Netanjahu azt üzente az amerikai kormánynak, hogy ne Észak-Koreától tartson, hanem elsősorban Irántól

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.05.07.

Az új brit uralkodó megkapta a koronát, az ünnep három napig tart.

A magyar kormány már sürgetné az uniós forrásokat, de Brüsszel még nem elégedett.

Az egészségügyi reform azt jelenti, hogy nem betegségüggyel akarnak foglalkozni.

A háború árnyékában ünneplik Oroszországban a győzelem napját.

Hírek:

A magyar államfő bízik benne, hogy erősödhetnek Magyarország és az Egyesült Királyság szövetségesi kapcsolatai. Novák Katalin azután beszélt erről, hogy részt vett az új brit uralkodó hétvégi koronázásán. III. Károlyt a londoni Westminster-apátságban, a monarchia ősi koronázó templomában koronázta meg Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási vezetője. Az eseményen mintegy kétezer meghívott volt jelen. A szertartás után a király és a királyné egy nagyobb körmenettel tért vissza a Buckingham-palotába. Ott pedig a királyi családdal együtt megjelentek az erkélyen és a hagyományoknak megfelelően köszöntötték a népet. Holnapra a brit kormány soron kívüli munkaszünetet hirdetett, tehát az ünnepi programok még akkor is folytatódnak.

III. Károly koronázását Anglia-szerte hatalmas rendezvények, koncertek, utcabálok kísérték. A brit kiskereskedelem abban reménykedik, hogy a látványos ceremónia mintegy másfél milliárd font pluszbevételt jelent. Ennek több mint a felét a vendéglátóhelyeken költik el, de jelentős összeg jut ajándékokra és emléktárgyakra. Erre a hétvégére mintegy negyedmillió külföldi turistát vártak Nagy-Britanniába. A britek mintegy harmada viszont akár azt is elképzelhetőnek tartaná, hogy szakítsanak a királyság intézményével. A legnagyobb brit közvélemény-kutató felmérése szerint országos átlagban 31 százalék szeretné, ha népszavazáson döntenének az ország államformájáról. A válaszadók 52 százaléka szerint erre nincs szükség, 17 százalék nem adott egyértelmű választ.

A miniszterelnök szerint Magyarország a bizonyíték arra, hogy a konzervatív politika segíthet ott, ahol – idézem – a liberálisok, a baloldaliak romba döntöttek egy országot. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy sikerrel vették fel a harcot a migráció, a gender-propaganda és a háború ellen. Ez működik – tette hozzá -, az emberek azt a politikai erőt támogatják, amely az egész nemzetet védi, és érdekeiket képviseli. A Konzervatív Politikai Akció Konferenciája, vagyis a CPAC kétnapos budapesti tanácskozásán úgy vélte, a nyugati civilizációt támadás érte, de Magyarországon megvan az ellenszere a progresszív liberális laboratóriumokban kifejlesztett vírusoknak. Ennek alkalmazását ajánlotta a résztvevőknek. Öt kontinens húsz országából több száz vendég és hatvan tekintélyes külföldi előadó érkezett a konferenciára Budapestre.

Novák Katalin szerint a katolikus egyházfő múlt hét végi budapesti látogatása közelebb hozta a magyarokat egymáshoz és Jézus Krisztushoz. Az államfő nagyra értékelte, hogy a magyarok félretették a véleménykülönbségeket és reményét fejezte ki, hogy – idézem – ezután azt keresik, ami összeköt és nem azt, ami szétválaszt. Orbán Viktor úgy fogalmazott, a látogatás jókedvű három napot jelentett. Előzőleg Ferenc pápa is jelentősnek minősítette három napos útját és találkozóit. Fontosnak nevezte a kötődést a történelmi és vallási gyökerekhez, valamint a népek közötti hidak megteremtését. Úgy vélte, a nácizmus, a zsidók deportálásának tragédiája, majd a kommunista elnyomás után a hit és a nemzet kötelékei segítették a szabadság visszatérését Magyarországon. Szerinte Európának az a küldetése, hogy békeépítő legyen a különbségek elfogadásával, a kapuin kopogtatók befogadásával.

A külügyminiszter szerint politikai okokból, igazságtalanul, minden jogi alap nélkül tartják vissza a Magyarországnak járó európai uniós forrásokat. Szijjártó Péter kijelentette, hogy Magyarország már teljesítette a követelményeket, de aztán mindig jön valami újabb. Brüsszeli tárgyalásai után azzal érvelt, hogy az források egy része jár Magyarországnak, mert például ebből tudnák jelentősen megemelni a tanárok fizetését. A parlament a héten elfogadta az igazságüggyel foglalkozó törvények módosításait, így azok már megfelelnek az uniós szabályoknak. Varga Judit igazságügyi miniszter azt közölte, hogy ezzel Magyarország immár az igazságszolgáltatással kapcsolatos vállalásait is teljesítette.

Az Európai Bizottság alelnöke viszont arra figyelmeztetett, hogy az uniós pénzek folyósításához Magyarországnak teljesítenie kell mind a 27 úgynevezett szupermérföldkövet. Vera Jourova közölte, az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítését célzó csomag csak négy pont meglétét jelenti, így nem visz lényegesen közelebb az uniós forrásokhoz. Mint mondta, ha valamennyi feltétel teljesül, akkor még szükség lesz az Európai Bizottság pozitív értékelésére, ami több hónapot vesz igénybe. A jogállamisági eljárás végrehajtása szükséges ahhoz, hogy Magyarország megkapja az 5,8 milliárd eurós helyreállítási alapot, és feloldják a korrupciós gondok miatt zárolt 6,3 milliárd eurót is.

A Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára szerint az ágazat reformjának fő célja, hogy minden szinten javuljon a betegek ellátása. Takács Péter hozzátette, ehhez strukturális és finanszírozási megújulás is szükséges. Ebben egyetértenek a Magyar Orvosi Kamarával, amellyel – mint mondta – korábban is csupán politikai jellegű vitáik voltak, de a szakmai párbeszéd soha nem szakadt meg. Az államtitkár úgy fogalmazott, az egészségüggyel akarnak foglalkozni, nem pedig a betegségüggyel. Közölte azt is, hogy egy új szűrési rendszert szeretnének felépíteni. A magán- és az állami egészségügy összehangolásával kapcsolatban leszögezte, hogy a beteg ember gyógyítása nem lehet üzlet az állami ellátásban.

Németországban nyomoznak, amiért állítólag rendőrségi forrásokból nyilvánosságra került az ukrán elnök jövő hét végi látogatásának részletes terve. Volodimir Zelenszkijt egy hét múlva várnák Berlinbe, ahol tárgyalna a német vezetőkkel, de elképzelhető, hogy ezután elmarad az út. Pedig elmenne Aachenbe is, miután az idén neki és az ukrán népnek ítélték a Nemzetközi Károly-díjat. Ezt 1950 óta az európai egyesítésben kiemelkedő érdemeket szerző személy vagy intézmény kapja minden évben. Két magyar személyiségnek is átadták már: Horn Gyula volt kormányfőnek és Konrád György írónak. Zelenszkij egyébként a héten Finnországban és Hollandiában is járt. A hágai nemzetközi büntetőbíróságon azt sürgette, hogy állítsák bíróság elé Vlagyimir Putyint az Ukrajna elleni háborús agresszió miatt.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője felszólította Oroszországot, ne használja ürügyül az Ukrajna elleni agresszió kiterjesztésére a Kreml elleni állítólagos dróntámadást. Josep Borrell aggasztónak nevezte, hogy a háború egyre fokozódik. Kijevben egyébként cáfolták, hogy közük lenne a támadáshoz. Azt mondták, hazájukért harcolnak és nem támadnak orosz területeket. Moszkvában először az elnök elleni merényletkísérletről beszéltek, később azonban eljutottak odáig, hogy valójában az Egyesült Államok áll a dróntámadás mögött. Amerikai katonai elemzők erre úgy reagáltak, hogy Oroszország maga rendezhette meg az akciót, hogy ezzel is igazolja a háború folytatását.

Oroszországban eközben az idén visszafogottabban ünneplik meg a győzelem napját, a hitleri Németország felett aratott győzelem 78. évfordulóját. Több városban lemondták a felvonulásokat. Moszkvában szigorú biztonsági rendszabályok közepette és a nyilvánosság elől elzárva tartják meg a harci eszközök hagyományos parádéját. A Kreml szóvivője azt közölte, a biztonsági szolgálatok azon dolgoznak, hogy szavatolják a díszszemle biztonságát a terrortámadásokkal szemben. Külföldön élő orosz kommentátorok szerint azonban elsősorban azt akarják megakadályozni, hogy esetleg háború-ellenes tüntetéssé alakuljon a hagyományos felvonulás.

Az izraeli kormányfő azt üzente az amerikai kormánynak, hogy ne Észak-Koreától tartson, hanem elsősorban Irántól. Benjamin Netanjahu szerint Irán ötvenszer veszélyesebb, mint a phenjani rezsim, különösen azért, mert Izraelt a gonosz birodalmának tartja. Ráadásul Teherán akkora nukleáris erővel rendelkezik, hogy akár amerikai városokat is megtámadhat – tette hozzá. A miniszterelnöknek egy kétpárti amerikai kongresszusi küldöttség izraeli látogatása adott alkalmat nézetei kifejtésére. Netanjahuhoz hasonlóan nyilatkozott egyébként védelmi minisztere is. Joav Gallant görögországi tárgyalásain arról beszélt, hogy Irán nem elégszik meg egyetlen atombomba előállításával, ha képes lesz, ennek többszörösét állítja hadrendbe.

Egy amerikai esküdtszék bűnösnek találta egy szélsőséges szervezet vezetőjét és három társát a Capitolium elleni támadás kitervelésében és szervezésében. A vád szerint a vezér a távolból irányította az eseményeket, miután aznap – vagyis 2021. január 6-án – nem is volt Washingtonban. Az ügy külön érdekessége, hogy az ügyvédek viszont az addigra már bukott elnök felhívására építették védekezésüket. Azt állították, hogy nem kitervelt támadás történt, a kongresszus épületét megrohamozó tömeget Donald Trump aznapi beszéde tüzelte fel annyira, hogy betörtek a Capitoliumba. Emlékezetes, hogy a volt elnök nem ismerte el vereségét és csalással vádolta többek között a kongresszus vezetőit is.

Itthon holnap indul az érettségi nagyszezon. Elsőnek magyar nyelv és irodalomból, kedden pedig matematikából adnak számot a tudásukról írásban a középiskolások. Az írásbeli vizsgák május 26-án zárulnak, az emelt szintű szóbelik június 7. és 14. között lesznek, majd a vizsgaidőszak a középszintű szóbelikkel zárul június 19. és 30. között. Az idén a tavaszi vizsgaszezonban összesen több mint 74 ezer végzős középiskolás érettségizik. A vizsgákat a középiskolák és a kormányhivatalok szervezik, lebonyolításukban összesen 3171 érettségi vizsgabizottság működik közre. Az érettségi hivatalosan már pénteken megkezdődött. Akkor a nemzetiségi nyelv és irodalomból tartották meg az írásbelit.

Időjárás:

Egyelőre tart a kellemes tavaszi idő. A felhők lassan elvonulnak kelet felé, így napközben sok napsütés várható. A nap második felében azonban már lehetnek záporok, zivatarok. Időnként megélénkül a szél. A hőmérséklet napközben 18 és 26 fok között alakul, és estére is csak 8 és 14 fok közé hűl le a levegő. A jövő hét elején viszont sok esőre kell számítani.