Benjámin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael segít Törökországnak, valamint az általa ellenséges Szíriának

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.02.07.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki részvétét Recep Tayyip Erdogan török államfőnek a tegnapi földrengés áldozatai valamint az elszenvedett károk kapcsán.

Az LMP szerint külső érdekeket szolgál a kormány akkor, amikor az autó- és akkumulátorgyárak szempontjait képviseli az emberekével szemben.

Legkevesebb 2200 halottjuk és több tízezer sérültjük van a tegnap hajnali és déli órákban bekövetkezett földrengéseknek.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael segít Törökországnak, valamint az általa ellenséges Szíriának.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki részvétét Recep Tayyip Erdogan török államfőnek a hajnali földrengés áldozatai valamint az elszenvedett károk kapcsán, és felajánlotta Magyarország segítségét – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn. „Mély megrendüléssel és sajnálattal értesültem a pusztító földrengésről, amely Törökország déli részét sújtotta, és amely jelentős anyagi kárt és emberi veszteséget okozott. Ezúton is szeretném megerősíteni Önnek, hogy Magyarország e tragikus pillanatban Törökország mellett áll” – írta Orbán Viktor. „E szomorú alkalomból őszinte részvétemet nyilvánítom az áldozatok családjainak és gyors felépülést kívánok a sérülteknek, egyúttal kifejezem reményemet, hogy a magyar felajánlás hozzá tud járulni a mentési munkálatok sikeréhez” – zárta a török elnöknek írt levelét Orbán Viktor.

Elrendelték az ankarai magyar nagykövetség átmeneti kiürítését a törökországi földrengést követően; a kormány pedig este ötven fős egységet indított útnak a katasztrófa sújtotta területre, így segítve az esetleges további túlélők utáni kutatást – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető aláhúzta, hogy minden bizonnyal ez volt a második legsúlyosabb következményekkel járó földmozgás Törökországban, ráadásul azóta is folyamatosan érkeznek hírek kisebb utórengésekről az ország különböző pontjairól, így egyebek mellett a fővárosból is. Szijjártó Péter közölte, hogy nemrég beszélt török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval, akinek kifejezte részvétét, és jelezte, hogy Magyarország továbbra is kész minden segítséget megadni a túlélők utáni kutatás, a sebesültek ellátása és a sérült infrastruktúra helyreállítása terén.

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a baloldal továbbra is a háború pártján áll, holott Magyarország és az egész világ érdeke az lenne, hogy az orosz-ukrán háború minél hamarabb véget érjen. Elmondta: a kormánypártok a béke pártján állnak, mert meggyőződésük, hogy a világ, Európa és Magyarország érdeke is az, hogy a háború minél hamarabb véget érjen. A kommunikációs igazgató szerint néhányan mindent megtesznek azért, hogy a háború tovább folytatódjon. Arra hivatkozott, hogy múlt héten az Európai Parlamentben egy újabb határozatban nemcsak teljes energiaembargót követeltek, de azt is megszavazták, hogy növeljék és gyorsítsák a katonai segítségnyújtást és a fegyverszállítást.

Az LMP szerint külső érdekeket szolgál a kormány akkor, amikor az autó- és akkumulátorgyárak szempontjait képviseli az emberekével szemben. Gál József, az ellenzéki párt szóvivője kijelentette: azok szolgálnak külső érdekeket, akik tönkreteszik a vízkészletet, a termőföldet, a környezetet a külföldi multik profitjáért, sőt még fizetnek és azoknak támogatásokkal, adókedvezményekkel. A politikus ezzel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szavaira reagált, aki korábban egy mintegy 15 milliárd forintos beruházásnak a bejelentésén azt mondta: más országok érdekeit szolgálják, akik az elektromos akkumulátorgyárak magyarországi telepítése ellen hergelnek, ezen üzemekre ugyanis szükség van a munkahelyek megóvása és a környezetvédelmi célok teljesítése érdekében is.

Külföldi hírek:

Legkevesebb 2200 halottjuk és több tízezer sérültjük van a tegnap hajnali és déli órákban bekövetkezett földrengéseknek. A török államfő arról számolt be, hogy a rengések következtében legalább 2818 épület omlott össze, miközben eddig több ezer embert már kiszabadítottak a romok alól. A mentési munkálatokban mintegy 9 ezer ember vesz részt, de számuk folyamatosan növekszik – mondta Erdogan, hozzátéve, hogy eddig 45 ország ajánlott fel segítséget. Erdogan beszédében leszögezte: a mostani a legsúlyosabb természeti katasztrófa az 1939-es erzincani földrengés óta, amelyben tízezrek vesztették életüket Kelet-Törökországban. A török vezető sajnálattal rámutatott, hogy nem tudják megmondani, meddig fog emelkedni a halottak és a sebesültek száma. A hajnali földrengésektől függetlenül a déli órákban újabb erős földrengést jelentettek Törökországból. Az utórengések következtében további épületek omlanak össze. A török hatóságok arra kérik a térségben tartózkodókat, hogy semmi esetre se menjenek vissza a megrongálódott házakba.

Bassár Aszad szíriai elnök rezsimje szokatlan és szinte példátlan felhívást intézett Izraelhez, hogy segítséget kérjen az országot sújtó súlyos földrengést követően, jelentette a Ynet hírportál. Izrael ellenséges országnak tekinti Szíriát. A két ország között nincsenek diplomáciai kapcsolatok. A véres polgárháború idején azonban az Izraeli Védelmi Erők nagyszabású humanitárius akciót hajtott végre a szíriai civilek megsegítésére. A kérés harmadik félen – Oroszországon – keresztül érkezett, miután Szíriában legalább 783 halottat és több mint 2200 sebesültet okozott a földrengés. Benjámin Netanjahu miniszterelnök megerősítette, hogy Izrael valóban segít Szíriának, valamint Törökországnak, hasonlóan több tucat országhoz, amelyek már felajánlották segítségüket az éjszaka és délben a földrengésekkel leginkább sújtott két országnak. „A török kormány kérésére elrendeltem, küldjünk kutató, mentő- és orvosi segítségnyújtó csapatokat” – mondta Netanjahu.

Ukrajna egy sor kérést továbbított Izraelnek Eli Cohen külügyminiszter közelgő kijevi látogatásának előkészítéseként, amelyek közül az első az orosz agresszió elleni és az Ukrajna területi integritását támogató egyértelmű nyilatkozatra vonatkozó kérés – közölték magas rangú ukrán és izraeli tisztviselők. A tisztviselők arról is beszámoltak, hogy Kijev egy 500 millió dolláros hitel jóváhagyását kérte Izraeltől. Az ukránok azt is kérték, hogy Izrael mutassa ki támogatását Zelenszkij béketerve felé, amelynek alapja a teljes orosz kivonulás az ukrán területekről. Ukrajna azt is kérte, hogy Izrael fogadjon be több száz ukrán katonát és civilt, akik a háborúban megsérültek, és biztosítson számukra orvosi ellátást. Emellett kérés volt, hogy Izrael biztosítson Ukrajnának az orosz rakéták ellen egy riasztórendszert. Cohen kijevi látogatása lesz az első alkalom, hogy a háború kezdete óta izraeli kormánytag érkezik az ukrán fővárosba.

A háború árnyékában kevesebb figyelem jut az illegális migrációra – mondta el Novák Katalin köztársasági elnök a Sztevo Pendarovszki észak-macedón köztársasági elnökkel tartott sajtótájékoztatóján hétfőn Szkopjéban. Novák Katalin hangsúlyozta, hogy Magyarország számára kiemelten fontos a jó kapcsolat Észak-Macedóniával, a Nyugat-Balkán integrációja ugyanis egész Európa érdeke. Hétfői megbeszélésükön Novák Katalin és Sztevo Pendarovszki öt kiemelt témát érintett. A magyar államfő elmondása szerint a legfontosabb ezek közül jelenleg az ukrajnai háború. A két elnök álláspontja közös: elítélik az orosz agressziót, egyben kiállnak Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett – közölte. Novák Katalin emlékeztetett arra is, hogy Magyarország erején felül teljesít humanitárius téren.

Nemzetközi bűnszervezetnek minősítette az orosz Wagner zsoldoscsoportot az ukrán parlament – közölte Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A határozatot 333 képviselő szavazta meg a 450 tagú törvényhozásban. Ezen kívül a parlament 336 szavazattal azt a határozatot is elfogadta, amelyben az orosz katonai magáncégeket terrorszervezeteknek nyilvánította. Az Ukrajinszka Pravda hírportál közölte, hogy a Wagner zsoldoscsoportról szóló határozatot január 30-án terjeszette be több frakció hatvan képviselője. A dokumentum szerint Ukrajnának olyan vitathatatlan bizonyítékok vannak a birtokában, amelyek a Wagner tevékenységének bűnöző jellegéről tanúskodnak.  Az ukrán főügyészség február 3-án jelentette be, hogy a Wagner katonai magáncég vezetőjét, Jevgenyij Prigozsint Ukrajna területi integritásának megsértésével és az ország elleni háborúban való részvétellel vádolták meg. Az ukrán főügyészség szerint Prigozsin közvetlenül felelős több ezer háborús bűnért.

A lett hatóságoknak véget kell vetniük a Fehéroroszország felől érkező menekültek visszaküldésének, és meg kell védeniük a fehérorosz határon keresztül Lettországba belépő és védelmet kereső emberek jogait – közölte Dunja Mijatovic, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa. Lettország 2021 novemberében rendelt el szükségállapotot a menekültválság miatt Fehéroroszországgal közös határa mentén. A szükségállapot értelmében korlátozhatják a mozgást a határ térségében, megtilthatják a nyilvános gyülekezéseket, és korlátozhatják az őrizetben tartott menedékkérők mobiltelefonhoz férését. Dunja Mijatovic Maris Kucinskis lett belügyminiszternek írt, hétfőn közzétett levelében aggodalmát fejezte ki a lett-fehérorosz határon a menekültek visszafordításáról érkező jelentésekkel kapcsolatban, és azt írta, a lett hatóságok intézkedése az érintetteknek súlyos sérüléseket okoz és legkevesebb egy ember halálához vezetett.

Időjárás:

Ma többnyire napos, nyugodt időnk lesz. Este is marad a nyugodt, eseménytelen időjárás. A hőmérséklet jellemzően -2 – 2 fok körül alakul.