Gali Baharav-Miara főügyész a kabinet nélkül hatalmazta fel Benjámin Netanjahu miniszterelnököt a gázai csapások végrehajtására

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.05.10.

A Honvéd Vezérkar főnöke a harckészültség, a kiképzés és a gyakorlatok szintjének emelését nevezte kötelességének.

A turizmus fontos komponense a jövő területfejlesztésének, mert életképessé teheti a térségeket – jelentette ki Navracsics Tibor.

Gali Baharav-Miara főügyész a kabinet nélkül hatalmazta fel Benjámin Netanjahu miniszterelnököt a gázai csapások végrehajtására.

Oroszország ellen újra háború folyik, de az ország képes szavatolni biztonságát – jelentette ki Vlagyimir Putyi, a győzelem napja alkalmából rendezett díszszemlén.

Belföldi hírek:

A Honvéd Vezérkar főnöke a harckészültség, a kiképzés és a gyakorlatok szintjének emelését nevezte kötelességének, hogy a Magyar Honvédség képes legyen arra, ha szükséges, Magyarország érdekében háborút vívjon. Böröndi Gábor altábornagy, egy hete kinevezett vezérkari főnök az ukrajnai háborúra utalva azt mondta: Magyarország kormánya a háborús eszkaláció veszélye miatt tartja fontosnak a békekötést. 1939-ben a német-lengyel háború lokális háborúnak indult – mondta -, de nem „fogták meg” időben békefolyamattal, és ez elvezetett a második világháborúig. Hozzátette: „egy átlagember azt mondja, remélem nem lesz háború, de egy hadsereget nem lehet a reményre építeni. A hadsereget arra kell felkészíteni, hogy egy háborút sikeresen meg tudjon vívni”. Ugyanakkor „minden folyamatnak abba az irányba kell mutatni, hogy békével megállítsuk az eszkalációt” – jelentette ki.

A turizmus fontos komponense a jövő területfejlesztésének, mert életképessé teheti a térségeket – jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kedden a Magyar Turisztikai Program Alapítvány által Rendezvény ReStart 2023 címmel szervezett szakmai konferencián. Navracsics Tibor kiemelte: az Európa kulturális fővárosa rendezvénysorozatban egyedülálló példa a magyar Veszprém–Balaton 2023 projekt, mert a programsorozat szervezése területfejlesztési és regionális dimenziót kapott. Úgy fogalmazott: a programsorozatra támaszkodva létre akartak hozni egy regionális gazdasági modellt, amely a turizmus, a kreatívipar, a gasztroipar, a tudásalapú ipar szimbiózisára építve fenn is tudja ezt a modellt tartani. A térségben a szezonális adatok azt mutatják, hogy az eseménysorozatnak köszönhetően jelentősen nőtt a turisták száma a régióban, pedig a fesztiválszezon még csak most fog igazán elkezdődni – fűzte hozzá.

Az uniós integráció mélyítése, a szociális Európa megvalósítása mellett érvelt az MSZP társelnöke. Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta, Európa és Magyarország összetartozik, „sem alávetettjei, sem zsarolói nem lehetünk az Európai Uniónak”. Ez egy kölcsönös kapcsolat, Magyarországnak aktívan alakítania kell az unió életét, mélyíteni kell az integrációt és meg kell valósítani a szociális Európát – közölte. Hozzátette: nem lesz tartós béke és európai egység, ha nem tudnak az európai lakosoknak hosszabb távon is tartós jólétet biztosítani. Akkor lesz igazán jó az európai közösség, ha a szociális vívmányokat is ki tudják teljesíteni – magyarázta. A szocialista politikus sürgette az uniós források lehívását a jólét megteremtése érdekében.

Az alapellátási ügyeletbe májustól bekapcsolódott vármegyék közül az első héten az orvosok, mentőtisztek és szakdolgozók Békés vármegyében 598, Komárom-Esztergom vármegyében 619 betegnek nyújtottak ügyeleti segítséget – közölte az Országos Mentőszolgálat. A közlés szerint a betegek zöme enyhe panaszok miatt maga kereste fel a vármegye valamelyik ügyeleti telephelyét, ugyanakkor Békés vármegyében 60, Komárom-Esztergom vármegyében 46 esetben az ügyeleti kocsi kiküldésével, a beteg lakásán történt a segítségnyújtás. Az esetek többségében az ügyeleti ellátás elegendőnek bizonyult, kórházba utalásra a betegek kevesebb mint 10 százalékánál volt szükség – tették hozzá. A 1830-as hívószám mindenhol megfelelően működött, az orvosi ügyeletekben ellátottak 15 százaléka gyermek volt – írták.

Külföldi hírek:

Az izraeli hadsereg kedden bejelentette, hogy újabb légitámadásokat hajtott végre a Gázai övezetben. Palesztin források szerint az Iszlám Dzsihád három vezetője és hat civil, köztük gyerekek is életüket vesztették a támadásban. Az izraeli hatóságok állítása szerint csak az Iszlám Dzsihád vezetői voltak a célpontok. Az izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy minden terrorista, aki Izraelnek árt, meg fogja bánni. Az Iszlám Dzsihád megerősítette, hogy három vezetőjük halt meg a támadásokban. Az események után Gázában 12 ember meghalt és húszan megsérültek. Az Iszlám Dzsihád szóvivője szerint a támadásra válaszul ismételten támadásra kerül sor. Az izraeli hatóságok 40 kilométeres körzetben evakuálták a lakosságot.

Az izraeli Főügyész, Gali Baharav-Miara engedélyezte Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, hogy végrehajtsa a gázai csapásokat, anélkül hogy előzetesen összehívta volna a kabinetet. A Főügyész irodájának közleménye szerint, miután megvizsgálta a biztonsági erők értékelését, megállapította, hogy nincs szükség a kabinet összehívására a katonai művelet végrehajtásához a törvényi kereteknek megfelelően. Az izraeli külügyminiszter, Eli Cohen szerint tájékoztatták a világ külügyminisztereit a hadművelet hátteréről, és elmondta, az akcióról Újdelhiben kapott eligazítást. Cohen úgy döntött, hogy lerövidíti útját és már este visszatért Izraelbe, miután találkozott Narendra Modi indiai miniszterelnökkel.

Az izraeli rendőrség kedden közölte, hogy Jeruzsálem óvárosában a határrendészet erőinek művelete során egy férfi felkeltette a harcosok gyanúját és megállították ellenőrzésre. Holmijai között egy ollót találtak, és a gyanúsítottat, egy húsz év körüli júdea és szamáriai palesztin lakost, őrizetbe vették kihallgatás céljából. Kihallgatása során kiderült, hogy a letartóztatásához közeli időpontban terrortámadást szándékozott végrehajtani. Szintén a Jichár-csomópontnál a szamáriai Huwara régióban a határrendészet harcosai átvizsgáltak egy gyanús személyt, akiről kiderült, két kést rejteget magánál. A 21 éves gyanúsítottat, a Dzsenin melletti Arraba falu lakosát, átadták a Sabak belbiztonsági szolgálatnak kihallgatásra.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kedden a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatalban találkozott William Ruto kenyai elnökkel. Először négyszemközt találkoztak, majd egy munkaebéd keretében kibővített megbeszélést tartottak. Netanjahu miniszterelnök méltatta Ruto elnök elkötelezettségét a kétoldalú kapcsolatok előmozdítása mellett, valamint a regionális stabilitás erősítése érdekében tett lépéseit. A miniszterelnök elismerését fejezte ki Ruto elnöknek az izraeli látogatásáért, amely az első volt a jelenlegi hivatali ideje alatt. Az elnök meghívta a miniszterelnököt, hogy látogasson el Kenyába. Netanjahu miniszterelnök szerint Kenya kapuként szolgálhat a kereskedelem és a nemzetközi együttműködés számára Afrika többi részével.

Az Egyesült Államok izraeli nagykövete, Tom Nides csaknem két év jeruzsálemi tartózkodása után idén nyáron távozik posztjáról – nyilatkozta két amerikai tisztviselő a Walla hírportál riporterének, Barak Ravidnak.

Letartóztatták a pakisztáni hatóságok kedden az ország volt miniszterelnökét, Imran Hánt. A volt kormányfő vezette Pakisztáni Igazságosság Pártja (Tehrík-i-Inszáf) azt közölte, hogy Hánt Iszlámábádban, a legfelsőbb bíróságon tartóztatták le, ahova kihallgatásra érkezett. A politikus ellen februárban adtak ki elfogatóparancsot a többi között pénzmosás és értékes állami ajándékok eltulajdonításának vádjával.

Tüntetők megakadályozták a lengyel fővárosban, hogy az orosz nagykövet a győzelem napja alkalmából megkoszorúzza a Vörös Hadsereg varsói emlékművét. Szergej Andrejev délelőtt testőrök kíseretében érkezett a második világháború során meghalt szovjet katonák varsói mauzóleumához, ahol az Euromajdan nevű szervezet aktivistáiból, valamint ukrán menekültekből álló csoport várt rá. A tüntetők korábban több száz ukrán zászlót tűztek földbe a temető bejáratánál, és kereszteket is elhelyeztek ott, amelyekre a jelenleg zajló ukrajnai háború áldozataira emlékeztető neveket tűztek. Olyan emlékeztetőket is elhelyeztek, amelyek az ukrajnai vérengzések helyszíneit, köztük a Kijev melletti Bucsát idézték. A temető környékét rendőrök biztosították, erőszakos fellépés nem történt.

Több tucat libanoni tüntető támadta meg egy bejrúti bank épületét a közel-keleti országban egyre mélyülő gazdasági válság és a helyi valuta dollárral szembeni leértékelődése miatt kialakult tüntetés során kedden. A tüntetők először betörték az ország legnagyobb bankjának ablakait majd gumiabroncsokat égettek és lezártak bizonyos fővárosi útszakaszokat, hogy ezáltal is szót emeljenek a számlatulajdonosok pénzfelvételi lehetőségeinek korlátozása ellen. „Az Audi és a hozzá hasonló bankok ellopják a pénzünket és lépéseket fogunk tenni annak érdekében, hogy visszaszerezzük tőlük, ami jogszerűen minket illet meg” – kiabálta az egyik tüntető a demonstráción. Szemtanúk szerint a bank biztonsági szolgálatának emberei támadtak a tüntetőkre megelőzendő, hogy megrongálják a kihelyezett pénzautomatákat. A tüntetők továbbá a libanoni miniszterelnök, Nadzsib Míkáti szigorúan őrzött, Bejrút belvárosában lévő lakhelyére is megpróbáltak betörni.

Európának munkaerőre van szüksége, a jelenlegi munkaerőhiányt a szabályozott, okos, ellenőrzött és jogszerű bevándorlást lehetővé tevő migrációs politika orvosolhatja – jelentette ki a német kancellár Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén kedden. Olaf Scholz, az Ez Európa címmel rendezett EP-vitán a közös uniós migrációs és menekültügyi megállapodás mihamarabbi elfogadását sürgette, amelynek középpontjában – szavai szerint – a szolidaritásnak kell állnia. Az illegális migrációt úgy kell kezelnie az Európai Uniónak, hogy az európai értékeket ne árulja el közben – hangsúlyozta. A német kancellár kijelentette: Európának új szabadkereskedelmi megállapodásokat kell kötnie, és egyenlő feltételek melletti partnerségeket kell kialakítania.

Ukrajna folyamatosan készül az orosz offenzívával szembeni ellentámadásra, amely azonban csak akkor kezdődik, ha megérett rá az idő – mondta egy interjúban kedden az ukrán kormányfő. Denisz Smihal, aki III. Károly király koronázása alkalmából látogatott Londonba, és nagy-britanniai kiképzésben részesülő ukrán katonai alakulatokat is meglátogatott egy angliai támaszponton, az interjúban úgy fogalmazott: Ukrajna nagy gondot fordít az ellentámadás előkészítésére, mivel nagyon fontos, hogy „sikert tudjon felmutatni”. Arra utalva, hogy kedden Moszkvában a náci Németország feletti győzelem évfordulóját ünnepelték, Smihal kijelentette: Ukrajna számára a legfontosabb győzelem napja az lesz, amikor győzelmet arat „e rettenetes, totális orosz agresszió felett”.

A civilizáció ma ismét fordulóponthoz érkezett, Oroszország ellen újra háború folyik, de az ország képes szavatolni biztonságát – jelentette ki Vlagyimir Putyin kedden, a győzelem napja alkalmából rendezett díszszemlén a moszkvai Vörös téren. „Oroszország ellenfeleinek az a céljuk, hogy elérjék az ország összeomlását és megsemmisülését, eltöröljék a második világháború eredményeit, véglegesen megtörjék a globális biztonság és a nemzetközi jog rendszerét, megfojtsanak minden szuverén fejlődési központot” – hangoztatta az orosz elnök. Több ezer katona előtt elmondott beszédében Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország jövője az Ukrajnában harcoló katonáktól függ.

Mintegy 400 milliárd forintos beruházással Debrecenben építi fel első európai üzemét a világ kilencedik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója, a kínai Eve Power, és ennek nyomán több mint ezer új munkahely jön létre – jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a hajdúsági városban. A tárcavezető arról számolt be, hogy a vállalat a BMW kérésére érkezett, hogy a magyarországi gyárát ellássa új generációs, hengeres akkumulátorcellákkal. Az állam a 400 milliárd forintos projekthez 14 milliárd forint támogatást biztosít, így segítve több mint ezer új munkahely létrehozását. Tudatta, hogy a környezetbarát beruházás vízigényének 95 százalékát tisztított szennyvízből és felszíni vízből biztosítják, ráadásul a cég a technológiai szennyvíz egy részét már a helyszínen újrahasznosítja majd.

Időjárás:

Ma is a napos idő lesz a meghatározó.
Este helyenként kisebb felhősödés kezdődhet.
A hőmérséklet jellemzően 17 – 20 fok köré emelkedik.