A nemrég elfogadott, az igazságszolgáltatás átalakítását célzó tervezet felfüggesztésére szólította fel Izraelt az ENSZ emberi jogi főbiztosa

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.02.22.

Aláírták azt a megállapodást, amelynek értelmében Budapestre költözik a Világélelmezési Program globális pénzügyi központja – jelentette be Szijjártó Péter.

A túlzott centralizációt, a kis- és közepes gazdálkodók cserben hagyását nevezte a magyar mezőgazdaság főbb gondjainak Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke.

A nemrég elfogadott, az igazságszolgáltatás átalakítását célzó tervezet felfüggesztésére szólította fel Izraelt az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Nem elképzelhetetlen, hogy az ukrajnai konfliktus a NATO és Oroszország közötti európai háborúvá szélesedik ki – fejezte ki aggodalmát a cseh vezérkari főnök.

Belföldi hírek:

Aláírták azt a megállapodást, amelynek értelmében Budapestre költözik a Világélelmezési Program (WFP) globális pénzügyi központja, ezzel jelentősen nő Magyarország szerepe az éhezés elleni harcban – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Rómában. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Világélelmezési Program vezérigazgatójával, David Beasley-vel folytatott találkozója után arról számolt be, hogy több hónapos tárgyalássorozatot lezárva aláírták a megegyezést, amelyet jövő héten benyújtanak az Országgyűlésnek ratifikációra. Ennek nyomán már tavasszal megkezdheti működését a központ, ahol nyolcvan ember fog dolgozni, a segélyszervezet globális tevékenységéhez kapcsolódó pénzügyi forgalom 70 százalékát Budapestről intézve – közölte. A magyar állam, a központ kialakítása mellett, tizenöt éven át állja a működési költségeket is, hogy ezt a pénzt a Világélelmezési Program a nehéz helyzetben lévő emberek ellátására költhesse, ezzel hazánk jelentősen növeli hozzájárulását a globális éhezés elleni küzdelem sikeréhez – mondta a tárcavezető.

Az Oktatási Mérföldkövek szolgáltatás, amely az állami adatbázisok összekapcsolásával jött létre, megkönnyíti az állampolgárok ügyintézését – hangsúlyozta Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára. Az államtitkár elmondta: az Oktatási Hivatal (OH) két évtizede fejleszti a különböző szakrendszereit, néhány esztendeje pedig felmerült, hogy ezek összekapcsolásával és az adatok közzétételével „le lehet fedni a teljes oktatási életutat”. Az OH weboldalán, ügyfélkapus alkalmazásban érhető el az Oktatási Mérföldkövek szolgáltatás, amelyben elektronikusan hozzáférhetők a nyilvántartásokban kezelt legfontosabb adatok. Jellemzően az elmúlt két évtized adatai találhatók meg olyan tanulmányokról, amelyek valamilyen állami bizonyítvánnyal zárultak – fejtette ki Maruzsa Zoltán.

Rendkívüli testületi ülésen jelentette be a Veresegyházat csaknem 58 éve irányító Pásztor Béla kedden, hogy február 28-ával lemond polgármesteri tisztségéről.  A február 27-én 85. életévét betöltő polgármester lemondólevelét a testületi ülésen Kosik József alpolgármester olvasta fel. A települést 1965. szeptember 1-jétől tanácselnökként, majd 1990. október 12-től polgármesterként irányító Pásztor Béla, aki függetlenként tevékenykedett, a levélben a helyi önkormányzatokról szóló törvény alapján nyilatkozik arról, hogy a város polgármesteri tisztségéről „február 28. napjával bezárólag” lemond. „Veresegyház fejlődéséért végzett munkájukhoz a képviselő-testület minden tagjának további erőt és egészséget kívánok” – tette hozzá.

A túlzott centralizációt, a kis- és közepes gazdálkodók cserben hagyását nevezte a magyar mezőgazdaság főbb gondjainak az MSZP alelnöke, aki sürgette az elmúlt tíz évben elmaradt beruházások megvalósítását is, hogy biztosítani lehessen az alapanyagtermelést. Harangozó Gábor Orbán Viktor miniszterelnök hétvégi évértékelő beszédének vidékkel kapcsolatos részeire reagált. Az ellenzéki politikus szerint nagy bajban van a magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar, a régióban ma már mindenki más hatékonyabban, jobban szervezetebben termel és olcsóbb élelmiszerrel képes ellátni országát. Szerinte modern együttműködő gazdálkodó rendszer helyett feudális viszonyokat teremtenek, ahol a család és a baráti kör kiemelt lehetőséget kap, a többiek pedig mehetnek cselédnek. Bírálta az Alföldre tervezett akkumulátorgyárakat is egyebek mellett azért, mert az aszály sújtotta térségekben olyan beruházásokat akarnak megvalósítani, amelyeknek elképesztő vízigénye van, ezáltal pedig még nehezebb helyzetbe hozzák a mezőgazdaságot.

Külföldi hírek:

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a közeljövőben Ukrajnába utazhat, és találkozhat Volodimir Zelenszkij elnökkel – értesült az Israel Hayom hivatalos személyekkel folytatott beszélgetések alapján. A tisztviselők megerősítették, hogy a látogatást még fontolgatják, bár a miniszterelnöki hivatal nem kívánta kommentálni az ügyet. Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta Netanjahu általában óvatos megközelítést alkalmaz, amelyet a hatalomba való visszatéréséig fenntartott. Újbóli hivatalba lépése után azonban többször hangsúlyozta, hogy Izrael fontolóra venné Ukrajna fegyverrendszerekkel való ellátását, sőt jóváhagyta Eli Cohen külügyminiszter múlt heti kijevi látogatását is.

A nemrég elfogadott, az igazságszolgáltatás átalakítását célzó tervezet felfüggesztésére szólította fel Izraelt az ENSZ emberi jogi főbiztosa kedden Genfben. Volker Türk aggodalmát fejezte ki a törvények emberi jogi következményei, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségére gyakorolt hatása miatt.  Az izraeli parlament hétfő éjszaka fogadta el az igazságszolgáltatás átalakításának első törvényeit. A százhúsz tagú izraeli parlament, a kneszet 63, a kormánykoalíciót támogató törvényhozója szavazta meg a változtatásokat 47 ellenszavazat mellett. Avigdor Liberman Izrael a Hazánk nevű pártja kivonult a voksolásról. Benjamin Netanjahu miniszterelnök „nagy éjszakának és nagy napnak” nevezte a történteket.

Iránban a bíróság halálra ítélt egy német-iráni kettős állampolgárt – jelentette kedden az igazságügyi tárcához közel álló Mizán hírügynökség, hozzátéve, hogy az ítélet nem jogerős.  Az elítélt ellen a vád „romlás terjesztése a földön”; az iráni hatóságok ezzel a Koránból vett kifejezéssel rendszerint ellenzéki tevékenységeket illetnek.  Az ügyészség szerint az akkor az Egyesült Államokban élő lakos vezette a Tondár („Mennydörgés”) nevű monarchista csoportot, amely több, Iránban elkövetett terrortámadásért, egyebek között egy sirázi mecsetben 2008-ban végrehajtott, 14 halottal járó pokolgépes támadásért felelős. A Los Angeles-i székhelyű, kevéssé ismert csoport célja az 1979-es iráni iszlám forradalom során elsöpört monarchia visszaállítása, tagjai külföldön rádió- és televízióállomásokat is üzemeltetnek.

Oroszország felfüggeszti részvételét a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött orosz-amerikai Új START megállapodásban – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök kedden Moszkvában az orosz parlament két házához intézett üzenetében. Mielőtt visszatérnének a START-szerződésről folytatott tárgyalásokhoz, tisztázni kell, hogyan mi módon veendő figyelembe Franciaország és Nagy-Britannia nukleáris arzenálja – közölte Putyin.  Az orosz elnök azt is elmondta: információja van róla, hogy az Egyesült Államok nukleáris fegyver valós tesztelésére készül. Közölte, hogy az orosz védelmi minisztériumnak és a Roszatomnak készen kell állniuk a nukleáris fegyvertesztre, ha ezt az amerikai fél elsőként megteszi.

Vlagyimir Putyin orosz elnök világossá tette, hogy folytani akarja a háborút, ezért az Ukrajnának eddig nyújtott támogatást nem csak fenntartani, hanem fokozni kell – jelentette ki a NATO-főtitkár. Jens Stoltenberg a NATO brüsszeli székházában Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján fontosnak nevezte, hogy a felajánlott fegyverek mihamarabb eljussanak Ukrajnába. Közölte: a NATO találkozót hív össze beszerzési szakértők számára, hogy rendelkezésre álljanak mindazon fegyverek, melyekre Ukrajnának szüksége van. A főtitkár sajnálatosnak nevezte, hogy Oroszország felfüggesztette részvételét a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló Új START-szerződésben, és azt mondta: az orosz döntéssel a teljes fegyverzetellenőrzési architektúra felszámolódott.

Nem elképzelhetetlen, hogy az ukrajnai konfliktus a NATO és Oroszország közötti európai háborúvá szélesedik ki – fejezte ki aggodalmát Karel Rehka cseh vezérkari főnök Prágában. Rehka megjegyezte: országa hivatásos hadereje nincs felkészülve, mert „az alapvető dolgok sincsenek rendben”. A vezérkari főnök szerint minden területen pótolni kellene a mulasztásokat, a csapatok tűzerejétől a tüzérség mozgékonyságán és a logisztikán át a parancsnoki struktúráig. Veszély esetén a mozgósítás elkerülhetetlen lenne – tette hozzá Rehka. Jana Cernochová cseh védelmi miniszter tétlenkedéssel vádolta az elmúlt harminc év kormányait. A tárcavezető a vezérkar előtt elmondott beszédében leszögezte: Csehországnak 21. századi hadseregre van szüksége. Pozitívumként kiemelte a Németországgal való harckocsicserét, amelynek keretében Csehország tizennégy Leopard 2A4 harckocsival és egy páncélozott mentőjárművel gazdagodott. A tárcavezető hozzátette: hosszú távon azt tervezik, hogy a legmodernebb harckocsikkal – például a Leopard 2A7-es változatával – bővítik a hadsereget.

Időjárás:

Ma többnyire napos és felhős területek váltakozása lesz a meghatározó. Este mindenütt beborulhat az ég, de csapadék sehol nem valószínű. A hőmérséklet jellemzően 10 – 16 fok köré emelkedik.