Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az amerikai tárgyalókkal folytatott együttműködésre kérte Izrael vezető nukleáris és biztonsági szakértőit Szaúd-Arábia amerikai irányítású urándúsítási programjában

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.09.22.Orbán Viktor miniszterelnök szerint az idei év arról fog szólni, hogy Magyarországot térdre akarják kényszeríteni ellenfelei, akik elvennék hazánk szuverenitását.

A jelenlegi kihívások közepette világosan kell fogalmazni annak kapcsán, hogy ki milyen jövőt szeretne, márpedig a magyarok nem akarnak háborút, migrációt és agresszív genderpropagandát – szögezte le Szijjártó Péter.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az amerikai tárgyalókkal folytatott együttműködésre kérte Izrael vezető nukleáris és biztonsági szakértőit Szaúd-Arábia amerikai irányítású urándúsítási programjában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén felszólalva javaslatokat tett a testület reformjára.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az idei év arról fog szólni, hogy Magyarországot térdre akarják kényszeríteni ellenfelei, akik elvennék hazánk szuverenitását. Magyarország ellenfelei a háború okozta válságot akarják felhasználni arra, hogy visszalökjék hazánkat egy olyan korszakba, amikor a magyarok sorsáról külföldön döntöttek. A Magyar Nemzet szerint a kormányfő ezt nevezte meg a következő év tétjének Esztergomban a Fidesz–KDNP szokásos zárt körű kihelyezett frakcióülésén. A politikai évad a már megszokott módon azzal indult, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz–KDNP teljes frakciója előtt értékelte az előttük álló időszakot.

Szuverenitásvédelmi törvénycsomag kerül a parlament elé ősszel – jelentette be Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a Fidesz és a KDNP kihelyezett esztergomi frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón. A kormánypárti politikus kérdésre válaszolva közölte: a gyermekvédelmi törvény módosításával egyidejűleg az Országgyűlés őszi ülésszakában egy szuverenitásvédelmi törvénycsomagot is benyújtanak majd. Hozzátette: a javaslat célja, hogy megnehezítsék „azoknak a dolgát, akik külföldön dollárért árulják hazánkat”, illetve „kicsit borsot törjenek” azoknak „a baloldali újságíróknak, álcivileknek és dollárpolitikusoknak az orra alá, akik úgy gondolják, hogy amerikai demokrata dollármilliárdosoknak vagy brüsszeli multinacionális cégek érdekeinek eleget téve politikai hatalomhoz kívánnak jutni, és utána az ország gazdasági szempontjait feladva ki akarják fizetni ennek a támogatásnak az ellenértékét.”

A jelenlegi kihívások közepette világosan kell fogalmazni annak kapcsán, hogy ki milyen jövőt szeretne, márpedig a magyarok nem akarnak háborút, migrációt és agresszív genderpropagandát – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön New Yorkban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a 2024-ben megtartandó, jövővel foglalkozó csúcstalálkozó előkészítő ülésén vett részt, amelyen a következő évek és évtizedek nemzetközi együttműködésének alapjait rakják majd le a tervek szerint. Felszólalásában kiemelte, hogy ma az emberiség a veszélyek korát éli, jelenleg a világ mintegy harminc pontján dúl háború, egymást érik a migrációs hullámok, erős a terrorfenyegetettség, és eközben súlyos gazdasági és egészségügyi nehézségekkel is meg kellett küzdeni az utóbbi években. „Tehát most meg kell fogalmazni azt, hogy milyen jövőt szeretnénk. Mi, magyarok azt szeretnénk, hogy legyen béke, legyen biztonság és segítsük a családokat” – jelentette ki.

Csak ügyek vannak az Országgyűlésben; az LMP ezeket fogja képviselni a parlamenti munkája során, és megoldást is kínál majd a problémákra – mondta Ungár Péter, az ellenzéki párt társelnöke sajtótájékoztatóján. Ungár Péter az őszi parlamenti ülésszak jövő heti indulását megelőzően arról beszélt: az LMP célul tűzte ki magának, hogy emelje az Országgyűlés színvonalát, és ne csökkentse azt. „Ne csökkentsük úgy, mint azok a fideszes államtitkárok, akik minden kérdésre valamilyen panellal válaszolnak, vagy azok a hisztériaellenzéki kollégáink, akik vagy óbégatnak vagy vegyesboltnak tekintik az Országgyűlést” – jelentette ki. Az ellenzéki párt szerint a legfontosabb ügy, hogy Magyarország ne legyen „akkumulátorgyarmat”, az uniós magországok „elektromobilitási vágya” miatt ne szennyezzék össze a magyar termőföldet és vízkincset – mondta. Ugyancsak céljuk, hogy az emberek jobban éljenek, hogy ne legyen nyugati árszínvonal rossz bérszínvonal mellett. A szociális hálót is vissza kell állítani, meg kell becsülni a gondoskodó munkát végzőket, a közalkalmazottakat – fűzte hozzá. Az LMP higgadt ellenzéke a kormánynak – jelentette ki Ungár Péter. „Mi vagyunk ma az egyetlen párt a Fidesszel és a hisztériaellenzékkel ellentétben”, amely nem „a gyűlölet vámszedője” – fogalmazott a képviselő.

Külföldi hírek:

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az amerikai tárgyalókkal folytatott együttműködésre kérte Izrael vezető nukleáris és biztonsági szakértőit Szaúd-Arábia amerikai irányítású urándúsítási programjában – jelentette a helyi média csütörtökön. A felszólításra Netanjahu és Joe Biden amerikai elnök szerdai találkozója után került sor, ahol megtárgyalták a Jeruzsálem és Rijád közötti, amerikai közvetítéssel készülő, várhatóan a diplomáciai kapcsolatokat normalizáló megállapodás feltételeit. A szaúd-arábiai urándúsítás esetleges izraeli elfogadásáról meg nem nevezett amerikai tisztviselők számoltak be a The Wall Street Journal című amerikai újságnak. Az izraeli kapcsolatok normalizálásáért Szaúd-Arábia kölcsönös védelmi egyezményt, jelentős fegyverüzleteket, valamint együttműködést kér a szaúd-arábiai területen épülő civil nukleáris programhoz az Egyesült Államoktól, és palesztinoknak tett engedményeket akar Izraeltől.

Nőket is beválogathatnak majd a hadsereg legelittebb kommandóiba, köztük a vezérkari főnök különleges egységébe Izraelben. Az izraeli hadsereg közleményben tudatta, hogy megnyitja a vezérkari főnök különleges kommandójának és több más elitegységének kapuit a nők előtt, miután választ kellett adnia több fiatal nő legfelsőbb bírósághoz benyújtott, a nők kizárása ellen tiltakozó petíciójára. Az új katonai pályák megnyitása a nők előtt, Herci Halevi vezérkari főnök döntése azt is biztosítja majd, hogy a hadseregnek nagyobb lehetősége legyen a megfelelő katonák megtalálásához a különleges egységekbe, miközben javul a férfiak és nők közötti egyenlő teherviselés is. Az elitkommandóhoz csatlakozó nőknek általában ugyanazokat a fizikai követelményeket kell teljesíteniük, mint a férfiaknak, noha bizonyos egységeknél lejjebb vitték ezt a szintet a nők befogadása érdekében.

Azerbajdzsán tervezetet adott át Örményországnak egy békemegállapodásról, Baku most Jereván válaszát várja – mondta el csütörtökön Ilham Alijev azeri elnök egyik képviselője a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint. Az Azertag azeri állami hírügynökség jelentése szerint véget értek az azerbajdzsáni Yevlaxban tartott egyeztetések Azerbajdzsán és a hegyi-karabahi örmény szakadárok között, de a tárgyalások eredményeiről nem közöltek részleteket. A RIA Novosztyi örmény forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a felek nem jutottak végső megállapodásra a találkozón. Egy azeri képviselőt idézve a RIA azt is hozzátette: nehéz azt elvárni, hogy egyetlen tanácskozáson megoldják az Azerbajdzsán és a hegyi-karabahi örmények közötti összes problémát.

Az orosz kormány ideiglenes korlátozást vezetett be a benzin és a gázolaj exportjára a belföldi üzemanyagpiac stabilizálása érdekében. A kabinet várakozása szerint az ideiglenes korlátozás hozzájárul az üzemanyagpiac telítődéséhez, ezzel pedig a fogyasztói árak csökkenéséhez – tájékoztatott a kormány sajtóosztálya. A TASZSZ hírügynökség szerint korábban az üzemanyagpiac stabilizálása érdekében a kormány megemelte a motorbenzin és a gázolaj kötelező tőzsdei szállítására vonatkozó normatívákat. Emellett megszervezte a mezőgazdasági termelők üzemanyag-beszerzésének napi ellenőrzését, és szükség esetén a mennyiségek azonnali kiigazítását.

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci drónokkal – közölte hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint a támadás céljai teljesültek, és az összes kijelölt létesítményt eltalálták. A közlemény további részleteket nem közölt. A Rosszija 1 televízióban az hangzott el, hogy legkevesebb nyolc ukrán régióban ért csapás objektumokat. A moszkvai tájékoztatás szerint a front különböző szakaszain 11 ukrán támadást vertek vissza, közülük ötöt Donyeck környékén. A minisztérium az elszenvedett ukrán emberveszteséget mintegy hatszáz főben adta meg, hozzátéve, hogy felük a Donyeck körzetében vívott harcokban esett el vagy sebesült meg.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén felszólalva javaslatokat tett a testület reformjára, ezek célja elsősorban annak elkerülése, hogy a BT állandó tagjai, köztük Oroszország vétójogukkal élve leblokkolhassanak egyes döntéseket. „Oroszország több tízezer embert ölt meg, és milliókat kényszerített elmenekülni otthonuk lerombolásával. A világ többsége elismeri az igazságot erről a háborúról. Ez egy bűnös és provokálatlan agresszió Oroszország részéről a nemzetünk ellen, amelynek célja Ukrajna területének és erőforrásainak elfoglalása. A terrorista állam célja, hogy agressziójával aláássa a nemzetközi normák minden gátját, amelyeknek meg kell védeniük a világot a háborúktól – vélekedett. Zelenszkij javaslata szerint azonban az ENSZ Közgyűlésének valódi lehetőséget kell adni egy BT-tag vétójának felülbírálására. Hangsúlyozta: az ENSZ munkája most éppen azért bénult meg, mert Oroszország agresszor államként blokkol minden döntést, mivel a BT állandó tagjaként vétójoggal rendelkezik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter többek között fehérorosz, izraeli és egyesült arab emírségekbeli kollégájával is kétoldalú találkozót folytat az ENSZ-közgyűlés alkalmából csütörtökön New Yorkban.A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a fehérorosz hivatali partnerével való találkozó kapcsán a kommunikációs csatornák nyitva tartásának fontosságát hangsúlyozta, mondván, hogy ennek híján a békének még a reménye is odaveszik. „Ha nem beszélünk egymással, akkor minden erőfeszítés a csatatérre fog összpontosulni, s az újabb és újabb emberhalálhoz fog vezetni, ezért mi a kommunikációs csatornák nyitva tartása mellett érvelünk” – húzta alá. Szijjártó Péter kitért arra is, hogy az izraeli és az egyesült arab emírségekbeli külügyminiszterrel elsősorban a közel-keleti béke kiteljesedéséhez szükséges további lépései voltak napirenden. Leszögezte: fontos lenne az Izrael és több arab ország viszonyát normalizáló Ábrahám-megállapodások kiterjesztése, ugyanis ez nagymértékben hozzájárult már eddig is a térség békéjéhez, ami globálisan is jelentős pozitív hatásokkal járt. Majd emlékeztetett, hogy a régióban évtizedeken át szenvedtek az emberek a háborús eseményektől, a terrortámadásoktól, mígnem egy „bátor húzással” Donald Trump előző amerikai elnök tető alá hozta a békeegyezményt Izrael, illetve Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek és Marokkó között. Ennek nyomán rendkívül pozitív változások kezdődtek a helyi lakosok mindennapi életében a biztonság tekintetében, kölcsönösen nagykövetségek nyíltak, megerősödtek a gazdasági kapcsolatok, közvetlen légi járatok indultak – sorolta. „Tehát hogyha reményt keresünk a békére, akkor a Közel-kelet és az Ábrahám-megállapodások felé kell fordulnunk” – összegzett.

Állandó ellenőrzésre van szükség a német-lengyel határon az illegális határátlépések növekvő száma miatt – sürgette a Szászország tartományi belügyminiszter egy csütörtöki interjúban. Armin Schuster a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak elmondta, hogy „hajmeresztő jelenetek” játszódnak le Németország keleti határának térségében, az embereket furgonokba préselve csempészik át, és gyakran az autópálya leállósávján rakják ki őket. Így előbb-utóbb történik valami tragédia, ez csak idő kérdése – húzta alá a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa. Kiemelte, hogy a szövetségi belügyminiszter, a szociáldemokrata (SPD) Nancy Faeser által favorizált mélységi határellenőrzés nem jó megoldás, mert az illegálisan érkező embereket csak a határon lehet visszafordítani.

Időjárás:

Ma változóan felhős-napos időnk lesz.

Este mindenütt befelhősödik az ég.

A hőmérséklet jellemzően 27 – 31 fok köré emelkedik.