Itt a Kossuth Rádió és benne a Halljad Izrael! 2023. február 03-án, péntek délután fél kettőkor, avagy a zsinagógai naptár szerint 5783. svát hónap 11. napján.

Itt a Kossuth Rádió és benne a Halljad Izrael!

Üdvözlöm a kedves hallgatókat 2023. február 03-án, péntek délután fél kettőkor, avagy a zsinagógai naptár szerint 5783. svát hónap 11. napján.

 

A mikrofonnál a szerkesztő műsorvezető Breuer Péter.

 

Műsorunk a Magyar Rádió Kunigunda utcai központjának 1-es stúdiójából jelentkezik.

 

És akkor nézzük a mai tartalmat:

– A hetiszakaszt Darvas István rabbi, ismerteti.

 

 

 

 

 

-Heizler András a mazsihisz elnöke hamarosan megválik 10 év után az elnöki pozíciótól vele készíttet minisorozatunk 1 részét hallhatja mai adásunkban az érdeklődő hallgató igére rendhagyó lesz

 

– Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc kórház főigazgatója az egyházi kórházak együttműködéséről osztja meg gondolatait a hallgatókkal.

 

 

Tartsanak velünk.

Nekem mindig a zsidó közösséget kellett képviselnem

 

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában összegezte az elmúlt tíz évet.

 

 

Heisler András elsőként arról beszélt, hogy a hazai zsidó közösséget megrázta a nemrégiben történt jeruzsálemi merénylet-sorozat. A Mazsihisz vezetősége azonnal levelet küldött Izrael állam budapesti nagykövetének, amelyben együttérzésüket fejezték ki Izrael, a zsidóság és az áldozatok családtagjai felé. Ennek kapcsán kérdésre válaszolva megjegyezte, a magyarországi zsidó intézmények biztonságban vannak, köszönhetően a szervezet biztonsági szolgálatának is, melynek a munkája Európában is kiemelkedő. Mindezek mellett természetesen az állammal, a biztonsági szervekkel is szoros kapcsolatot tartanak fenn. Mint kiemelte, amikor legutóbb a belügyminiszternél járt, akkor Pintér Sándor elmondta, amennyiben a hazai szervek bármiféle veszélyt észlelnek, úgy azonnal lépni fognak. A biztonsággal kapcsolatban Heisler András azt is elmondta, több nyugati országban is járt, ahol gépfegyveres katonák őrzik a különböző zsidó intézményeket. Ezt a helyzetet ott a kényszer hozta, szerencsére Magyarországon ilyen nem fordul elő.

A Mazsihisz vezetője összegezte a szervezet élén eltöltött tíz évét. Véleménye szerint ez egy gyönyörű szép időszak volt, amiben a mélységek és a magasságok is beletartoztak. Pozitívumként értékelte, hogy nagyon sok emberrel tudott találkozni, sok értékes beszélgetésre, és barátokra is szert tudott tenni. Mindezek mellett a legnagyobb hazai zsidó szervezet elnökeként több vezető európai politikust is fogadhatott, mint például a német kancellárt és a francia elnököt is. Arra a felvetésre, hogy amikor pár évvel ezelőtt az izraeli miniszterelnök Magyarországon járt, és Orbán Viktorral a Mazsihisznél is látogatást tettek, ott Heisler András olyan mondatokat mondott, ami kellemetlen meglepetést szerzett a vendégeknek, az elnök úgy felelt, nekem mindig a zsidó közösséget kellett képviselnem. Ez pontosan azt jelentette, hogy a hazai zsidó közösségtől érkezett visszajelzések alapján ezekre a problémákra ott fel kellett hívni a figyelmet. Már azért is, tette hozzá, mert csak ez az alkalom volt arra, hogy a két miniszterelnök előtt ilyenekről lehessen beszélni.

Heisler András az elmúlt tíz év elnöki munkásságának kudarcairól is szólt, megemlítve, hogy sajnálatos módon a Mazsihisz világi és egyházi vezetése közt fagyossá vált a kapcsolat. Ugyanígy probléma, hogy az elmúlt két és fél évben a magyar kormánnyal sem volt olyan harmonikus a viszony, mint az előtte lévő nyolc esztendőben. Véleménye szerint, ha az új elnök ezeket a problémákat megoldja, akkor annak csak örülni lehet.

A nemzetközi kapcsolatokat illetően Heisler András elmondta, a WJC-ben betöltött alelnöki pozíció a mindenkori Mazsihisz elnököt illeti meg, így ezt május 13. után átadja. Az Európai Zsidó Kongresszusban viszont a személyét választották meg alelnöknek, így ezt meg fogja tartani. Azt is megjegyezte az elnök, hogy a sokszínű zsidó szervezetekkel továbbra is jó a kapcsolat, az EMIH-hel sajnos nem. Nyilvánvalóan vannak a két szervezet közti különbségek, Heisler András szerint a Mazsihisz demokratikus alapokon működik, a vezetőket megválasztják, míg az EMIH nem, ott kinevezések vannak.

Végezetül Heisler András arról beszélt, érez magában annyi erőt, hogy továbbra is a magyar zsidó közösséggel dolgozzon, ám azt nem tudta megmondani, hogy mindezt milyen pozícióban teszi meg.