Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára: Ez egy jogszerű folyamat

: Ez egy jogszerű folyamat

 

Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség (MAOIH) körül kialakult helyzetről.

A magyarországi ortodoxia életébe nemrégiben lezajlott elnökválasztást, valamint az azt követő eseményeket is értékelte a politikus. Mint kiemelte, az elmúlt napokban szándékos vagy akaratlan félremagyarázások és csúsztatások jelentek meg. Az államtitkár szerint a Mazsihisz leköszönő elnöke, Heisler András is olyan nyilatkozatot tett közzé, amiben igaztalan állítások is vannak a kormánnyal szemben. A politikus hozzátette, ezekre nem kíván reagálni, csupán csak gratulálni szeretne ahhoz a munkához, amit Heisler András az elmúlt tíz évben a Mazsihisz élén végzett.

Visszatérve az ortodoxia eseményeire, Szalay-Bobrovniczky Vince szerint annyi történt, hogy a magyar kormány döntött, és az új ortodox vezetést ismerte el legitimnek. Azért döntöttek így, mert a közgyűlés és annak határozata jogszerű folyamat volt. Azt is kijelentette a politikus, minden félrebeszélés ellenére Magyarországon működő jogrend van, az egyházügyi törvény értelmében a magyar államnak kötelessége elismernie a különböző bevett egyházak közgyűlésének határozatait. Természetesen a régi vezetésnek van lehetősége jogorvoslatot kérni, hiszen jogrend van itthon, de az államnak döntenie kellett. Az, hogy a hírek szerint a lubavicsi mozgalom és az ortodoxia közelebb került egymáshoz, nem jelenti azt, hogy a MAOIH megszűnne, hiszen továbbra is történelmi egyházként van elismerve. Arra a kérdésre, hogy az új ortodox vezetés kap-e valamilyen támogatást a kormánytól, az államtitkár úgy felelt, ahogy eddig is, úgy ezután is bármely zsidó felekezet és civil szervezet, ha egy értelmes projektet tesz le a kormány asztalára, akkor azt támogatni fogják. Természetesen idén rendkívüli helyzet van, de így is tartja a kormány a szavát.