Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök távozott a kabinet heti üléséről

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.08.28.Varga Mihály pénzügyminiszter szerint korai Magyarország euróövezeti csatlakozásáról beszélni.

Az LMP-Magyarország Zöld Pártja törvénymódosítást nyújt be, hogy a magántőkealapokra is vonatkozzon az adatközzétételi kötelezettség.

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök távozott a kabinet heti üléséről.

Itt az ideje, hogy elkezdjünk a békéről beszélni, ebben Ferenc pápával is teljesen egyetértünk – jelentette ki Novák Katalin.

Belföldi hírek:

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint korai Magyarország euróövezeti csatlakozásáról beszélni. A tárcavezető a Tihanyban rendezett Tranzit fesztiválon a Kéteurós dal – a nemzeti valuta feladásának következményei című beszélgetésen hozzátette: most az van napirenden, hogy két válság után „hogyan tudjuk a gazdaság egyensúlyi pozícióját a leggyorsabban megteremteni”. Pleschinger Gyula, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja közölte: most nagyon messze kerültünk az euróövezeti csatlakozástól, mert még a maastrichti kritériumokat sem tudjuk teljesíteni.

A kormány megvédi a magyar gazdákat, és ha kell, szeptember 16-ától nemzeti hatáskörben zárja le a határt az Ukrajnából érkező egyes gabonatermékek előtt – jelentette ki az agrárminiszter Tihanyban a Tranzit politikai fesztiválon. Nagy István elmondta, ha az EU nem hosszabbítja meg az egyes ukrán gabonatermékek szeptember 15-én lejáró behozatali tilalmát, akkor a belső piac védelme érdekében már nemcsak az eddigi négy termékre, hanem mind a 24 korábbi termékre kiveti Magyarország a behozatali tilalmat – jelentette ki. Az agrárminiszter rámutatott a magyar mezőgazdaság az elmúlt években az egyik sokkból a másikba esik. A koronavírus-járvány, az aszály, a szomszédunkban dúló háború és annak következményei, az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság, az árnövekedés, és az, hogy az olcsó ukrán mezőgazdasági termékek vámmentesen elárasztották Európa piacát, mind nehézséget jelentenek a termelőknek – mondta.

Továbbra is a magyar-szerb határ a balkáni úton tartó illegális migráció fő iránya – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Kérdésre válaszolva a helyzet romlására utalva megerősítette, hogy az idén már százezer illegális migránssal szemben intézkedtek a rendőrök, mintegy 750 embercsempészt elfogtak, miközben hét rendőr megsérült. Hozzátette: legutóbb egy 180 tagú csoport hatolt be Ásotthalomnál a kerítésen keresztül, ami jelzi, hogy nagyszámú, agresszív, embercsempészek által vezetett csoportok jelentek meg, amelyek mindenáron, még az őszi időszak beállta előtt szeretnének bejutni az Európai Unió területére.

A kormány törvénymódosításának köszönhetően a települések önkormányzatai a jövőben nem vethetnek ki adót a termőföldre, az idénre beszedett földadót pedig október 1-ig vissza kell téríteni – derül ki abból a videóból, amelyet Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója tett fel közösségi-oldalára. A miniszterelnöki főtanácsadó elmondta, hogy a törvénymódosítást a földadó eltörlésére az Agrárminisztérium a gazdaszervezetekkel közösen dolgozta ki és nyújtotta be.

Az LMP-Magyarország Zöld Pártja törvénymódosítást nyújt be, hogy a magántőkealapokra is vonatkozzon az adatközzétételi kötelezettség, ám addig is szeretné biztosítani az átláthatóságot ezeknél az „offshore jellegű” cégeknél – közölte a párt szóvivője. Süveg Anna azt mondta: amíg ez a törvénymódosítás – remélhetően – megszületik, kérik a Magyar Nemzeti Banktól, hogy hozza nyilvánosságra a magántőkealapok tulajdonosait.

Külföldi hírek:

Az izraeli kormány heti ülésén a jelentések szerint megkapták Gali Baharav-Miara főügyész irodájának véleményét, amelyben megismétli, hogy ellenzi egy olyan vizsgálóbizottság létrehozását, amely a bűnüldöző szervek által a kémszoftverek állítólagos tiltott használatát vizsgálná folyamatban lévő ügyekben, beleértve a Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel kapcsolatos ügyeket is, akiről úgy vélik, hogy a vizsgálat egyik fő célpontja. Netanjahu ezután távozott az ülésről, így jelentések szerint a bizottságot szorgalmazó Jariv Levin igazságügy-minisztert bízta meg az ügy vezetésével. A megbeszélésen Levin állítólag azt mondta Gil Limon főügyészhelyettesnek, hogy az ügyészség véleménye „az emberi jogok csorbítása”. Amikor azonban Limon azt kérte, hogy a vizsgálat csak a lezárt ügyek vizsgálatára kapjon engedélyt, Levin a beszámolók szerint elutasította a nyílt ügyekre vonatkozó általános mentességet.

A hétvégén tovább folytatódtak a kormány által támogatott igazságügyi reform ellen irányuló országos tüntetések. A tel-avivi központi demonstráción a héber média szerint mintegy százezeren vettek részt. A hónapok óta zajló tüntetések alapvetően az igazságügyi reform elleni tiltakozások, de alkalmanként olyan szembetűnő társadalmi kérdések is terítékre kerültek, mint a nőkkel szembeni diszkrimináció, illetve a vallásos pártok befolyása a kormánykoalícióban. A tel-avivi tüntetés előtt az etióp származású Eurovíziós énekesnő, Eden Alene énekelte el a nemzeti himnuszt, majd felhívta a figyelmet a közelmúltban egy gázolás során megölt etióp kisfiú vitatott esetére, és igazságot követelt családjának.

Egy 55 éves férfi és öt gyereke megsérült egy erőszakos incidens során az észak-izraeli Kafr Kanna arab közösségben. Az apa és 29 éves lánya súlyos, 17 éves fia közepesen súlyos, míg másik három gyereke könnyű sérüléseket szenvedett. A helyszínre érkező mentősök a sebesülteket tveriai és názáreti kórházakba szállították. A gyanú szerint álarcos férfiak bementek a falu egyik házának udvarába, és rálőttek az ott tartózkodókra. Az incidens bűnügyi hátterű, két helyi család közötti konfliktusról van szó. Idén az izraeli arab közösség 159 tagja vesztette életét, főként lövöldözésben. Tavaly ugyanebben az időszakban 68-an haltak meg.

A palesztin frakciókhoz tartozó források azt nyilatkozták az Al-Akhbar libanoni lapnak, hogy ,,az egyiptomi közvetítők intenzív tárgyalásokat folytatnak a palesztin csoportokkal, és különösen a Hamász szervezettel és az izraeli kormánnyal, hogy megakadályozzák egy katonai konfliktus kirobbanását a közeljövőben”, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. A források azt is felfedték, hogy ,,az egyiptomi közvetítő nem tudott elköteleződést elérni Tzachi Hanegbi izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó részéről, hogy fenntartva a korábbi kötelezettségvállalásaikat nem térnek vissza a célzott likvidálások politikájához”. Hétvégén a libanoni al-Mayadeen csatornának adott kiterjedt interjújában a Hamász politikai szárnyának helyettes vezetője, Száleh al-Aruri azt mondta, hogy „az izraeli fenyegetés nem fogja megváltoztatni álláspontomat vagy irányvonalamat. Egy új egyenletben vagyunk, amely naponta változik az ellenállás és szövetségesei javára. Az izraeli kormány egy sor olyan lépés megtételét fontolgatja, amelyek teljes háborúhoz vezetnek a térségben.”

Sierra Leone elnöke, Julius Maada Bio készségét fejezte ki, hogy nagykövetséget létesítsen Jeruzsálemben. Julius Maada Bio elnök augusztus 24-én, telefonbeszélgetést folytatott Eli Cohennel, Izrael Állam külügyminiszterével – áll a Sierra Leone-i kormány közleményében. „Megvitatták a két ország közötti meleg kapcsolatokat, amelyek 1961-ig nyúlnak vissza, amikor Sierra Leone elnyerte függetlenségét. A két nemzet közötti kapcsolatok megerősítésére irányuló erőfeszítések részeként Bio elnök kifejezte kormánya készségét Sierra Leone nagykövetségének létrehozására Jeruzsálemben, Izrael Állam fővárosában.

Itt az ideje, hogy elkezdjünk a békéről beszélni, ebben Ferenc pápával is teljesen egyetértünk – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök az Il Messaggero olasz napilapban. Az államfő az interjúban megjegyezte, keresi azokat a jeleket, amelyek abba az irányba mutatnak, hogy „Oroszország készen áll a béketárgyalásokra”. Novák Katalin kitért arra is, hogy a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin halálát nem tartja Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalma gyengülése jelének és attól tart, „Moszkva egy hosszú háborúban érdekelt”. A napilap vatikáni tudósítója, Franca Giansoldati, aki száz éve az első női riporter, aki interjút készített a pápával, a magyar államfő vatikáni és római látogatása alkalmával tette fel kérdéseit. Novák Katalint Ferenc pápa fogadta, majd a szentszéki államtitkárral, Pietro Parolinnal, valamint Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel is találkozott. A Rómába Kijevből és Kárpátaljáról érkezett Novák Katalin tárgyalásainak központi témája az ukrajnai béke megteremtésének lehetősége volt.

Oroszország légicsapássorozatot intézett Kijev és az ország más részei ellen vasárnap – közölte az ukrán katonai kormányzat. „A Kijev irányába mozgó ellenséges célpontokat a légvédelmi erők semmisítették meg” – mondta Szerhij Popko, a kijevi katonai adminisztráció vezetője. Az ukrán hadsereg beszámolója szerint négy cirkálórakétát lőttek le. Az egész ország területén több mint három órán át szóltak a légiriadók. Szemtanúk szerint Kijev környékén robbanásokat hallottak, de áldozatokról vagy károkról nem érkezett jelentés. Az oroszok is arról számoltak be, hogy több ukrán drónt is lelőttek a területük felett, köztük a moszkvai régióban, amelyet az elmúlt hat éjjel folyamatosan célba vettek az ukrán drónok.

A genetikai vizsgálat megerősítette, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner félkatonai szervezet vezetője életét vesztette a szerdai légiszerencsétlenségben – jelentette be az orosz Nyomozó Bizottság (SZK). A molekuláris genetikai szakértői vizsgálatok befejeződtek, és megerősítették, hogy a 10 áldozat személyazonossága megfelel az utaslistán szereplő tíz emberének – közölte a hatóság. A zsoldosvezér és társainak magánrepülőgépe Moszkvától északnyugatra, a Tveri területen zuhant le szerda délután mindeddig tisztázatlan körülmények között.

Az Egyesült Államokban kolosszális szakadás van az elitek között, a konzervatív republikánusok és a liberális szegmens harcot vív egymással, ami valójában szétszakította Amerikát – nyilatkozta a Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese a TASZSZ hírügynökségnek. „Amerika jelenleg belső viszályban van, konfliktusban saját magával. Sőt, véleményem szerint ez a viszály bizonyos szempontból kibékíthetetlen. Az ilyen hazai konfliktusok gyakran polgárháborúval végződnek” – folytatta Medvegyev.

Észak-Korea újra beengedi külföldön tartózkodó állampolgárait az országba, tovább enyhítve a 2020 óta a koronavírus-járvány elleni küzdelem érdekében elrendelt szigorú elzárást – jelentette az állami média. A hivatalos KCNA hírügynökség szerint az állami járványügyi vészhelyzet-megelőző központ bejelentette, hogy „a külföldön tartózkodó állampolgároknak engedélyezték a hazatérést”. „A hazatérő személyeket egy hétig megfelelő orvosi megfigyelés alatt karanténközpontokban helyezik el” – közölte az ügynökség, hozzátéve, hogy a döntést a járvány gyengülésére való tekintettel hozták meg. Észak-Korea 2020 elején zárta le határait a vírusjárvány leküzdése érdekében.

Időjárás:

Ma is marad egyelőre a hőség, délutántól azonban felhősödés kezdődik.

Este többfelé kell heves zivatarokra, viharokra készülni.

A hőmérséklet jellemzően 25 – 38 fok között tetőzik.