Izrael evakuál újabb tizennégy, az ország északi, libanoni határának közelében található települést

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.10.23.Ma országszerte megemlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének évfordulójáról.

A magyar a szabadság nyelve – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezve Melbourne-ben.

Izrael evakuál újabb tizennégy, az ország északi, libanoni határának közelében található települést.

A német belügyminiszter kijelentette, hogy a Hamász-támogatókat lehetőség szerint ki kell toloncolni az országból.

Belföldi hírek:

Ma országszerte megemlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének évfordulójáról. A központi események színhelye Budapest és Veszprém. Orbán Viktor a nemzeti ünnepen Veszprémben mond ünnepi beszédet. A megemlékezések már tegnap délután megkezdődtek, a hagyományoknak megfelelően a műegyetemi emlékműnél. Onnan vonult a fáklyás menet a 67 évvel ezelőtti események másik színhelyére, a Bem térre. Forgalomkorlátozások, lezárások vannak a nemzeti ünnep rendezvényei miatt Budapesten, ezért több BKK-járat közlekedése is változik – közölte a Budapesti Közlekedési Központ az MTI-vel.

A magyar a szabadság nyelve – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezve Melbourne magyar közössége előtt Ausztráliában. A Magyar Központban rendezett ünnepségen a köztársasági elnök kiemelte: október 23. a diaszpóra legnagyobb ünnepe, ezen a napon van mit éltetni és van mit siratni. Éltetjük magyarságunkat, a szabadság szeretetét, a magyar nemzet határok feletti, magától értetődő összetartozását. Siratjuk azokat, akik életüket és vérüket adták a szabadságunkért, siratjuk a közénk ékelődött fizikai távolságot, a megharcolt életeket, a családok szétszakítottságát, a kényszerű emigrációt – fogalmazott Novák Katalin. Október 23-dikában benne vannak az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarok is – mutatott rá, hozzátéve: ma azt ünnepeljük, ami megkérdőjelezhetetlenül összeköt bennünket, hiszen közös a nyelvünk, a történelmünk és az ünnepeink.

Az „1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja” keretében ma az Országházban és a Terror Háza Múzeumban több kiállítással várják a látogatókat, lesz fényfestés, gyertyagyújtás, valamint protokollmentes megemlékezés a 301-es parcellánál. „A szabadság napjának” fővárosi programja október 23-án a Kossuth Lajos téren 9 órakor ünnepélyes zászlófelvonással indul – az oktober23.kormany.hu honlap szerint. Később számos programmal várják az érdeklődőket országszerte.

A héten a terrorizmus elítéléséről és az áldozatok melletti kiállásról szóló politikai nyilatkozatot terjesztünk az Országgyűlés elé – jelentette be közösségi oldalán Kocsis Máté. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője ismertette a nyilatkozat részleteit, melyben 1. Az Országgyűlés elítéli a Hamász Izrael ellen intézett terrortámadását és együttérzését fejezi ki azoknak, akik elszenvedték a támadásokat, elveszítették hozzátartozójukat, szeretteiket. 2. Magyarország elítéli a terroristákat és az áldozatok oldalán áll és Magyarország elismeri Izrael jogát az önvédelemre. 3. Az Országgyűlés felhívja a figyelmet arra, hogy az Európába ellenőrzés nélkül, nagy számban beengedett tömegek, akik között ott vannak a terror hívei, a Hamász és más terrorszervezetek megbízottjai is, közvetlen és súlyos kockázatot jelentenek az európai polgárok, illetve a kontinens biztonságára. Ez a felelőtlen és elhibázott migrációs politika egyenes következménye. 4. Az Európai Unió Tanácsa korábban közös álláspontot fogadott el a terrort támogató, terrorcselekményekben részt vevő szervezetekről, melyet Magyarország irányadónak tekint. A politikai nyilatkozat szövege az előterjesztő akaratának kinyilvánítása, annak szükségességét és indokát a nyilatkozat szövege támasztja alá – fűzte hozzá általános indokolásként a frakcióvezető.

Lehessen tisztességesen megélni a fizetésből és a nyugdíjból, mindenkinek legyen legalább háromhavi megtakarítása, és mindenki évente legalább egy hétre tudjon elutazni pihenni – foglalta össze a Demokratikus Koalíció elnöke pártja programját a DK születésnapi rendezvényén. Gyurcsány Ferenc az egyik fővárosi moziban tartott eseményen arról beszélt, hogy 12 évével a DK a magyar haza felnőtt, komoly, befolyásos, tisztességes és becsületes pártja. A kormány azt mondja, hogy Magyarország keresztény ország, de Magyarországon vannak istenhívők, Isten létezésében kételkedők és azt tagadók – közölte. Az ország egészében nem vallásos ország, hanem vallásos is – fogalmazott a politikus. A DK olyan országot akar, ami minden embernek jó hazája szeretne lenni, mert Magyarország valamennyiünk hazája, keresztényeké, hívőké és nem vallásosoké is – jelentette ki.

Külföldi hírek:

Izrael az egész világot védi az iszlám radikalizmussal szemben, amikor háborút visel a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen – mondta vasárnap Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök. Bennett a brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva egyenlőségjelet vont a Hamász és az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport között, kijelentve: Izrael gyakorlatilag az Iszlám Állammal él szomszédságban. Hozzátette: Izrael legnagyobb hibája az volt, hogy húsz éven keresztül hallgatott a világra, és önmérsékletet tanúsítva nem semmisítette meg a Hamászt. „Nem a világot hibáztatom, a világ mindig is képmutató módon viselkedett a zsidó állammal szemben. Magunkat hibáztatom, amiért hallgattunk a világra” – fogalmazott az izraeli politikus, aki egy éven át, tavaly júniusig állt az izraeli kormány élén. Bennett szerint a Hamász által Izrael ellen két hete elkövetett terrortámadás után indult izraeli hadművelet célja a Gázai övezet demilitarizálása. Hozzátette: Izraelnek nem maradt más lehetősége a Hamász felszámolásán kívül.

Izrael evakuál újabb tizennégy, az ország északi, libanoni határának közelében található települést. Az állam finanszírozza további tizennégy, a határtól 2-5 kilométerre lévő település kiürítését északon, tartva a libanoni síita milícia, a Hezbollah elleni harc kiterjedésétől. A konfliktus október 7-i kezdete óta csaknem kétszázezer embert evakuáltak állami finanszírozással, és további százezrek önként menekültek biztonságosabb helyekre a Gázai határ környékéről és az északi határvidékről. Összességében az állampolgárok mintegy két százalékát evakuálták a hatóságok ideiglenesen otthonukból. A védelmi minisztérium az önkormányzatok és helyi helyhatóságok bevonásával irányítja a kiürítést, melyre azért is van szükség, hogy a hadsereg szabadabban alakíthassa ki védekezési haditerveit.

Izrael vasárnap további légicsapásokat hajtott végre a Hamász iszlamista terrorszervezet gázai infrastruktúrája ellen – jelentette az izraeli katonai szóvivő. A tájékoztatás szerint a légierő szombat estétől tovább folytatta a Hamász infrastruktúrája és terroristái elleni támadásait a Gázai övezetben, több mint háromszáz bombát vetettek be. A vadászgépek több tucat Hamászhoz köthető katonai célpontot támadtak, melyek közül több sokemeletes épületekben volt. Felszámoltak több tucat alagútlejáratot, lőszerraktárat, főhadiszállást és hadműveleti katonai posztot. A hadsereg közleménye szerint a megtámadott terrorista célpontok között voltak olyan mecsetek is, amelyeket a Hamász hadicélokra használt. Izrael Szíriában megtámadta és megbénította a damaszkuszi és aleppói repülőtereket, nagy erőkkel lőtték a kifutópályákat. Az izraeli média szerint azért mértek csapásokat a szíriai repterekre, mert az izraeli hadvezetés attól tart, hogy fejlett fegyvereket szállítanak át rajtuk Iránból és Irakból Libanonba és Szíriába.

Több mint két héttel a meglepetésszerű támadás után, az Izraeli Védelmi Erők elfogta a Hamász terrorszervezet Nukba haditengerészeti kommandójának egyik terroristáját, aki megpróbált visszatérni a Gázai övezetbe. A kimerült terroristát letartóztatták és átadták kihallgatásra. A Gázai övezet egyik lakója jelentette, hogy autóját ellopták Askelon ipari területéről. A bejelentést és a jármű helyzetét továbbították a biztonsági erőknek, akik letartóztatták a terroristát, miután áttörte a Zikim kereszteződés és Mavki’im mosáv közötti sorompót, és az autóval elbújt az egyik gyümölcsösben. A Nukba egység vezette az október 7-i gyilkos támadásokat Dél-Izraelben. A biztonsági erők még mindig vizsgálják a területet, további terroristák után kutatva, akik a mészárlás után a területen maradhattak.

A humanitárius segítség célba juttatását és a túszok szabadon engedését kérte Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében, amelyben a gázai területen légi támadásban eltalált anglikán kórházról és a görög-ortodox plébániáról is szólt. A katolikus egyházfő kijelentette, hogy nagy aggodalmat és fájdalmat érez az Izraelben és palesztin területen zajló események miatt. Hozzátette: imájával közel van minden szenvedőhöz, a túszokhoz, a sebesültekhez, az áldozatokhoz és családtagjaikhoz. Megemlítette a Gázában kialakult súlyos humanitárius helyzetet, és fájdalmát fejezte ki az utóbbi napokban felrobbantott al-Ahli kórház miatt, amelyet az anglikán egyház tartott fenn, valamint a Szent Porfürosz görög ortodox templom miatt, amely szintén légicsapásban rongálódott meg. „Megismétlem felhívásomat annak érdekében, hogy nyíljanak folyosók, a humanitárius segítség továbbra is célba tudjon érni, és engedjék szabadon a túszokat” – mondta Ferenc pápa.

A német belügyminiszter kijelentette, hogy a Hamász-támogatókat lehetőség szerint ki kell toloncolni az országból. „Ha képesek vagyunk kitoloncolni a Hamász támogatóit, ezt meg kell tennünk” – mondta Nancy Faeser újságíróknak a Szövetségi Bűnügyi Rendőrség tisztviselőivel folytatott megbeszéléseit követően. Legalább 65 rendőr megsebesült múlthét szerdán Berlinben, amikor megpróbálták feloszlatni az erőszakos Izrael-ellenes zavargásokat a német főváros Neukölln kerületében. A rendőrökre köveket és molotov-koktélokat dobtak, amikor több száz, elsősorban fiatal muszlim férfi szembeszállt a terrorizmust támogató gyűlések elleni tiltással. A Bild napilap szerint a tömeget egy Telegramon közzétett felhívás tüzelte fel, amely felszólította a férfiakat, hogy a jelentős arab lakossága miatt gyakran „kis Gázának” nevezett Neuköllnt alakítsák ténylegesen is a Gázai övezetté.

Időjárás:

Ma mindenütt változóan felhős-napos időben lehet részünk.

Este is változatlan marad az időjárás.

A hőmérséklet jellemzően 18 – 23 fok köré emelkedik.