Izraelben megkezdték a tartalékosok szolgálatmegtagadási nyilatkozatának aláírását, amelyet akkor léptetnek érvénybe, ha a kormány előmozdítja a reformot

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.03.23.

A nyugat-balkáni államok felvételével erősödne az Európai Unió, ami hatalmas segítséget jelentene – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szarajevóban.

A tájban kell megtartani a meglévő vizeket – mondta a víz világnapja alkalmából Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke.

Izraelben megkezdték a tartalékosok szolgálatmegtagadási nyilatkozatának aláírását, amelyet akkor léptetnek érvénybe, ha a kormány előmozdítja a reformot.

A folytatódó ukrajnai háború Lengyelországra egyre nagyobb terhet ró, ezért Varsó japán fejlesztési támogatásban részesül – jelentette be Kisida Fumio japán miniszterelnök.

Belföldi hírek:

A nyugat-balkáni államok felvételével erősödne az Európai Unió, ami hatalmas segítséget jelentene a jelenlegi nehézségek kezelésében is, Magyarország ezért a csatlakozási folyamat jelentős felgyorsítását szorgalmazza – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szarajevóban. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a boszniai kollégájával, Elmedin Konakoviccsal közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a kontinens nagyon súlyos kihívásokkal szembesül az ukrajnai háború miatt, s a mostani helyzet minden eddiginél világosabban mutatja, hogy mekkora hiba is volt az EU részéről, hogy az elmúlt években nem vitte előre a bővítés ügyét. „Ha a nyugat-balkáni térség belül lenne az Európai Unión, akkor a drámai hatások, amelyek érnek minket a mostani nehéz helyzet miatt, sokkal jobban és hatékonyabban kezelhetők lennének” – húzta alá. „Ha a Nyugat-Balkán része lenne az Európai Uniónak, akkor az erősebb lenne, és a migrációs kihívással szemben is jobban fel tudnánk venni a küzdelmet” – hangsúlyozta, rámutatva, hogy hazánkat nem csak keletről, hanem délről is biztonsági kihívások érik. „Felszólítjuk a bővítésellenes tagországokat, hogy fejezzék be az Európai Unió bővítésének akadályozását, mert ez károkat okoz magának az Európai Uniónak, és biztonsági kockázatokat jelent Magyarország számára is” – fogalmazott.

Józsefvárosban az egyházaknak mindig is komoly szerepük volt, mondta Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, Józsefváros önkormányzati képviselője a Heti TV Pirkadat című műsorában. Hozzátette, a mostani kerületvezetés viszont hangsúlyosabb szerepet kíván szánni a civil szervezeteknek. Megjegyezte azonban, szerinte az egyházak jelentik az igazi civil szervezeteket. A politikus szerint nagyon fontos lenne, ha a zsidó-keresztény kultúrában működő egyházak újból nagyobb szerepet kapnának Józsefvárosban. Ferencz Orsolya beszélt a hazai űrprogramról is. Mint megjegyezte, megvan a négy kiválasztott űrhajós-jelölt, mind a négyen férfiak, de jelentkeztek nők is erre a programra, csak nem olyan arányban, mint ahogy azt szerették volna sokan, tette hozzá. A politikus ugyanakkor elmondta, az űrprogramban nagyon sok nő dolgozik, akik a gendersemleges szemlélet alapján nem azért kerültek bele, mert nők, hanem azért, mert a különböző szakterületek kiválóságai. Ami a magyar űrprogram anyagi részét illeti, Ferencz Orsolya szerint a költségek megtérülnek. Hozzátette, egyes jelentések szerint alig több mint 10 év múlva már 1000 milliárd dollár forog majd az űriparban. Összességében elmondható, minden szempontból megéri részt venni ezekben a kutatásokban.

A tájban kell megtartani a meglévő vizeket – mondta a víz világnapja alkalmából a Párbeszéd társelnöke. Szabó Rebeka hangsúlyozta, hogy a klímaválság miatt növekvő átlaghőmérséklet veszélyezteti a vízellátást, de Magyarországnak van lehetősége rá, hogy jobban vigyázzon a meglévő vizeire. Szabó Rebeka azt is kijelentette, hogy nem szabad akkumulátorgyárakat hozni Magyarországra, mert „kiszárítják” az országot. A becslések szerint ha minden olyan gyár megépül, amiről tudni lehet, akkor egy budapestnyi ember vízfogyasztása terhelődik pluszban az országra – közölte a képviselő.

Külföldi hírek:

Míg a zsidóknál újholdat hirdettek, addig a muzulmánoknál megkezdődött a ramadán. Az iszlám holdnaptár kilencedik hónapja alatt a muszlimok napkeltétől napnyugtáig böjtölnek. Pirkadattól napnyugtáig azonban nemcsak az evéstől, ivástól kell tartózkodniuk, hanem kerülniük kell a dühöt, az irigységet és a pletykát is. Minden zsidó és muszlim nézőnknek kellemes ünnepeket kívánunk.

Az Izraeli Védelmi Erők szerdán délelőtt közölték, hogy a Vaskupola rakétavédelmi rendszer elfogta a Hamász terrorszervezet pilóta nélküli légi járművét a Gázai övezet felett. A hadsereg közleménye hangsúlyozta, a drón nem repült be izraeli területre, nem jelentett veszélyt a határ menti izraeli lakosokra. A palesztin média egyébként arról számolt be, hogy elfogókat indítottak egy drónra Khan Junesz és Nyugat-Rafah felett. Eskol Regionális Tanács-szerte robbanások hangjáról számoltak be.

Az izraeli kormány igazságügyi reformterve elleni tartalékosokat képviselő tiltakozó csoport vezetői bejelentették, hogy megkezdik a tartalékosok szolgálatmegtagadási nyilatkozatának aláírását, amelyet akkor léptetnek érvénybe, ha a kormány előmozdítja a reformot. Órákkal később arról számolt be a média, hogy az Izraeli Védelmi Erők becslése szerint a már aktív ellenállást folytató 650 különleges műveleti valamint kiberegységek tisztjéhez és katonájához több száz pilóta és légiszemélyzeti tag csatlakozik majd, akik hasonló lépést jelentenek be az első törvény – a bírákat kinevező bizottság összetételének megváltoztatása – elfogadását követően, és félő, hogy csatlakoznak hozzájuk a földi és légi erők karrier tisztjei is. Ez enyhén szólva is mély aggodalmat okoz a hadsereg vezetőiben. Herci Halevi vezérkari főnök és Joáv Gallant védelmi miniszter is ismertette ezeket a félelmeket Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek az elmúlt napokban tartott találkozókon.

A Biden-kormány keményen bírálta a Kneszetben kedden elfogadott törvényt, amely hatályon kívül helyezi a 2005-ös izraeli elszakadási törvény négy szamáriai telepre vonatkozó részét, melyet „provokációnak” és Izrael Egyesült Államokkal szemben vállalt kötelezettségeinek megszegésének nevezett, jelentette a Walla hírportál. Vedant Patel, a külügyminisztérium szóvivője a napi tájékoztató elején elmondta, hogy a Biden-kormányt rendkívül nyugtalanítja a törvény, és az a tény, hogy ez telepek és előőrsök újjáépítéséhez vezethet a kérdéses területen. Patel szerint a törvény megsértette azt az írásos kötelezettségvállalást, amelyet Ariel Sáron néhai izraeli miniszterelnök tett Bush akkori elnöknek 2005-ben. Hozzátette, ez megsérti a jelenlegi izraeli kormány azon kötelezettségvállalását, amelyet vasárnap, a Sarm-es-Sejkben tartott biztonsági csúcstalálkozón tett, hogy tartózkodik az egyoldalú lépésektől, amelyek Júdea és Szamáriában eszkalációhoz vezethetnek.

Emmanuel Macron francia államfő szerint a vitatott francia nyugdíjreformnak az év vége előtt hatályba kell lépnie, mert az elengedhetetlen az ország érdekében. „Ez a reform szükséges, nekem se okoz örömöt, szerettem volna nem bevezetni (…) de nincs 36 megoldás a nyugdíjrendszer megmentésére” – jelentette ki a köztársasági elnök több francia televíziónak adott közös élő interjúban. „Én nem akarom magam újraválasztatni, a rövid távú felmérések és az ország általános érdeke közül, én az ország általános érdekét választom” – hangsúlyozta Emmanuel Macron. „Ha ehhez most a népszerűtlenséget is vállalnom kell, hát azt is vállalom” – tette hozzá. Az államfő megerősítette, hogy Élisabeth Borne miniszterelnök továbbra is a bizalmát élvezni. Ugyanakkor a kormánytöbbség parlamenti szélesítésére kérte a kormányfőt.

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök moszkvai tárgyalásain nem esett szó Kijev ukrajnai béketervéről – közölte Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője. Elmondta: a felek a kínai béketervet vitatták meg. A szóvivő szerint kizárólag a Kína és Ukrajna közötti kétoldalú viszonyra tartozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajnálkozása, hogy Peking válasz nélkül hagyta a kijevi béketervhez történő csatlakozására vonatkozó javaslatát. Peszkov felidézte, ahogy arról mi is beszámoltunk, Putyin a keddi tárgyalások után kijelentette, hogy a kínai béketerv több pontja is a rendezés alapjául szolgálhat, amikor erre Nyugaton és Kijevben is készség mutatkozik, bár, fűzte hozzá az orosz elnök, „ezt egyelőre nem látja”. A kínai külügyminisztérium februárban tette közzé 12 pontos ukrajnai rendezési tervét. Zelenszkij válaszul sajnálatának adott hangot, hogy a kínai vezetés nem csatlakozott a G20 országcsoport csúcstalálkozóján benyújtott tízpontos béketervéhez.

A folytatódó ukrajnai háború Lengyelországra egyre nagyobb terhet ró, ezért Varsó japán fejlesztési támogatásban részesül – jelentette be az előző napi kijevi látogatása után a lengyel fővárosban tartózkodó Kisida Fumio japán miniszterelnök. Kisida Fumio a Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel folytatott tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten megköszönte Lengyelországnak, hogy az Ukrajnába irányuló katonai és humanitárius támogatás logisztikai központja lett. Közölte: Japán ezért hivatalos fejlesztési támogatást nyújt Lengyelországnak annak gazdasági fejlettsége ellenére. Bejelentette, hogy Tokió elmélyíti a visegrádi csoporttal folytatott együttműködését is a V4 plusz Japán formátumban, és a térségbeli országokkal a Három tenger kezdeményezés és a Bukaresti Kilencek keretében is együtt fog működni.

Eddigi legnagyobb, éleslövészettel egybekötött közös hadgyakorlatára készül Dél-Korea és az Egyesült Államok, miközben még nem fejezték a legutóbbit – jelentette be a dél-koreai védelmi minisztérium. A magas technológiai színvonalat képviselő hadi felszerelések felvonultatásával tervezett júniusi esemény hivatalosan a két ország közötti szövetség 70. évfordulójához kapcsolódik. Dél-Korea és az Egyesült Államok ezen a héten zárja az elmúlt évek egyik legnagyobb közös gyakorlatát, amire Észak-Korea azzal a fenyegetéssel válaszolt, hogy „a Csendes-óceánt lőtérré változtatja”. Hadserege különböző katonai műveleteket hajtott végre, egy rakétakilövéssel például támadásra adott válaszlépést szimulált, legutóbb pedig hadászati manőverező robotrepülőgépet bocsátott fel.

Időjárás:

Ma is marad a napos, tovább melegedő időjárás.
Este is nyugodt, csillagfényes égboltra számíthatunk.
A hőmérséklet jellemzően 17 – 21 fok köré emelkedik.