Ha kell, a kormány segíti az együttműködést

Ha kell, a kormány segíti az együttműködést

Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt többek között a zsidó felekezetek körüli történésekről.

A politikus elmondta, fontosnak tartja, hogy a Mazsihisz új elnöke, Grósz Andor már a kormány több képviselőjével is találkozott, miniszterekkel, államtitkárokkal. Ezek a megbeszélések azért is jelentősek, mert szükség van arra, hogy a legnagyobb zsidó felekezet és a kormány között ismét harmonikussá váljon a viszony. A Grósz Andor által megfogalmazott gondolatok, mint például azok, amelyeket egy országos napilapban készült interjúban is kifejtett, azt mutatják, a magyar neológia vezetése nem kíván konfrontálódni. Valamint az is nagyon fontos, hogy a Mazsihisz valóban a magyar zsidóság nevében szólaljon meg, ne pedig csak egy szűk kör számára. Az államtitkár szerint természetesen a Mazsihisz elnöke által adott interjúban vannak olyan gondolatok is, amikkel nem teljesen ért egyet, de a legfontosabb a párbeszédre való hajlam.

            Szalay-Bobrovniczky Vince beszélt arról a bírósági döntésről, amely a MAOIH új vezetését ismerte el. Hozzátette, miután elsőfokú ítéletről van szó, így ennek az ügynek még lesz folytatása, de véleménye szerint a bíróság nem dönthetett másképp. Hozzátette azt is, minden, a kormányzatot ért kritikával szemben semmilyen beleszólás nem történt a választásba. A magyar kormánynak döntenie kellett, hogy a két ortodox közgyűlési határozat közül melyiket fogadja el. Komoly szakértői munka után döntött a kormány, amit most a bírósági döntés is igazolt.

            Az államtitkár beszélt az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem helyzetéről is. Mint kifejtette, valóban szükség van felújításra, ez nyilvánvalóan komoly összegeket igényel, de a döntés előtt hatástanulmányra, építészeti és egyéb szakvéleményekre is szükség van, ezeket be kell szerezni. Az teljesen természetes, hogy a 150 éves egyetem épülete és szellemisége a magyar kultúra része, így a kormány szem előtt tartja a felújítás ügyét.

            Végezetül a politikus a hétvégi, Németország keleti részén lezajlott járási választást értékelte, ahol az AfD győzedelmeskedett, annak ellenére, hogy vele szemben az össze spárt felsorakozott. Véleménye szerint az AfD egy radikális jobboldali párt, amelynek sikerét egyrészt az adta, hogy folyamatosan megkapta a szélsőjobboldali jelzőt, a választók pedig akár dacból is rájuk szavaztak. Természetesen a sikernek az is a másik magyarázata, hogy még mindig jelentősek a különbségek Németország keleti és nyugati fele között, ami pont a radikális hangokat erősítheti. Ezen túlmenően a német kormányok sem tudták helyesen kezelni az AfD ügyét. Szalay-Bobrovniczky Vince szerint magyarországon az Orbán kormány mostani 13 éve is azt mutatja, nálunk a radikális jobboldal, ahogy a radikális baloldal sem képes komoly eredményekre. Ezt visszaigazolják az elmúlt évek választásai is.