Isaac Herzog: Az izraeli társadalomban egyre mélyebb szakadékok keletkeznek a kormány igazságügyi reformját célzó javaslat miatt

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.07.29.Európa érdekeivel ellentétesek a jelenlegi európai uniós migrációs javaslatok, amelyek erősítenék a bevándorlást és migránsgettókat eredményeznének – jelentette ki Gulyás Gergely.

A felsőoktatásba felvettek száma 28 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, ez az elmúlt tíz év legmagasabb száma – jelentette be Hankó Balázs.

Isaac Herzog Izrael elnöke szerint az izraeli társadalomban egyre mélyebb szakadékok keletkeznek a kormány igazságügyi reformját célzó javaslat miatt.

A svéd állam elítéli és nem támogatja a Korán-égetést, ám az ország szólásszabadságot garantáló törvényei ezt lehetővé teszik – közölte Tobias Billström.

Belföldi hírek:

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti TV több kérdésére is válaszolt. A Heti TV a hazai építőipar helyzetéről érdeklődött, melynek volumene csökkent, ami a fekete foglalkoztatás veszélyét is növelheti. A miniszter válaszában elmondta, valóban érezhetően csökkent az építőipar volumene, ám az árak nem változtak, azaz egy tisztességes vállalkozó számára megéri minden szempontból, hogy munkavállalóit bejelentse. A Heti TV arra a bejelentésre, mely szerint a kormány a Károli és a Pázmány új campusának felépítéséhez ad támogatást, megkérdezte, mi lesz az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem sorsa. A miniszter elmondta, a kormány várja azt a hivatalos állapotfelmérést, amely megmutatja, mekkora összeget igényel a felújítás. A zsidó Szeretetkórházzal kapcsolatos kérdésre a politikus úgy válaszolt, a kormány döntése egyértelmű. megkezdett beruházást nem lehet félbehagyni, minden valószínűség szerint az intézmény vezetése pozitív választ fog kapni az építésügyi minisztertől.

Európa érdekeivel ellentétesek a jelenlegi európai uniós migrációs javaslatok, amelyek erősítenék a bevándorlást és migránsgettókat eredményeznének – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Gulyás Gergely jó hírként beszélt arról, hogy az Európai Parlamenttel megkezdődött egyeztetések – a visegrádi országok, valamint Németország és Hollandia ellenállásának köszönhetően – nem gyorsított eljárásban folynak, így a parlamenttel történő egyeztetés szeptemberben folytatódik. A miniszter megerősítette a korábbi magyar álláspontot: mindenfajta elosztási mechanizmus – fejkvótával súlyosbítva is -elfogadhatatlan, és a jelenlegi migrációs javaslatok Európa érdekeivel ellenétesek, nem tartalmaznak garanciákat a hatékony határvédelemre és azt a veszélyt hordozzák, hogy továbbra sem lehet az EU határain kívül lefolytatni a menekültügyi eljárásokat. Hozzátette: ha a javaslatokat elfogadják, az Európára nehezedő migrációs nyomás lényegesen nagyobb lesz, mint most, miközben idén rekordokat dönt az Európába bejutni akaró migránsok száma.

A felsőoktatásba felvettek száma 28 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, ez az elmúlt tíz év legmagasabb száma – jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára. Hankó Balázs hangsúlyozta: a számok azt mutatják, jól működik a megújult felsőoktatás, ami a felvételiben nagyobb szabadságot és felelősséget adott a felsőoktatási intézményeknek. A rugalmas felvételi a magyar gazdaság és társadalom érdekében működik – emelte ki. Hozzátette: a felvettek nagy része várhatóan diplomát is szerez, ugyanis az egyetemekkel olyan minőségi és teljesítmény-elszámolási rendszert alakítottak ki, ami csökkenti a lemorzsolódást és segíti a diplomaszerzést.

Emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Mint írták, a 29. héten a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja országos átlagban emelkedett. Hozzátették: a minták többségét emelkedő tendencia jellemzi, így emelkedés látható az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, a Budapest környéki agglomerációs településeken, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Székesfehérváron, Szolnokon és Tatabányán. Csökkenés egyedül Szegeden volt tapasztalható. A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 9 településen az „alacsony”, míg 13 helyszínen a „mérsékelt” tartományba esik – írták.

Külföldi hírek:

Az izraeli orvosok fontos figyelmeztetést adtak ki az izraeli rendőrségnek, hogy az elkövetkező kormányellenes tüntetéseken könnygázt fognak használni a tüntetők ellen. Az orvosok emlékeztették a rendőrséget arra a felelősségükre, hogy saját biztonsági protokolljaiknak megfelelően járjanak el a tömeg ellenőrzésére. Miután az elmúlt hetekben vízágyúk és lovas rendőrök által tüntetők sérültek meg, az Izraeli Közegészségügyi Orvosok Szövetsége, a Női Orvosok Szervezete és az Izraeli Toxikológiai Társaság levelet küldött Kobi Shabtai rendőrfőnöknek. Az orvosok rámutattak, hogy a könnygáz hatóanyaga „mérgező és irritáló hatású, és bizonyos körülmények között súlyos egészségkárosodáshoz, sőt akár halálhoz is vezethet”.

Isaac Herzog elnök arról panaszkodott, hogy az izraeli társadalomban egyre mélyebb szakadékok keletkeznek a kormány igazságügyi reformját célzó javaslat miatt, és úgy tűnt, hogy elsősorban Benjámin Netanjahu miniszterelnököt hibáztatja azért, hogy nem sikerült kompromisszumos megállapodást kötni a jogszabályról. A jeruzsálemi két templom lerombolását gyászoló Tisha B’Av böjt kezdete előtt tett nyilatkozatában Herzog „mélységesen csalódottnak” nevezte magát, miután a koalíció és az ellenzék összefogására tett erőfeszítései az igazságügyi reformról szóló széles körű megállapodás megtárgyalása érdekében kudarcba fulladtak, és a koalíció a héten elfogadta az igazságszolgáltatás tervezett átalakításának első jogszabályát. „Előre szóltam, hogy ez a pillanat el fog jönni” – jelentette ki az elnök, miközben hangsúlyozta, hogy nem hajlandó „elveszíteni a reményt”.

A Régiségügyi Hatóság és a Külügyminisztérium megerősítette, hogy Trump visszaadta azokat a régészeti leleteket, amelyeket eredetileg 2019-ben szállítottak Izraelből az Egyesült Államokba. Donald Trump volt amerikai elnök visszaadta az izraeli régészeti hatóság tulajdonában lévő leleteket, amelyeket az elmúlt hónapokban floridai Mar-a-Lago birtokán tartott birtokában – jelentette a Haaretz című lap. A Haaretz hozta korábban nyilvánosságra, hogy a tárgyakat Trump birtokán találták, és hogy magas rangú izraeli személyiségek sikertelenül próbálták elérni, hogy azokat visszaszolgáltassák Izraelnek. A héten a leleteket átadták a miami izraeli konzulátusnak – áll a jelentésben. Visszaszállítják őket Izraelbe, miután a régiségügyi hatóság dönt a szállítás legbiztonságosabb módjáról. Az információt a Régiségügyi Hatóság és a Külügyminisztérium tisztviselői megerősítették. A régészeti tárgyakat eredetileg 2019-ben szállították Izraelből az Egyesült Államokba egy Fehér Házban tartott hanukai rendezvényre, amelyen az akkor hivatalban lévő Trump is részt vett.

A svéd állam elítéli és nem támogatja a Korán-égetést, ám az ország szólásszabadságot garantáló törvényei ezt lehetővé teszik – közölte Tobias Billström svéd külügyminiszter. „Bizonyos országokban az a vélekedés, hogy emögött a svéd állam áll vagy szemet hunyunk, de ez nem igaz” – szögezte le a svéd diplomácia vezetője, majd hozzátette: ezeket „magánszemélyek követik el, a szólásszabadság jogi keretein belül”. Svédország azzal vádolta meg egyebek mellett Oroszoroszágot is, hogy szándékosan terjesztenek hamis információkat azzal a céllal, hogy csorbítsák Svédország hírnevét és megakadályozzák Stockholm NATO-csatlakozását. Billström közölte továbbá, hogy az ENSZ-főtitkár mellett több ország, köztük Irán, Irak, Algéria és Libanon külügyminiszterével is tartja a kapcsolatot, sőt az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) főtitkárával is tárgyalt. Az 57 muszlim országot magában foglaló OIC vasárnap felfüggesztette a szervezethez delegált svéd különmegbízott státuszát, amiért az OIC szerint a svéd hatóságok engedélyt adtak „a szent Korán és az iszlám jelképeinek ismételt meggyalázására”.

Ismét több ember halálát okozták, valamint farmokat és gyárakat pusztítottak el Görögország középső területén a rendkívüli hőség miatt újra felcsapó lángok azután, hogy a hatóságok közölték: sikerült korlátok közé szorítani a Görögország különböző pontjain tomboló erdőtüzeket, egyetlen település sincs már veszélyben. Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök kijelentette: Görögországnak több lépést kell tennie a klímaváltozás ellen. Míg a tűzoltók már több mint tíz napja küzdenek a Ródosz szigetén pusztító lángokkal, az erős szél és a 40 Celsius-fokot meghaladó hőmérséklet miatt országszerte továbbra is rendkívül magas a tűzveszély. A tűzvészek halálos áldozatainak száma már több mint ötre tehető.

Mohamed Bazoum nigeri elnököt eltávolították a hatalomból – jelentette be katonák egy csoportja a nyugat-afrikai ország állami televíziójában. Amadou Abdramane ezredes kilenc másik – egyenruhát viselő – katonatiszttel körülvéve közleményt olvasott fel, miszerint a védelmi és biztonsági erők eldöntötték: „véget vetnek az ismert rezsimnek a romló biztonsági helyzet és rossz kormányzat miatt”. Az ezredes továbbá bejelentette, hogy az ország határait lezárták, és országos éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el este tíz órától reggel öt óráig, a köztársasági intézmények működését pedig felfüggesztették. A puccsisták óva intettek egy esetleges külföldi katonai beavatkozástól. Mindemellett hangsúlyozták, hogy Bazoumnak nem esik bántódása. Abdramane szót ejtett egy úgynevezett Országos Tanács a Haza Megmentéséért nevű testületről, amelyről azt mondta, hogy átvette a hatalmat az országban. Egyelőre nem világos, hogy Abdramane ezredes és a kilenc katonatiszt az egész nigeri hadsereg nevében beszélt-e. A bejelentés azt követően érkezett, hogy az elnöki gárda a sikertelen tárgyalásokat követően őrizetbe vette az államfőt.

„Arra kérem a kongresszus, hogy vizsgálják ki az ellenem jelenleg folyó politikai boszorkányüldözést, amelyet a korrupt igazságügyi minisztérium (DOJ) és az FBI folytat, teljesen elszakadva a normáktól” – mondta Donald Trump, korábbi amerikai elnök a vélhetően inkább republikánus, és így a képviselőházi politikusoknak szánt videóüzenetében. Hozzátette: „Biden után persze nem nyomoznak, aki pedig az amerikai történelem legkorruptabb elnöke, de utánam győzelmem óta vizsgálódnak.” A videóüzenetben Trump „megtorlásnak” jellemezte az ellene zajló vizsgálatokat, amit szerinte a 2020-as elnökválasztáson aratott „győzelme” miatt indítottak a demokraták. Emellett úgy vélekedett, hogy a vizsgálatok tekintetében még fontosabb annak megakadályozása, hogy mindezzel a 2024-es elnökválasztásba is beavatkozzanak.

Időjárás:

Ma is marad a szikrázó napsütés.

Este egy hidegfront érkezése hozhat változást az időjárásba.

A hőmérséklet jellemzően 29 – 32 fok körül alakul.