Az antiszemitizmussal szembeni zéró tolerancia fenntartása mellett foglalt állást a külügyminiszter

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.09.10A Kötcsén megtartott polgári piknikkel indult az őszi politikai szezon.

Az antiszemitizmussal szembeni zéró tolerancia fenntartása mellett foglalt állást a külügyminiszter.

A szuverenitás védelmét tartja fő feladatának az új igazságügyi miniszter.

Halálos áldozatokat is követeltek a viharok és áradások a világ több országában.

Hírek:

A Kötcsén megtartott polgári piknikkel indult az őszi politikai szezon. Ezen a találkozón hagyományosan a kormánypártok tagjai és támogatói vesznek részt, hogy meghallgassák Orbán Viktor beszédét. A miniszterelnök zárt körben elhangzott iránymutatását hivatalosan általában nem hozzák nyilvánosságra. Eközben Budapesten, a Margitszigeten SzázSzó címmel tartottak rendezvényt. A cél, hogy felélesszék a rendszerváltás után Farkasházy Tivadar által szervezett szárszói találkozókat. Az ellenzéki pártok közül is több készül évadnyitóra. Az LMP-Zöld Párt tegnap kongresszust tartott, az MSZP a jövő hét közepén Ózdon kihelyezett frakcióülésen vitatja meg a teendőket, míg a DK azt közölte, hogy még ebben a hónapban Gyurcsány Ferenc pártelnök évadnyitó beszédet mond majd.

A magyar államfő szerint a versenyképesség megtartásához szükség van a népesség növelésére is. Novák Katalin ezért tartja nagyon fontosnak a jövő hét második felében Budapesten tartandó demográfiai csúcs elnevezésű fórumot. Ezen neves külföldi vendégek is részt vesznek, korábban már közölték, hogy beszédet mond Georgia Meloni olasz kormányfő és Alekszandar Vucsics szerb elnök is. Az államfő a Bukarestben a héten rendezett Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóján beszélt erről. Azt is közölte, hogy a rendezvénynek, amelyhez üzleti fórum is csatlakozik, 2025-ben Magyarország ad otthont. Ez a kezdeményezés az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger között fekvő 12 ország gazdasági kapcsolatainak hatékony elősegítésére jött létre és most csatlakozott hozzá Görögország is.

A külgazdasági és külügyminiszter megerősítette, hogy a kormány elkötelezett az antiszemitizmussal szembeni zéró tolerancia fenntartása mellett. Szijjártó Péter ezt elmondta Grósz Andornak, a Mazsihisz elnökének is. Úgy fogalmazott, a magyarországi zsidó közösség biztonságban és nyugalomban élhet. Hozzátette, Magyarország a jövőben is kiáll Izrael mellett a nemzetközi szervezetekben. Emlékezetes, hogy néhány napja Lázár János építési és közlekedési miniszter Horthy Miklóst méltatta és „igazi magyar hazafinak” nevezte őt. Frölich Róbert főrabbi válaszul felidézte a néhai kormányzó antiszemita kijelentéseit és azt, hogy a II. világháború idején szerepe volt több százezer magyar zsidó elpusztításában.

Az új igazságügy-miniszter a szuverenitás védelmét nevezte tárcája egyik fő feladatának. Tuzson Bence azzal érvelt, hogy az európai jog erőteljesen megpróbál behatolni olyan területekre, amelyeken – szerinte – nincs keresnivalója az unió alapszerződése és az abból eredő egyéb szerződések alapján. Úgy vélte, az unióban is egyre inkább teret nyer az a korábbi tendencia, hogy az erős államok határozzák meg a kis országok mozgásterét. Miután pedig nagyhatalmi és ideológiai érdekek is megjelennek az európai térben, szerinte védeni kell minden államnak az önállóságát.

Az unióval is tárgyaló területfejlesztési miniszter reménykeltőnek nevezte a héten Brüsszelben folytatott tárgyalásait. Navracsics Tibor elmondta, bízik benne, hogy az ősz végére sikerül megoldani az Erasmus ösztöndíj-programban még meglévő problémákat. Szerinte Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosa most rugalmasabb volt, mint korábban. Navracsiccsal együtt tárgyalt ezúttal a magyar kormány európai uniós ügyekért felelős új minisztere. Bóka János közölte, a kormány technikai és politikai szinten is kész konstruktívan és a lojális együttműködés szellemében tárgyalni. Szerinte időarányosan teljesítették, amit Budapesten vállaltak. Egyúttal javasolta, hogy a haladás érdekében válasszák szét a politikai és a technikai problémákat.

A NATO főtitkára szerint Ukrajna támogatása az egyetlen lehetőség, hogy a szövetség országaiban megőrizhessék a békét és hogy az önkényuralmi rendszerek ne érhessék el a céljaikat katonai erővel, megsértve a nemzetközi jogot. Jens Stoltenberg úgy vélte, hogy Ukrajna, ha nem is a remélt gyorsasággal, de sikereket ér el a késő tavasszal elindított ellentámadásban. Egyúttal nagyra értékelte, hogy a NATO és az Európai Unió országai összehangolják katonai segítségnyújtásukat és beszerzéseiket. Az Európai Parlamentben elhangzott beszédében a főtitkár elmondta, várja, hogy a török parlament összeüljön, és Erdogan elnök ígéretének megfelelően ratifikálja Svédország tagfelvételi kérelmét. A még szintén hiányzó magyar jóváhagyásról nem ejtett szót.

Az Egyesült Államok újabb katonai segélycsomagot ígért Ukrajnának. Többek között szegényített uránt tartalmazó páncéltörő lőszert, rakétákat és rakétavetőket, valamint korszerű harckocsikat is készül szállítani. Minderről az amerikai külügyminiszter tájékoztatta ukrán kollégáját. Anthony Blinken két napot töltött Kijevben és többek között egy Mc’Donalds étteremben is tárgyalt Dmitro Kulebával. Mint közölték, útjának célja az volt, hogy értékelje Ukrajna három hónapja tartó ellentámadását, és jelezze, továbbra is számíthatnak az Egyesült Államok támogatására. Látogatása előtt néhány órával egyébként – egy hetes szünet után – újabb orosz rakétatámadás érte Kijevet.

Mától Vietnamban folytatja ázsiai látogatását az amerikai elnök. Joe Biden előzőleg Indiában járt, ahol részt vett a világ 19 jelentős gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő úgynevezett G20-ak csúcstalálkozóján. Csalódásának adott hangot, hogy a kínai államfő Hszi Csin-ping nem ment el a találkozóra, maga helyett a kormányfőt küldte. Éppen a csúcs kapcsán derült egyébként ki, hogy India az állam nevének megváltoztatására készül. Az ókori hindu eposz, a Mahábhárata alapján Bhárat-nak, azaz az államok szövetségének akarják nevezni. A hindu nacionalista Narendra Modi kormányának terve egyébként heves vitát váltott ki az országban. Attól tarartnak, hogy ez a 170 milliós muszlim kisebbség kirekesztését szolgálná.

A Moszad, vagyis az izraeli hírszerző titkosszolgálat egykori vezetője szerint Izrael az apartheid egy formáját alkalmazza a palesztinokkal szemben. Tamir Pardo arról beszélt, hogy a palesztinok ellenőrzésére szolgáló mechanizmusok, mint a szabad mozgás korlátozása és a katonai törvények hatálya alá helyezésük az egykori elnyomó dél-afrikai állam intézkedéseire hasonlítanak. Az Associated Press hírügynökségnek úgy fogalmazott, „egy olyan országban, ahol két népet két különböző jogrendszer szerint ítélnek meg, az egy apartheid állam”. A most 70 éves Pardót 2011-ben nevezte ki a Moszad élére Benjamin Netanjahu, Izrael akkori és jelenlegi miniszterelnöke. A most is hatalmon lévő Likud párt szerint viszont Pardonak szégyellnie kellene magát a megjegyzései miatt.

Franciaország a jelek szerint fejet hajt a Nigerben több mint egy hónapja puccsal hatalomra került katonák akarat előtt. A párizsi védelmi minisztérium közölte, tárgyalnak a francia hadsereg egyes egységeinek kivonásáról a nyugat-országból. A Száhel-övezetben fekvő államban jelenleg 1500 francia katona állomásozik a dzsihadisták elleni küzdelem támogatására. Párizs eredetileg kizártnak tartotta kivonulást az egykori francia gyarmat területéről. A két ország viszonya egyre feszültebb lett a puccs óta, a nigeri katonai vezetés a francia nagykövetet is kiutasította már. Eközben a szomszédos Gabonban, ahol ugyancsak a katonák vették át a hatalmat, közölték, hogy a megbuktatott államfő szabadon távozhat. A puccsisták, akik a feltételezett választási csalások miatt léptek akcióba, az elnök rossz egészségi állapotával magyarázták engedékenységüket.

Az ENSZ főtitkára szerint az idei forró nyár megmutatta, nagyobb erőfeszítésekre és összefogásra van szükség az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. António Guterres utalt rá, hogy ez volt a valaha mért legmelegebb három hónap, amit „a felforrás nyarának” nevezett. A dzsakartai Kelet-ázsiai csúcstalálkozón emiatt szorgalmazta a károsanyag-kibocsátás csökkentését, valamint a zöld fejlődés támogatását. Úgy fogalmazott, a világ még elkerülheti a klímakáosz legszörnyűbb hatásait, de már fogytán az idő. Ezért felszólította a fejlett országokat, hogy legkorábban 2040-re, a feltörekvő gazdaságok pedig 2050-re érjék el a klímasemlegességet jelentő nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást.

Több országban is jelentős károkat okoztak és emberéleteket is követeltek az áradások. Görögországban hétfő óta tombol a Daniel nevű vihar, az ország középső részén található Magniszía régióban két ember meghalt, négy másik pedig eltűnt. A térségben 24 óra leforgása alatt 60-80 centiméter csapadék hullott. Magniszía székhelyét, Vóloszt és a környező falvakat elöntötték a megáradt folyók és hegyi patakok. Törökországban hat ember halt meg az özönvízszerű esők nyomán. A szomszédos Bulgáriában hárman vesztették életüket, ketten pedig eltűntek a Fekete-tenger partján. Spanyolországban az aszályok után lezúduló eső a hatóságok szerint az elmúlt napokban legkevesebb három ember halálát okozták, másik három pedig eltűnt. Eközben Brazília déli részén a viharok következtében 20 ember halt meg és több ezer embernek kellett elhagynia otthonát.

Az idén is Vígnappal indítja a szezont a Vígszínház. A mai egész napos programsorozat betekintést nyújt a színfalak mögötti világba. Improvizációs előadás, színművészek által vezetett kulisszajárás, dedikálás, jelmezpróba, csokoládékészítés, gyermekprogramok, valamint az első nagyszínpadi bemutatóhoz, Az üvegcipőhöz kapcsolódóan zenés táncház is várta az érdeklődőket. A gyerekek arcfestéssel, tánctanulással, jelmez- és parókapróbával is találkozhattak. A Vígsüti akcióban a társulat tagjai által sütött süteményeket lehetett megkóstolni, Hegyi Barbara, Márkus Luca és Tar Renáta segítségével pedig csokit is készíthettek a látogatók.

Időjárás:

A mai nap azonban még kedvez a szabadtéri programoknak is. Egyelőre tart a kellemes, nyugodt nyárvégi idő. Több órás napsütésre számíthatunk, csapadék nélkül. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet napközben 26 és 31 fok között alakul, estére is csak 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. A jövő hét közepéig még biztosan marad ez az idő.