Tovább fokozódott a helyzet Izraelben, tegnap is folytatódtak a rakétázások, ismét megszólaltak a szirénak a Gázai határ mellett

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.05.12.Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti TV több kérdésére is válaszolt.

Karácsony Gergely szerint a kormány ígéretet tett arra, hogy hatmilliárd forinttal „beszáll” a Lánchíd felújításába, de most visszatartja ezt az összeget.

Tovább fokozódott a helyzet Izraelben, tegnap is folytatódtak a rakétázások, ismét megszólaltak a szirénak a Gázai határ mellett.

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-csoport zsoldoscsapat alapítója szerint az ukrán egységek már megkezdték az ellentámadást.

Belföldi hírek:

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti TV több kérdésére is válaszolt. A Heti TV elsőként a kormány indokaira volt kíváncsi azon rendelkezés kapcsán, mely szerint a stratégiai építőipari alapanyagok esetében az állam elővásárlási joggal élhet. A miniszter szerint a legfontosabb oka a rendelkezésnek, hogy a jelenlegi válságos helyzetben segítse az építőipart, ugyanakkor az is igaz, az állam még egyetlenegyszer sem élt ezen jogával. Kormányzati elképzelések szerint az is nagyon fontos lenne, hogy az építőipar a magyar gazdaságban jelentősebb szerepet kapjon. A Heti TV arra is kíváncsi volt, hogy a kormány mikor hívhatja le a Helyreállítási Alapba benyújtott 3300 milliárd forintot. A miniszter szerint Magyarország minden jogi feltételt teljesített, ennek értelmében a forrásokhoz való hozzájutás politikai döntés lehet. Fontos lenne, ha ezt az ellenzéki EP képviselők is támogatnák, persze az is igaz, eddig az ország ellen dolgoztak, tette hozzá a politikus. A Heti TV rákérdezett arra is, hogy nem volna-e értelme a Lánchíd kapcsán a fővárosi vezetéssel tisztázni a félreértéseket, akár a Közfejlesztések Tanácsában is. Gulyás Gergely kifejtette, több témában több kormánytag is folyamatosan tárgyal Budapest vezetésével, ám a Lánchíd kapcsán semmilyen félreértésről nem lehet szó. Egész egyszerűen a főpolgármesternek be kellene tartania az elődje által aláírt megállapodást. Végezetül a Heti TV kíváncsi volt arra, továbbra is fenntartja-e a kormány azon szándékát, hogy több gyógyfürdőt is megvásárolna. A kancelláriaminiszter válaszában elmondta, miután Brüsszel úgy nyilatkozott, hogy erre a célra az operatív programok során nem biztosít forrást, így jelenleg erről nincsen szó.

Az európai integráció legfőbb vívmánya a béke – mondta a területfejlesztési miniszter a Ludovika Fesztivál szabadegyetemi programján tartott előadásában. Navracsics Tibor rámutatott: az európai nemzetek kifejlesztettek egy olyan rendszert, amelyben az egymással szemben szükségszerűen megfogalmazódó és ütköző nemzeti érdekek és konfliktusaik nem torkollnak háborúba, hanem a felek leülnek tárgyalóasztalhoz és összeegyeztetik érdekeiket. A miniszter azért is hangoztatta bővítéspártiságát, mert „az eddigi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az Európai Unión belül, az Európai Unió tagállamai között nincs háború”. Ahol az EU már ott van, ki tud alakítani egy olyan konfliktuskezelési mechanizmust, amellyel megelőzhető a háború – jelentette ki.

A főpolgármester szerint a kormány semmibe veszi a saját határozatát azzal, hogy nem fizeti ki Budapestnek a Lánchíd felújítására ígért 6 milliárd forintot. Karácsony Gergely a közösségi-oldalán azt írta: a kormány ígéretet tett arra, hogy hatmilliárd forinttal „beszáll” a Lánchíd felújításába, de most visszatartja ezt az összeget. A hatmilliárdos összeg „nyilván az összköltségek töredéke, de a város jelenlegi gazdasági helyzetében ennek a pénznek is lenne helye” – tette hozzá.

Külföldi hírek:

Tegnap is folytatódtak a rakétázások, ismét megszólaltak a szirénak a Gázai határ mellett. A Kiszufim kibuc felé indított hat aknavetőgránátból kettőt elfogott a Vaskupola a többi nyílt területen landolt. Sérülésről nem érkezett jelentés. A Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet elleni megtorlócsapásokhoz az izraeli légierő mellett ezúttal a haditengerészet is csatlakozott. A célpontok között szerepeltek rakétaindító állások, a terrorszervezet parancsnoki központja, amely a határon lévő izraeli célpontok elleni lehetséges páncéltörő rakétatámadások irányítására szolgált és a haditengerészeti erőinek létesítménye. Izrael a réktázást megelőzően likvidálta a Palesztin Iszlám Dzsihád rakéta parancsnokát Khan Juneszban.

Az Európai Unió külügyi vezetője, valamint Franciaország, Egyiptom, Németország és Jordánia külügyminisztere is tűzszünetet sürgetett az Izrael és a palesztin Iszlám Dzsihád közötti harcok befejezése érdekében a Gázai övezetben, mivel a fokozódó erőszak ellentétes a megegyezésre irányuló erőfeszítésekkel. A tűzszünetre való felhívás a harcok harmadik napján hangzott el, amikor a harcok befejezésének kilátásai elhomályosultak, miután Izrael megölte az iszlám dzsihád rakéta parancsnokát és helyettesét, valamint heves rakétatűz indult Gázából, amely a legutóbbi harcok első izraeli halálos áldozatát is követelte. Az eszkaláció azt követően kezdődött, hogy Izrael megelőző csapásokkal likvidálta a terrorcsoport három vezetőjét, válaszul a múlt heti, az övezetből indított rakétatámadásokra.

Joáv Gallant védelmi miniszter utasította a katonai és más biztonsági szervezeket, hogy készítsenek elő „egy sor további műveletet” a Gázai övezet ellen, és készüljenek fel a rakétalőtávolság növelésére. Gallant korábban helyzetértékelést tartott Herci Halevi vezérkari főnökkel és a Sabak belbiztonsági szolgálatvezetőjével, Ronen Barral. „Kifejeztem elismerésemet az izraeli hadsereg és a Sabak erőinek a Palesztin Iszlám Dzsihád rakéta parancsnokának pontos likvidálásáért” – mondta Gallant. „Utasítottam az összes biztonsági erőt, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést egy sor további művelet előkészítése érdekében, és tartsák fenn a magas szintű készültséget és éberséget a tűztávolság növelésének eshetőségére” – tette hozzá. Benjámin Netanjahu miniszterelnök szintén helyzetértékelést tartott Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadóval, Tzachi Braverman kabinetfőnökkel és Avi Gil katonai titkárral Jeruzsálemben.

Az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak belbiztonsági szolgálat és a határrendészet harcosai az utóbbi razziák során letartóztattak 15 terrorista tevékenységgel gyanúsított palesztint Júdea és Szamáriában valamint a Jordán-völgyben. A Tulkarem melletti Nur a-Samsz palesztin faluban az erők letartóztattak egy gyanúsítottat valamint házilag készített fegyvereket, fegyveralkatrészeket és katonai felszereléseket foglaltak le. A művelet során masszív lövöldözés, robbanóeszközök és Molotov-koktél dobálások folytak az izraeli erők felé, akik viszonozták a tüzet. Egy harcos könnyebben megsérült a lövések következtében. Kórházba szállították, a családját értesítették. Az elfogott 15 gyanúsítottat és a lefoglalt fegyvereket átadták a biztonsági szolgálatoknak.

Oroszország külügyminisztere Törökország, Szíria és Irán kollégáit látta vendégül megbeszélésekre, amelyek a legmagasabb szintű kapcsolatfelvételt jelentették Ankara és Damaszkusz között a szíriai polgárháború több mint egy évtizeddel ezelőtti kezdete óta. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megnyitó beszédében reményét fejezte ki, hogy a találkozó megnyitja az utat a török-szíriai kapcsolatok normalizálását célzó útiterv kidolgozásához. Lavrov elmondta, hogy Moszkva feladatának tekinti „nemcsak az elért eredmények politikai megszilárdítását, hanem a további elmozdulás általános irányvonalainak meghatározását is”.

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-csoport zsoldoscsapat alapítója közölte, hogy az ukrán egységek megkezdték az ellentámadást, és Bahmut bekerítésére törnek. Prigozsin a közösségi-oldalán közölte a hírt, azt más forrásból egyelőre nem lehet megerősíteni. Az orosz média kérdésére Prigozsin azt mondta, az ukrán hadmozdulatok „sajnos, részben sikeresek”. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban úgy nyilatkozott, az ellentámadással még várniuk kell az ukrán erőknek. “Azzal, amink már van, tovább tudunk lépni, és szerintem sikeresek lehetünk” – mondta korábban Zelenszkij egy interjúban, amelyet közszolgálati műsorszolgáltatóknak adott.

Szerbia állandó nyomásnak van kitéve azért, mert nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen – hangsúlyozta Ivica Dacic szerb külügyminiszter egy interjúban. Úgy fogalmazott: nem is érti, mit tennének a nemzetközi küldöttek, ha nem gyakorolhatnának nyomást Szerbiára. „A nyugati országokat nem vizsgálják, mindig vannak kivételek, de amikor Szerbiáról van szó, akkor mindig nyomást fognak gyakorolni, mert azt akarják elérni, hogy ebben a térségben mindenkinek ugyanaz legyen az álláspontja Oroszországgal kapcsolatban” – így reagált a szerb külügyminiszter arra, hogy az országba látogatott David O’Sullivan, az Európai Unió szankcióügyi különmegbízottja. Ivica Dacic szerint Szerbia azért van érzékeny helyzetben, mert a saját érdekeit és a saját területi egységét védi, amikor azt mondja, hogy Koszovó Szerbia része, és ebben Moszkva is segíti Belgrádot.

Újabb tüzérségi összecsapás tört ki az örmény-azeri határon, a két védelmi minisztérium egymást vádolta a tűzszünet megsértésével. „Az azerbajdzsáni erők tüzérségi és aknavetőtüzet zúdítottak a kelet-örményországi Gegarkunik régióbeli Szotk térségében lévő örmény állásokra. Három katona megsebesült. Az örmény erők megfelelő védelmi intézkedéseket tesznek” – írta közleményében az örmény tárca. A bakui védelmi minisztérium viszont azt állította, hogy az örmények lőttek nagy kaliberű fegyverekkel határ menti azerbajdzsáni állásokat. A közlemény szerint a tüzérségi támadásban, amely aknavetőkkel folytatódott, egy azerbajdzsáni katona megsebesült. Mindeközben a nemzetközi közösség a két szomszédos ország közötti feszültség csökkentésére és a béketárgyalások újjáélesztésére törekszik.

Csehországnak érdeke, hogy elmélyítse kapcsolatait Olaszországgal, kiemelten a védelem, az energetikai biztonság, a kultúra és a űrtechnológia fejlesztése területén – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán Prágában, miután tárgyalt Giorgia Meloni olasz kormányfővel. A két miniszterelnök egyaránt szükségesnek tartja az európai menekültügyi és migrációs rendszer reformját. Fiala szerint az olasz miniszterelnök az európai fórumokon több olyan kezdeményezést is tett, amelyeket Csehország is támogat. „Mihamarabb meg kell állapodnunk a migrációs paktumról, mert a helyzet komoly” – mondta a cseh kormányfő. Fiala bejelentette: a két ország között megállapodás jött létre a TAL kőolajvezeték kibővítéséről.

Időjárás:

Ma többnyire erősen felhős, borongós időre számíthatunk.

Este sokfelé előfordulhatnak kisebb esők is.

A hőmérséklet jellemzően 11 – 18 fok köré emelkedik.