Lemondta Európa-napi fogadását az EU izraeli küldöttsége

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.05.09.

Az európai integrációnak a béke nem mellékterméke, hanem a fő vívmánya – jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

A Párbeszéd az ombudsmanhoz fordul, mert szerintük egy kormányrendelet módosítása veszélyezteti a természeti és mezőgazdasági területeket.

Lemondta Európa-napi fogadását az EU izraeli küldöttsége, miután a Miniszterelnöki Hivatal Itamar Ben-Gvir ultranacionalista minisztert küldte a kormány képviselőjének.

A járműipar elektromos átállása és atomenergia-beruházások nélkül nem lehetséges a klímacélok elérése – jelentette ki Szijjártó Péter.

Belföldi hírek:

Az európai integrációnak a béke nem mellékterméke, hanem a fő vívmánya, „ebből adódik, hogy abszolút bővítéspárti vagyok” – hangoztatta a területfejlesztési miniszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Navracsics Tibor a keddi Európa-nap alkalmából Európai történelem – magyar sorskérdések címmel rendezett kerekasztal-beszélgetésen azt mondta: „nem engedhetjük meg magunknak, hogy eminensen a Balkán, és adott esetben a posztszovjet régió ne csatlakozhasson – ha úgy adódik – az Európai Unióhoz”. Megfogalmazása szerint az európai integráció addig tud fennmaradni, amíg ezt a békeprojektet tudja megtestesíteni, és ennek része a bővítés is. Szerbiát, Montenegrót, Albániát fel kell venni az EU-ba és perspektívát kell adni a számukra – mondta, jelezve, ha ez nem történik meg, az egész Európára nézve kockázati tényező. Navracsics Tibor azt prognosztizálta, hogy az új tagállamok felvétele „lényegileg fogja átalakítani” az unió működését.

Az elmúlt napokban szándékos vagy akaratlan félremagyarázások és csúsztatások jelentek meg Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában. Az államtitkár szerint a Mazsihisz leköszönő elnöke, Heisler András is olyan nyilatkozatot tett közzé, amiben igaztalan állítások is vannak a kormánnyal szemben. A politikus hozzátette, ezekre nem kíván reagálni, csupán csak gratulálni szeretne ahhoz a munkához, amit Heisler András az elmúlt tíz évben a Mazsihisz élén végzett. Az ortodoxia eseményeire reagálva Szalay-Bobrovniczky Vince azt mondta, szerinte annyi történt, hogy a magyar kormány döntött, és az új ortodox vezetést ismerte el legitimnek. Azért döntöttek így, mert a közgyűlés és annak határozata jogszerű folyamat volt. Elmondta, a remények szerint az indulatok le fognak csillapodni.

A magyar kormány minden nap azért dolgozik, hogy Európa keresztény legyen – jelentette ki az igazságügyi miniszter. Varga Judit az Európa-nap – Amikor a jövő elkezdődött. Az Európai Unió történetének tanulságai című konferencián szólalt fel, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete szervezett. A miniszter Robert Schumannak, az Európai Unió egyik alapítójának szavaira utalt, amelyek szerint Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz. Varga Judit úgy vélekedett, hogy ami Magyarországon kipróbálva sikeres, az „nagyüzemi méretben Európában is sikeres lehet”, ezért tartanak ki a konzervatív értékek mellett.

A Párbeszéd az ombudsmanhoz fordul, mert úgy értékeli, hogy az országos településrendezési és építési követelményeket (OTÉK) tartalmazó kormányrendelet módosítása veszélyezteti a természeti és mezőgazdasági területeket. Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke elmondta, hogy a módosítás alapján az eddigi három helyett harminc százalékban lehetne beépíteni a mezőgazdasági területeket. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: mostantól akár az egész ország lehet tanyás térség, és ez utat nyit annak, hogy midenfelé hatalmas épületek, „ranchok” jelenjenek meg, ami veszélyeztetni fogja a még meglévő zöldterületeket. Szabó Rebeka kijelentette, úgy gondolják, hogy a társadalmi egyeztetés sem volt szabályos. Hangsúlyozta, a változtatásról az Építési és Közlekedési Minisztériumnak kellett volna egyeztetnie, de „az egyeztetésre mindössze egyetlen egy hetet hagytak, és azt is karácsony ideje alatt”.

Külföldi hírek:

Lemondta Európa-napi fogadását az EU izraeli küldöttsége, miután a Miniszterelnöki Hivatal Itamar Ben-Gvir ultranacionalista minisztert küldte a kormány képviselőjének. „Az EU izraeli küldöttsége, mint minden évben, alig várja, hogy május 9-én megünnepelje az Európa-napot. Sajnálatos módon idén úgy döntöttünk, hogy lemondunk a diplomáciai fogadásról, mivel nem akarunk platformot kínálni olyasvalakinek, akinek nézetei ellentmondanak az Európai Unió által képviselt értékeknek. Az izraeli közvélemény Európa-napi kulturális rendezvényét azonban továbbra is folytatjuk, hogy barátainkkal és partnereinkkel együtt ünnepeljük az erős és konstruktív kétoldalú kapcsolatokat.” A hétfő délelőtti találkozón szinte egyhangú döntés született az ügyben. Csak Lengyelország és Magyarország, a két konzervatív Izrael-barát ország nem értett egyet. Ben Gvir ragálva az EU izraeli küldöttségére kijelentette, „Szégyen, hogy a demokrácia és a multikulturalizmus értékeit képviselő Európai Unió tapintatlanul befogja a szájakat”.

Az izraeli kormány elfogadta az ultraortodox vallásos pártok követelésére a „kóser” áram kialakításának tervét – jelentette a helyi média. A 120 millió sékelből létrejövő áramtároló beruházás biztosítani fogja, hogy olyan „kóser” áramot fogyasszanak az erre igényt tartó ultraortodox városokban, lakónegyedekben, melyet nem szombaton, hanem a hét más napjain termeltek a zsidó dolgozók, és ezzel nem sértik meg a szombati munkavégzés tilalmát. Az izraeli kormány ennek érdekében elfogadta az első, elektromosságot tároló kísérleti rendszer felépítését az ultraortodox Bné Brak városban, melynek költségeit bírálói szerint a teljes lakosság állja, azok is, akik nem igényelnek a vallási előírások szigorú betartása érdekében „kóser” áramot.

Isaac Herzog elnök hétfőn elítélte az emberölések és az erőszakos bűncselekmények drámai növekedését, amely „járványként” sújtja Izraelt. Több mint 90 feltételezett gyilkosság történt 2023 eleje óta, ami több mint kétszerese a tavalyi aránynak. Az áldozatok túlnyomó többsége arab izraeliek, akiknek közösségeiben az elmúlt években megugrott az erőszakos bűncselekmények száma. Néhány órával azután, hogy Haifában egy fiatal arab anyát lelőttek egy feltételezett bűnügyi vita részeként, Herzog azt mondta, hogy Izrael „vészkorszakban” van, és a gyilkosságokat „stratégiai kihívásnak” nevezte az ország számára.

Iránban felakasztottak két embert, akiket istenkáromlásért ítéltek halálra – írta hétfőn az igazságszolgáltatás hírportálja. Juszef Mehrádot és Szadrollah Fazeli Zarét a többi között istenkáromlás, az iszlám vallás, a próféta és más szentségek megsértése miatt végezték ki – jelentette a hírportál. Az internetes oldal arról nem számolt be, hogy az ítéletvégrehajtás mikor történt. A két férfi több tucat vallásellenes online platformot működtetett, amelyeken az iszlám gyűlöletéről, a szentségek megsértéséről írtak, továbbá népszerűsítették az ateizmust, a szentségek megsértését – közölte a portál. ENSZ-szakértők felszólították a többségi síita muzulmán Iránt, hogy hagyjon fel a vallási kisebbségek üldözésével és zaklatásával. Egyben rámutattak arra, hogy Irán politikája a másként gondolkodók vagy a vallási gyakorlatok, köztük a keresztény hittérítők és az ateisták ellen irányul.

Kölcsönös kereskedelmük fellendítéséről és a határmenti feszültségek csökkentéséről állapodott meg Pakisztán és az afganisztáni tálib kormány, írja egy pánarab hírügynökség. Bilaval Bhutto Zardari pakisztáni külügyminiszter és Amir Khan Muttaki, a tálibok által kinevezett afgán külügyminiszter Iszlámábádban tárgyalt „őszintén és részletekbe menően” a kölcsönösen fontos ügyekben, ideértve a béke és biztonság kérdését, valamint a kereskedelmet. A két fél „megerősítette a folyamatos és gyakorlatias kötelezettségvállalás folytatására irányuló szándékát” – áll a közleményben.

Savkat Mirzijojev üzbég államfő hétfőn aláírta az előrehozott elnökválasztásról szóló rendeletet, és a választás időpontját július 9-re tűzte ki – jelentette be Serzod Aszadov, az elnök. Az államfő előzőleg aláírta azt a parlament által elfogadott törvényt, amely lehetővé teszi az előrehozott elnökválasztás megtartását, és a törvény ezzel hétfőn életbe lépett. A választási törvény eddig csak abban az esetben engedte meg ilyen választás megtartását, ha a hivatalban lévő államfő legalább három hónapig nem tudta ellátni feladatát. Az üzbég választók a múlt vasárnap megtartott népszavazáson 90,21 százalékos arányban elfogadták az emberi jogi reformokra és az elnök hivatali idejének meghosszabbítására vonatkozó alkotmánymódosítást.

Az elmúlt nap során az orosz erők Ukrajna tíz régióját lőtték, a támadásokban három civil vesztette életét és 28 sérült meg, írta az Ukrajinszka Pravda hírportál megyei kormányzók beszámolói alapján. Az orosz erők 127 településre nyitottak tüzet különféle típusú fegyverekkel – köztük harckocsikkal, tüzérségi, illetve légvédelmi rendszerekkel, drónokkal és repülőgépekkel –, és 139 infrastrukturális létesítményt találtak el, számolt be a hírportál az ukrán védelmi minisztériumra hivatkozva. Az Ukrán Vöröskereszt sajtóközleményben tudatta, hogy a déli odesszai régió orosz ágyúzása következtében megsemmisült a Vöröskereszt humanitárius segélyeit tároló egyik raktár, ami miatt felfüggesztették a segélyosztást. A szomszédos Mikolajiv megyében egy mobilkórházuk rongálódott meg.

A második világháború végén a nácik elleni harcokban hősi halált halt magyar honvédekre emlékeztek hétfőn Dél-Csehországban. A Cesky Krumlovhoz közeli Zlatá Korunában a helyi önkormányzat, a prágai magyar nagykövetség, valamint a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének képviselői először a Rájov település főterén lévő emlékműnél hajtottak fejet a 78 évvel ezelőtti háborús események áldozatai előtt, majd átvonultak a Zlatá Koruna-i temetőben lévő cseh és magyar sírokhoz, ahol folytatódott a kegyeleti emlékünnepség és a koszorúzás. Magyarország prágai diplomáciai képviselete nevében Baranyi András nagykövet koszorúzott. Koszorút helyezett el a síremléken a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége is. Az emlékünnepség végén a helyi kórus elénekelte a cseh és a magyar himnuszt.

A járműipar elektromos átállása és atomenergia-beruházások nélkül mindössze illúzió marad, hogy mai formájában megőrizhetjük a bolygót utódaink számára, mivel ezek nélkül nem lehetséges a klímacélok elérése – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Abu-Dzabiban. A tárcavezető egy energiaügyi konferencia panelbeszélgetésén hangsúlyozta, hogy a magyar kormány kiegyensúlyozott megközelítésre törekszik, ugyanis a versenyképesség növelésének és a környezet védelmének kéz a kézben kell járnia. Kiemelte, hogy a nemzetközi közösségnek politikai kommunikációs haszonszerzés helyett pragmatikus és realisztikus stratégiákat kell kidolgoznia a valóság talaján állva, és le kell számolni azzal, hogy zöldnek lenni valamifajta politikai ideológiai elkötelezettséget jelent a környezet védelme helyett.

Az Israel Aerospace Industries kifejlesztett egy új pilóta nélküli tengeralattjárót, a BlueWhale-t, amelyet titkos hírszerzési műveletekre terveztek – közölte a vállalat. A víz alatti jármű közel 11 méter hosszú és alig több mint 1 méter átmérőjű. Az 5,5 tonnás tengeralattjáró elfér egy konténerben, így szárazföldi, tengeri vagy légi szállításra is alkalmas. A tengeralattjáró akár 7 csomós sebességgel is képes haladni a víz alatt, és elektromos energiát használva a küldetéstől függően két-négy hétig működhet – közölte a vállalat. Hatótávolsága 10 napon át 7 csomós átlagsebességgel számolva több mint 1600 tengeri mérföld. Műszerei segítségével képes felderíteni más tengeralattjárókat, de nem okoz neki gondot a parti célpontok felderítése sem.

Időjárás:

Ma főképp változóan felhős-napos időre számíthatunk.
Este is többnyire derült, csillagfényes égboltra készülhetünk.
A hőmérséklet jellemzően 14 – 19 fok köré emelkedik.