Biden elnök Izraelbe látogat

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.10.18.Európában napról napra nő az emberek veszélyérzete, a magyar kormány pedig azért dolgozik, hogy Magyarországon nőjön az emberek biztonságérzete – mondta Rétvári Bence.

Az LMP a szennyező cégeket mentesítő kormányrendelet visszavonását követeli, az ugyanis az ellenzéki párt szerint továbbra is hatályban van.

Biden elnök Izraelbe látogat. Izrael, a régió és a világ számára kritikus pillanatban érkezik ide” – írta Blinken.

Orbán Viktor miniszterelnök kétoldalú tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével Pekingben.

Belföldi hírek:

Európában napról napra nő az emberek veszélyérzete, a magyar kormány pedig azért dolgozik, hogy Magyarországon nőjön az emberek biztonságérzete – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Kecskeméten. Rétvári Bence az 5,366 milliárd forintból kialakított új tűzoltólaktanya átadásán kiemelte: az, hogy a katasztrófavédelem munkatársai egyre jobb körülmények között tudnak dolgozni, az, hogy a rendőrségnek köszönhetően a bűncselekmények száma a harmadára csökkent, illetve az, hogy a rendőrök és a határvadászok közösen védik a magyar déli határt, mind, mind az emberek biztonságát szolgálja. Hangsúlyozta: nem hiába magas az emberek bizalma a tűzoltók vagy a rendőrök iránt, hiszen elismerik azt, hogy ezeknek a szervezeteknek a munkatársai napról napra azért dolgoznak, hogy mások biztonságban érezzék magukat, illetve akár az életüket is áldozzák másokért.

Budapesten nincs és nem is lesz helye a terrorizmust, így az izraeli vérontásért felelős Hamászt támogató bármiféle demonstrációnak – közölte a főpolgármester a közösségi-oldalán. Karácsony Gergely bejegyzéséből kiderül, hogy hétfőn egyeztettek Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitánnyal, és megerősítették, hogy ez közös álláspontjuk. „Ez nem vitakérdés, nem mérlegelés kérdése, ez meggyőződés. Budapest nemet mond a terrorra, nemet mond a terrort bármilyen módon relativizálni akaróknak is” – fogalmazott a főpolgármester.

A Fidesz értékelése szerint az újabb brüsszeli terrortámadás is azt mutatja, hogy az uniós migrációs politika csődöt mondott. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója úgy értékelt: a brüsszeli migrációs politika a „terrort és a terroristákat importálja” Európába. Hollik István a kormánypártok nevében azt üzente a „brüsszelieknek”: Magyarország védi déli határokat, így végre nekik is be kellene látni, hogy ez a migrációs politika csőd, terrorhoz és az európai biztonság elvesztéséhez vezet. Hány ilyen tragédiának kell még történnie, hány európainak kell még meghalnia, hogy ezt Brüsszelben is belássák? – tette fel a kérdést. „Térjenek észhez!” – szólított fel a politikus, aki szerint Brüsszelnek a migrációs paktum erőltetése helyett Európa határait kellene megvédenie.

Az LMP a szennyező cégeket mentesítő kormányrendelet visszavonását követeli, az ugyanis az ellenzéki párt szerint továbbra is hatályban van és akár az akkumulátorgyárakra is alkalmazható. Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke úgy fogalmazott: hazudik a kormány, amikor azt állítja, hogy a Magyarországon működő akkumulátorgyárak és más veszélyes üzemek szigorú szabályok betartásával működnek. A politikus kijelentette: a kormányrendelet arról szól, hogy egy szerződés megkötésével, szerinte politikai döntéssel bármely szennyező cég mentesülhet a szennyezés jogkövetkezménye alól. Aláhúzta: a jogszabályt az ígéret ellenére sem módosították, nem korrigálták. Kitért arra is, hogy a rendelet a már folyamatban lévő jogügyletek, kiszabott bírságok esetén is érvényesíthető. Keresztes László Lóránt ezért tisztázná, hogy például a gödi szennyezésnél vagy a nemrég bezárt bátonyterenyei akkumulátorfeldolgozó esetében kívánják-e alkalmazni a jogszabályt. Az LMP meggyőződése, hogy amíg hatályban van a kormányrendelet, addig bármelyik cég megúszhatja a bírságot – mutatott rá.

Külföldi hírek:

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hivatalosan bejelentette, hogy Joe Biden amerikai elnök ma Izraelbe látogat. Blinken a bejelentést a Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel folytatott hosszas megbeszélést követően tette, amelyet a tel-avivi Kirjá bázison tartottak, és amely mintegy hét és fél órán át tartott. “Szerdán Biden elnök Izraelbe látogat. Izrael, a régió és a világ számára kritikus pillanatban érkezik ide” – írta Blinken egy bejegyzésében. Egy másik posztban Blinken azt írta: „Az Egyesült Államok és Izrael megállapodott egy olyan terv kidolgozásában, amely lehetővé teszi, hogy az adományozó nemzetek és a multilaterális szervezetek humanitárius segélye eljusson a gázai civilekhez, beleértve a civilek veszélyen kívül tartását segítő területek létrehozásának lehetőségét”. Maga Biden később azt írta: „Szerdán Izraelbe utazom, hogy szolidaritást vállaljak a Hamász brutális terrortámadásával szemben”. „Ezután Jordániába utazom, hogy foglalkozzam a súlyos humanitárius szükségletekkel, találkozzam a vezetőkkel, és világossá tegyem, hogy a Hamász nem áll a palesztinok önrendelkezési joga mellett” – tette hozzá.

A volt amerikai elnök azt mondja, hogy ha újra megválasztják, megtiltja a Hamászt támogató bevándorlók beutazását az Egyesült Államokba, és rendőröket küld a Hamász-párti tüntetésekre. Donald Trump volt amerikai elnök azt akarja, hogy letartóztassák és kitoloncolják azokat a bevándorlókat, akik nyilvánosan támogatják a csoportot. Trump a megjegyzéseket egy iowai kampánystop során tette, és a Hamász október 7-i terrortámadására reagált, amelyben legalább 1 300 izraeli állampolgárt gyilkoltak meg. Trump, aki a republikánusok 2024-es elnökjelöltségére pályázik, azt mondta, hogy ha megválasztják második Fehér Házi ciklusára, megtiltja a beutazást az Egyesült Államokba mindazoknak, akik nem hisznek Izrael létezéshez való jogában, és visszavonja az „antiszemita” külföldi diákok vízumát.

Az izraeli hadsereg olyan fényképeket és videókat mutatott be külföldi újságíróknak, amelyek bemutatják, hogy a Hamász iszlamista terrorszervezet milyen kíméletlenséggel ölt meg több száz civilt és milyen akadálytalanul tudtak mozogni október 7-én indított támadásukban Izrael déli részén. A megrázó felvételeken több civil holttestet is bemutatnak. „Ez nem egyszerűen egy Izrael ellen indított háború, ez az emberiesség elleni háború” – jelentette ki Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője a tájékoztatón, hozzátéve, hogy a Hamász a Gázai övezet polgári lakosságát pajzsként használja azzal a céllal, hogy a közvéleményt a maga oldalára állítsa. Az izraeli hadsereg által bemutatott új felvételek közül néhányat maguk a Hamász harcosai rögzítettek és tettek közzé a közösségi médiában, másokat menekülő izraeli civilek vagy a helyszínre érkező mentők rögzítettek. A felvételeken az is látható, hogy a Hamász fegyveresei milyen könnyedén, gyakorlatilag akadálytalanul mozogtak Izrael területén.

Joáv Gallant védelmi miniszter kedden a Nevatim légibázison kijelentette: „A Hamász embereinek két opciója van: halál a posztjaikon vagy feltétel nélküli megadás. Nincs harmadik lehetőség. El fogjuk törölni a Hamász szervezetet, és felszámoljuk minden képességét… Repülőgépeink mindenhova eljutnak… minden rakétának van címzettje. El fogjuk érni a Hamász minden egyes tagját”.

Ha Izrael nem hagy fel a Gázai övezet elleni támadással, senki nem lesz képes képes megállítani a világ muszlimjait és „az ellenállás erőit” – jelentette ki Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője az iráni állami televízió jelentése szerint. „Ha a cionista rezsim folytatja bűntetteit, a muszlimok és az ellenállás erői feldühödnek, és senki nem tudja majd megállítani őket” – fogalmazott az első számú iráni vezető. Hozzátette: senki ne remélje, hogy bizonyos felek, köztük akár Irán, „meg tudja akadályozni, hogy az ellenállás akcióba lépjen”. Ali Hamenei „az ellenállás tengelyére” utalt, amely informális elnevezése a zsidó állammal szemben ellenséges államoknak és szervezeteknek, amelyek közé tartozik Irán mellett például a palesztin Hamász vagy az Iránnal szövetséges libanoni síita Hezbollah.

A holland kormány további 10 millió eurót (mintegy négymilliárd forint) ad a gázai lakosok humanitárius megsegítésére – jelentette be Liesje Schreinemacher holland külkereskedelmi és fejlesztési együttműködésért felelős miniszter. Az NL Times című angol nyelvű holland napilap beszámolója szerint a támogatást többek között az ENSZ-en és a Vörös Félhold nevű segélyszervezeten keresztül juttatja el Hollandia. Schreinemacher a holland nemzetbiztonsági tanács keddi ülése után közölte, hogy a kormány „rendkívül aggódik”, mivel a nemzetközi segélyszervezetek humanitárius katasztrófára figyelmeztetnek Gázában. Hollandia a támogatást gyógyszerre, élelmiszerre és ivóvízre szánja – mondta. A miniszter elismerte, hogy a segélyek eljuttatása a megfelelő helyekre kihívást jelent Gázában, ezért is támogatja egy Egyiptomon keresztül vezető humanitárius folyosó létrehozását a segélyszállítmányok számára.

Hszi Csin-ping elnöksége alatt a kínai-magyar kapcsolatok „soha nem látott magasságokba emelkedtek”, és ez Magyarország számára rendkívül előnyös és hasznos – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Pekingben, a kínai államfővel folytatott találkozóján. Köszönetet mondott vendéglátójának az állandó és töretlen támogatásért, amellyel Hszi Csin-ping a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése mögött állt. A magyar miniszterelnök az Egy övezet, egy út kezdeményezés mai csúcstalálkozójára érkezett Pekingbe, a hatalmas infrastrukturális beruházásokra épülő program ötlete Hszitől származott. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor kedden kijelentette: Magyarország a kezdetektől fogva támogatta a kezdeményezést. „Meggyőződésünk hogy ez olyan kezdeményezés, amely megváltoztatja a világot, megváltoztatja a világgazdaságot, és olyanná alakítja, amely több ember jólétét szolgálja, mint korábban” – fogalmazott a kormányfő. Kiemelte: Kína a jövőben is számíthat arra, hogy az európai politikai vitáktól függetlenül, Magyarország része marad a kezdeményezésnek, és keresi az együttműködést Pekinggel. A mostani, harmadik csúcstalálkozón több mint 130 ország és számos nemzetközi szervezet vesz részt. Kína Magyarország kilencedik legjelentősebb kereskedelmi partnere, idén ismét hazánk legnagyobb külföldi közvetlen befektetője.

Rendkívüli gazdasági eredményeket hozott az utóbbi években a kapcsolat megerősítése Magyarország és Kína között, ennek pozitív hatásai az emberek mindennapi életében is érezhetők – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pekingben. A tárcavezető arról számolt be, hogy Orbán Viktor kormányfő találkozott kínai kollégájával, Li Csianggal és Hszi Csin-ping elnökkel is, akikkel a kétoldalú együttműködés legfőbb kérdéseiről tárgyaltak. Aláhúzta: a két ország hat évvel ezelőtt írta alá az átfogó stratégiai partnerségi megállapodását, és ezzel sikerült megerősíteni a politikai kapcsolatokat, ami rendkívül komoly gazdasági eredményekkel is járt, a mindennapi életben is érezhető pozitív hatásokat hozott, például a korszerű technológiát hozó és sok munkahelyet teremtő kínai beruházások képében. Hszi kiemelte, hogy az általa meghirdetett Egy övezet, egy út kezdeményezés, illetve a magyar kormány keleti nyitási stratégiája erősíti egymást.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden kétoldalú tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével Pekingben – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A két vezető egyeztetett a magyar-orosz együttműködésről a gáz- és olajszállítások valamint a nukleáris energia területén. Orbán Viktor a megbeszélésen a béke fontosságát hangsúlyozta. Kifejtette: az egész kontinens, így Magyarország számára is kulcsfontosságú, hogy legyen vége a menekültáradatnak, a szankcióknak és a harcoknak – ismertette a közleményben Havasi Bertalan.

Időjárás:

Ma is napsütéses időre számíthatunk.

Este mindenütt megvastagodhat a felhőzet.

A hőmérséklet jellemzően 13 – 17 fok köré emelkedik.