Az izraeli biztonsági szervezetek vizsgálják a felvételeket, amelyen egy telepes kalapáccsal támad egy autóra, benne egy palesztinnal a szamáriai Huwara faluban

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.03.08.

Katar frissen kinevezett miniszterelnöke, Mohammed Al-Thani elsőként Szijjártó Pétert fogadta Dohában.

Magyarország békepárti és a jövőben is az kíván maradni – jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

Az izraeli biztonsági szervezetek vizsgálják a felvételeket, amelyen egy telepes kalapáccsal támad egy autóra, benne egy palesztinnal a szamáriai Huwara faluban.

Artemivszk város elfoglalása megnyitja az utat a támadás előtt az ukrán védelem belseje felé – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Belföldi hírek:

Katar frissen kinevezett miniszterelnöke, Mohammed Al-Thani elsőként Szijjártó Pétert fogadta Dohában – számolt be a külgazdasági és külügyminiszter a hivatalos közösségi-oldalán. Az ENSZ legkevésbé fejlett országokkal foglalkozó, Dohába kihelyezett konferenciáján résztvevő tárcavezető bejegyzésében azt írta: Mohammed Al-Thani miniszterelnök mintegy öt perccel az eskütétele után fogadta. „Megindultam a dohai konferenciaközpontból, hogy találkozzam jóbarátommal, Mohammed Al-Thani külügyminiszterrel, de mire ideértem, már Mohammed Al-Thani miniszterelnök fogadott, méghozzá első vendégként, mintegy öt perccel az eskütétele után. A miniszterelnök-csere professzionálisan, gyorsan, nagyobb előzetes hírverés nélkül zajlott le” – olvasható Szijjártó Péter bejegyzésében.

A helyzet azt diktálja, hogy számos ponton kell majd módosítani az idei büdzsét, mondta Halász János, a Fidesz országgyűlési képviselője és frakciószóvivője a Heti TV Pirkadat című műsorában. A háború kapcsán megjegyezte sok nyomás éri az országot, a kormányt és a parlamentet is, ezért döntött úgy a Fidesz frakció, hogy egy határozati javaslatot nyújt be, aminek az eredményeként a képviselők kinyilvánítják az emberek akaratát, azaz a béke szükségességét. Halász János külön is beszélt a Debrecent érintő ügyekről. Kiemelte, a vezetés mindig is kiállt a helyiek érdeke mellett. Szerinte az akkumulátorgyár ügye az egy fejlesztési-, munkahelyteremtési kérdés. Ezzel szemben az ellenzék politikai ügyet kreál ebből az egészből, amit a közmeghallgatásokon is lehetett tapasztalni. Halász János szerint csak a jövő évi önkormányzati választáson akarnak jobb eredményeket elérni. Ám az is igaz, a debreceniek ismerik a városvezetést, ezért is van az, hogy immár 25. éve a Fidesz vezeti a várost, természetesen az emberek véleményének megkérdezésével. Halász János beszélt a debreceni reptérről is. Mint elmondta, a remények szerint nagyobb utasforgalmat érnek el, mint a pandémia előtti évben. Új terminál épül, új desztinációk jönnek létre, azaz minden adott egy sikeres esztendőhöz.

Magyarország békepárti és a jövőben is az kíván maradni – jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok által az orosz-ukrán háború egyéves évfordulója kapcsán beterjesztett határozati javaslatot ismertetve az Országgyűlésben. Kocsis Máté kiemelte: tűzszünetre van szükség és béketárgyalásokra, mert életet menteni csak békével lehet, és a béke felé vezető út nem az, ha fegyvereket és katonákat küldenek ukrán földre. Ugyanakkor sehol a világon nem látni azt a folyamatot, amely ezt a háborút meg akarná fékezni, ma már belátható távolságon belülre került a világháború lehetősége is – tette hozzá. Mi, magyarok történelmi tapasztalatainkból azt is tudjuk, ebből a háborúból senki nem jöhet ki győztesen, annak kizárólag vesztesei vannak, ezért szeretnénk, ha a háborúnak minél előbb vége szakadna. Kocsis Máté a békepárti javaslatról elmondta: azzal kifejezik elkötelezettségüket a béke mellett, ismételten elítélik Oroszország katonai agresszióját, és elismerik Ukrajna jogát az önvédelemhez.

Az LMP társelnöke szerint a kormány titokban hozta meg stratégiáját a nemzeti akkumulátorgyártásról, a társadalmi vitát pedig nem lefolytatni, hanem elfojtani szeretné arról. Schmuck Erzsébet kijelentette: a stratégiáról az Országgyűlésnek kellett volna döntenie, a debreceni beruházásról pedig társadalmi vitát kellett volna folytatni a város lakosságával. Az ellenzéki politikus bírálta a város polgármesterét, aki egy nyilatkozatban sajnálatát fejezte ki a kérdés átpolitizálódása miatt és a beruházás szükségességét hangsúlyozta. Az LMP társelnöke azt mondta: Papp László polgármesternek tanulmányoznia kellene az éghajlatváltozás ügyét, mert akkor tudná, takarékoskodni kellene a vízzel.

Külföldi hírek:

A biztonsági szervezetek elkezdték a vizsgálatát a felvételnek, amelyen egy telepes kalapáccsal támad egy autóra, benne egy palesztinnal a szamáriai Huwara palesztin faluban, valamint azt a videót, amelyen katonák ünneplik tánccal a purimot a telepesekkel a faluban, jelentette a 13-as csatorna. A telepesek erőszakos válaszának előzménye a jelek szerint az volt, hogy palesztinok megköveztek több izraeli rendszámú autót. Az izraeli mentősök szerint legalább három járműben kár keletkezett, de az autósok nem sérültek meg. Ezt követően a telepesek este bemenetek a faluba, és a felvételek szerint helyi lakosokat támadtak meg. A palesztinok négy sebesültről számoltak be. A felvételek szerint a telepesek kövekkel dobáltak meg palesztin üzleteket és járműveket, valamint a járókelőket az utcán. Letartóztatásokra nem került sor. Az Izraeli Védelmi Erők közleményében kijelentette, hogy „számos gyülekezés alakult ki” Huwarában, amelyek közül néhány „erőszakos súrlódás volt palesztinok és izraeli állampolgárok között”. „Az Izraeli Védelmi Erők és a határrendészeti erők feloszlatták az incidenseket, tömegoszlató eszközöket használva” – közölték.

A szíriai állami média közölte, hogy kedden az izraeli légierő légicsapást hajtott végre az észak-szíriai Aleppó város repülőterét célozva. Sérülésekről nem érkezett jelentés, de a szíriai média szerint a repülőteret leállították a csapás következtében keletkezett károk miatt. Az Izraeli Védelmi Erők irányelvéhez hűen nem kommentálta a külföldi riportokat. A SANA szíriai állami hírügynökség egy katonai forrásra hivatkozva azt mondta, az izraeli ellenség légi támadást hajtott végre a Földközi-tenger felől, az aleppói nemzetközi repülőtér ellen.” A forrás szerint a repülőtér „anyagi károkat” szenvedett, és jelenleg nem üzemel. A jelentések szerint a légvédelem aktiválódott, de nem világos, hogy történt-e elfogás. Szíria egyébként rendszeresen állítja, hogy elfogja az izraeli rakéták többségét, bár katonai elemzők kétségbe vonják ezeket az állításokat.

Váratlanul Irakba érkezett kedden az amerikai védelmi miniszter, néhány nappal az Irak ellen indított, amerikai vezetésű hadművelet huszadik évfordulója előtt. Lloyd Austin látogatásának egyik célja, hogy megmutassa, Washington elkötelezett a katonai jelenlét fenntartása mellett, 20 évvel az Egyesült Államok vezette háború után, amely megdöntötte Szaddám Huszein uralmát. A 2003-as Öböl-háborúban iraki civilek tízezrei haltak meg, és instabilitás alakult ki az országban, majd 2011-ben, az amerikai csapatok nagyrészének kivonása után megvetette a lábát az országban az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, amely Irak egy részét teljesen ellenőrzése alá is vonta. Az Iszlám Állam uralmát végül szintén nemzetközi katonai koalíció számolta fel. A védelmi miniszter Joe Biden amerikai elnök kormányának legmagasabb rangú tisztviselője, aki Irakba látogatott az utóbbi időben. Austin hangsúlyozta, azért érkezett, hogy megerősítse az amerikai-iraki stratégiai partnerséget, miközben az ország egyre biztonságosabbá, stabilabbá és függetlenebbé válik.

Az egyetlen üzenetem, melyet a mai napon az Önök számára hoztam, annyi, hogy mindaddig nem tudjuk hatékonyan támogatni a nőket, amíg nem vesszük figyelembe, hogy a legtöbbjük édesanya vagy egy adott ponton az lesz – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottságának éves ülésén New York-ban. Az államfő hangsúlyozta: a nőknek megadatott a kiváltság, hogy életet adjanak, ezért lehetővé kell tenni a lányoknak és nőknek szerte a világban, hogy saját maguk hozzák meg döntéseiket, és ne kényszerítsük őket az anyaság és a szakmai karrier közti választásra. Novák Katalin elmondta, „Mindaddig nem tudjuk hatékonyan támogatni a nőket, amíg nem vesszük figyelembe, hogy a legtöbbjük édesanya vagy egy adott ponton az lesz” – mondta Novák Katalin, hangsúlyozva, hogy ő maga is három gyerek édesanyja. Hozzátette: „irányíthatunk hadsereget, kormányozhatunk államokat, de a legfontosabbak és igazán nélkülözhetetlenek mégis a saját családunk számára vagyunk.” – mondta.

Artemivszk (Bahmut) város elfoglalása megnyitja az utat a támadás előtt az ukrán védelem belseje felé – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca vezetői állományával kedden megtartott telefonkonferencián. „Artemivszk felszabadítása folytatódik. Ez a város az ukrán erők fontos védelmi csomópontja a Donyec-medencében. Ellenőrzésünk alá vonása lehetővé teszi a további offenzívákat az ukrán fegyveres erők védelmének mélyébe” – mondta Sojgu. Jan Gagin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója kedden, a Rosszija 24 hírcsatornán azt mondta, hogy az orosz erők Artemivszknek már csaknem felét ellenőrzésük alá vonták, és hogy már a tüzérség is benyomult a városba. Gagin szerint az ukrán erők kisebb csoportjai kaotikusan vonulnak vissza az országutakon, miközben a városba vezető aszfaltozott utakat az orosz tüzérség tűz alatt tartja. A tisztségviselő szerint a súlyos veszteségek és a felázott talaj okozta nehézségek ellenére az ukrán fél megpróbál erősítést eljuttatni a városba. A helyőrség létszámát tízezer körülire becsülte.

Észak-Korea a következő hetekben nagyszabású hadgyakorlatot tervez, és Kim Dzsong Unnak, az ország vezetőjének vélhetően van egy harmadik gyermeke is, akinek a neme sem ismert – állították kedden dél-koreai parlamenti képviselők hírszerzési illetékesekre hivatkozva. A dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) arról tájékoztatta az ország képviselőit, hogy Phenjan a tervezett nagyszabású hadgyakorlaton az új interkontinentális ballisztikus rakétáit (ICBM) is tesztelheti. A hírszerzés arról is beszámolt, hogy az észak-koreai vezetőnek vélhetően van egy harmadik gyermeke is, akinek a neme egyelőre ismeretlen. Az információk szerint Kim Dzsong Un elsőszülött gyermeke pedig véletően egy fiú, aki még soha nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Az észak-koreai diktátor tavaly novemberben jelent meg először nyilvánosan egyik gyermekével. A dél-koreai hírszerzés szerint Kim Dzsong Un második gyermeke lehet az a tízéves lány, akivel a vezető és felesége együtt megnézte, hogyan lövik ki az ország legerősebb interkontinentális ballisztikus rakétáját, a Hvaszong-17-et.

Időjárás:

Ma főképp egy melegfront határozza meg időjárásunkat. Enyhe, de többfelé borult időre kell számítanunk.
Este is marad a felhős, borongós ég, egy-egy zápor sem kizárható.
A hőmérséklet jellemzően 10 – 14 fok körül alakul.