Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke:Erre a javaslatra csak nemet lehetett mondani

Erre a javaslatra csak nemet lehetett mondani

 

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, országgyűlési képviselő, rezsivédelmi biztos a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az uniós csúcsról és a Csepelt érintő ügyekről.

A politikus említést tett a brüsszeli EU csúcsról, megemlítve hogy nem volt véletlen a magyar miniszterelnök közösségi oldalán kitett videó, amiben egy kérdést tett fel, hol a pénz. A képviselő szerint a kérdésre nem érkezett egyértelmű válasz. A megbeszélések során kiderült, az uniós vezetők egy 65 milliárd eurós sarcot akarnak kivetni a tagállamokra. Ebből az összegből 50 milliárdot a háború folytatására, 11 milliárdot a migráció megsegítésére fordítanának, a maradékot pedig Európa gazdasági fejlesztésére. Tennék mindezt úgy, hogy a Közösségnek van egy elfogadott hétéves költségvetése, van még a Helyreállítási Alap is, amiből egyébként sem a magyarok, sem a lengyelek egy centet nem kaptak még. Mindezek mellett az EU erőlteti a migráns kvótát is, az ő terveik szerint csak Magyarországnak 30 ezer embert kellene befogadni. A politikus emlékeztetett arra, Magyarországon egy népszavazáson, a nemzeti konzultációkon, a 2018-as és a 2022-es választáson is úgy döntöttek az emberek, sem délről nem kérnek a migránsokból, de ugyanígy nem akarják az Európában feleslegessé vált migránsok idehozatalát sem. Az teljesen egyértelmű volt, erre a javaslatra csak nemet lehetett mondani.

            Az orosz-ukrán háború kapcsán arra a felvetésre, miként kellene változtatni az európai politikán, a politikus úgy felelt, el kellene fogadni Magyarország javaslatát az azonnali tűzszünetről és a békéről, nincs szükség szankciókra, mert ezek csak feszültségeket okoznak.

            Németh Szilárd beszélt a csepeli közügyekről is, megemlítve, hogy két kerületi iskola éléről mozdították el az igazgatókat, helyükre új pályázatot fognak kiírni. Ez egy természetes folyamat, ám most a kerület független polgármestere és alpolgármestere nem tesz mást, mint lázadást szít a tanárok, a szülők és a diákok körében. Ez egy nagyon veszélyes folyamat, úgy látszik a városvezetők nincsenek tisztában azzal az alaptétellel, hogy a pedagógia alapja a kölcsönös tisztelet, amit a szereplők egymás iránt tanúsítanak. A kerület vezetői a közpénzen fenntartott helyi sajtóban folyamatosan megszólalnak, az ellenkező véleménynek, így a kerület volt polgármesterének nem adnak lehetőséget. Az tény, szögezte le Németh Szilárd, hogy közte és Borbély Lénárd között már régóta van feszültség. Példaként említette azt, hogy a polgármester a megállapodások ellenére sem engedélyezte Kozma István Magyar Birkózó Akadémia diákotthonának a megépítését. Furcsa módon az épület helyére teniszpályák és egy étterem épült közpénzből, ez utóbbi a városvezető közeli ismerősének tulajdonában van, aki nem mellesleg egy alternatív birkózó klubot is üzemeltet. Céljuk nem más, mint tönkretenni  az eredetileg elfogadott elképzeléseket.

            Arra a kérdésre, hogy a polgármester és helyettese miért függetlenek, Németh Szilárd úgy felelt, a Fidesz országos választmánya is érzékelte a csepeli problémákat, és úgy döntött, a kerületi szervezetet feloszlatja. Ilyenkor minden volt tagnak van lehetősége újra felvételét kérni, a választmány mérlegelés után úgy döntött, Borbély Lénárdot és Ábel Attilát nem veszik fel újból a Fideszbe. Az biztos, zárta a politikus, feszült politikai helyzet lesz a jövő évi önkormányzati választásokig, de mint mondta, bízik a kerületiek józan mérlegelésében.