Izraeli oldalon legalább 40 halottról érkeznek hírek, a sebesültek létszáma közel 800 ember.

Rendkívüli Híradó 

Izraeli idő szerint reggel 6:30-kor a gázai terrorszervezetek kombinált támadást indítottak, ideértve terrorista beszivárgást és heves rakétatűzet. Több területen tűzváltás folyik az izraeli hadsereg és a terroristák között. A támadás során több mint 3500 rakétát lőttek ki délre és az ország középső részére. Izraeli oldalon legalább 40 halottról érkeznek hírek, a sebesültek létszáma közel 800 ember. Az első jelentések szerint a terroristák siklórepülőket is bevetettek, erőszakkal áttörték az izraeli védelmi erők által használt kapukat a határkerítés közelében.

Az Izraelt és Gázát elválasztó kerítésnél három hete erőszakos összetűzéseknek lehettünk szemtanúi. Ugyanakkor szeptember 29-én a Hamász és Izrael fegyverszünetet kötött Katar, Egyiptom és az ENSZ közvetítésével.

A támadás a zsidó Szimchat Tóra és Sabbat ünnepe alatt történt, valamint egy nappal a jom kippuri háború 50. évfordulója után, amely szintén meglepetés támadással kezdődött.

Izrael és Szaúd-Arábia tárgyalásokat folytat a kapcsolatok normalizálása érdekében, Mohammed Bin Szalmán szaúdi koronaherceg nemrég kijelentette, hogy a normalizálás „első alkalommal valódinak alapokok nyugszik”. A szaúd-arábiai külügyminisztérium közleményben azonban „többször figyelmeztetett arra, hogy Gáza megszállása további erőszakot fog szítani”.

Az Izz ad-Din al-Kasszam brigádok parancsnoka, Mohammed Deif kijelentette, hogy a támadás az „Al-Aksza mecset megszentségtelenítésére” volt válaszlépés, és felszólította a palesztinokat és az arab izraelieket, hogy „űzzék ki a megszállókat és bontsák le a falakat”. ” A Hamász vezetője, Száleh al-Aruri kijelentette, hogy a hadművelet válasz volt „a megszállás bűneire”, hozzátéve, hogy a harcosok az Al- Aksza mecsetet és az Izrael által fogva tartott palesztin foglyokat védik.

A palesztin Al-Aqsa Áradásnak nevezett támadásra válaszlépésül az izraeli védelmi erők bejelentették az „Vaskardok” hadműveletet, a légierő több tucat repülőgéppel indított ellentámadást. Benjamin Netanjahu miniszterelnök a politikai-biztonsági kabinet ülésén elmondta, hogy „ma reggel óta Izrael Állam háborúban áll. Első célunk mindenekelőtt az izraeli területek megtisztítása az ellenséges erőktől, és a biztonság helyreállítása. A második cél egyúttal az ellenség megtorlása magában a Gázai övezetben. A harmadik cél a többi front megerősítése, hogy senki ne kövesse el azt a hibát, hogy beszál a háborúba. ” Netanjahu felhívta a lakosság figyelmét, hogy „őrizzék meg a nyugalmunkat. Felszólítom Izrael minden polgárát, hogy egyesüljenek, hogy elérjük legmagasabb célunkat – győzelem a háborúban „.

A déli részek célbevétele reggel óta tart, a központi területekre 11:30-óta zuhannak a bombák. Több déli településen, köztük Nahal Ozban, Beeriban, Patishban, az askeloni partszakaszon folytatódnak a harcok a biztonsági erők és a terroristák között, a lakók otthonaikban bezárva próbálják átvészelni az eseményeket. Néhány környező településen a lakosok arról tanúskodnak, hogy terroristák próbálnak behatolni a védett területekre, és ott nincs jelen a biztonsági erők.

Az ellentámadásokat nehezíti, hogy Gázában izraeli túszokról, köztük civilekről érkeznek jelentések, az Iszlám Dzsihád pedig bejelentette, hogy izraeli katonákat tart fogva. Az izraeli védelmi erők bejelentette, hogy a támadásra válaszul harci repülőgépek tucatjai támadják a Hamász célpontjait a Gázai övezetben.

A déli körzet parancsnoka, Amir Cohen szerint „sokáig, valószínűleg napokig tart majd a konfliktus.” Hozzátette: „A rendfenntartóknak üzenem, hogy velük vagyunk. Tudom, hogy vannak köztük sérültek, és itt fontos az erős vezetés – győzni fogunk.”

Az USA és nyugateurópai szövetségesei, továbbá India, Ukrajna és Paraguái is kiálltak Izrael önvédelemhez való joga mellett. Orbán Viktor az X közösségi oldalon közzétette, hogy „Határozottan elítéljük az Izrael elleni brutális támadást, és egyértelműen támogatjuk Izrael önvédelemhez való jogát. Szeretném kifejezni együttérzésemet és részvétemet Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek. Gondolataink és imáink Izrael népével vannak ezekben a sötét órákban”.

Izraeli és az Egyesült Államok között jelenleg is zajlanak az egyeztetések. Lloyd J. Austin amerikai védelmi miniszter szerint a pentagon biztosítani fogja, hogy Izraelnek rendelkezésre álljanak az önvédelemhez szükséges források és eszközök.

Szaúd Arábia, Törökország és Oroszország mindkét felett felszólították az ellenségeskedések leállítására és az eszkaláció elkerülésére.

Irán és a Hezbolla terroristacsoport gratulált a gázai övezetből irányító Hamasz terrorszervezetnek a támadásért.

A támadás az Izrael és a Hamász között zajló konfliktus jelentős eszkalációját jelentette. A jelenlegi konfliktus jelentős eltérést mutat a korábbiakhoz képest, amelyek jellemzően szakaszos előrehaladást követtek a feszültségek fokozatos eszkalációjával.

A támadás teljes meglepetést okozott, és egyes elemzők „történelmi jelentőségű hírszerzési kudarcnak” tekintették, mivel izraeli oldalról nem sikerült időben észlelni a támadás kiterjedt előkészületeit.