Benjámin Netanjahu miniszterelnök üdvözölte az Európát, a Közel-Keletet és Indiát összekötő nemzetközi kereskedelmi folyosó létrehozásának ambiciózus tervét

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.09.11.Zárt körben adott helyzetértékelést a politikai folyamatokról Orbán Viktor Miniszterelnök Kötcsén.

Súlyos és embertelen csapást mért az kormány a kisgyermekes családok jelentős részére a bölcsődei támogatás megszüntetésével – vélekedett Bősz Anett.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök üdvözölte az Európát, a Közel-Keletet és Indiát összekötő nemzetközi kereskedelmi folyosó létrehozásának ambiciózus tervét.

Húszonkét éve, 2001. szeptember 11-én, egy keddi napon intézett támadást az Oszama bin Laden vezette al-Kaida iszlamista terrorszervezet az Amerikai Egyesült Államok ellen.

Belföldi hírek:

„Kötcsei csúcs” – írta Orbán Viktor a közösségi-oldalán közzétett videó mellé. Hagyománynak számít, hogy a miniszterelnök a kötcsei pikniken a jobboldali-konzervatív szellemi és gazdasági holdudvar meghívottjai előtt zárt körben ad helyzetértékelést a politikai folyamatokról. A polgári pikniket 2004 óta a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezi a kötcsei Dobozy-kúrián. Ez volt a 22. polgári piknik volt Kötcsén, a találkozót 2004 óta szervezik meg, évi egy-két alkalommal.

Súlyos és embertelen csapást mért az Orbán-kormány a kisgyermekes családok jelentős részére a bölcsődei támogatás megszüntetésével – mondta a DK humán területekért felelős főpolgármester-helyettese. „Ebből a pénzből azok a szülők tudták legalább részben kifizetni a magánbölcsődék díját, akiknek a gyermekei nem fértek be egyetlen állami bölcsődébe se” – jelezte Bősz Anett. Közlése szerint a bölcsődei férőhelyhiány mindenütt problémát jelent, a szülők pedig nem tudnak dolgozni menni, ha nem tudják megoldani gyermekük felügyeletét. Barkóczi Balázs, a DK országgyűlési képviselője, oktatási árnyékminiszter szerint az Orbán-kormány „nem akar” elegendő bölcsődei férőhelyet biztosítani és „azt a kis pénzt is elveszi a családoktól”, amelyből maguk tudták volna biztosítani gyermekük elhelyezését – közölte az MTI.

Két izraeli turistát megtámadtak a budapesti metróban olyan emberek, akik jegyellenőröknek adták ki magukat – közölte az izraeli ynet. Közlésük szerint egy 48 éves nő és 65 éves édesanyja turistaként érkezett a magyar fővárosba. Csütörtökön az egyik metró kijáratánál keveredtek konfliktusba két olyan emberrel, akik jegyellenőrnek mondták magukat. Az ellenőrök – akik igazolványt állítólag nem tudtak felmutatni – azt mondták nekik, hogy a jegyük nem érvényes, mert elhagyták Budapest központját, és ezért ki kell fizetniük egy elmondásuk szerint nagyjából 24 ezer forintnak megfeleltethető bírságot. A 48 éves nő elmondta, nem fizettek, szerinte az álellenőrök egy olyan helyen álltak, ahol nem volt térfigyelő kamera. Végül úgy döntöttek, hogy rendőrt hívnak, és miután ez megtörtént, az álellenőrökkel is közölték ezt. Utána pedig elkezdték lefotózni őket, mire az ellenőrök nekik estek. Egyikük a 48 éves nőt lökte a földre, és megpróbálta elvenni a kameráját, a másik pedig megütötte az édesanyját. Eközben az álellenőrök egyike azt mondta nekik, hogy menjenek vissza Izraelbe. Később a rendőrök is a helyszínre érkeztek, és mind a négyüket bevitték a rendőrkapitányságra kihallgatásra. A két nő panaszt tett a támadás és az antiszemita megnyilvánulás miatt. Tamar szerint a rendőrök is elismerték, hogy érvényes volt a jegyük, és csak csőbe akarták húzni őket, mégsem indítottak eljárást a két férfi ellen. A nő elmondása szerint az egyik magyarországi zsidó szervezettől is segítséget kértek; a szervezet egyik vezetője szintén a rendőrkapitánysághoz fordult. Azt is hozzátette, hogy szerinte a rendőrök méltánytalanul bántak velük, mert 8 órát váratták őket egy folyosón, amíg a tolmács meg nem érkezett, és még csak egy pohár vizet sem adtak nekik.

Külföldi hírek:

Israeli PM Benjamin Netanyahu

Biden elnök a G20-csúcstalálkozón bejelentette egy jelentős nemzetközi infrastruktúra kialakításának tervét, amely összeköti Indiát, a Közel-Keletet és Európát vasutakkal, hajózási vonalakkal és nagy sebességű kommunikációs kábelekkel. Biden szerint a projektnek része lesz Szaúd-Arábia, Izrael, az Egyesült Arab Emírségek és Jordánia, jelentette a Walla hírportál. Benjámin Netanjahu miniszterelnök üdvözölte az Európát, a Közel-Keletet és Indiát összekötő nemzetközi kereskedelmi folyosó létrehozásának ambiciózus tervét, amely Izrael eddigi legnagyobb együttműködési projektje. Az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia, az Európai Unió és az Egyesült Arab Emírségek részvételével megvalósuló kezdeményezés vasútvonalakat, kikötőket, elektromos és adathálózatokat, valamint hidrogénvezetékeket köt össze Indiától a Közel-Keleten és Izraelen át Európáig. A kezdeményezést a G20-ak újdelhi csúcstalálkozójának alkalmával jelentették be – írta az Israel Hayom.

Az al-Ajjas zászlóalj nevű palesztin szervezet közzétett egy felvételt, amely egy rögtönzött rakéta kilövését mutatja be Dzsenin térségéből az izraeli Ram On közösség felé. Az al-Ajjas, amely kapcsolatban áll a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezettel, az elmúlt hónapokban hét alkalommal vállalta a felelősséget ilyen kísérletekért. Az Izraeli Védelmi Erők szerint a rakétát a palesztin Szilat al-Haritija falu közelében lőtték ki. A helyszínen a Palesztin Hatóság biztonsági erői robbanóanyagot és vezetékeket találtak, amelyek az indítószerkezethez voltak csatlakoztatva. A Gilboa Tanács felháborodott a közelmúlt eseményein, és kijelentette: „Követeljük egy Vaskupola üzembe helyezését a térségünkben, és proaktív intézkedéseket a Palesztin Hatóság területén, hogy csökkentsék az ország polgárainak ártására irányuló motivációt”.

Az Izraeli Védelmi Erők harcosai a hétvégén bevonultak Kafr Kasszimba, és villanógrátát dobtak el egy lakónegyedben. Ez palesztin illegális behatolók üldözése során történt, akiknek sikerült átjutniuk a zöld vonalon Szamária régióban a varratvonal kerítésén keresztül. Kafr Kasszim egy arab lakosú izraeli város, ezért ilyen műveleteket a rendőrség nem pedig a hadsereg hajt végre. Utóbbit nem szokás saját polgárai ellen bevetni. Az Izraeli Védelmi Erők által lefolytatott előzetes vizsgálat során a harcosok azt állították, hogy azért dobták el a gránátot, mert fenyegetve érezték magukat, miután több lakos körülvette őket, akik közül az egyik ütővel volt felfegyverkezve. A térfigyelő kamerák hajnali fél 1 körüli felvételein négy izraeli katona sétál a város utcáin, fegyvereiket civilekre szegezve, némelyekkel fizikai összetűzésbe keverednek, és élesítenek egy villanógránátot. Itamar Ben -Gvir nemzetbiztonsági miniszter támogatásáról biztosította a „hősies harcosaikat”.

Meghaladta a kétezret a marokkói földrengés halálos áldozatainak száma az észak-afrikai ország belügyminisztériumának hétvégi közleménye szerint. Jelenleg már több mint 2000 halottról tudni. A tárca hozzátette, hogy csaknem 2060 sérültet tartanak számon, közülük körülbelül 1400-an válságos állapotban vannak. „A mentési munkálatok jelenleg is zajlanak, a hatóságok kitelepítik a veszélyeztetett régiókban élőket” – olvasható a közleményben. Az országot péntek éjjel rázta meg a rabati székhelyű geológiai központ szerint 7-es erősségű rengés, amelynek epicentruma a közép-marokkói Al-Hauz tartományban, Marrákestől 72 kilométerre délnyugatra volt. Az amerikai földtani intézet (USGS) 6,8-as erősségűnek mérte a földmozgást. A belügyi tárca közlése szerint a halottak nagy részét, a Magas-Atlasz-hegységben lévő al-Hauzban, illetve a közelben lévő Tarudantban találták. Al-Hauzban a hadsereg tábori kórházat hozott létre – tudatta a MAP marokkói hírügynökség.

Húszonkét éve, 2001. szeptember 11-én, egy keddi napon intézett támadást az Oszama bin Laden vezette al-Kaida iszlamista terrorszervezet az Amerikai Egyesült Államok ellen. Aznap két, a terroristák által eltérített repülőgép csapódott a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyaiba, lerombolva azokat. Ezzel párhuzamosan a washingtoni Pentagon épületébe is becsapódott egy repülőgép. A negyedik eltérített gép az utasok ellenállása miatt végül pennsylvaniai Shanksville-nél zuhant le, megakadályozva ez által, hogy valamelyik washingtoni célpontba (a Capitolium vagy a Fehér Ház) csapódjon. A történelem eddigi legvéresebb, közel 3 ezer ember életét követelő merényletsorozata után George W. Bush akkori republikánus elnök meghirdette a háborút a terrorizmus ellen, amelynek első mozzanata a tálibok vezette, Oszama bin Ladent rejtegető Afganisztán megtámadása volt 2001. október 7-én. Az Egyesült Államok 2021. augusztus 30-án azonban, megalázó körülmények között vonult ki Afganisztánból. A szakértők Afganisztánt a jelenlegi demokrata államfő, Joe Biden Vietnamjának nevezték. A történtek egyetlen, vitathatatlanul pozitív hozadéka bin Laden 2011-es likvidálása volt; igaz, ez nem afgán, hanem pakisztáni területen következett be.

Több mint húsz orosz drónt semmisített meg az ukrán légvédelem Kijev fölött vasárnapra virradóra, a drónokból származó törmelékek egy embert megsebesítettek – közölte a kijevi katonai közigazgatás. A tájékoztatás szerint a törmelékek emellett megrongáltak több lakóépületet, valamint gépjárművekben és trolibusz kábelekben is kárt tettek. Szerhij Popko, a közigazgatás vezetője azt közölte, hogy egy épület kigyulladt, ám a lángokat már megfékezték. Vitalij Klicsko kijevi polgármester szerint a lehulló törmelékek tüzet okoztak egy parkban is, egy ember pedig szívrohamot kapott az ijedtségtől. Az ukrán hadsereg vasárnap reggel azt közölte, az orosz erők több mint 30 dróntámadást intéztek Ukrajna ellen az éjszaka, az iráni gyártmányú Sahíd drónok közül a légvédelem 25-öt megsemmisített.

Nem szabad, hogy bizonyos geopolitikai ügyek zátonyra futtassák a G20-as országcsoport újdelhi csúcstalálkozóját – figyelmeztetett Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök az országcsoport újdelhi csúcstalálkozóján. „Nem áll érdekünkben a G20-ak megosztottsága. Konfliktus helyett békére és együttműködésre van szükségünk” – szögezte le az államfő. India vasárnap, a csúcstalálkozó záróeseményén hivatalosan is átadta a G20-ak soros elnökségi tisztét Brazíliának. Lula előző nap, egy interjúban elmondta, a brazil hatóságok nem fogják letartóztatni Vlagyimir Putyin orosz elnököt, ha úgy dönt, részt vesz a G20-ak jövő évi Rio de Janeiró-i csúcstalálkozóján. „Úgy gondolom, Putyin nyugodtan eljöhet Brazíliába (…) Annyit mondok, amíg én vagyok Brazília elnöke, és ő eljön az országba, semmiképpen nem tartóztatják le” – jelentette ki.

Még nem lehet teljes bizonyossággal megítélni, hogy milyen eredménnyel végződik az ukrán fegyveres erők nyáron indított ellentámadása – mondta Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke. Milley, aki Washingtonban tárgyalt Sir Tony Radakin tengernaggyal, a brit fegyveres erők vezérkari főnökével, a találkozó után kijelentette azt is: elengedhetetlen, hogy Ukrajna szabad, szuverén, független, területileg csorbítatlan ország maradjon. Ha a nemzetközi közösség megengedi, hogy fennmaradjon az Ukrajna elleni orosz invázió nyomán előállt helyzet, „akkor ezek a szabályok és elvek a továbbiakban semmit nem jelentenek, sőt a második világháborút is felesleges volt megvívni” – fogalmazott az amerikai katonai vezető. Milley tábornok hozzátette: a nemzetközi közösség nem bocsátkozik harcba Ukrajnáért, Ukrajna nem is kérte, hogy bárki harcoljon érte, az ukrán kormány csak segítséget kért kiképzés és hadianyagok szállításának formájában, és a külvilág eleget is tesz ennek a kérésnek. Kijelentette: e segítség nélkül Ukrajna nagyon komoly katonai hátrányba kerülne, de akkor sem adná fel a harcot.

Időjárás:

Ma is marad a napos, meleg időjárás.

Este is nyugodt, csillagfényes időre készülhetünk.

A hőmérséklet jellemzően 28 – 33 fok köré emelkedik.