Az Izraeli Védelmi Erők egészségügyi és logisztikai alakulata katonáiból álló csoport megérkezett Törökországba, hogy egy tábori kórházat hozzanak létre

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.02.09.

„Véget ért a háromnapos stratégiai kormányülés. Megvédjük Magyarországot!” – írta Orbán Viktor.

Eddig 21 ember köszönheti az életét a magyar mentőalakulatoknak, hamarosan pedig bővül a mentésben résztvevő magyar kontingens Törökországban – közölte Szijjártó Péter.

Az Izraeli Védelmi Erők egészségügyi és logisztikai alakulata katonáiból álló csoport megérkezett Törökországba, hogy egy tábori kórházat hozzanak létre.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előre be nem jelentett látogatásra érkezett a brit fővárosba, hogy ott harci repülőgépeket kérjen Nagy-Britanniától.

Belföldi hírek:

„Véget ért a háromnapos stratégiai kormányülés. Reggel irány Brüsszel. Megvédjük Magyarországot!” – írta tegnap délután közösségi-bejegyzésében az azóta Brüsszelben tartózkodó magyar kormányfő. A sopronbánfalvi kolostorban tartott háromnapos stratégiai kormányülésen az első téma a hétfő hajnali törökországi földrengés volt. Áttekintették, hogy Magyarország milyen segítséget tud nyújtani a földrengés sújtotta Törökországnak. A kormányülésen szóba került az ukrajnai háború, annak nemzetközi összefüggései és Magyarország szilárd elkötelezettsége a béke és a mielőbbi tűzszünet mellett. Emellett kiemelt figyelmet kapott a háború és a brüsszeli szankciók hatása a gazdaságra, illetve a napirendi pontok között szerepelt Magyarország energiastratégiája, különös tekintettel az infláció elleni küzdelemre, valamint megvitatták a vidékfejlesztési stratégiát és a magyar tudomány perspektíváit is.

Eddig 21 ember köszönheti az életét a magyar mentőalakulatoknak, hamarosan pedig bővül a mentésben résztvevő magyar kontingens Törökországban – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető azt írta: „éjszaka és reggel is szívszorító hírek érkeztek Törökországból”, a földrengés halálos áldozatainak száma megközelíti az öt és fél ezret, a sérülteké pedig a 35 ezret. A kutatási, mentési munkálatok kritikus fázisba érnek, de még mindig van remény arra, hogy túlélőket találnak a romok alatt – mutatott rá. Közölte: már hat magyar kutató-mentő egység dolgozik Hatay tartományban. „Köszönjük és nagyra becsüljük az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Baptista Szeretetszolgálat, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, az Életjel Szolgálat, a Terrorelhárítási Központ és a Református Szeretetszolgálat munkatársainak és önkénteseinek azt az áldozatos munkát, melyet végeztek az elmúlt órákban és napokban” – fogalmazott.

Az LMP elutasítja a kormány autós közlekedést támogató politikáját és azt, hogy akkumulátorgyártó nagyhatalommá tegyék az országot. Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese közölte: pártja szerint a légszennyezés, a klímarombolás és a városok túlhasználata ellen csak zöld módon lehet fellépni, ahhoz pedig a közösségi közlekedést kell támogatni. Kijelentette: katasztrofális, hogy tavaly rekordot döntve, a megelőző évnél 23 százalékkal több üzemanyag fogyott az országban, az üzemanyaghasználat ugyanis jelentősen felelős a légszennyezésért és a klímaváltozásért. A magyarországi üvegházhatású gázok 23 százalékáért okolható, a közúti, autós közlekedés pedig az ágazat kibocsátásának 98 százalékáért – mondta. A politikus leszögezte azt is, hogy az akkumulátoros autók is komoly környezeti ártalmakkal járnak, ráadásul a dugók, a városok autós túlhasználata nem szűnne meg akkor sem, ha az ország több mint négymillió autója mind elektromos lenne.

Külföldi hírek:

Az új fegyvertartási engedélyek száma megugrott a múlt hónap végén Jeruzsálemben történt halálos terrortámadás és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter ezt követő parancsát követően, hogy gyorsítsák fel az eljárást. Az elmúlt hónapban a szokásosnál körülbelül ötször annyi fegyvertartási engedélyt adtak ki – jelentette a Walla híroldal. A minisztérium egy nap alatt 408 engedélyt adott ki. A cél a havi 2000 körüliről 10 000-re emelni az engedélyek számát. A Nemzetbiztonsági Minisztérium Lőfegyver-engedélyezési Főosztálya mintegy 9000 engedélykérelmen dolgozik. A jelentés szerint az engedélyek kiadása átlagosan 75%-kal gyorsabb, a várakozási idő körülbelül 45 nap. Ben-Gvir utasította a minisztériumot, hogy a sürgősségi eljárások szerint dolgozzon a folyamat felgyorsítása érdekében ez év májusáig, hosszabb munkaidővel és több alkalmazottat bevonásával. Izraelben egyébként viszonylag szigorúak a lőfegyvertartási szabályok, és általában csak azoknak adnak fegyvert, akik fokozott biztonságra szorulnak munkájukban vagy mindennapi életükben. A polgárok szinte minden esetben csak egy fegyvert és csak 50 golyót birtokolhatnak egy adott időpontban.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint az Izraeli Védelmi Erők egészségügyi és logisztikai alakulata katonáiból álló csoport most már megérkezett Törökországba, hogy a pusztító földrengés és a kisebb utórengések következtében sérüléseket szenvedők ellátására egy tábori kórházat hozzanak létre. A mintegy 230 fős, kutató- és mentési szakértőkből, katonai orvosokból, valamint az Egészségügyi Minisztérium orvosaiból, ápolókból és mentősökből álló küldöttség egy tábori kórházat fog felállítani, összpontosítva az orvosi ellátásra az Izraelből hozott korszerű felszerelések segítségével – áll a hadsereg közleményében. Az orvosi csapat emellett segíteni fogja az Izraeli Védelmi Erők Polgárvédelmi Parancsnoksága, nagyjából 150 fős mentőcsapatának munkáját, akik már  megkezdték a keresési és mentési műveletek segítését.

Az eddigi, több mint száz fős orosz mentőalakulat megerősítésére újabb egység indul Törökországba a földrengés áldozatainak megsegítésére – jelentette be Alekszandr Kurenkov, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva. Danyiil Martinov, a miniszter tanácsadója elmondta, hogy az újabb, harmadik csoport több mint ötven emberből áll majd. Az orosz mentők Kahramanmaras tartományban tevékenykednek, ahol a katasztrófa a legsúlyosabb károkat okozta. Korábban Alekszandr Csuprijan, a katasztrófavédelmi tárca helyettes vezetője közölte, hogy Moszkva segítségnyújtása mindaddig folytatódik, amíg a török hatóságok igénylik. A TASZSZ szerint, a földrengés következtében egy orosz nő is életét vesztette.

Szíria segítséget kért az Európai Uniótól a polgári védelmi mechanizmus keretében, két nappal azután, hogy hatalmas földrengés pusztított területén és a szomszédos Törökországban – közölte az Európai Bizottság. Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos jelezte: bátorítják a tagállamokat, hogy nyújtsanak segítséget a katasztrófa sújtotta közel-keleti országnak. A polgári védelmi mechanizmus keretében az Európai Unió képes segítséget nyújtani uniós és nem uniós országoknak az olyan veszélyhelyzetekre való reagálásban, mint a természeti katasztrófák, az egészségügyi válsághelyzetek vagy a konfliktusok. A mechanizmuson keresztül a világ bármely országa segítséget kérhet, ha egy vészhelyzet meghaladja katasztrófareagálási képességeit. A katasztrófa jellegétől függően a segítségnyújtás különböző formákat ölthet, így jelenthet például kutatási-mentési műveleteket, tűzoltást, egészségügyi személyzet rendelkezésre bocsátását vagy orvostechnikai felszereléseket és gyógyszereket.

Harci repülőgépeket kért Nagy-Britanniától és a nyugati szövetségesektől szerdai londoni beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Zelenszkijt, aki előre be nem jelentett látogatásra érkezett a brit fővárosba, először Rishi Sunak miniszterelnök fogadta a Downing Streeten. Sunak hivatalának előzetes tájékoztatása szerint a brit kormányfő az ukrán katonáknak nyújtott, hónapok óta zajló brit kiképzési program jelentős bővítését ajánlotta fel Zelenszkijnek, kiterjesztve ezt a programot az ukrán légierő pilótáira és a tengerészgyalogságra. Zelenszkij ezután beszédet mondott a brit parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban a törvényhozás két kamarája, az alsóház és a Lordok Háza tagjai, valamint a brit kormány képviselői előtt. Beszédében az ukrán elnök arra kérte a nyugati szövetségeseket, hogy szállítsanak Ukrajnának korszerű harci repülőgépeket. A kérést azzal nyomatékosította, hogy átnyújtotta az ukrán légierő egyik kiemelkedően sikeres aktív harci pilótájának sisakját Sir Lindsay Hoyle-nak, a londoni alsóház elnökének.

A 2024-es európai parlamenti (EP-) választásig megvalósítható az Európai Unió menekültügyi rendszerének reformja – mondta Olaf Scholz német kancellár.  A kancellár hangsúlyozta, hogy az utóbbi 12 hónapban tapasztalt „ütem és pragmatizmus” megőrzésével a jelenlegi EU-s törvényhozási ciklusban el lehet fogadni a menekültügyi rendszer reformját. A sikeres reform és a tervezett új rendszer első számú eleme, „alfája és ómegája” az érkezők pontos nyilvántartása, hiszen „tudnunk kell, hogy ki jön Európába, és miért”. A második számú elem a közösség külső határának „hatékony ellenőrzése” a külső határon fekvő tagállamok, a szomszédos országok és az EU-s határigazgatási szervezet, a Frontex közreműködésével – fejtette ki Olaf Scholz. Szavai szerint a reform harmadik alkotóeleme az „önkéntes szolidaritás”. Ez azt jelenti, hogy a külső határon fekvő tagállamoknak a határ ellenőrzésére és a menedékkérők regisztrációjára vonatkozó felelősségét „összekapcsolják” a többi tagállam menedékkérők önkéntes befogadását jelentő szolidaritásával.

Időjárás:

Ma is többnyire derült, száraz és hideg idő várható. Este ismét erősen lehűl a levegő. A hőmérséklet jellemzően -11 – 4 fok között alakul.