Az izraeli légierő gépei bevetéseket hajtottak végre a Gázai övezetben válaszul egy Dél-Izrael ellen intézett rakétatámadásra

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.02.04.

A biztonság érdekében egységes európai fellépésre van szükség az illegális bevándorlás megfékezésére – mondta Bakondi György.

Rendben és zökkenőmentesen elindult az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer február 1-jén Hajdú-Bihar vármegyében.

Az izraeli légierő gépei bevetéseket hajtottak végre a Gázai övezetben válaszul egy Dél-Izrael ellen intézett rakétatámadásra.

A Kreml nagyon fontosnak tartja a hadászati fegyverzetek csökkentéséről megkötött Új START-szerződés fenntartását – jelentette ki Dmitrij Peszkov.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor magyar miniszterelnök legközelebbi tanácsadója és Magyarország egyik vezető konzervatív gondolkodója, Orbán Balázs neve bekerült a héten az izraeli belpolitikai vitákba. A tanácsadó ugyanis válaszolt arra tweetre, melyet Jair Lapid ellenzéki vezető tett közzé, és amelyben Magyarország gazdasági helyzetét bírálta. Orbán Balázs azt írta: Lapid úr súlyos választási veresége sem igazolja az álhírek terjesztését. Magyarország igaz barátja marad Izraelnek.

A biztonság érdekében egységes európai fellépésre van szükség az illegális bevándorlás megfékezésére – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György azt mondta: a 2015 óta tartó krízis súlyosan érinti a főbb migrációs útvonalakon fekvő államokat, így Magyarországot is. A nyugat-balkáni útvonalon gyakori az erőszak és virágzik a szervezett bűnözés; a bűnözői csoportok jelentős bevételekre tesznek szert az embercsempészésből – tette hozzá. Jelezte, jelenleg 3,7 millió regisztrált szír menekült van Törökországban és több százezezer olyan, aki más országból érkezett. Ezért is fontos kérdés, hogy az Európai Unió milyen kapcsolatot és megállapodásokat tud fenntartani Törökországgal a „migrációs elözönlés ” megállítása vagy mérséklése érdekében. Az is fontos kérdés – jegyezte meg -, hogy az Európai Unió képes-e megvédeni a külső határait és megakadályozni, hogy ismeretlen emberek, csoportosan, erőszakosan, szervezett bűnözők közreműködésével, illegálisan „behatoljanak” az unióba. Bakondi György fontos és váratlan dolognak nevezte, hogy az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben úgy fogalmazott, Európa érdeke az erős külső határok biztosítása.

Rendben és zökkenőmentesen elindult az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer február 1-jén Hajdú-Bihar vármegyében – közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál a közleményben azt írta: február 1-jén Hajdú-Bihar vármegyében 16-22 óra között tizenegy telephelyen háziorvosi ügyeleti ellátást, 22-8 óra között pedig sürgősségi ügyeletet nyújtottak, és a 1830-as központi ügyeleti telefonszám is jól működött. A háziorvosi ügyeleti ellátást a tizenegy telephelyen 34 beteg – köztük 11 gyermek – vette igénybe, azaz a betegforgalom átlagosan háziorvosi ügyeletenként három beteg volt. A 22 óra utáni sürgősségi ügyeleti ellátást az öt telephelyen összesen három beteg vette igénybe. A teljes, 16-tól 8 óráig terjedő időszakban az ügyeleti egységek kilenc beteghez vonultak ki, ebből öt beteg ellátásban részesült, négy esetben pedig halottvizsgálat történt. Kórházba utalásra egy esetben volt szükség – áll a közleményben. A mentőszolgálat korábbi tájékoztatása szerint az Országgyűlés által decemberben elfogadott egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően időben és területileg is fokozatosan megkezdődik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése; elsőként Hajdú-Bihar vármegyében változott a rendszer februártól.

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának rendkívüli ülésén hallgatná meg a Magyarországra tervezett akkumulátorgyárakról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert és Lantos Csaba energiaügyi minisztert az LMP. Keresztes László Lóránt, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, a bizottság elnöke elmondta: hiába tette fel két alkalommal is hivatalos fórumon a kérdést arról, hogy a meglévő és tervezett akkumulátorgyárak vízigénye pontosan mennyi, illetve mennyi lesz, a választ megtagadták, az információkat titkosították.

Külföldi hírek:

Az izraeli légierő gépei bevetéseket hajtottak végre a Gázai övezetben válaszul egy órákkal korábban Dél-Izrael ellen intézett rakétatámadásra. Szderotban és a közeli izraeli városokban megszólaltak a légvédelmi szirénák – közölte a hadsereg. Az Izraeli Védelmi Erők közölték, hogy repülőgépeik egy olyan helyet bombáztak, ahol a Hamász terrorcsoport rakéták gyártásához használt vegyi anyagokat tárol. Emellett csapást mértek egy olyan létesítményre is, ahol a csoport fegyvereket gyárt – közölte a hadsereg. Izrael az övezetet uraló Hamászt tartja felelősnek minden olyan támadásért, amely Gázából indul, függetlenül attól, hogy a csoport áll-e a támadás mögött. Az izraeli bombázásokra órákkal azután került sor, hogy szerda este egy, a déli Szderot város felé indított rakétát elfogott a Vaskupola légvédelmi rendszer – közölte az izraeli hadsereg. A Gázából indított rakétatámadás során egy 50 év körüli nő könnyebben megsérült, miután megcsúszott, miközben egy szderoti óvóhelyre futott – közölték a mentősök. Ez a rakétatámadás volt a második az elmúlt napokban és Izraelt az utóbbi hetekben egyre több erőszakos cselekmény rázta meg.

Izraelt tette felelőssé Irán ENSZ-nagykövete az iszlám köztársaság iszfaháni katonai létesítményét a múlt héten ért dróntámadás miatt – jelentette az ISNA iráni hírügynökség csütörtökön a nagykövet által a világszervezethez intézett levélre hivatkozva. Amír Szaíd Iraváni nemzetközi jogba ütközőnek nevezte a támadást és határozott választ ígért. Irán fenntartja legitim és eredendő jogát arra, hogy megvédje nemzetbiztonságát, és határozottan reagáljon a cionista rezsim bármilyen fenyegetésére vagy gaztettére, bárhol és bármikor, amikor azt szükségesnek tartja – írta a nagykövet, „cionista rezsim” alatt Izraelt értve. Az iráni védelmi minisztérium még a múlt hét végén közölte, hogy az ország légvédelme sikeresen elhárította a közép-iráni Iszfahán katonai létesítményét célzó dróntámadást, hozzátéve, hogy a szombat éjjel történt incidensnek nincsenek áldozatai. Ugyanakkor a hétvégén számos olyan felvétel is napvilágot látott, melyek alapján sikeres volt a támadás.

Ausztria négy orosz diplomatát utasított ki csütörtökön – közölte az ország külügyminisztériuma. A közlemény szerint az orosz diplomaták a diplomáciai státuszukkal össze nem egyeztethető tevékenységet folytattak, melyre gyakran hivatkoznak, ha annak gyanúja merül fel, hogy a diplomaták valójában hírszerzők. Az orosz diplomatáknak ezért legkésőbb február 8-ig el kell hagyniuk az országot. Közülük ketten a bécsi orosz nagykövetségen, ketten pedig Oroszország ENSZ-hez akkreditált állandó képviseletén dolgoztak. „Az orosz nagykövetség két diplomatája olyan tevékenységet folytatott, mely diplomáciai státuszukkal össze nem egyeztethető. Ezért őket nemkívánatos személyeknek nyilvánították a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény 9. pontja értelmében” – közölte az osztrák külügyminisztérium.

Lengyelország hajlandó harci repülőgépekkel is segíteni Ukrajnát az orosz támadás elleni védekezésben, de csak akkor, ha a NATO döntést hoz erről – mondta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. A konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) politikusa a Bild című lapnak adott interjúban kiemelte, hogy támogatná vadászgépek átadását Ukrajnának, „ha ez az egész NATO döntése lenne” és „nemcsak Lengyelország, hanem sok más ország is részt venne” az ukrán légierő megerősítésében. Lengyelország azért támogatja Ukrajnát, hogy győzzön a háborúban, azonban a győzelem pontos definícióját Kijevnek, Volodomir Zelenszkij elnöknek és kormányának, valamint az ukrán népnek kell meghatároznia, ezért „nem fogalmazok nagyon konkrétan, hiszen ez rajtuk múlik” – tette hozzá. Mint mondta, Oroszország Ukrajna elleni háborúja történelmi fordulópont, és egy esetleges orosz győzelem – amelytől „Isten mentsen – teljesen átrendezné Európát”.

A Kreml nagyon fontosnak tartja a hadászati fegyverzetek csökkentéséről megkötött Új START-szerződés fenntartását – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Peszkov arra reagált, hogy az amerikai külügyminisztérium korábban az Új START-megállapodás megsértésével vádolta Oroszországot, amiért Moszkva nem engedélyezte az ellenőrzéseket oroszországi katonai helyszíneken. A tárca szóvivőjén keresztül tudatta, hogy a szerződést továbbra is nemzetbiztonsági érdekének tekinti. A Kreml szóvivője megjegyezte, hogy az amerikai fővárosban mostanában kevés célzást tesznek a Moszkvával folytatott párbeszédre e kérdésben, de – mint mondta – „legalább valamilyen célzásokat” meg kellene őrizni.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadója a Twitteren ment neki Elon Musknak, ugyanis szerinte az amerikai milliárdos csökkenti az ukrán politikusok elérését, és az orosz propagandát segíti a Twitteren. „Talán abba kellene hagynia a hivatalos ukrán személyek profiljának a gyengítését és azt, hogy mesterségesen csökkentik az elérésüket. Ez túl nyilvánvaló” – fogalmazott az ukrán politikus. Majd üzent az amerikai milliárdosnak: „Ne segítsen az orosz propaganda terjesztésében”. Hozzátette azt is, hogy szerinte a Twitter hírneve haldoklik.

Időjárás:

Ma is még napközben is viharos lökésekkel kísért ÉNY-i szél ígérkezik a legmeghatározóbbnak. Este elszórtan különböző formában, eső, havas eső záporok is kialakulhatnak. A hőmérséklet jellemzően 5 – 7 fok körül alakul.