Hat nap telt el a Hamász terrorszervezet Izrael ellen indított meglepetésszerű támadása óta, és a légierő továbbra is folytatta támadásait

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.10.13.Izrael mellett a helyünk, jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában.

A recski bányára kiszabott pénzbírság súlyosbítását szorgalmazta Kanász-Nagy Máté az LMP frakcióvezető-helyettese.

Hat nap telt el a Hamász terrorszervezet Izrael ellen indított meglepetésszerű támadása óta, és a légierő továbbra is folytatta támadásait.

Tevékenységi tilalom alá helyezik a Hamász palesztin szélsőséges iszlamista szervezet Németországban az Izrael elleni támadás miatt – jelentette be Olaf Scholz.

Belföldi hírek:

Novák Katalin köztársasági elnök Fejér vármegye vezetőivel, képviselőivel egyeztetett, a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban, a vármegyében tett kétnapos látogatásának első napján. A nemzeti zászló felvonása után folytatott egyeztetés kezdetén Novák Katalin köztársasági elnök kiemelte, hogy „a kihelyezett Sándor-palota” ötletét a német elnöktől vette, aki rendszeresen „kihelyezi saját hivatalát” a fővároson kívülre, ezt a mintát követve: Budapestről egy-egy vármegyét meglátogatva végzi a köztársasági elnök államfői teendőit. Fejér vármegye a hatodik a vármegye-látogatások sorában – fűzte hozzá Novák Katalin. A vármegye-látogatások célja, hogy személyesen ismerje meg az adott régió előtt álló kihívásokat, az emberek gondjait és büszkeségeit – mondta Novák Katalin. A továbbiakban zárt körben tartott megbeszélésről Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés fideszes elnöke azt mondta, a jövőben megoldandó kérdésekről és problémákról, valamint a vármegye számára kiemelten fontos fejlesztésekről tájékoztatták az elnököt. Ezekben a témákban kérték közbenjárását – tette hozzá.

Izrael mellett a helyünk, jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában. Szalay-Bobrovniczky Vince szerint Izrael mostani háborújának a megértéséhez érdemes egy világpolitikai áttekintést is adni. Mint kiemelte, a mostani háborús helyzet kialakulásában szerepet játszott az is, hogy az USA demokrata párti vezetése jóval kisebb figyelmet fordított a térségre, mint elődje. Ennek lett például a következménye, az a korábban nehezen elképzelhető tény, hogy a szaudiak és az irániak közeledtek egymáshoz. Most Izraelt több irányból is fenyegetik, délről és északról is, valamint az arab államok is kiálltak a Hamasz mellett. Ez a helyzet Európának is veszélyt jelenthet, nem beszélve az itt élő zsidó közösségekről. Több kérdést is meg kell majd válaszolni, köztük azt is, miként kerülhettek, igaz nem nagy számban amerikai fegyverek is a terroristák kezébe. Ám addig is, most elsősorban Izraelt kell támogatni ebben a harcban a világ minden országának. A politikus beszélt arról is, hogy a napokban került sor könyve bemutatójára, amiben az egykori ENSZ főtitkár, osztrák államfő Kurt Waldheim életét dolgozta fel. Mint megjegyezte, ez egy különleges életút volt. Az egykori osztrák politikus, aki életében sok hibát követett el, de mégis meghatározta Ausztria életét a 20. század második felében, és jelentős befolyással bírt az ENSZ működését illetően is.

A recski bányára kiszabott pénzbírság súlyosbítását szorgalmazta Kanász-Nagy Máté az LMP frakcióvezető-helyettese. Az ellenzéki politikus felidézte, hónapokkal ezelőtt komoly katasztrófa következett be a településen, a villámárvizek és heves esőzések következtében többször is rengeteg agyagos iszap ömlött le a hegyről és árasztotta el a Hunyadi utcát. Ez súlyos lakhatási válságot okozott, az ottélőknek napokra ki kellett költözniük otthonaikból – mondta. Hangsúlyozta, hogy mindez összefüggésbe hozható a közelben nyíló bányával. Kanász-Nagy Máté közlése szerint a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hivatala alá tartozó Országos Bányakapitányság vizsgálatot rendelt el a bányavállalkozó ellen, megállapította annak jogi felelősségét és a céget hárommillió forintra büntette. Az LMP-s politikus a vizsgálatot és a büntetés összegét is nevetségesnek nevezte, mint mondta, ez nem igazi szankció és nem alkalmas arra, hogy elriassza a céget a további szabálysértésektől.

Külföldi hírek:

Hat nap telt el a Hamász terrorszervezet Izrael ellen indított meglepetésszerű támadása óta, és a légierő továbbra is folytatta masszív és széles körű támadásait a Gázai övezetben. Mindeközben a palesztinok szerint az izraeli hadsereg operatív tevékenységet végez a Palesztin Hatósághoz tartozó Dzseninben és Ramallahban. 10 óra szünet után megszólaltak a szirénák Sáron-régióban. Az övezetben a hét közepe óta csak generátorok biztosítanak áramot. Megalakult a vészhelyzeti kormány is Izraelben az ellenzék öt tagjával. A meggyilkoltak száma a háború kezdete óta Izraelben közel 1500, közülük közel 300 katona, a sérülteké pedig túl van a 3000-en, közülük körülbelül 500 van jelenleg kórházban. A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium 1200 halottról és 5600 sérültről számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben. Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy közölte, Izrael célkeresztjében vannak azok is, akik filmre vették és közvetítették a Hamász dél-izraeli gyilkos invázióját. A katonaság megölte Musztafa Sahint, a Hamász egyik operatívját, akit a hadsereg azonosított az online felvételek alapján. Mintegy 1000-2000 terrorista tudott visszamenekülni a Gázai övezetbe. Az izraeli hadsereg éjszaka megölte a Hamász haditengerészeti erőinek vezető tagját, Muhammed Abu Samalát a Gázai övezetben.

Gázai terroristák a héten másodszor a déli közösségek mellett két alkalommal is célba vették Tel Aviv nagyvárosi területét is. Sérülésről nem érkezett jelentés. Egy terrorsejt próbált behatolni Izrael területére a gázai kerítésen keresztül, likvidálták őket: Az izraeli hadsereg harcmérnöki csapatai dolgoznak a gázai határkerítésen lévő rések befoltozásán. Az Izraeli Börtönszolgálat vezetője, Kati Perry elrendelte, hogy áramtalanítsák a konnektorokat a palesztin biztonsági foglyok börtönszárnyaiban, hogy ne legyen tévézési illetve csempészett mobil töltési lehetőség, jelentette a héber sajtó. Joe Biden amerikai elnök ismét telefonon beszélt Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel. Ez volt a negyedik telefonbeszélgetésük a gázai háború kezdete óta.

Egy vezető amerikai törvényhozó újabb hitelt adott azoknak az állításoknak, amelyek szerint Kairó figyelmeztette Izraelt a Hamász fenyegető nagyobb erőszakos cselekményeire, három nappal azelőtt, hogy a Gázai övezetet uraló terrorcsoport váratlanul érte az izraeli erőket, és több mint 1200 izraelit mészárolt le. A republikánus Michael McCaul, az amerikai képviselőház nagyhatalmú külügyi bizottságának elnöke azt mondta: „Tudjuk, hogy Egyiptom… három nappal korábban figyelmeztette az izraelieket, hogy egy ilyen esemény bekövetkezhet”. A törvényhozóknak a válságról tartott zárt ajtók mögött tartott hírszerzési tájékoztatót követően újságíróknak nyilatkozva hozzátette: „Nem akarok túlságosan belemenni a titkos részletekbe, de figyelmeztetést adtak Izraelnek. „Azt hiszem, a kérdés az volt, hogy milyen szinten”. Egy egyiptomi tisztviselő a The Times of Israelnek szintén azt állította, hogy hírszerző szolgálata figyelmeztette izraeli kollégáit, hogy a Hamász „valami nagyot” tervez a múlt szombati meglepetésszerű támadás előtt.

Tevékenységi tilalom alá helyezik a Hamász palesztin szélsőséges iszlamista szervezet Németországban az Izrael elleni támadás miatt – jelentette be Olaf Scholz kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben. A tervezett belügyminisztériumi rendelet értelmében büntetendő lesz az EU által terrorszervezetként nyilvántartott és németországi tagszervezetet nem működtető Hamász bármiféle, akár jelképes támogatása. Az egyesületekről szóló törvény „éles kard”, és Németország „erős jogállamként” használja is ezt a fegyvert, így a jog erejével találja szemben magát, aki a Hamászt dicsőíti, jelképeit használja, bűncselekményeit helyesli, vagy éppen izraeli zászlót éget – mondta Olaf Scholz. Hozzátette, hogy a Samidoun nevű egyesületet – amely bebörtönzött palesztinok szolidaritási hálózataként jellemzi magát – betiltják. Az egyesület a napokban Berlinben az Izrael elleni támadást ünneplő megmozdulást szervezett, amelyen még édességet is osztogattak. Ez „visszataszító, és ellentétes minden értékkel, amely mellett országunk elkötelezte magát” – mondta a kancellár, aláhúzva, hogy Németországban a zéró tolerancia elve érvényes az antiszemitizmussal szemben.

Finnország szerint nem zárható ki állami szereplő érintettsége a napokban leállított, Finnországot Észtországgal összekötő Balti-tengeri gázvezetéken észlelt szivárgás ügyében – közölte a finn biztonsági hírszerző szolgálat. A finn és az észt üzemeltetők a múlt hétvégén szokatlan nyomáscsökkenést észleltek a Balticconnector gázvezetéken, és felmerült a gyanú, hogy szivárgás állhat fenn, és emiatt a vezetéket és egy párhuzamosan futó, sérült telekommunikációs kábelt ideiglenesen lezárták. Sauli Niinistö finn elnök bejelentette, hogy az eddigi vizsgálat szerint valószínű hogy a gázvezetéken és a telekommunikációs kábelen keletkezett kár külső behatás eredménye. A 77 kilométer hosszú gázvezeték a Balti-tenger alatt 2020 eleje óta köti össze a finnországi Inkoo cseppfolyósítottföldgáz- (LNG-) terminált Paldiski észt kikötővárossal. „Nem zárható ki állami szereplő érintettsége. Az előzetes vizsgálat feladata kideríteni, hogy ki áll mögötte. Részletesebben nem kívánunk nyilatkozni” – mondta Antti Pelttari, a SUPO igazgatója.

Az Európai Uniónak fel kell számolnia a kettős mércét Georgiával szemben, és mielőbb meg kell adnia a tagjelölti státuszt a dél-kaukázusi országnak, amelynek felvétele friss lendületet nyújthatna a blokknak – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Tbilisziben. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az első magyar-georgiai közös kormányülés helyszínén rámutatott, hogy a két ország együttműködése alapvetően négy pillérre épül. Ezek közül az első, hogy mivel az Európai Unió jelenleg kifejezetten rossz formában van, ezért fontos lenne felpörgetni a bővítést, hogy ezáltal új lendületet, frissességet, pozitív energiát nyerhessen a közösség. „Ez azon országokból jöhet elsősorban, amelyek tagjai szeretnének lenni az Európai Uniónak, s gyorsan fejlődnek, el akarják érni az EU fejlettségi színvonalát vagy legalábbis ahhoz akarnak közelíteni. Georgia tipikusan ilyen ország” – mondta. „Sajnos az Európai Unió rendkívül képmutató módon viselkedik Georgiával, és kettős mércét alkalmaz, hiszen Ukrajna vagy Moldova számára nem írták elő feltételként a tagjelöltté váláshoz annak a bizonyos tizenkét pontos listának a végrehajtását, amelyet viszont Georgiának előfeltételként írtak elő” – húzta alá.

Időjárás:

Ma változóan napos-felhős idő lesz a meghatározó.

Este is marad a kissé felhős, egyébként tiszta égbolt.

A hőmérséklet jellemzően 21 – 26 fok körül alakul.