Izraelnek sikerült visszafoglalnia az ostromlott kibucokat és más közösségeket a gázai határ mentén

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.10.10.Teljes mértékben támogatjuk Izraelt abban a harcban, amit saját területi szuverenitásáért, saját biztonságáért és a védelemhez való jogáért folytat – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

„Európai” béreket és nyugdíjakat, nyugdíjemelést, valamint negyedévente fizetett nyugdíjkorrekciót ígér kormányra kerülése esetén a Demokratikus Koalíció.

Izraelnek sikerült visszafoglalnia az ostromlott kibucokat és más közösségeket a gázai határ mentén.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismételten elítélte a NATO koppenhágai parlamenti közgyűlésén a Hamász iszlamista szervezet Izrael elleni támadását.

Belföldi hírek:

Teljes mértékben támogatjuk Izraelt abban a harcban, amit saját területi szuverenitásáért, saját biztonságáért és a védelemhez való jogáért folytat – hangsúlyozta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Nemzetközi Pro-Izrael Konferencián (International Pro-Israel Summit). Az Alapjogokért Központ által szervezett rendezvényen a miniszter úgy fogalmazott: barátokra elsősorban bajban van szükség, és bajban mutatkozik meg, hogy ki az igazi barát. “Az első, amit Izraelnek kívánhatunk, hogy ebben a helyzetben a lehető leghamarabb szerezze vissza a teljes uralmat Izrael állam területe felett, és teremtse meg azokat a biztonsági garanciákat is, amelyek ahhoz szükségesek, hogy hasonló bestiális támadás többé ne történhessen” – mondta. Gulyás Gergely szavai szerint a történtek azt üzenik Európának, hogy a külső határvédelem nem lehet vitatott kérdés, nem lehet csupán politikai jelszó, hanem számon kérhető és végrehajtandó feladat minden olyan országnak, amely a schengeni külső határzónát védelmezi.

A kormány mentőakciója keretében a magyar légierő az éjszaka folyanán három repülőgéppel összesen 325 embert, köztük 46 gyereket menekített ki Izraelből – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy továbbra is rendkívül aggasztó a helyzet a közel-keleti országban, ahol egyes területeken gyakorlatilag háborús állapotok uralkodnak. Leszögezte, hogy a kormány számára ilyenkor természetesen a legfontosabb feladat a magyar emberek biztonságba helyezése. Tájékoztatása szerint ezért több száz emberrel vették fel a kapcsolatot, akik közül 215-öt már az elmúlt éjszaka folyamán kimenekítettek a magyar légierő két repülőgépével, azonban volt még több mint száz magyar állampolgár, akik szerettek volna hazajutni, ezért az egyik gép tett még egy kört Tel-Avivba, s újabb 110 főt vett a fedélzetére.

„Európai” béreket és nyugdíjakat, nyugdíjemelést, valamint negyedévente fizetett nyugdíjkorrekciót ígér kormányra kerülése esetén a Demokratikus Koalíció. Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: nyilvánvaló, hogy az „orbáni infláció miatt a nyugdíjemelés nem fedezi az élelmiszeráremelést”. Egyre kevesebb alapélelmiszer kerül a nyugdíjasok bevásárlókosarába, amikért ráadásul egyre többet fizetnek a pénztáraknál – tette hozzá az ellenzéki politikus. Azt mondta: a kormány a növekvő áfabevételek, a nagyvállalatok a növekvő profit miatt járnak jól az áremelésekkel, „csak éppen a magyarok nem járnak jól”.

Legyél te is zöld őrszem! mottóval az ipari szennyezések bejelentésére buzdít az LMP. Csárdi Antal, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese elmondta: azt kérik a lakosságtól, hogy minden lehetséges ipari szennyezést jelentsenek az LMP e célra létrehozott [email protected] e-mail-címén, hogy egyenként fel tudjanak lépni ellenük.

Külföldi hírek:

Izrael elrendelte a Gázai övezet „totális blokádját” – jelentette be Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hétfőn. „Vadállat módjára viselkedő emberekkel harcolunk, és ennek megfelelően járunk el” – közölte Galant. A miniszter leszögezte, hogy Izrael mostantól sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be a Gázai övezetbe. Joáv Galant védelmi miniszter a déli parancsnokságon tartott helyzetértékelő megbeszélésen közölte a Gázai övezet elleni blokád szigorítását. Az övezet személyi és teherforgalmat biztosító átkelői már szombat reggel óta zárva vannak, amikor a Hamász és az Iszlám Dzsihád megindította terrortámadását az övezet melletti izraeli települések ellen. Nem sokkal később Jiszráel Kac infrastrukturális ügyekért felelős miniszter azt jelentette be, hogy Izrael az övezet vízellátását is leállítja. „Ami a múltban volt, az a jövőben nem lesz” – tudatta Kac a közösségi médiában.

A Hamász hétvégi támadása elleni Vaskard-hadművelet a harmadik napjához érkezve, az IDF bejelentette, hogy Izraelnek sikerült visszafoglalnia az ostromlott kibucokat és más közösségeket a gázai határ mentén, miután a Hamász terroristáinak több száz embert sikerült megölniük, és több mint 100 embert elraboltak. A hosszan tartó harcok során számos túszejtés történt. A harcokban legalább 73 katona halt meg. Hétfői adatok szerint összesen 700-an haltak meg, és több mint 2400-an sérültek meg, köztük nagyjából 300-an súlyos sérüléseket szenvedtek.

Jichák Hercog államelnök hétfőn ellátogatott a Beér-Seván lévő Szoroka kórházban fekvő sérültekhez, és kijelentette, hogy „Izrael népe erős, és harcolni fog a győzelemig.” Ellentmondásos híreket közölt a Walla hírportál az esetleges fogolycsere-tárgyalásokról. Értesülésük szerint katari közvetítéssel Izraelben őrzött palesztin női foglyokért cserébe a Hamász szabadon bocsájtaná a Gázai övezetbe hurcolt izraeli nőket és gyermekeket, de egyelőre nincs nyoma az áttörésnek. Egy meg nem nevezett izraeli politikus cáfolta a hírt, szerinte „nincs tárgyalás” a Hamásszal. Az izraeli biztonsági erők 41 körözött személyt tartóztattak le tegnapi razziákon Ciszjordániában, köztük a Hamász terrorszervezet 29 ciszjordániai tagját. Az akció során fegyvereket és lőszereket foglaltak le. Az egyetemek már vasárnap bejelentették, és hétfőn az állami főiskolák is csatlakoztak az idei tanév első szemeszterének elhalasztásához a háború miatt. A főiskolák maguk döntenek az időpontról, amikor október 22-től megtartják tanévnyitójukat.

Egyiptom szoros kapcsolatban áll Izraellel és a Hamász iszlamista szervezettel a harcok súlyosbodásának megakadályozása érdekében és a túszul ejtett izraeliek épségének biztosításáért – közölték egyiptomi biztonsági források. A két névtelenül nyilatkozó biztonsági forrás közlése szerint Egyiptom Izraelt önmérsékletre szólította fel, a Hamászt pedig arra, hogy szavatolja a túszul ejtett emberek biztonságát. Mindemellett meglátásuk szerint a jelenlegi helyzetben nehéz lenne közvetíteni a két fél között. Egyiptom korábbi konfliktusok alatt is közvetítőként lépett fel. Az egyiptomi biztonsági források szerint mintegy hétezer izraeli turista tért vissza a Sínai-félszigetről Izraelbe a harcok kitörése óta, a vörösfélhold pedig orvosi segélyt küldött a Gázai övezetbe a rafahi átkelőn keresztül. Az EgyptAir egyiptomi légitársaság Kairó és Tel-Aviv közötti járatait határozatlan időre felfüggesztették, de a Sarm-es-Sejkből induló járatok hétfőn továbbra is működnek, ezzel biztosítva az izraeli turisták hazatérését – közölték repülőtéri források.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismételten elítélte a NATO koppenhágai parlamenti közgyűlésén a Hamász iszlamista szervezet Izrael elleni támadását, azzal vádolva meg a palesztin csoportot, hogy büszkélkedik a tagjai által elkövetett atrocitásokkal. „Soha nem feledhetjük, mit tettek a terroristák Izraelben. Rakéták ezreit lőtték ki békés településekre, autózó emberekre nyitottak tüzet az utakon, férfiakra, nőkre, gyerekekre, senkit nem kíméltek” – mondta Zelenszkij videoüzenetében. „A terroristák maguk készítettek felvételeket az atrocitásokról, és büszkék is voltak rájuk” – tette hozzá. Zelenszkij párhuzamot vont az izraeli vérengzések és aközött, amit Ukrajna az Oroszország által 2022 februárjában indított háborúban eddig megtapasztalt, például Bucsában, ahol civilek elleni tömegmészárlást hajtottak végre.

Oroszország és az Arab Liga tűzszünetre szólít fel az Izrael és Palesztina közötti konfliktusban – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután hétfőn Moszkvában fogadta Ahmed Abul Geitet, a liga főtitkárát. „Megerősítettük álláspontunkat, miszerint az erőszak elfogadhatatlan. Mind a Liga, mind az Oroszországi Föderáció párhuzamosan, gyakorlatilag egybehangzóan, minden harci cselekmény, minden erőszak békés beszüntetésére és a tárgyalásokra való áttérésre szólít fel” – mondta Lavrov a közös sajtótájékoztatón. Az orosz tárcavezető szerint Moszkva az Izrael elleni támadást elítélő nyugati országoktól elvárja, hogy szintén a harci cselekmények leállítására szólítsanak fel. De, mint megjegyezte, az ő álláspontjuk „komoly kérdéseket vet fel”, mert azt hangsúlyozzák, hogy Izraelnek győznie kell.

Az EU-tagállamok külügyminiszterei rendkívüli ülésen folytatnak tárgyalást az izraeli helyzetről – jelentette be Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő. Peter Stano, az Európai Bizottság külügyekért felelős szóvivője a testület hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tanácskozásra az ománi fővárosban, Maszkátban kerül sor. Mint mondta, az EU épp a közel-keleti városban veszt részt az Öböl-menti Együttműködési Tanács rendes közös tanácskozásán, tehát az uniós tagországok számos minisztere már a helyszínen van, a többiek pedig videokonferencián keresztül csatlakoznak az informális egyeztetésekhez. Stano felhívta a figyelmet, hogy rengeteg diplomáciai tevékenység folyik mind a tagállamok és az EU részéről, mind pedig nemzetközi szinten a külföldi partnerekkel. Josep Borrell egyébként szombat óta kapcsolatban áll Izrael, Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia és Jordánia külügyminisztereivel és a Palesztin Hatóság miniszterelnökével.

Kínának és az Egyesült Államoknak tisztelnie kell egymást és együtt kell működnie a kínai-amerikai kapcsolatok előmozdítása érdekében – mondta Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn Pekingben Chuck Schumer amerikai szenátusi vezetőnek. „Kína és az Egyesült Államok kapcsolatai a legfontosabb kétoldalú kapcsolatok a világon, és szeretném megragadni ezt az alkalmat, hogy meghallgassam a másik oldal véleményét” – mondta Hszi. A kínai állami média szerint Hszi azt is hozzátette, hogy több amerikai szenátort is szívesen látnak majd Kínában, és remélhetőleg a két ország törvényhozói több eszmecserét folytatnak majd. „Kína és az Egyesült Államok gazdasága szorosan összefonódik, és a két ország kölcsönösen profitálhat egymás fejlődéséből” – mondta el a kínai elnök. A Szenátusban szűk többségben lévő demokrata párti frakciót vezető Schumer jelenleg kétpárti kongresszusi küldöttség élén tartózkodik Kínában, s később Dél-Koreában és Japánban tesz látogatást. Célja az amerikai gazdasági és nemzetbiztonsági érdekek előmozdítása.

Időjárás:

Ma is marad a túlnyomóan felhős időjárás.

Este mindenütt kitisztul az égbolt, lehűl a levegő.

A hőmérséklet jellemzően 14 – 23 fok körül alakul.