Benjamin Netanjahu: „Háborúban állunk”. Már közel 1000 izraeli lakos vesztette életét a Hamász példátlan támadásának kezdete óta

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.10.09.Meghalt Sólyom László volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár.

Novemberben átlagosan 80 ezer forinttal több nyugdíjat kaphatnak a nyugdíjasok – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

Benjamin Netanjahu: „Háborúban állunk”. Már közel 1000 izraeli lakos vesztette életét a Hamász példátlan támadásának kezdete óta.

A háborús helyzet eszkalációját meg kell akadályozni – többek között erről is beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter iráni kollégájával.

Belföldi hírek:

Meghalt Sólyom László volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár vasárnap – tudatta a volt köztársasági elnök titkársága az MTI-vel. Sólyom László „óriási erővel, tevékenyen és derűvel viselt hosszú betegség után” hunyt el – áll a Landi Balázs által jegyzett közleményben.

Novemberben átlagosan 80 ezer forinttal több nyugdíjat kaphatnak a nyugdíjasok – mondta egy közösségi-oldalon közzétett videóban Varga Mihály pénzügyminiszter. A tárcavezető közlése Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója közösségi oldalán hangzott el. Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy a kormány szövetséget kötött a nyugdíjasokkal. „Azt ígértük, hogy visszaállítjuk az idős emberek megbecsülését és megőrizzük a nyugdíjak értékét. Az ígéretet betartottuk: 2010 óta a nyugdíjak összegét megdupláztuk, vásárlóértéküket 20 százalékkal növeltük” – mondta. Hozzátette: a magyar gazdaság sikeres éveiben nyugdíjprémiumot is fizetnek, eddig összesen már öt alkalommal történt ez meg. Arra is emlékeztetett, hogy visszaépítették a 13. havi nyugdíjat. Varga Mihály kijelentette, a mai háborús, szankciós, nehéz gazdasági helyzetben is állják a szavukat: idén januárban 15 százalékkal emelték a nyugdíjakat, novemberben pedig 3,5 százalékpontos kiegészítő nyugdíjemelést hajtanak végre visszamenőlegesen. Novemberben így átlagosan 80 ezer forinttal többet kaphatnak a nyugdíjasok – fűzte hozzá.

Ami évek óta a problémát jelenti, az a kötelező áthelyezések, a migránskvóták kérdése – mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője az európai uniós migrációs paktummal kapcsolatban. A politikus szerint a fő kérdés, hogy ki és hol dönt ezekben az ügyekben. Míg ők ragaszkodnak ahhoz, hogy Magyarország, a magyar kormány, a magyar parlament legyen az, a migrációs paktum az Európai Bizottság kezébe adná a döntés jogát, így a brüsszeli bürokraták határoznának a magyarok életét hosszú időre befolyásoló kérdésről. Hidvéghi Balázs kiemelte, hogy újabb háromoldalú megbeszélések várhatók az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament között, lesz parlamenti vita és szavazás is, és akár el is fogadhatnak egy olyan csomagot, amely nyíltan szembe megy a tagállami érdekekkel. Hozzátette, hogy Magyarország és Lengyelország többször is a paktum ellen szavazott, míg a csehek, a szlovákok és az osztrákok tartózkodtak, vagy szintén ellene szavaztak

Az ukrán-magyar határszakaszon 6673-an léptek be Magyarországra a hétvégén, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6304-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t. A beléptetettek közül a rendőrség 94 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Külföldi hírek:

A Hamász szombaton kezdődött terrorakciójának halálos áldozatainak száma az izraeli lakosok és katonák között közel 1000-re emelkedett, több mint 3500-an megsebesültek és tucatnyi embert elraboltak Gázába. Több százan még mindig kórházban vannak, több mint 100-an súlyos állapotban. Tegnap a Hezbollah aknavetőbombákat lőtt az IDF állásaira a libanoni határon lévő Har Dovnál (Sheba Farms). Az IDF válaszul csapást mért a síita terrorcsoport állásaira – olvasható az Israel Hayom összeállításában. Yoav Gallant védelmi miniszter jóváhagyta számos tartalékos szükség szerinti behívását, az IDF pedig közölte, hogy „háborús” szintre emeli készültségi szintjét. Benjamin Netanjahu miniszterelnök videónyilatkozatot tett közzé, amelyben arról beszélt, hogy „ellenségünk olyan árat fog fizetni, amilyet még soha nem ismert”. Rendkívüli beszédében hozzátette: „Háborúban állunk”. A Hamász példátlan támadása szombat reggel fél hét körül kezdődött, amikor rakétatűz indult Izrael ellen, a Hamász szerint több ezer rakétával. Öt izraeli lakos halt meg a rakétatűzben, amely egészen Tel-Aviv északi részéig ért.

Az Izraeli Védelmi Erők figyelmeztető lövéseket adtak le a Hezbollah tagjai felé, akik megpróbálták újjáépíteni a sátrat a libanoni határon, miután azt korábban egy aknatámadásra válaszul bombázták. „Nemrég az IDF figyelmeztető lövéseket adott le több gyanúsítottra a korábban a Dov-hegynél lelőtt infrastruktúra területén” – áll a hadsereg közleményében. Egy katonai forrás szerint a gyanúsítottak megpróbálták újjáépíteni a sátrat.

Közel 1000 izraeli eltűnt a harcok szombat reggeli kitörése óta – jelentette a helyi média vasárnap. A Hamász szombaton indította el az Al-Aksza áradása hadműveletet, és azt mondta, hogy a meglepetésszerű támadás válasz volt az Al-Aksza mecset megrohamozására és a telepesek megnövekedett erőszakosságára. Közölte, hogy rakétákat lőtt ki és számos izraelit foglyul ejtett. Az izraeli hadsereg viszont a Gázai övezetben megindította a Hamász ellen a Vaskardok hadműveletet. Benjamin Netanjahu miniszterelnök felszólította a gázai civileket, hogy hagyják el a területet, mert az izraeli hadsereg „az összes Hamász-búvóhelyet rommá fogja változtatni”.

A jelentések szerint 15 izraelit öltek meg vasárnap terroristák, akik behatoltak a 4-es út és Mavkiim környékén, Ashkelontól délre, a Gázai övezet közelében. A rendőrség hajtóvadászatot folytat a terroristák után. A Magen David Adom mentőszolgálat azt közölte, hogy orvosai négy embert látnak el, akik a Gázai övezetből indított legutóbbi rakétatűzben megsebesültek Szderót térségében. Egy ember állapota válságos, hárman könnyebben sérültek. A Sdot Negev regionális tanács eközben elrendelte, hogy a lakosok további értesítésig maradjanak az óvóhelyeken. A szderoti önkormányzat szerint legalább hat épületet ért találat. A rendőrség közlése szerint „semlegesítettek” egy palesztin terroristákat szállító autót a 4-es főúton. A biztonsági erők a gázai határvidékről üldözték a terroristákat, akik észak felé menekültek, majd Ashkelon közelében egy mezőre tértek le. Héber nyelvű médiajelentések szerint legalább három terroristát megöltek. Az erők átvizsgálják a területet további lehetséges támadók után, akik esetleg elmenekültek – írta a Times of Israel.

Két thaiföldi állampolgár halt meg az izraeli erők és a Hamász palesztin fegyveres csoport közötti erőszakos cselekményekben – közölte Thaiföld miniszterelnöke. Srettha Thavisin thaiföldi miniszterelnök azt írta, hogy a tel-avivi thaiföldi nagykövettől azt a jelentést kapta, „hogy két thaiföldi ember meghalt az erőszakos cselekményekben”. További részleteket nem osztott meg, de azt mondta, hogy a thaiföldi külügyminisztérium azon dolgozik, hogy evakuálják a thaiföldieket az országból. Korábban Hun Manet kambodzsai miniszterelnök is megerősítette egy kambodzsai diák halálát, aki az erőszak kitörésekor az országban tartózkodott. Thaiföldi kormányzati források egyébként megerősítették, hogy a Hamász terroristái 11 thaiföldi állampolgárt raboltak el a szombati terrortámadásuk során a Gázai-övezet menti területekről.

A háborús helyzet eszkalációját meg kell akadályozni – többek között erről is beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter iráni kollégájával telefonon vasárnap. Szijjártó Péter közösségi-oldalán közölte: az egyre kétségbeejtőbb közel-keleti helyzetről telefonon egyeztettek Irán külügyminiszterével, Hoszein Amirabdollahiánnal. „Megerősítettem kollégámnak, hogy mi a terrorizmust határozottan elítéljük és nem szeretnénk, ha tovább súlyosbodna a helyzet a Közel-Keleten. Elmondtam azt is, hogy a háborús helyzet eszkalációját meg kell akadályozni, s kifejeztem reményemet, hogy minden ország felelősségteljes viselkedést fog mutatni a következő napokban” – olvasható Szijjártó Péter közösségi-oldalán.

A helyi média szerint egy egyiptomi rendőr tüzet nyitott izraeli turistákra a földközi-tengeri Alexandria városában, megölve legalább két izraelit és egy egyiptomit. Egy, az egyiptomi biztonsági szervekkel szoros kapcsolatban álló televíziós csatorna egy ismeretlen biztonsági tisztviselőt idézve azt állítja, hogy egy másik személy megsebesült a támadásban, amely az alexandriai Pompeius oszlopának helyszínén történt. A feltételezett támadót őrizetbe vették – írta a Times of Israel. Az izraeli Zaka mentőszolgálat két halottról számolt be Alexandriában. A támadásra akkor került sor, amikor Izrael a Gázai övezetből történt nagyszabású betörés után palesztin terroristák ellen folyamatosan harcot folytat.

A vasárnap közzétett új hivatalos adatok szerint több mint kétezer ember halt meg abban a heves földrengésben, amely szombaton sújtotta Afganisztán nyugati részét, jelentős károkat okozva. Zabihullah Mudzsahid tálib kormányszóvivő a közösségi-oldalán a helyi katasztrófavédelmi ügynökségre hivatkozva azt írta: „2053 mártír halt meg 13 faluban. 1240 ember megsérült. 1320 ház teljesen megsemmisült”. A 6,3-as erősségű földrengést, amely a hétvégén Herát városától 30 kilométerre északnyugatra történt, nyolc erős utórengés követte. A Zindadzsan körzetben lévő Szarboland faluban házak tucatjai dőltek romba. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint Herát tartomány legalább tizenkét falujában több mint 600 ház semmisült meg vagy rongálódott meg részlegesen; 4200 embert érintett valamilyen módon a földrengés.

Időjárás:

Ma egymást követve előbb egy meleg, majd aztán egy hidegfront hoz változást időjárásunkba.

Este mindenütt erősen felhős, borongós időre készülhetünk, helyenként kisebb eső sem kizárt.

A hőmérséklet jellemzően 21 – 24 fok köré emelkedik.