Becalel Szmotrich pénzügyminiszter bocsánatot kért, amiért Huwara palesztin falu „eltörlésére” szólított

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.03.11.

A kormány támogatja az Országgyűlés előtt lévő határozati javaslatot az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban és továbbra is a békét sürgeti – jelentette ki Gulyás Gergely.

A feladatunk az, hogy a hagyományaira támaszkodó, jövőbe mutató honvédséget építsünk – mondta a Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Becalel Szmotrich pénzügyminiszter bocsánatot kért, amiért Huwara palesztin falu „eltörlésére” szólított, azt állítva, hogy nem gondolta, hogy kijelentését katonai parancsként értelmezik.

Az orosz csapatoknak nyílt útjuk lesz a kelet-ukrajnai kulcsfontosságú városok elfoglalására, ha átveszik az ellenőrzést Bahmut felett – figyelmeztetett Volodimir Zelenszkij elnök.

Belföldi hírek:

A kormány támogatja az Országgyűlés előtt lévő határozati javaslatot az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban és továbbra is azon a véleményen van, hogy mielőbbi fegyverszünetre és béketárgyalásokra van szükség – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Gulyás Gergely elmondta azt is: a gyermekvédelmi törvényt be kell tartatni és meg kell védeni a nemzetközi viták közepette. A miniszter közölte, a kormány szerint elhúzódó háborúra kell készülni és a háborúra adott szankciós válaszok miatt a gazdasági nehézségek is megmaradnak. Elmondta, a gáztározók töltöttsége az enyhe tél miatt viszonylag magas, de arra lehet számítani, hogy a feltöltési időszakban az árak emelkedni fognak. Ezért ha a gazdaságpolitikára is gyakorolt negatív tendenciát meg akarják állítani, akkor mielőbbi fegyverszünetre és béketárgyalásokra van szükség – rögzítette. Hozzátette, a magyar álláspont világos: Magyarország elítéli az orosz agressziót és humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának, segíti a kárpátaljai magyarokat.

Gulyás Gergely szerint a szankciók miatt az infláció rekordokat döntött, de a kormány reményei szerint az év utolsó hónapjára egyszámjegyűre csökken, ennek érdekében számos intézkedést hozott a kabinet. Elmondta, a magas magyar infláció döntő részben külső okokkal magyarázható, a szankciók mellett abból is adódik, hogy az ország közel van a háborúhoz, és nagy az energiakitettsége. A miniszter értékelése szerint „talán túl vagyunk az infláció csúcspontján”, hozzátette februárban „szerény” csökkenés következett be a növekedés mértékében.

A feladatunk az, hogy a hagyományaira támaszkodó, jövőbe mutató honvédséget építsünk – mondta a honvédelmi miniszter csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Szalay-Bobrovniczky Kristóf az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékáni beosztásának átadás-átvételén tartott beszédében kiemelte: az elmúlt 175 évben a Magyar Honvédség sokszor változtatta arcát, minden generáció alakított rajta. Most ennek a generációnak a kezében van a lehetőség, hogy a saját képére formálja azt. A honvédelmi miniszter elmondta azt is: a haderőfejlesztés folyamatos, idén a GDP két százalékát fordítják haderőfejlesztésre, érkeznek az új eszközök, de a haderőfejlesztés legfontosabb kérdése az NKE-n folyó tisztképzés, a tudás átadása, a megtanultak gyakorlatba ültetése.

A kormány akkumulátorgyarmattá alakítaná Magyarországot – kommentálta Süveg Anna, az LMP szóvivője a miniszterelnök gazdasági évnyitón elhangzott beszédét, hozzátéve: azért építenének gázerőműveket, hogy az idetelepülő akkumulátorgyárak elképesztő energiaigényét biztosítsák. Ez a döntés újabb beismerése annak, hogy a kormány akkumulátorgyarmattá akarja alakítani Magyarországot – értékelt Süveg Anna, felróva: miközben nincs elegendő gáz ahhoz, hogy felfűtsék a kórházakat vagy az iskolákat, addig a kormány legfontosabb projektje, hogy kiszolgálja a profitjukat féltő nagyvállalatok energiaigényét. Magyarország már most is jelentős részben importból fedezi az energiaigényét, és teljesen irracionális olyan iparágakat az országba hozni, amelyeknek kiemelkedően magas az energiaigényük. Az erőműveket csak importgázzal tudják működtetni, ezért ezek a beruházások Süveg Anna szerint nem válságállóvá teszik Magyarországot, hanem még inkább kiszolgáltatják a válságoknak.

Külföldi hírek:

Becalel Szmotrich pénzügyminiszter bocsánatot kért, amiért Huwara palesztin falu „eltörlésére” szólított, azt állítva, hogy nem gondolta, hogy kijelentését katonai parancsként értelmezik. A kijelentés az izraeli légierő több tucat pilótájának heves tiltakozásához vezetett. Február 26-án a 49 éves Abdel Fattah Huszein Karousa palesztin terrorista lövéseket adott le a 21 éves Hallel Janiv és a 19 éves Jagel Janiv autójára, miközben áthajtottak a közeli Huwara palesztin falun keresztül, halálosan megsebesítve őket. Reagálva az órákkal korábbi terrortámadásra, telepesek százai vonultak be maszkot viselve a faluba, és a helyszínen lázongani kezdtek. Több mint 100 járművet gyújtottak fel, több tucat ház pedig teljesen leégett. Egy palesztin tisztázatlan körülmények között életét vesztette.

Szigorítanák az izraeli útlevél megszerzésének módját az új bevándorlók számára, jelentette a Kan közszolgálati rádió. A változás oka abból a látszólag széleskörű trend miatti aggodalomból fakad, hogy anélkül élnek az izraeli állampolgárság megszerzésének lehetőségével, hogy az államhoz bármilyen más valódi kapcsolatuk lenne. 2017-ben úgy változtattak a törvényen, hogy az izraeli állampolgárságra jogosult új bevándorló egyidejűleg izraeli útlevelet is kaphasson. Most arra kérik Izraelt, hogy változtasson a helyzeten. A Sabak belbiztonsági szolgálat korábban figyelmeztetett, hogy ez visszaélésekhez vezethet – így az izraeli útleveleket „az állam biztonságát sértő cselekmények végrehajtására” használhatják fel. Az állam most úgy kíván változtatni a törvényen, hogy az új bevándorlók csak egy évnyi országban való tartózkodás után kapjanak izraeli útlevelet.

Egymilliárd euró értékű közös lőszeradományt sürgetett a háborúban álló Ukrajnának Stockholmban Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. A főképviselő az EU-tagországok védelmi minisztereinek informális találkozóján azt mondta, az ukrán erőknek havonta körülbelül 90-100 ezer lövedékre lenne szükségük az ellenség elrettentése, illetve ellentámadások céljából. Borrell elmondta, további egymilliárd euróból az EU – amely eddig már 3,6 milliárd eurót költött katonai támogatásra – az adományozó országokat kártalanítaná. Hozzátette, reméli, hogy a szállításról már az uniós külügyminiszterek március 20-i találkozóján sikerül egyezségre jutni.

Az orosz csapatoknak nyílt útjuk lesz a kelet-ukrajnai kulcsfontosságú városok elfoglalására, ha átveszik az ellenőrzést Bahmut felett – figyelmeztetett Volodimir Zelenszkij elnök egy interjúban, ugyanakkor kiállt azon döntése mellett, hogy az ukrán erők az ostromlott városban maradjanak. Ez taktikai kérdés számunkra” – mondta Zelenszkij, ragaszkodva ahhoz, hogy Kijev katonai vezetése egységesen meghosszabbította a város védelmét. „Bahmut után tovább mehetnek. Elmehetnek Kramatorszkba, elmehetnek Szlovjanszkba, Bahmut után szabad út állna az oroszok előtt Ukrajna más városai felé, Donyeck irányába. Ezért állomásoznak ott az embereink” – mondta Kijevből az ukrán elnök.

Hamarosan előterjesztik azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az abortuszhoz való jog francia alkotmányba foglalását – jelentette be a francia elnök. Az egyik legnépszerűbb ellenzéki politikus mindeközben élesen kritizálta az elnök által idézett egykori feminista ügyvédnek adandó végtisztességet – tájékoztat a V4NA nemzetközi hírportál. A francia elnök a nemzetközi nőnap alkalmából, valamint a 2020-ban 93 évesen elhunyt Gisèle Halimi egykori feminista ügyvéd, író és politikus emlékére rendezett ünnepségen jelentette be, hogy szándéka szerint az alkotmányba foglalja a nők abortuszhoz való jogát Franciaországban – írja a V4NA. Emmanuel Macron beszédében kiemelte, hogy szolidáris azokkal a nőkkel, akik úgy érzik, sérül ezen szabadságjoguk. Bízik benne, hogy az Alsóház kezdeményezésére létrejött alkotmánymódosítási törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy alkotmányos alapjoggá váljon az abortuszhoz való jog, elmondása alapján erre pár hónapon belül sor kerülhet.

Még mindig több tízezren tűntetnek Athén és Szaloniki utcáin, hogy megemlékezzenek Görögország története legsúlyosabb vasúti szerencsétlenségének halálos áldozatairól, és követeljék a kormánytól a vasúti fejlesztéseket, amelyeknek az elmaradása okozta szerintük a szerencsétlenséget. A baleset február 28-án történt hajnalban, amikor egy Athénból Szalonikibe tartó személyvonat és egy tehervonat ugyanazon a vágányon haladva frontálisan összeütközött. A balesetben 57-en vesztették életüket, és több százan megsebesültek. A vasutasok azóta minden nap országos munkabeszüntetést és demonstrációt tartanak. A tüntetésekhez eddig 76 város csatlakozott, Athénban a héten még a tömegközlekedést is leállították, és a pireuszi kikötő átmenetileg bezárt. Továbbá Athénban és Szalonikiben tüntetők egy csoportja összecsapott a rendőrséggel, akik csak könnygázzal tudták feloszlatni a demonstrációt.

Hetekig tartó várakozás után Noa Kirel nyilvánosságra hozta azt a dalt, amellyel az Eurovízión képviseli majd Izraelt, a dal címe „UNICORN”. A dalt Doron Medley, Mai Sepadia és Yeynon Yahal írta Noa Kirellel együtt. „Nagyon izgatott vagyok a dal választása miatt. Személy szerint minden alkalommal megmozgat, amikor éneklem vagy hallom” – mondta Kirel néhány hete a dalválasztás bejelentésekor. A verseny elődöntőire május 9-én és 11-én kerül sor. Az Eurovíziós Dalfesztivál döntője május 13-án lesz.

Időjárás:

Ma már egy hidegfront hatását érezhetjük. Mindenütt erősen felhős, szeles időre kell számítanunk.
Este országszerte felszakadozik a felhőzet, nyugodt csillagfényes égbolt várható.
A hőmérséklet jellemzően 8 – 11 fok körül alakul.