságát kockáztatják – mondta Szalay-Borbrovniczky Kristóf, hozzátéve, Törökország a NATO tagjaként és a régió vezető országaként hasonlóan vélekedik az orosz-ukrán háborúról, mint Magyarország.

Nem a külföldi nagyvállalatokat kell támogatni, hanem a magyar vállalkozókat segíteni – mondta a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke. Varju László úgy fogalmazott, hogy a kormány „újabb brutális megszorítást rejtett el” az adótörvények módosításai között. A kabinet egy új különadót vet ki azokra, akiknek van munkájuk, de mellette egyéni vállalkozóként is dolgoznak – tette hozzá. Miután a „gürcölő magyarok” a havi fizetésükből már megfizették az adót, még egyszer megadóztatják vállalkozóként szerzett jövedelmüket is – jelentette ki az ellenzéki képviselő. Az új különadó több százezer vállalkozót küldhet padlóra – mondta a politikus, hozzátéve, eközben a külföldi nagyvállalatok, például az ázsiai akkumulátorgyárak „szinte semmit nem adóznak”.

Külföldi hírek:

Az izraeli hadsereg Nahal egységének katonái tíz órás csata után elfoglalták az Hamász iszlamista terrorszervezet újabb erődítményét Dzsabálija menekülttáborban, az övezet északi részén – jelentette be az izraeli katonai szóvivő csütörtökön. Hosszú harcok folytak Dzsabálija nyugati részén, melyek végén az izraeli erők átvették az irányítást a Hamász 17-es számú támaszpontján. „A Nahal Brigád harcosai befejezték a hadműveletet a terrorszervezet katonai fellegvárának számító 17-es erődítmény elfoglalására a Gázai övezet északi részén” – közölte a katonai szóvivő. „Az erőd elfoglalásánál a harcosok a Hamasz és az Iszlám Dzsihád terroristái ellen küzdöttek, akik a föld feletti és alatti létesítményből lőtték őket” – tájékoztatott a szóvivő. Körülbelül 10 órás harccal számolták fel az iszlamista fegyveresek ellenállását, sok fegyvert lefoglaltak, és megtalálták a Hamász alagútrendszerének kiterjedt földalatti útvonalakhoz vezető több lejáratát, az egyiket egy óvoda közelében.

A hadsereg azt is bejelentette, hogy a légierő terrorista célpontok százait támadta az utóbbi órákban a Gázai övezetben. Az izraeli katonák a Gázai övezet északi részén található Sejk Radván negyedben olyan raktárt találtak egy lakóházban, amelyben a Hamász fegyverei és drónjai voltak. A hadsereg közleménye szerint a robbanószerkezetekre, robbanóanyagokra és Hamász hírszerzési anyagaira bukkantak az épületben lakó civilek lakásainak közelében. Két újabb izraeli katona elestét, és öt katona súlyos sebesülését is bejelentette a hadsereg. A háború október 7-i kitörése óta közrl 370, a szárazföldi hadműveletek október 28-i megindítása óta körülbelül 40 elesett katona nevét hozták nyilvánosságra. Az izraeli rendőrség arról számolt be, hogy holttest-azonosító központjában további két ember földi maradványait sikerült azonosítani a Hamász október 7-i terrortámadásának áldozatai közül. Eddig 845 meggyilkolt civil nevét tudták meghatározni.

Csütörtökön Ciszjordánia két különböző pontján két palesztint öltek meg a biztonsági erők terrorista infrastruktúra felszámolását célzó razziák során a palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint. Harcok voltak a dzseníni menekülttáborban is, ahova a hadsereg közleménye szerint azért hatoltak be, hogy megsemmisítsék az ott felhalmozott házi készítésű robbanószerkezeteket. Az éjjel kilenc körözött személyt tartóztattak le Ciszjordániában, ahol a háború kezdete óta több mint 1430 palesztint vettek őrizetbe. Közülük mintegy kilencszázan a Hamász tagjai. Az izraeli parlament, a knesszet második és harmadik olvasatban elfogadta a Vaskardok háború gazdasági segélyprogramját. A több mint 15 milliárd sékelt (mintegy 1400 milliárd forint) együtt szavazták meg a kormányzó és az ellenzéki pártok. Segélyeket kapnak a mezőgazdaság, a vállalkozások, a turizmus kárvallottjai, a tartalékos katonák házastársai, a Gáza-környéki és az északi határvidék evakuáltjai is.

Az Izraeli Védelmi Erők és a Shin Bet biztonsági szolgálat újabb bizonyítékokat hozott nyilvánosságra arról, hogy a Hamász mentőautókat használ a műveletek végrehajtásához, köztük egy lehallgatott telefonbeszélgetés felvételeit és az október 7-i mészárlásban részt vevő terroristák kihallgatását. A lehallgatott és a hadsereg által közzétett hívásban hallható, amint a terrorcsoport egy nyilvánvalóan ügynökének egy gázai férfival beszélgetve azt mondja, hogy „bármelyik mentőautóval elmehet”, amit csak akar. A gázai férfi felajánlja, hogy küld neki egy mentőautót, ha akar, mire a Hamász-ügynök biztosítja őt, hogy „vannak mentőautók, amelyek mennek és visszajönnek. Bármelyik mentőautóval elmehetek” – mondta.

Az orosz csapatok újabb támadást hajtottak végre a dél-ukrajnai Herszon városa ellen – közölte Olekszandr Prokugyin, a régió kormányzója csütörtökön. A tisztségviselő hozzátette, hogy egy idős férfi, aki meghalt, a támadás közben lakása erkélyén tartózkodott. Az Ukrajinszka Pravda hírportál helyi kormányzók beszámolóiból készített összefoglalójában azt emelte ki, hogy az elmúlt nap során az orosz ágyúzások következtében Donyeck megyében két helyi lakos életét vesztette, és egy megsebesült, a herszoni régióban pedig ketten szenvedtek sérüléseket. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter – kommentálva nyugati tisztségviselőknek az Oroszországgal való béketárgyalások újraindítására tett felhívásait -, csütörtökön a közzétett bejegyzésében arra emlékeztetett: Ukrajna mintegy kétszáz tárgyalási fordulót folytatott az Oroszországi Föderációval 2022-ig attól kezdve, hogy Oroszország 2014-ben elfoglalta a Krímet és megszállta a Donyec-medencét.

Magyarország készül az Európai Unió Tanácsának 2024 második felében esedékes elnöki tisztségére – közölte Novák Katalin köztársasági elnök Brüsszelben csütörtökön. Novák Katalin azt követően tett közzé egy bejegyzést közösségi oldalán, hogy megbeszélést folytatott Roberta Metsola európai parlamenti elnökkel csütörtökön. A köztársasági elnök üzenetében kiemelte: az Európai Parlamentben európai női politikusok tárgyaltak egymásal. Kijelentette: Magyarország készül az EU-tanács elnökségére. „Bízom benne, hogy 2024-ben újabb sikeres magyar elnökségünk lesz” – fogalmazott. Az EP elnöke megerősítette, hogy ő is erre számít – közölte üzenetében Novák Katalin. Roberta Metsola a közösségi oldalon közzétett üzenetében azt írta: „nagyra értékelte a magyar elnökkel folytatott jó beszélgetést”.

Békefórumot rendezett csütörtökön Párizsban Emmanuel Macron francia államfő, azonban kétséges, hogy törekvése több sikerrel járhat-e, mint a néhány héttel ezelőtti kairói konferencia, ahol nem született érdemi előrelépés. Miközben szilárdan kiállnak Izrael mellett, a nyugati országok igyekeznek megmutatni, hogy törődnek az élelmiszer- és gyógyszerhiány miatt szenvedő gázai civilekkel. Ezzel a céllal hívott össze csütörtökre Párizsba békefórumot Emmanuel Macron francia elnök – írja a Politico hírportál. Macron humanitárius fegyverszünetet szorgalmaz, úgy véli, a terrorizmus elleni küzdelem nem indokolja a civilek feláldozását. A találkozón részt vett többek között Leo Varadkar ír miniszterelnök, Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök, Nikos Christodoulides ciprusi elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Időjárás:

Ma mindenütt borongós, esős időjárásra számíthatunk.

Este helyenként felerősödhet a szél.

A hőmérséklet jellemzően 6 – 13 fok körül alakul.