Az izraeli jobboldali koalíció folytatta az izraeli igazságszolgáltatás átalakítására irányuló erőfeszítéseit, figyelmen kívül hagyva a tömeges tiltakozásokat

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.02.15.

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban tárgyalt Szadir Zsaparov kirgiz államfővel.

A sorkatonaság felfüggesztése óta egy nagyon fontos kapocs veszett el a társadalom és a katonaság között, mondta Ruszin-Szendi Romulusz a Heti TV Pirkadat című műsorában.

Az izraeli jobboldali koalíció folytatta az izraeli igazságszolgáltatás átalakítására irányuló erőfeszítéseit, figyelmen kívül hagyva a tömeges tiltakozásokat.

Az észak-atlanti szövetség napról napra megerősíti az Oroszországgal szembeni ellenségességét – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban tárgyalt Szadir Zsaparov kirgiz államfővel – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A megbeszélésen, melyen a magyar kormány több minisztere is részt vett, szó volt a Magyarország és Kirgizisztán közötti jó politikai kapcsolat pozitív gazdasági hatásairól. Orbán Viktor hangsúlyozta: a brüsszeli döntéshozóknak sokkal kevésbé bürokratikusan kellene hozzáállniuk az EU Kirgizisztánhoz és egész Közép-Ázsiához fűződő kapcsolatainak fejlesztéséhez, mert a térség stratégiai fontosságú Európa valamint a világ biztonsága és gazdasága szempontjából. Az ukrajnai háború is kiemelt témája volt a magyar és a kirgiz vezető tárgyalásainak; egyetértettek a békés megoldás szükségességében, és abban, hogy a szankciók súlyos nehézségeket okoznak Európa és Ázsia országainak is. Szadir Zsaparov hivatalos látogatásra hívta meg Orbán Viktort Biskekbe, aki a meghívást köszönettel elfogadta.

A sorkatonaság felfüggesztése óta egy nagyon fontos kapocs veszett el a társadalom és a katonaság között, ami korábban megvolt, mondta Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Heti TV Pirkadat című műsorában. Az altábornagy kiemelte, rendszeresen tart előadásokat közoktatási intézményekben, egyetemeken. A diákok ugyan tudják, hogy létezik honvédség, de arról nincsenek információik, hogy mit is jelent a 21. században katonának lenni. Ruszin-Szendi Romulusz felsorolta, mi mindent tud nyújtani a honvédség a fiatalok számára. Kiemelte, az a cél, hogy megmutassák, ez egy nagyon szép hivatás. Hozzátette azt is, minden lehetséges alkalommal el szokta mondani, ha ma lenne fiatal, ha ma kellene pályát választania, akkor most is egyértelműen egyenruhát húzna, katonának állna. Hozzátette, az igaz, a katonaság a fizetéseket tekintve nem tud versenyezni más iparágakkal, de mégis van egy többlet: az egyenruha, a speciális katonai összetartás és a hazaszeretet. Ruszin-Szendi Romulusz hangsúlyozta, érdemes minden fiatalnak elgondolkodni azon, hogy a katonai pályát válassza.

A nagy és erős országok döntéshozóinak felelősségük, hogy ne szakítsanak meg minden köteléket Kelet és Nyugat között, illetve ne lehetetlenítsék el az együttműködés helyreállítását – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Párizsban. A tárcavezető a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet ülésén hangsúlyozta, hogy Magyarország közép-európai állam, amely a világ egyik legnyitottabb gazdaságával rendelkezik, ezért a kormány mindig támogatta a szabad és tisztességes globális kereskedelmet. Aláhúzta, hogy hazánk gazdasági stratégiája ennek megfelelően a kölcsönös tiszteleten alapul, földrajzi alapon nem alkalmaznak hátrányos megkülönböztetést a különböző régiókból érkező beruházásokkal szemben. Szijjártó Péter fontos célnak nevezte, hogy Magyarország találkozási pontja legyen a nyugati és a keleti nagyvállalatoknak, például a forradalmian megújuló autóipar területén.

Büszkék lehetünk, hogy a magyarok ott voltak az első pillanattól és vállvetve küzdöttek azért, hogy életeket mentsenek – mondta Novák Katalin köztársasági elnök, miután a Sándor-palotában fogadta a törökországi földrengés mentési munkálataiban részt vevő magyarokat. Az államfő hangsúlyozta, hogy tiszta szívéből hálát mondott minden magyar ember nevében azoknak, akik segítettek. Az államfő elmondta: amikor Törökország a nemzetközi közösség segítségét kérte, Magyarország az elsők között jelentkezett. – Mi, magyarok azt mondtuk, hogy tudunk és akarunk is segíteni. Ez elsősorban a mentőcsapatoknak köszönhető – rögzítette Novák Katalin, majd hangsúlyozta: jó kimondani, hogy Magyarországra és a magyar emberekre lehet számítani, amikor baj van.

Külföldi hírek:

Az izraeli jobboldali koalíció kedden folytatta az izraeli igazságszolgáltatás átalakítására irányuló erőfeszítéseit, figyelmen kívül hagyva a tömeges tiltakozásokat és az elnök, valamint vezető közgazdászok és közéleti személyiségek felhívásait – írta a Times of israel. A Knesszet alkotmányügyi, jogi és igazságügyi bizottsága összeült, hogy megvitasson egy másik, a terv részét képező törvényjavaslatot, egy nappal azután, hogy több jogszabály első plenáris olvasatban elfogadásra került. A kedden tárgyalt törvényjavaslat kimondaná, hogy a Legfelsőbb Bíróság csak 15 bíróból álló teljes testület egyhangú döntése alapján semmisítheti meg a jogszabályokat, és csak akkor, ha a kérdéses törvény egyértelműen ellentétes az ország valamelyik félig alkotmányos alaptörvényével. A javaslat azt is megakadályozná, hogy a bíróság az alaptörvények módosítását megsemmisítse.

A.BlinkenAz Egyesült Államokat „mélységesen nyugtalanítja” Izrael döntése, miszerint „a jelentések szerint közel 10 ezer telepet épít, és megkezdi a kilenc ciszjordániai előőrs visszamenőlegesen történő legalizálásának folyamatát, amelyek az izraeli törvények szerint korábban illegálisak voltak” – olvasható Antony Blinken amerikai külügyminiszter nyilatkozatában. A külügyminisztérium szerint álláspontja összhangban van a korábbi demokrata és republikánus kormányokkal, amelyek „határozottan ellenzik az ilyen egyoldalú intézkedéseket, amelyek súlyosbítják a feszültségeket és aláássák a kétállami tárgyalásos megoldás kilátásait”. Blinken felszólította az izraelieket és a palesztinokat, hogy kerüljék a feszültségek eszkalálódását a térségben, és „tegyenek olyan gyakorlati lépéseket, amelyek javíthatják a palesztin nép jólétét”.

Mindhárom nagy izraeli légitársaság újraindítja törökországi járatait – jelentette be Ankarában az izraeli külügyminiszter, hozzátéve, hogy a döntéssel elősegítik a kapcsolatok normalizálását. Eli Kohen „szolidaritási látogatásnak” nevezte útját, utalva ezzel a Törökország déli részét múlt héten sújtó földrengésekre. A tragédia nyomán Izrael segélyszállítmányokat, valamint mentőalakulatokat is küldött a kárvallottak megsegítésére.  Kohen hangsúlyozta, hogy a légi közlekedés felújításától a turizmus élénkülését várja. Leszögezte: míg tavaly mintegy 800 ezer izraeli turista érkezett Törökországba más légitársaságok járatain, a mostani döntés következtében idén ez a szám egymillióra is nőhet. Izraeli tisztségviselők közölték: a járatok újraindítása a tavaly megszületett, a légi közlekedés biztonságról szóló kétoldalú egyezmény része.

Nincs jele annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a békére készülne, ezzel szemben a háború folytatását, és újabb támadásokat tervez, ezért Ukrajnának fegyverekre van szüksége a háború megnyeréséhez – jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozására érkezve. Jens Stoltenberg újságíróknak nyilatkozva közölte: biztosítani kell, hogy Ukrajna hozzájusson a győzelemhez szükséges katonai eszközökhöz. A főtitkár felszólította az Ukrajnát támogató országokat, hogy küldjenek több lőszert, fegyvert és katonai felszerelést Kijev számára, valamint arra, hogy gyorsan szállítsák le a már felajánlott eszközöket. „Folytatni kell Ukrajna támogatását egyebek mellett logisztikai segítségnyújtás által, valamint muníció, üzemanyag, alkatrészek, lőszerek, harckocsik és modern légvédelmi rendszerek biztosításával” – fogalmazott a főtitkár. Ukrajna vadászrepülőgépekkel való ellátása nem a legégetőbb kérdés – monda a főtitkár.

Az észak-atlanti szövetség napról napra megerősíti az Oroszországgal szembeni ellenségességét, és mindent megtesz annak érdekében, hogy minél egyértelműbbé tegye az ukrán konfliktusban való részességét – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. „A NATO egy velünk szemben ellenséges szervezet” – hangoztatta. Peszkov szerint a szövetség minden nap „megerősíti ellenséges mivoltát”, és „minden erejével” próbálja „a lehető legvilágosabban” jelezni részességét az Ukrajna körüli konfliktusban. Mint mondta, ez bizonyos óvintézkedéseket követel meg. Azokkal a hírekkel kapcsolatban, amelyik szerint az orosz katonák gyakran „hallanak idegen beszédet” az ukrajnai harctéren, megjegyezte, hogy „ez nem titok”. Hozzátette, hogy külföldiek harcba küldése Ukrajna oldalán nem lesz képes megváltoztatni az események menetét, csak elnyújtani őket. A Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni az Egyesült Államok egén megjelent léggömbök történetét. „Hagyjuk, hogy az amerikaiak maguk oldják ezt meg” – mondta.

Nem maradt komolyabb akadály Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásainak hivatalos megkezdése előtt – vélekedett Olha Sztefanisina ukrán miniszterelnök-helyettes egy brit lapnak nyilatkozva. A kedden megjelent interjúban Sztefanisina azt kérte, hogy az uniós illetékesek „ne tegyenek negatív nyilatkozatokat” az ukrán EU-csatlakozás esélyeiről. Az ukrán politikus kijelentette: várakozása szerint még az idén megkezdődnek a tárgyalások Ukrajna uniós csatlakozásáról. Hozzátette: Kijev „nagyon gyorsan” teljesíti az ehhez szükséges politikai reformokat. Olha Sztefanisina szerint ugyanakkor egyes EU-tagállamok nem akarják, hogy sürgessék őket bármiféle döntés meghozatalában, mások pedig az ukrán csatlakozási folyamatot az Európai Unió nyugat-balkáni bővítésének menetéhez kötnék, jóllehet e térség országainak csatlakozási folyamata egy évtizede nem halad. Egyes EU-diplomaták úgy vélik: noha Ukrajna gyors ütemben hajtja végre a jogi reformokat, évekbe telik annak megállapítása, hogy történt-e tényleges előrehaladás az országot régóta sújtó korrupciós problémák kezelésében.

Szerbia nagyon sok szempontból függ az Európai Uniótól, és nem léphet előre az EU nélkül – hangoztatta Aleksandar Vucic szerb elnök Belgrádban annak kapcsán, hogy aláírták a Szerbia energiarendszerének támogatására szolgáló, 165 millió euróról szóló szerződést Belgrád és Brüsszel között. Aleksandar Vucic közölte, hogy a támogatás segítségével Szerbia könnyebben küzdhet meg a jelenlegi energiaválsággal. Rámutatott: vannak, akik más utat javasolnak Szerbia számára, ám az embereknek tudniuk kell, hogy csak az EU támogatásával lehet előrelépni, az EU-nak köszönhetően lesz a fiataloknak munkájuk, és csak így van jövője az országnak. A szerződés aláírásakor elhangzott, hogy az Európai Unió összesen egymilliárd eurós támogatást irányzott elő a Nyugat-Balkán számára az energiaválság kezelésére, illetve az energiahordozók diverzifikálására.

Időjárás:

Ma túlnyomórészt napsütéses idő várható. Este is főképp csillagfényes idő lesz a jellemző. A hőmérséklet általában 8 – 12 fokig emelkedik.