Az Izraeli Védelmi Erők egy ritka közleményben bejelentették hogy tankokkal csapást hajtottak végre két olyan építmény ellen a szíriai Golán-fennsíkon, amelyek megsértették az 1974-es tűzszüneti határt

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.09.23.Vasárnap naplementekor kezdetét veszi és hétfő estig tart a zsidóság egyik legnagyobb ünnepe, a Jom Kippur.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kiterjesztését, csok plusz program benyújtását várja ősszel a kormánytól – mondta Simicskó István.

Az Izraeli Védelmi Erők egy ritka közleményben bejelentették hogy tankokkal csapást hajtottak végre két olyan építmény ellen a szíriai Golán-fennsíkon, amelyek megsértették az 1974-es tűzszüneti határt.

Bocsánatot kért és mély részvétét fejezte ki telefonon a hegyi-karabahi orosz békefenntartó katonák szerdán bekövetkezett „tragikus halála” miatt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Ilham Aliyev azeri államfő.

Belföldi hírek:

Vasárnap naplementekor kezdetét veszi és hétfő estig tart a zsidóság egyik legnagyobb ünnepe, a Jom Kippur, más nevén az engesztelés ünnepe. Ilyenkor a vallásos zsidók a szokásosnál többet imádkoznak és 25 órás böjtöt tartanak, még vizet sem vehetnek magukhoz. Azonban a böjt alól a kórházban lévő betegek felmentést élveznek. A nap elnevezése arra a Tórában olvasható történetre utal, melyben Isten megbocsátotta Izrael fiainak az aranyborjú imádásának bűnét, amit akkor követtek el, mikor Mózes épp a bálványimádás tilalmát is tartalmazó kőtáblákat vette át Istentől. A hagyomány szerint ekkor pecsételik le azt az ítéletet, amit a zsinagógai új év napján hozott az Örökkévaló. Szokás minden haragossal még Jom kippur előtt megbékélni, hiszen csak így várható el, hogy az Örökkévaló is megbocsássa a vele szemben elkövetett bűnöket.

A kormány a kamattámogatott hiteleken nem változtat és a bankadót sem emeli meg – jelentette ki a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a Fidesz és a KDNP kihelyezett esztergomi frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón. Kocsis Máté jelezte: minden ettől eltérő állítás magánvélemény, és a frakció is egyetértett vele, mert 2024-ben a hitelezés növekedését kellene elérni. Ehhez pedig szükség van kamattámogatott hitelekre és a bankokra is. A frakcióvezető közölte: a miniszterelnök szerdán a frakciók tagjai előtt tartott előadásában arról beszélt, hogy a költségvetési hiányt a kormány csökkenő pályán fogja tartani, és a kereskedelmi és iparkamarával, valamint a bankszövetséggel kötött megállapodást is be fogja tartani. Kocsis Máté hangsúlyozta: az infláció csökkenő pályán van, a hitelminősítők szerint a magyar gazdaság alapjai stabilak, erősek, és a hitelezést fel kell gyorsítani. Mindezzel szembe menne az adóemelés, ezért nem látja reálisnak – tette hozzá.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kiterjesztését, csok plusz program benyújtását várja ősszel a kormánytól – mondta Simicskó István, a KDNP parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a kormánypártok kihelyezett frakcióülésének szünetében csütörtökön Esztergomban. A KDNP frakcióvezetője a két kormánypárti frakció közös sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy a mostaninál szélesebb körű családtámogatási formát 2024 elején be lehet majd vezetni. Simicskó István kiemelte: nagyon fontosnak tartják, hogy a Fidesz-KDNP-kormányban a családpolitika erős legyen. A családok jelentik a társadalom alapsejtjeit és a segítésük, támogatásuk kulcsfontosságú a nemzet jövője szempontjából. Különösen igaz ez, amikor nehéz időszakot élünk, háború van, infláció van – mutatott rá. Látják a kormány családpolitikájának az eredményeit, több gyermeket vállalnak a magyar családok – jegyezte meg.

Külföldi hírek:

Izrael az elmúlt hét napban zárva tartotta egyetlen gyalogos átkelőjét a Gázai övezettel a határon zajló zavargások miatt, és várhatóan csak a jövő héten, Jom Kippur után nyitja meg újra. Az Erez átkelőt – a Júdea és Szamáriában lévő ellenőrzőpontokkal együtt – szeptember 15-én, pénteken reggel lezárták a palesztinok előtt, ros hásáná, a zsidó újév előtt. Az Erez kivételével azonban mindegyiket megnyitották hétfőn éjfélkor.

Az Izraeli Védelmi Erők egy ritka közleményben bejelentették hogy tankokkal csapást hajtottak végre két olyan építmény ellen a szíriai Golán-fennsíkon, amelyek megsértették az 1974-es tűzszüneti határt. A hadsereg szerint az építményeket a szíriai hadsereg használta. ,,A támadást azután hajtották végre, hogy az izraeli hadsereg katonái azonosították a két építményt a biztonsági zóna területén” – mondta a katonaság. A hadsereg szerint az építmények „egyértelműen megsértették” az 1974-es megállapodást, és hangsúlyozta, hogy a szíriai rezsimet tekinti felelősnek minden olyan tevékenységért, amely a területén történik, és nem engedi meg az izraeli szuverenitás megsértésére irányuló kísérleteket. Korábban a szíriai ellenzékhez kapcsolódó sajtóorgánumok arról számoltak be, hogy két férfi életét vesztette egy állítólagos izraeli dróntámadásban Szíria déli részén. A dróncsapást Beit Dzsinn közösség közelében, az izraeli határtól körülbelül 10 kilométerre, a Golán-fennsíkon hajtották végre.

Mintegy 300-an vettek részt egy Tel-Aviv központjában található zsinagóga előtti tüntetésen, ahol Jigál Levinstein rabbi beszélt, aki korábban szexista és homofób megjegyzéseket tett. A tüntetés kaotikus jelenetekhez vezetett, miközben a rabbit erős rendőri védelem alatt kísérték ki. Levinstein, a Bnei David katonai előkészítő akadémia egyik legkiemelkedőbb alakja, aki az LMBTQ közösség tagjait „deviánsnak”, az Izraeli Védelmi Erőknél szolgáló nőket pedig „őrülteknek” nevezte. A zsidókat vallásos életmódra ösztönző nonprofit szervezet, a Ros Jehudi szervezet zsinagógája előtti tiltakozásra akkor került sor, amikor a szervezet nemileg szegregált imák tartásának jogáért harcol a Dizengoff téren, feldühítve a liberális város lakóit. A tiltakozók nemi megkülönböztetés elleni szlogeneket tartalmazó táblákkal érkeztek, izraeli és büszkeség zászlókat lengettek, kürtöket és vuvuzelákat fújtak.

Az Irán és az Egyesült Államok közötti kapcsolat abban az esetben javulhat, ha Washington visszatér a 2015-ös iráni atomalkuhoz, melynek első lépése a síita államra rótt szankciók enyhítése lenne – jelentette ki Ebrahim Raszi iráni elnök New Yorkban. Raiszi, aki az ENSZ-közgyűlés 78. ülésszakán vesz részt, újságíróknak elmondta, az amerikai fél többször próbálta felvenni a kapcsolatot Teheránnal a párbeszéd szándékával, ám hozzátette: az iráni vezetés tetteket vár. „A szankciókkal kapcsolatos döntés jó alap lenne a megbeszélések folytatására” – szögezte le Raiszi, kiemelve: „Irán nem állt fel a tárgyalóasztaltól”. Az iráni nukleáris programra kitérve az államfő ismét leszögezte: a fejlesztések békés célokat szolgálnak, példaként pedig a mezőgazdaságot és az olajszektort említette. Az interjú során Raiszi igazságtalannak és tisztességtelennek nevezte Németország, Franciaország és Nagy-Britannia múlt héten közzétett döntését, melyben az államok azt közölték, nem oldják fel az Irán elleni szankciókat.

Bocsánatot kért és mély részvétét fejezte ki telefonon a hegyi-karabahi orosz békefenntartó katonák szerdán bekövetkezett „tragikus halála” miatt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Ilham Aliyev azeri államfő. A Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint a telefonbeszélgetést Baku kezdeményezte. Aliyev az orosz békefenntartók halálának legalaposabb kivizsgálását és a felelősök megbüntetést ígérte. Az incidens ügyében a két ország főügyészsége együttműködik egymással. „Azerbajdzsán elnöke is kifejezte készségét, hogy anyagi segítséget nyújtson az áldozatok családjainak” – írta az orosz államfő sajtószolgálata. A moszkvai tájékoztatás értelmében Putyin és Aliyev egyaránt hangsúlyozta az orosz békefenntartók segítségével elért, a hegyi-karabahi katonai műveletek beszüntetéséről szóló megállapodások megvalósításának fontosságát.

Lengyelország saját hadseregét szereli fel a legkorszerűbb fegyverekkel, már nem szállít hadfelszerelést Ukrajnának – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egy lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva. Morawieckitől azt kérdezte a műsorvezető, hogy a kormány fontolgatja-e az Ukrajnának szánt segítség csökkentését az ukrán gabonaexport körüli feszültség miatt. Lengyelország segíti Ukrajnát „az orosz barbárok” feletti győzelem elérésében, de a kormány nem egyezhet bele a lengyel piac destabilizálásába – válaszolt Morawiecki. Kifejtette: Lengyelország továbbra is fenntartja az ukrán áruk tranzitját saját területén keresztül. A varsói kormány „nem fogja kockázatnak kitenni Ukrajna biztonságát”, továbbra is betölti szerepét a délkelet-lengyelországi Rzeszówban az Egyesült Államok és a NATO közreműködésével üzemelő logisztikai központ – folytatta a miniszterelnök.

A nemzetközi közösségnek fegyverszállítások helyett a közvetítésre, a párbeszédre kellene fókuszálnia az ukrajnai háború ügyében, a megoldás ugyanis a tárgyalóasztalnál van, és nem a csatatéren – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön New Yorkban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy az ENSZ-közgyűlés keretében összeül a Mediáció Barátai Csoport, amelynek tagjai közvetítést szorgalmaznak a fegyveres konfliktusok rendezése érdekében. Kiemelte, hogy ennek egyik társelnöke épp az ukrajnai háborúban eddig egyedüli sikeres közvetítőként fellépő Törökország, amely részt vett tavaly a fekete-tengeri gabonamegállapodás tető alá hozásában. Majd leszögezte, hogy a magyar álláspont világos, hazánk továbbra is a minél előbbi béke pártján van. „És ezzel nagyon sokan rokonszenveznek a világban, alapvetően persze Európán kívül” – mondta, arra is kitérve, hogy a háborúknak mindig a tárgyalóasztalnál van a megoldásuk, a harctéren csak halott emberek és pusztítás van.

Bolgár állampolgárokat gyanúsítanak a brit hatóságok Oroszország javára folytatott kémtevékenységgel.Nick Price, az angol-walesi legfőbb ügyészség (Crown Prosecution Service, CPS) különleges bűncselekmények feltárásával és terrorellenes fellépéssel foglalkozó ügyosztályának vezetője csütörtöki hivatalos nyilatkozatában közölte: a vádhatóság engedélyt adott a vádemelésre kémtevékenység céljából szőtt összeesküvés címén három férfi és két nő ellen. Price közölte: mind az ötüket azzal gyanúsítják, hogy Oroszország javára kémkedtek. A CPS ismertetése szerint mindegyik gyanúsított bolgár állampolgár. A 45 éves Orlin Ruszev, a 41 éves Bizer Dzsambazov, a 31 éves Katrina Ivanova, az ugyancsak 31 éves Ivan Sztojanov és a 29 esztendős Ványa Gaberova ellen a hivatalos vád úgy hangzik majd, hogy 2020. augusztus 30. és 2023. február 8. között olyan információk összegyűjtésére szövetkeztek, amelyekből valamely ellenséges ország közvetlenül vagy közvetve hasznot húzhat – áll a vádhatóság csütörtöki londoni tájékoztatásában.

Egy új „antantot” sürgetett a klímavédelem terén csütörtökön III. Károly brit uralkodó a francia szenátusban elmondott beszédében, valamint Ukrajna támogatását illetően London és Párizs „megrendíthetetlen elszántságáról” biztosította a hallgatóságát.Brit király először szólalt fel a francia parlament felsőházában, ahol állva ünnepelték őt a képviselők. A környezetvédelmi elköteleződéséről ismert III. Károly király a francia és angol nyelvet váltó beszédében azt javasolta, hogy Franciaország és az Egyesült Királyság kötelezze el magát egy „fenntarthatósági antant” mellett annak érdekében, hogy hatékonyabban reagálhassanak „a biodiverzitás és az éghajlatvédelem területén a globális vészhelyzetre”. Az uralkodót a két ország által a korabeli nézeteltérések rendezésére 1904-ben aláírt entente cordiale, azaz szívélyes egyetértés szövege inspirálta, amely a későbbi antant és az európai szövetségi rendszer alapját biztosította. III. Károly a mostani kezdeményezését a „múlt nevében” azzal indokolta, hogy „meg kell tudnunk felelni a körülöttünk lévő világ hatalmas kihívásainak”.

Időjárás:

Ma egy hidegfront hozhat változást időjárásunkba. Eleinte meleg, majd mindenütt felhős idő lesz.

Este mindenütt záporok kialakulására számíthatunk.

A hőmérséklet jellemzően 20 – 30 fok körül alakul.