Több ezer szórakozni vágyó ember gyűlt össze Jeruzsálemben, illetve több tízezren vettek részt a Jeruzsálem-napi felvonulásokon

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.05.19.Az uniós források tekintetében Magyarország minden tekintetben megfelel az EB elvárásainak – mondta Latorcai Csaba a Heti TV Pirkadat című műsorában.

Összegyűlt az országgyűlési képviselők aláírása ahhoz, hogy pedagógus-szakszervezetek az Alkotmánybírósághoz fordulhassanak, közölte Kunhalmi Ágnes.

Több ezer szórakozni vágyó ember gyűlt össze Jeruzsálemben, illetve több tízezren vettek részt a Jeruzsálem-napi felvonulásokon.

Lengyelország célja Ukrajna EU- és NATO-csatlakozásának biztosítása – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök.

Belföldi hírek:

Elhunyt Prof. Dr. Haraszti György, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem volt tanszékvezető tanára, számos tudományos könyv szerzője, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont és az Erzsébetvárosi Zsidó Örökségért Alapítvány volt kuratóriumi elnöke. A történész halálhíréről a Csányi5 közösségi-oldalán számolt be. Haraszti György 1947. január 11-én Nyíregyházán született. Élete során számos díjat is magáénak tudhatott. Haraszti György 76 éves volt.

Az uniós források tekintetében Magyarország minden tekintetben megfelel az EB elvárásainak, nemrégiben az igazságügyi reformot is végrehajtották, mondta Latorcai Csaba, a Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, a KDNP főtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában. Hosszas tárgyalások zajlottak, amelyek során a kormány bemutatta, mire fordítaná a forrásokat, ezek mindegyikét igen magasra értékelve fogadták el. Ennek fényében kijelenthető, a labda az EB térfelén pattog, azaz most már tényleg meg kellene kezdeni a pénzek folyósítását. Amennyiben ezek beindulnak, úgy az első részletek az eddig már kifizetett magyar költségvetési források visszafizetését szolgálják, de mindezek mellett jutni fog más programokra is, a hazai vállalkozások támogatására is. Latorcai Csaba pártja Európai Néppárti tevékenységéről elmondta: a jelenlegi európai közösség alapító atyái mind kereszténydemokraták voltak, akik a zsidó-keresztény kultúrkörben gondolkodtak. Teljesen világos volt hetven évvel ezelőtt is, ahogy most is, Európában nincs alternatívája ennek a gondolatnak. Amennyiben a zsidó-keresztény kultúra megszűnik, úgy Európa is megszűnik.

Pályázatot írt ki három, nem kormányzati szereplőket képviselő tag részvételére a Korrupcióellenes Munkacsoportban a szervezetet létrehozó Integritás Hatóság – adta hírül a hatóság. A szervezet mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport tavaly decemberben alakult: a testületbe tíz tagot az állami szervek delegáltak, tíz tagot pedig pályázat útján választottak ki releváns civil szervezetek és magánszemélyként jelentkező szakértők köréből. A munkacsoport azóta elkészítette első éves jelentését, jelenleg az egy évre szóló munkatervét kezdte kidolgozni – tudatták. Mint arról tájékoztattak, a hatóság pályázatot írt ki megüresedő helyek betöltésére. Néhány civil tag jelezte, hogy nem folytatja a közös munkát: Fonyódi Krisztián egyéb elfoglaltságai miatt nem tudta tovább vállalni a jelentős munkaterhet, a Budapest Szakpolitikai Intézet lemondott a tagságáról, a Magyar Közgazdasági Társaság pedig új képviselőt jelöl Essősy Zsombor tag helyett.

A gazdasági növekedés fenntartásához is szükséges újabb beruházások egyik legalapvetőbb feltétele a megfelelő közlekedési és infrastrukturális adottságokkal rendelkező ipari parkok építése országszerte – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Kemecsén. a tárcavezető a város ipari parkjának átadásán kiemelte, hogy az 1,2 milliárd forint értékű kormányzati és európai uniós támogatással megvalósult projekt rendkívül fontos, mivel akármilyen kedvezőek is az egyéb feltételek Magyarországon, ha nincs helyszín, ahova újabb beruházások tudnak érkezni, akkor a külföldi vállalatok máshova fognak települni. Leszögezte, hogy az utóbbi évek példátlan nehézségei, a viharos körülmények ellenére is sikerült tavaly megdönteni a beruházások, a foglalkoztatás és az export rekordját, amihez főleg azt kellett felismerni, hogy a gazdaság növekedési pályán tartásához beruházásokra van szükség.

Összegyűlt az országgyűlési képviselők aláírása ahhoz, hogy pedagógus-szakszervezetek az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordulhassanak a polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárok ügyében – közölte az MSZP társelnöke. Kunhalmi Ágnes közölte, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kérte ötven képviselő támogatását, hogy megtámadhassák a vonatkozó kormányrendeletet. Hozzátette: a polgári engedetlenség bevett szokás a polgári demokráciában, Orbán Viktor miniszterelnök maga is alkalmazta korábban. Hogy a kormánypártok a polgári engedetlenség miatt kirúgták a pedagógusokat, azt mutatja, hogy Magyarország nem demokrácia, nem jogállam – mondta.

Külföldi hírek:

Több ezer szórakozni vágyó ember gyűlt össze a jeruzsálemi Nagy Zsinagóga előtt, ahol élőzenére zászlókkal táncoltak. „Nem harcolni jöttem, hanem ünnepelni” – mondta egy résztvevő. Többebn is jelen voltak a koalícióból. Köztük Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter, a szélsőjobboldali Otzma Yehudit párt tagja és Bezalel Smotrich pénzügyminiszter illetve vallási cionista pártjának számos tagja is csatlakozott. A zászlós menet hivatalos kezdetekor a menetelők megérkeztek Jeruzsálem óvárosába, az útvonal a muszlim negyeden keresztül vezetett. A résztvevők többsége vallásos tizenéves, sokan jesivákból és szemináriumokból érkeztek busszal, hogy részt vegyenek az eseményen.

Palesztinok százai tüntetnek a Gázai övezetben, az izraeli határon. A felvételeken látszik, hogy az izraeli hadsereg drónjai könnygázbombákat dobnak a területre. Palesztin médiajelentések szerint több embert orvosok kezelnek. Az Izraeli Védelmi Erők nem kommentálta a tüntetéseket. Mindeközben A Jeruzsálem-napi zászlós menet résztvevőinek egy csoportja különböző tárgyakat, köztük vizes palackokat és zászlórudakat dobál a Damaszkuszi kapu gyülekezőhelye felett álló muszlim újságírókra. A tárgyakat dobáló csoport között számos fiatal férfi van, akik a rasszista, szélsőjobboldali Lehava szervezet fekete zászlaját tartják a kezükben. A határrendőrök a területre vonultak, hogy megakadályozzák a további incidenseket. A rasszista csoport azt skandálta, hogy „a falud fel fog égni”, ami a szélsőjobboldaliak gyakori gúnyolódása a palesztinok ellen.

A Biden-kormány néhány héttel ezelőtt felvetette Izraelnek, hogy vegyen részt az Iránnal kapcsolatos közös katonai tervezésben – nyilatkozta három amerikai és izraeli tisztviselő a Walla hírportál riporterének, Barak Ravidnak. Amerikai tisztviselők szerint ez a javaslat példátlan, és jelentősen bővítheti az amerikai-izraeli katonai együttműködést. Az izraeli tisztviselők eddig gyanakodva kezelték a javaslatot, attól tartva, hogy ez egy kísérlet „Izrael kezének megkötésére” az Iránnal – különösen annak nukleáris létesítményeivel – szembeni fellépés esetén, amennyiben az Egyesült Államok ellenzi. Egy amerikai tisztviselő szerint a javaslat ,,nem arról szól, hogy bármiféle közös amerikai-izraeli csapást tervezzenek Irán nukleáris programja ellen”. Amerikai tisztviselők szerint a javaslat a közelmúltbeli izraeli látogatásaik során merült fel Mark Milley négycsillagos tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője, Lloyd Austin védelmi miniszter és Michael Erik Kurilla négycsillagos tábornok, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának vezetője által. Izrael nem utasította el az ötletet, de felvilágosítást kért – mondta egy magas rangú izraeli tisztviselő.

Csak az Egyesült Államok jelentős európai szerepvállalása, valamint a NATO és az Európai Unió bővítése, az észak-atlanti szövetség keleti szárnyának erősítése akadályozhatja meg az orosz birodalmi ambíciók megvalósítását – jelentette ki a lengyel elnök egy varsói nemzetközi konferencián. Andrzej Duda beszédével nyílt meg a lengyel külügyi intézet kétnapos, az ukrajnai helyzetről is foglalkozó, Strategic Ark nevű konferenciája. Online formában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is beszélt. Duda aláhúzta: a Nyugatnak elsősorban katonai és humanitárius területen kell támogatnia Ukrajnát, az Európai Uniónak (EU) és a G7-csoportnak pedig újabb szankciókat kell életbe léptetnie Oroszországgal szemben. A globális közösséggel meg kell értetni, hogy jelenleg Ukrajnában dől el a világ sorsa, hiszen szerinte Oroszország sikere más államokat is agresszív politikájuk megvalósítására biztatna – húzta alá az elnök. Lengyelország célja Ukrajna EU- és NATO-csatlakozásának biztosítása – hangsúlyozta Duda.

A nukleáris leszerelést sürgette Kisida Fumio japán miniszterelnök Hirosimában, ahol ma kezdődik a G7-ek csúcstalálkozója. Az iparilag legfejlettebb országok csoportjának háromnapos csúcstalálkozóján Kisida várhatóan megismétli álláspontját, mely szerint mindent meg kell tenni, hogy a jövőben soha többé ne vessen be atomfegyvert egyetlen ország sem. „Szeretném a béke iránti elkötelezettségünket Hirosimában is bebizonyítani, és remélem, hogy ez a csúcstalálkozó bekerül a történelembe” – jelentette ki még indulása előtt a kormányfő újságíróknak. Reményét fejezte ki egyúttal, hogy a G7 országai biztosítják a szabályokon alapuló világrend fennmaradását. Ugyancsak Japánba érkezett Joe Biden amerikai elnök is, hogy részt vegyen a csúcson, melynek megnyitója előtt külön is egyeztet Kisidával.

Ismét orosz rakétatámadás érte Kijevet, robbanásokat is jelentettek az ukrán fővárosból. A légvédelmi szirénák megszólaltak Ukrajna más részein is. Szerhij Popko, a kijevi városi katonai adminisztráció vezetője azt közölte, folyik a károk felmérése, áldozatokról egyelőre nem tudnak. Elmondta, hogy a vélhetően a Kaszpi-tenger felől indított rakétákat az ukrán légvédelem megsemmisítette. Hozzátette, hogy az orosz erők májusban már kilencedik alkalommal intéztek rakétatámadást Kijev ellen. A katonai adminisztráció szerint több drónt is észleltek Kijev fölött. Vitalij Klicsko kijevi polgármester arról tájékoztatott, hogy egyelőre nem tudni áldozatokról. Hozzátette, hogy a város egyik kerületéből tüzet jelentettek.

Fehéroroszország részlegesen visszaállította a határellenőrzést legszorosabb szövetségese, az Oroszországi Föderáció felé – közölte a belarusz külügyminisztérium. A két ország közös határán 28 éve lehet ellenőrzés nélkül átkelni. A határellenőrzés részleges visszaállítását Fehéroroszország hivatalosan azzal indokolja, hogy meg akarják gátolni „harmadik országból érkező állampolgárok illegális határátlépését.” Emberjogi szervezetek szerint valójában a mozgósítás elől menekülő orosz állampolgárokat akarják kiszűrni. Azt pontosan nem tudni még, a határellenőrzés milyen szinten áll vissza, a belarusz külügyminisztérium szerint ez mindössze egy „technikai lépés, amely valójában nem is ellenőrzés, hanem inkább egyfajta megfigyelésnek tekinthető.”

Időjárás:

Ma mindenütt jelentős melegedés kezdődik. Változóan felhős-napos időre készülhetünk.

Este helyenként előfordulhatnak kisebb záporok, zivatarok.

A hőmérséklet jellemzően 16 – 24 fok köré emelkedik.