Nincs állatvédelem a civilek nélkül

Nincs állatvédelem a civilek nélkül

 

Ovádi Péter országgyűlési képviselő, az állatvédelemért felelős miniszteri biztos a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az állatvédelmi törvényről, a felelős állattartásról.

A politikus elmondta, nagy örömmel vette, hogy a mai politikai vitákkal terhelt időben az állatvédelem területén sikerült olyan törvényeket megalkotni, amelyekben konszenzus alakult ki. Példának hozta fel, hogy a Btk. állatvédelemmel kapcsolatos szigorításait a parlamenti vita végén a jelenlévő képviselők szinte mindegyike támogatta. Olyan esetek kerültek bele a Btk.-ba, mint például, hogy ma már az illegális állatviadalok szervezőit és nézőit is egyformán meg lehet büntetni. Az is komoly, akár többéves börtönbüntetésre számíthat, aki mérget helyez ki közterületre.

            Ovádi Péter beszélt az állatvédelem fontosságáról, valamint a felelős állattartásról is. Mint elmondta, az agrártárca pár évvel ezelőtt egy online kérdőívet tett közzé ebben a témában, amire több mint 260 ezren válaszoltak, ez is segítette a kormányzatot a jogszabályi környezet módosításában. Mindezek mellett nemrégiben határoztak úgy, hogy az állatvédelem témáját a közoktatás számára is fölajánlják. A tervek szerint már az is nagy siker lett volna, ha 30 ezer gyerek jelentkezik, ezzel szemben több mint 1300 intézmény, és több mint 200 ezer gyerek számára tudtak egy egyhetes programot indítani. A nagy sikerre való tekintettel döntöttek úgy, hogy ezt évről évre megismétlik. Ami a felelős állattartást illeti, a miniszteri biztos hangsúlyozta, ez minden állatra vonatkozik, nem csak a házi kedvencekre, hanem a haszonállatokra is. A törvényalkotók úgy gondolták, nem csak a kutya-macska-nyuszi háromszögben kell mozogni. Már az egyeztetések során is együttműködtek a civil szervezetekkel, hiszen az látható, hogy nincs állatvédelem a civilek nélkül.

            A munka elindult, jegyezte meg a politikus, vannak részeredmények is, a tavalyi évben például a civilekkel együttműködve sikerült 14 ezer kutyát és macskát ivartalanítani. Erre a kormány 500 millió forintot biztosított. Hangsúlyozni szeretném, emelte ki a miniszteri biztos, ez egy fontos lépés, de részeredmény. Ezen a területen is van még mit tenni.

            Arra a kérdésre, hogy tudja-e segíteni a kormányzat az idősebb vagy szegényebb sorsú gazdákat, Ovádi Péter úgy felelt, a felelős állattartás lényege, hogy az ember tudja, gazdának lenni pénzbe kerül. Természetesen igyekeznek különböző módon segíteni, de ettől még a lényeg nem változik, a gazda felelőssége a legfontosabb.

            Fontos az együttműködés az önkormányzatokkal is, amelyek rájöttek, hogy szintén fontos az állatvédelem területén tevékenykedő civilekkel együttműködni. Tudni kell természetesen, hogy más és más állattartási helyzetek merülnek fel egy nagyvárosban vagy egy kistelepülésen, ugyanakkor az is igaz, hogy egy felmérés szerint a vidéken élők 95%-a is családtagként tekint ma már a velük élő állatokra.

            Ovádi Péter beszélt arról is, hogy sajnos szükség van a különböző állatmenhelyekre, amelyek sajnálatos módon szintén megérzik az energiaválságot. Egy biztos, a magyar kormány azon van, hogy az ő munkájukat is segítse.