Az izraeli Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken közölte, hogy megnyitják az Erez gyalogos átkelőt, és mintegy 18 500 gázai munkás beléphet Izrael területére

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.09.29.Nyugdíj-kiegészítést fizet a kormány, novemberben átlagosan közel fél havi nyugdíjjal többet visz a postás az időseknek – jelentette be a miniszterelnök.

A kormány szándékosan építi le és teszi tönkre az állami egészségügyet – jelentette ki Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti képviselője.

Az izraeli Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken közölte, hogy megnyitják az Erez gyalogos átkelőt, és mintegy 18 500 gázai munkás beléphet Izrael területére.

Jóváhagyta F-35 típusú amerikai vadászgépek vásárlását a cseh kormány – jelentette be Petr Fiala cseh miniszterelnök.

Belföldi hírek:

Nyugdíj-kiegészítést fizet a kormány, novemberben átlagosan közel fél havi nyugdíjjal többet visz a postás az időseknek – jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor a közösségi-oldalára feltöltött videóban a vasárnapi idősek világnapja alkalmából köszöntötte a magyar nyugdíjasokat. Felidézte, még 2010-ben megállapodtak a nyugdíjasokkal, hogy a nemzeti kormány megőrzi a nyugdíjak értékét, garanciát vállalt arra, hogy nem fordulhat elő többé az, hogy elvesznek egyhavi nyugdíjat a nyugdíjasoktól. Ezért a nyugdíjak értékét minden évben megőriztük, ha jól ment az ország szekere, még nyugdíjprémiumot is tudtunk fizetni – közölte. Hozzátette: ezt a vállalásukat a koronavírus-járvány és most az ukrán háború idején is teljesíteni tudják. Elmondta, olyan országot szeretnének, ahol „együtt sírunk, együtt nevetünk”. A miniszterelnök azt mondta, idén az infláció magasabb volt a vártnál, ezért csak úgy tudják megőrizni a nyugdíjak értékét, ha nyugdíj-kiegészítést fizetnek. „Pontos elszámolás, hosszú barátság, a nyugdíjasok számíthatnak ránk” – fogalmazott.

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti TV több kérdésére is válaszolt. A kancelláriaminiszter elsőként a Heti TV két, a magyar-izraeli kapcsolatokra épülő kérdésére válaszolt. Először a védelmi ipari együttműködésekről beszélt, megjegyezve, jelenleg is zajlanak tárgyalások különböző fejlesztések és beruházások ügyében, ám ezekről csak akkor tudja a kormány tájékoztatni a nyilvánosságot, amikor a szerződések aláírásra kerülnek. A második kérdésre azt felelte a politikus, miután még nincs időpontja a magyar és az izraeli miniszterelnök találkozójának, így arról sem lehet beszélni, hogy Magyarország áthelyezné-e nagykövetségét az izraeli fővárosba, Jeruzsálembe. Orbán Viktor miniszterelnököt Kínába hívták, ennek kapcsán a Heti TV azt szerette volna megtudni, felkíván-e lépni a kormány közvetítőként az EU és Kína közti vitában. Gulyás Gergely szerint amennyire ezt Magyarország lehetőségei megadják, úgy természetesen, igen. A Heti TV arra is kíváncsi volt, hogy a közelgő szlovák és lengyel választások után újból lesz-e V4-es csúcstalálkozó. Gulyás Gergely válaszában elmondta, vannak rendszeres találkozók, ez lesz most is, amikor is Csehország veszi át a visegrádiak soros elnökségét. Végezetül Gulyás Gergely a Heti TV felvetésére kijelentette, nagyon is fontosak az egyházi szociális, egészségügyi és oktatási intézmények. Ezek néha valóban kiválóbb munkát végeznek, mint az államiak, szükség van rájuk, és azt is hozzátette, hogy az egyházak tevékenységére is.

A kormány szándékosan építi le és teszi tönkre az állami egészségügyet – jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti képviselője. Komáromi Zoltán úgy fogalmazott: tömegesen távoznak az aneszteziológusok a kórházakból, „ezt olvastuk az újsághírekben”. Eddig 14 altatóorvos „mondott fel július óta a Semmelweis Egyetem klinikáján”, így már műtétek maradhatnak el, hiszen ha nincs altatás, akkor nincs műtét sem – tette hozzá az ellenzéki politikus. Azt mondta, ez a tragikus helyzet Magyarország egyik legnagyobb egészségügyi intézményben alakult ki, tehát a többi magyar kórházban még kritikusabbá válhat az orvoshiány. Komáromi Zoltán szerint a kabinet azért nem ad több fizetést az orvosoknak és az egészségügyi szakdolgozóknak, hogy a szakemberek inkább a fizetős magánkórházakba távozzanak; az orvosok hiányából adódóan megnövekedett várólisták miatt pedig a betegek is magánkórházakba kényszerülnek.

Külföldi hírek:

A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet és Izrael közötti közvetett kapcsolatok részleteit ismerő források azt mondták, hogy a felek közötti tárgyalások fő közvetítője Egyiptom, aki egy tervvel állt elő a déli határ megnyugtatására, kezdve az Erez átkelő megnyitásáról szóló tegnapi izraeli bejelentést, jelentette a Kan közrádió. Ugyanezen források szerint a Hamász arról tájékoztatta Egyiptomot, hogy azon fog dolgozni, hogy az összecsapások a kerítésnél véget érjenek. A Hamász tartózkodott attól, hogy egyértelműen garantálja, hogy már tegnap abbamaradnak az összecsapások. Az egyiptomi terv szerint mindkét fél egy kimért lépést tesz a másik oldal felé. A források hozzátették, hogy ha a nyugalom visszatér a gázai határra, akkor Izrael hajlandóságot mutat arra, hogy további engedményeket tegyen a Gázai övezet számára, például a jelenlegi 17 500-ról 20 000-re növelje azon palesztin munkavállalók számát, akik Izraelben dolgozhatnak.

A Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT), mely katonai összekötőként szolgál a palesztinokkal közölte, hogy megnyitják az Erez gyalogos átkelőt, és mintegy 18 500 gázai munkás beléphet Izrael területére. Mindez annak ellenére történik, hogy az elmúlt két hétben mindennapossá váltak a határ mentén a rendbontások, és a tűzveszélyes léggömbök küldése. A szerdai zavargások különösebb esemény nélkül zajlottak a határ két pontján. Az elmúlt napokkal ellentétben nem adtak le lövéseket az izraeli csapatokra. Eskol Regionális Tanács területén két tüzet okoztak a Gázából átreptetett léggömbök. Zsinórban öt nap után, az izraeli hadsereg tartózkodott a megtorló támadástól a Gázai övezetben. Joáv Gallant védelmi miniszter szerdán megemlítette a gázai határon zajló közelmúltbeli rendbontásokat, és határozott üzenetet közvetített. A jom kippuri háború 50. évfordulója alkalmából tartott egyik rendezvényen felszólalva kijelentette, hogy ,,nem akarunk eszkalációt, és nem is törekszünk harcra, de ha olyan helyzetbe kerülünk, hogy cselekedni kell, akkor a Pajzs és Nyíl hadművelet emlékeztetőként szolgál minden terrorista elem számára a biztonsági szervezetek képességeire.”

Az ukrán erők „fokozatosan teret hódítanak” az országot támadó orosz csapatokkal szembeni ellentámadásnak köszönhetően – jelentette ki a NATO főtitkára csütörtökön Kijevben. Jens Stoltenberg váratlanul, előzetes bejelentés nélkül látogatott el az ukrán fővárosba. Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel megtartott közös sajtótájékoztatóján úgy foglalt állást, hogy az orosz csapatok Moszkva „birodalmi téveszméjéért” harcolnak. Az államfő közölte, hogy a főtitkárral tárgyalt Ukrajna légvédelmének a tél beállta előtti megerősítéséről. Tájékoztatása szerint megvitatta Stoltenberggel a legfontosabb védelmi kérdéseket, a harctéri helyzetet és az ukrán katonák igényeit. „Nyomást kell gyakorolni az agresszorra, hogy Oroszország visszavonuljon” – hangsúlyozta. Kiemelte: szükséges Ukrajna légi pajzsának megerősítése. Elmondta, hogy szót ejtettek az ukrajnai energetikai infrastruktúra elleni várható támadásokról, és kérte a partnerállamokat, hogy növeljék az országának nyújtott légvédelmi rendszerek számát. Zelenszkij elmondása szerint a NATO-főtitkár megígérte, hogy erőfeszítéseket tesz az ilyen készletek növelésére.

Jóváhagyta F-35 típusú amerikai vadászgépek vásárlását a cseh kormány – jelentette be Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormányülést követő sajtótájékoztatón. Az első vadászgépeket a tervek szerint 2029-ben szállítják le az amerikaiak a cseheknek, míg az utolsókat 2035-ben. A 24 amerikai vadászgép a cseh hadsereg légi erejében az immár 20 éve használt svéd Gripeneket váltja fel. A Gripeneket bérelték a csehek. Jana Cernochová védelmi miniszter szerint az amerikai repülőkért 106 milliárd koronát, azaz mintegy 1696 milliárd forintot fizet a cseh állam, további 44 milliárd koronát, azaz 704 milliárd forintot pedig a vadászgépek csehországi üzembehelyezésének előkészítésére, a szükséges infrastruktúra kialakítására költenek.

Emmanuel Macron az államon belüli autonómia megadását javasolta Korzikának, a Franciaországhoz tartozó szigetnek, amelynek vezetői hosszú ideje követelik az önállóságot. A francia államfő „történelmi pillanatról” beszélt Ajaccióban. „Legyen bátorságunk autonómiát építeni Korzika számára a köztársaságon belül” – fogalmazott az államfő a korzikai közgyűlésben, „egy olyan struktúra kiépítését szorgalmazva, amely teljes mértékben korzikai, de nem szakad el a (francia) államtól”. „Ez nem az állammal szembeni autonómia lesz, és nem is az állam nélküli autonómia” – hangsúlyozta Macron. „Előre kell lépnünk, és ehhez Korzikát bele kell foglalnunk az alkotmányunkba, mert a status quo mindannyiunk számára kudarc lenne” – mondta az elnök a sziget választott képviselői előtt.

Magyarország elutasítja az uniós migrációs és menekültügyi csomagjának krízisrendeletét, hiszen az egy újabb ajtót, egy újabb lehetőséget nyit annak, hogy még több bevándorló érkezzen illegálisan Európába – jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Brüsszelben. Rétvári Bence az EU-tagországok belügyminisztereinek az Európai Unió migrációs és menekültügyi csomagjának reformjával foglalkozó tanácsülésén elmondott felszólalásában közölte: a jelenleg tárgyalt szabályozás elfogadása esetén hosszú távon, generációkra határozza meg Európa jövőjét, Európa lakossági összetételét, biztonságát, és gazdasági versenyképességét. Magyarország elutasítja Brüsszelnek ezt az újabb migrációpárti javaslatát – húzta alá. Az államtitkár kiemelte: az olaszországi Lampedusán kialakult helyzet megmutatta, hova vezetett, hogy az Európai Uniónak nincsen hatékony külső határvédelme.

A munkát vállaló menedékkérőknek hamarosan pénzügyi hozzájárulást kell fizetniük a befogadóközpontokban való tartózkodásukért – jelentette be Nicole de Moor belga menekültügyekért és migrációért felelős szövetségi államtitkár csütörtöki sajtóközleményében. A sajtóközlemény szerint 2011 óta jogszabály rendelkezik arról a lehetőségről, hogy a belga állam kötelezheti a dolgozó menedékkérőket, hogy járuljanak hozzá elhelyezési költségeikhez. „A korábbi kormányoknak nem sikerült ezt a rendszert a gyakorlatban is működőképessé tenniük, ami részben az ellenőrzések hiányának köszönhető” – olvasható a közleményben. Az államtitkár hangsúlyozta: „Úgy tisztességes, hogy a saját jövedelemmel rendelkező menedékkérők hozzájáruljanak elhelyezési és eltartási költségeikhez. Észszerű hozzájárulást kérünk, és ezzel továbbra is munkára ösztönözzük a menedékkérőket. Már jó ideje szilárdan elkötelezett vagyok amellett, hogy a menedékkérők aktivak legyenek a munkapiacon”.

Időjárás:

Ma is marad a nyugodt, kellemes időjárás.

Este csillagfényes, eseménytelen időre számíthatunk.

A hőmérséklet jellemzően 26 – 29 fok köré emelkedhet.