Józsefvárosban az egyházaknak mindig is komoly szerepük volt

Józsefvárosban az egyházaknak mindig is komoly szerepük volt

 

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, Józsefváros önkormányzati képviselője a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az egyházak szerepéről, de természetesen szóba került a magyar űrprogram is.

 

A közelgő ünnepek – peszáh és húsvét – kapcsán a politikus elmondta, most a felkészülés időszaka zajlik a 8. kerületben is. A városrész több mint 150 éves történelme során bebizonyosodott, hogy Józsefvárosban az egyházaknak mindig is komoly szerepük volt. Hozzátette, nagyon jó lenne, ha mindez a mostani kerületvezetés alatt is így történne, bár az is igaz, jelenleg hangsúlyosabb szerepet kívánnak szánni az úgymond civil szervezeteknek. Ez azért furcsa, jegyezte meg Ferencz Orsolya, mert az teljesen egyértelmű, az egyházak jelentik az igazi civil szervezeteket. A 2019 előtti városvezetés folyamatosan kommunikált a felekezetekkel, számos nagyon fontos ügyben működött együtt velük, mint például a drogproblémák enyhítése. Sajnos ez is háttérbe szorult, ahogy ma már kisebb szerepet kap az Emberbarát Alapítvány is, amellyel még az előző vezetés állapodott meg a droghelyzet kezeléséről. A politikus szerint nagyon fontos lenne, ha a zsidó-keresztény kultúrában működő egyházak újból nagyobb szerepet kapnának Józsefvárosban.

Ferencz Orsolya beszélt a hazai űrprogramról is. Mint megjegyezte, megvan a négy kiválasztott űrhajós-jelölt, mind a négyen férfiak. Ennek kapcsán arról beszélt a miniszteri biztos, jelentkeztek nők is erre a programra, de nem olyan arányban, mint ahogy azt szerették volna sokan. Ennek több oka lehet, például az, tette hozzá a szakember, hogy a 20-40 év közötti korosztály tagjai közül sokan nem vállalták azt a több éven át tartó leterheltséget, amivel ez az egész jár. Ugyanakkor az űrprogramban nagyon sok nő dolgozik, akik a gendersemleges szemlélet alapján nem azért kerültek bele, mert nők, hanem azért, mert a különböző szakterületek kiválóságai.

Ami a magyar űrprogram anyagi részét illeti, Ferencz Orsolya szerint az tagadhatatlan, hogy mindez sok pénzbe kerül, de látni kell azt is, hogy a költségek megtérülnek. Egyrészt nagyon sok egyetem kapcsolódik be a nemeztközi projektekbe, ami közvetlen és közvetett hatással is van az adott egyetem fejlődésére, megítélésére. Arról nem beszélve, hogy az űrprogramban számos technikai újdonság, nagyon fontos eszközök születnek, amelyek bekerülnek a nemzetközi űripar körforgásába. Ez azért is fontos, mert a jelentések szerint alig több mint 10 év múlva már 1000 milliárd dollár forog majd az űriparban. Összességében elmondható, minden szempontból megéri részt venni ezekben a kutatásokban.

A mostani űrprogram az amerikaiak segítségével fog megvalósulni, ugyanakkor vannak más szereplők is, a kínaiak, az izraeliek és természetesen az oroszok is. Nagyon fontos lenne, ha mindenki rájönne arra, az emberiség csak akkor lehet sikeres, ha összefogással vesz részt a világűr megismerésében.