Szolidaritási látogatáson fogadta Novák Katalint Jichák Herzog, Izrael Állam elnöke

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.11.06.A migráció kiemelt terrorveszéllyel jár, ezt a napokban részben nyilvánossá vált titkosszolgálati jelentés mindenki számára világossá teszi – mondta Kocsis Máté.

Zöld jelzést kell adni a szélenergiának, amely az egyik legfelhasználhatóbb zöldenergia a világon – jelentette ki Süveg Anna, az LMP szóvivője.

Szolidaritási látogatáson fogadta Novák Katalint Jichák Herzog, Izrael Állam elnöke.

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken látogatást tett Ciszjordániában, ahol Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is találkozott.

Belföldi hírek:

A migráció kiemelt terrorveszéllyel jár, ezt a napokban részben nyilvánossá vált titkosszolgálati jelentés mindenki számára világossá teszi – mondta a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté úgy fogalmazott: a jelentésből a nyilvánosság is megbizonyosodhat arról, hogy a helyzet súlyos, azt a migrációs gyakorlatot pedig, amit a brüsszeli vezetés folytat, sürgősen fel kell számolni, és minden eszközzel fellépni a terrorizmus ellen. Elmondta, jelenleg terrorszervezetek szervezik a magyar-szerb határon az embercsempész-hálózatot. Megfogalmazása szerint nem túlzás, hanem „rideg valóság”, hogy déli határunknál jelen vannak a világszerte ismert terrorszervezetek képviselői, közöttük a tálib kormányzathoz sok esetben rokoni szálakkal köthető olyan személyek is, akik korábban terrorcselekményeket követtek el. Kabulból és Gázából ide érkezett terroristák döntik el, hogy kiket, milyen áron, milyen útvonalon szállítsanak az embercsempészek – mondta. A titkosszolgálati jelentésből az derül ki, hogy az embercsempészetből származó bevételeket merényletek, terrorcselekmények finanszírozására fordíthatják – tette hozzá.

Jó hír a nyugdíjasok számára: hamarosan érkezik a kiegészítő nyugdíjemelés – mondta Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója a közösségi-oldalán vasárnap közzétett videóban. Közlése szerint novemberben így átlagosan 80 ezer forinttal többet kaphatnak a nyugdíjasok. „Kiállunk az idősek érdekeiért és megvédjük a juttatásaikat.” Visszaadták a 13. havi nyugdíjat is – hangsúlyozta. Nyitrai Zsolt emlékeztetett arra, hogy az idén januárban 15 százalékkal nőttek a nyugdíjak. Novemberben pedig kiegészítő emelésre számíthatnak az idősek – fűzte hozzá. A miniszterelnöki főtanácsadó elmondta, hogy januárban ismét megemelik a nyugdíjakat, februárban pedig a 13. havi ellátás érkezik majd. „Köszönjük a nyugdíjasok támogatását, számíthatunk egymásra” – zárta szavait Nyitra Zsolt.

Zöld jelzést kell adni a szélenergiának, amely az egyik legfelhasználhatóbb zöldenergia a világon, Magyarországon azonban „gyerekcipőben” van a használata – mondta az LMP szóvivője. Süveg Anna szerint a Fidesz-kormányok már 13 éve tudatosan akadályozzák a szélerőművek elterjedését. Legutóbb viszont a kormányfő a szélenergia mellett foglalt állást – utalt Orbán Viktor miniszterelnök október végi rádióinterjújára. „Ha a szélenergia támogatása már miniszterelnöki szintű, miért vannak még mindig érvényben a szélerőművek létesítését ellehetetlenítő szabályok?” – fogalmazta meg kérdését az ellenzéki párt szóvivője. A politikus hangsúlyozta, zöld jelzést kell adni a szélenergiának, ezért az LMP – Magyarország Zöld Pártja hatodik alkalommal is benyújtja az Országgyűlésnek a szélerőmű-létesítés tiltásának feloldásáról szóló határozati javaslatát.

Folyamatos a katonák és a haditechnikai eszközök átcsoportosítása az Adaptive Hussars 23 többnemzeti gyakorlat kapcsán az ország teljes területén, földön és levegőben. Ahogy azt Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: az Adaptive Hussars 23 a drasztikusan romló biztonsági helyzetben lehetőséget teremt a magyar haderő ütőképességének erősítése, egyúttal megmutatja, hogy Magyarország megbízható tagja a Szövetségnek, a Székesfehérváron felállított NATO parancsnokság, valamint a Magyarországon települt NATO harccsoport hazánk kiemelt szerepét bizonyítja a keleti szárny vonatkozásában; védelmi kiadásaink pedig már jóval a vállalt határidő előtt elérték a GDP 2 %-át. Az elkövetkező napokban elsősorban Újmajorba indulnak katonai konvojok többek között Tatáról, Debrecenből, Hódmezővásárhelyről és Kaposvárról, de érkeznek járműoszlopok Pápára, Hajdúhadházra és Tiszaroffra is igénybe véve a fő-, illetve mellékútvonalakat – mondta.

Külföldi hírek:

Szolidaritási látogatáson fogadta Novák Katalint az izraeli elnök. Több hetes Ausztráliai útjáról hazafelé tartva tegnap Izraelbe érkezett Novák Katalin köztársasági elnök, hogy kifejezze szolidaritását a zsidó állammal, amely ellen terrortámadást követett el a Hamász. Az államfőt hivatalában fogadta Jichák Hercog, Izrael elnöke. Novák Katalin a magyar nemzet nevében kifejezte mély együttérzését az áldozatokkal és a zsidó néppel. A magyar köztársasági elnök azt mondta: elítéljük a Hamász támadását, Izraelnek pedig minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje magát. Az izraeli elnök megköszönte a magyar részvétet és szolidaritást, és a túszok érdekében tett erőfeszítéseket is. Novák Katalin találkozott a Hamász által elrabolt magyar származású túszok családtagjaival is.

A Gázai övezet elleni nukleáris csapás lehetőségéről beszélt egy rádióinterjúban Amiháj Elijáhu izraeli miniszter, amitől vasárnap Benjámin Netanjahu kormányfő és Joáv Galant védelmi miniszter is elhatárolódott. A The Times of Israel angol nyelvű izraeli lap beszámolója emlékeztet, hogy Elijáhu a jobboldali Zsidó Erő politikusa, örökségügyi miniszter, és nem tagja a hadműveleteket irányító biztonsági kabinetnek. Az interjúban arról kérdezték, hogy szerinte atomcsapást kell-e mérni a Gázai övezetre. Erre Elijáhu azt mondta: „ez is egy lehetőség”. Erre reagálva Benjámin Netanjahu miniszterelnök az X-en közölte, hogy „Amiháj Elijáhu nyilatkozatának semmi köze a valósághoz”. „Izrael és az izraeli haderő a nemzetközi jog legszigorúbb előírásai szerint jár el, hogy elkerülje, hogy ártatlanoknak bántódása essen. Ez egészen a győzelmünkig így is lesz” – írta a kormányfő a közösségi oldalon, s egyúttal felfüggesztette Elijáhu részvételét a kormányüléseken. Joáv Galant védelmi miniszter alaptalannak és felelőtlennek nevezte Amiháj Elijáhu kijelentését. „Még jó, hogy nem ilyen emberek kezében van Izrael biztonsága” – írta a politikus.

Izraeli jelentések szerint egy ember megsebesült, miután egy Libanonból kilőtt páncéltörő rakéta eltalált egy járművet az észak-izraeli Shushan katonai előőrs közelében, a Yiftach Kibbutz szomszédságában. Az IDF megerősítette a rakétaindítást, és tüzérségi tűzzel válaszolt Libanon felé.

Egyiptom a hétvégén felfüggesztette a gázai sérültek és a külföldi útlevéllel a Gázai övezetben tartózkodók evakuálását a rafahi határátkelőn – jelentette több különböző hírügynökség egy egyiptomi biztonsági szolgálattól és egy orvosi forrástól kapott tájékoztatásra hivatkozva. Az egyik biztonsági forrás és az orvosi forrás szerint az evakuálásokat azt követően függesztették fel, hogy pénteken izraeli csapás ért egy sebesültek szállítására használt mentőautót. Mindkét forrás megerősítette viszont, hogy a segélyszállító teherautók továbbra is bejuthatnak a határátkelőn a Gázai övezetbe. A dpa német hírügynökség palesztin vörösfélhold segélyszervezetre hivatkozó vasárnapi jelentése szerint szombat este 30 humanitárius segélyt szállító teherautó haladt át a rafahi átkelőhelyen a Gázai övezetbe.

A helyzet fokozódik a nyugati nagyvárosokban. Londonban a rendőrök kénytelenek voltak bezárkózni a londoni Charing Cross pályaudvarra, hogy megakadályozzák a palesztinbarát tüntetők bejutását. A fővárosban tartott legutóbbi tüntetésre becslések szerint harmincezer demonstráló gyűlt össze a Trafalgar téren, és tűzszünetet követeltek Gázában. A helyszínen rendőrök ezrei voltak jelen. Az agresszív tüntetők ordítozva próbáltak bejutni az épületbe, sőt verték a bejáratot elzáró redőnyt is. A főként bevándorlókból álló tömeg összetűzésbe keveredett a rendőrökkel, voltak, akiket őrizetbe vettek. A tüntetők közé helyiek is beálltak, akik tűzszünetet és szabad Palesztinát követeltek. A megmozduláson gyermekek is részt vettek.

Az Egyesült Államokban is folytatódtak a brutális tüntetések. Az utcákra vonultak az Izrael mellett kiálló és a palesztinpárti demonstrálók is. A videófelvételeken jól látható, hogy New Yorkban izraeli zászlót taposnak és égetnek el a palesztinok mellett kiálló és a terület szabadságát hirdető tüntetők. Ezzel párhuzamosan Izrael-párti tüntetés is zajlott az utca másik odalán, több esetben egymásnak is estek a demonstrálók.

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken látogatást tett Ciszjordániában vasárnap, ahol Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is találkozott. A vezető amerikai diplomata sajtóinformációk szerint az izraeli–palesztin konfliktusról tárgyalt az elnökkel. A háború kitörése óta Blinken háromszor tett látogatást Izraelben, és számos más arab nemzetet is felkeresett a kialakult helyzettel kapcsolatban, azonban október 7-e óta ez volt az első útja Ciszjordániába. A tárgyaló felek nem tartottak sajtótájékoztatót az egyeztetést követően. Az amerikai külügyminisztérium által kiadott közlemény szerint Blinken és Abbász megvitatták a nyugalom és stabilitás helyreállításának lehetőségeit, valamint a háború utáni felelősségre vonás szükségességét. Az amerikai tárcavezető emelett hangsúlyozta Washington elkötelezettségét egy palesztin állam létrehozása mellett.

Mától 3 napos gyászt hirdettek Kárpátalján amiatt, hogy két napja egy orosz rakétatámadás következtében életét vesztette a munkácsi 128-as számú különálló hegyi rohamdandár több mint húsz katonája, sokan pedig megsebesültek a frontvonal közelében, Zaporizzsja megyében – közölte hivatalos közösségi oldalain Viktor Mikita, a megyei katonai közigazgatási hivatal elnöke. A november 6-tól kezdődő gyásznapokon a megye valamennyi intézményében félárbocra eresztik az állami lobogókat, minden reggel 9 órakor egyperces néma csenddel adóznak az elhunytak emlékének, a templomokban pedig istentiszteleteket tartanak. Az áldozatok száma meghaladta a húszat, sokan megsebesültek, közöttük civilek is, mert egy orosz Iszkander típusú rakéta csapódott be november 3-án a frontvonal közelében fekvő Zaporizzsja megyei településen.

Az ukrán erők által közzétett felvételek szerint egy hatalmas összecsapásban meghátrálásra késztették az orosz csapatokat a kelet-ukrajnai Avgyijivkánál. A videón a 47. gépesített dandár csap össze a támadó orosz egységekkel, a leírás szerint több harckocsit és páncélozott csapatszállítót megsemmisítettek. A felvételek jól látszik, hogy az előrenyomuló orosz tankok másodpercek alatt válnak ócskavassá – írja a Magyar Nemzet. A beszámolók szerint egyre fokozódnak a harcok Avgyijivka és Kupjanszk körül a keleti fronton. Az oroszok jelentős erőforrásokat csoportosítottak át ide és próbálják bevenni a két várost. Amennyiben sikerülne, az jelentős stratégia győzelem lenne Moszkva számára a tél beköszönte előtt, ugyanakkor erre kevés az esély belátható időn belül.

Időjárás:

Ma is változóan felhős-napos időben lehet részünk.

Este mindenütt megvastagodhat a felhőzet.

A hőmérséklet jellemzően 12 – 18 fok körül alakul.