Netanjahu és II. Abdullah jordán király a márciusban kezdődő ramadán alatti eszkaláció közös aggodalmainak hátterében találkozhattak

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.01.26.

Magyarország és a Vatikán három kérdésben is közös álláspontot képvisel – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd korábbi parlamenti képviselője, pártigazgatója lett a Demokratikus Koalíció környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó árnyékkormánybiztosa.

Netanjahu és II. Abdullah jordán király a márciusban kezdődő ramadán alatti eszkaláció közös aggodalmainak hátterében találkozhattak.

Németország nem csupán egy századnyi harckocsit küld, hanem összehangolja az Ukrajnát ugyancsak Leopardokkal támogató partnerek tevékenységét.

Belföldi hírek:

Magyarország és a Vatikán három kérdésben is közös, a nemzetközi fősodornak nem mindig megfelelő álláspontot képvisel, ilyen az ukrajnai béketeremtés, a családok védelme és a keresztények támogatása – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Vatikánvárosban. A tárcavezető közölte, hogy a nap folyamán többek között a szentszéki diplomáciát vezető Paul Richard Gallagher érsekkel is találkozott, akit a barátjának nevezett. Kiemelte, hogy Magyarország és a Vatikán egyetért abban, hogy mielőbb véget kell érnie a háborúnak, az emberi szenvedésnek ukrajnában, ez közös törekvés. Sajnos azt kell látni azonban, hogy a nemzetközi politikában a háborús retorika uralkodik, sok esetben bírálják, kritizálják és megbélyegzik azokat, akik a béke érdekében lépnek fel, de ez nem szabad, hogy eltérítsen minket” – hangsúlyozta. A béketeremtésre koncentrálunk, felajánljuk segítségünket, és ha van rá szükség, akár közvetítőként, akár béketárgyalások házigazdáiként, ránk mindig számíthatnak a világon- tette hozzá. A családok védelméről is szó volt, amelyre a kormány a nemzet egyik fontos stratégiai kérdéseként tekint, hasonló álláspontot képviselve a vatikánnal.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd korábbi parlamenti képviselője, pártigazgatója lett a Demokratikus Koalíció környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó árnyékkormánybiztosa. Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök elmondta, hogy ezzel párhuzamosan bővülnek Oláh Lajos környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter feladatkörei, mert ő ezentúl környezetvédelmi, klímaügyi és innovációs árnyékminiszterként dolgozik majd. Oláh Lajos úgy értékelt, a Fidesz-kormányban nincs normálisan működő tárca vagy terület, az egyik legmostohább pedig a környezetvédelemé. A Demokratikus Koalícióhoz a múlt héten csatlakozó Kocsis-Cake Olivio arról beszélt, hogy ma Magyarországon „lényegét tekintve (…) nincs állami környezetvédelem”. A Fidesz nem látja el ezt a feladatát, sőt, sokszor maga a kormánypárt az, amely veszélyt jelent a környezetre a kiemelt állami beruházások miatt – tette hozzá. Szerinte a kabinetnek nincs elképzelése arról, hogy a súlyosan szennyező és drága fosszilis energiáról hogyan tér át az ország a megújuló energiákra, és nincs széles körű, a lakosság számára elérhető energiahatékonysági támogatási rendszer sem. Ahhoz, hogy ezeket a problémákat megoldják, kormányváltásra van szükség – szögezte le.

Március 6-ától tíz százalékkal emelkednek a budapesti taxis tarifák: az alapdíj 1000-ről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra nő – döntött a Fővárosi Közgyűlés. A taxirendelet módosítását – amely a tavalyi és az idei költségvetési rendelet módosítására vonatkozó indítványban szerepelt Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára – egyhangúlag, 18 igennel fogadta el a testület. A Fidesz-KDNP fővárosi képviselői egyébként nem szavaztak. A díjemelést azzal indokolták, hogy a taxisok számára érezhető költségemelkedéssel jár az üzemanyagok ársapkájának – 2022 december eleji – eltörlése. Az elfogadott javaslatban azt írták, a taxis szervezetek tavaly december 12-én egységes javaslattal fordultak a fővárosi önkormányzathoz, amelyben két változatban fogalmazták meg a javaslataikat. Az egyik javaslat szerint a telefonon vagy online előzetesen megrendelt szolgáltatás esetén az alapdíj 1000 forintról 2000 forintra emelkedett volna, amellett, hogy a többi díjtétel változatlan maradt volna. A másik – végül elfogadott javaslat – a tarifák 10 százalékos emeléséről szólt. Később a szervezetek újabb javaslatot fogalmaztak meg, amelyben az alapdíjat egységesen 1500 forintra, míg a többi díjtételt 10-10 százalékkal kezdeményezték emelni.

Külföldi hírek:

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter (Otzma Jehudit) a Kan közrádióban kommentálta Benjámin Netanjahu miniszterelnök és II. Abdullah jordán király találkozóját, amelyen Netanjahu ígéretet tett arra, hogy fenntartja a status quo-t a szent helyeken. „Minden tisztelettel Jordánia iránt – Izrael független ország. Felmentem a Templom-hegyre, és továbbra is felmegyek a Templom-hegyre.” A királyi udvar közleménye szerint Abdullah király hangsúlyozta Netanjahunak az al-Aksza mecsetre vonatkozó történelmi és jogi status quo fenntartásának fontosságát. A Kan közszolgálati műsorszolgáltató esti riportjai szerint Netanjahu és a király a márciusban kezdődő ramadán alatti eszkaláció közös aggodalmainak hátterében találkoztak. A találkozó részleteit ismerő források szerint a király aggodalmát fejezte ki a súlyos eszkaláció lehetősége miatt mind Jeruzsálemben, mind a területeken. Netanjahu úgy tűnik, megnyugtatásul megígérte, hogy fenntartja a status quo-t a szent helyeken.

„A NAÜ saját céljainak elérése érdekében pszichológiai nyomást gyakorolt és politikai kezdeményezéseket tett Iránnal, és eredménytelen volt” – hangoztatta Mohammad Islami, az Iráni Atomenergia Ügynökség vezetője. „Irán nukleáris tevékenysége nem tér el a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szabványaitól”- jelentette be Mohammad Islami, az Iráni Atomenergia Ügynökség vezetője, aki az IRNA hivatalos iráni hírügynökség szerint Teheránban tartott kormányülés után nyilatkozott a sajtónak. „Együttműködésünk a NAÜ-vel folytatódik. Amint azt a NAÜ-egységek jelentései is tartalmazzák, Irán nukleáris tevékenységében nincs eltérés”- közölte Iszlám,arra is kitérve, hogy Rafael Mariano Grossi, a NAÜ igazgatójának iráni látogatása napirenden van.

A német szövetségi kormány hangolja össze az ukrán hadsereg megerősítését két harckocsi zászlóaljjal, amelyek német Leopard 2 harckocsikból állnak majd – jelentette be Olaf Scholz kancellár a szövetségi parlamentben. A kancellár elmondta, hogy szerdán telefonon tárgyalt Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel a hazája elleni orosz támadás ellen védekezés állásáról és a küzdelem német támogatásáról. A segítség újabb részeként Németország nem csupán egy századnyi – 14 darab – Leopard 2 A6 típusú harckocsit küld, hanem összehangolja az Ukrajnát ugyancsak Leopardokkal támogató partnerek tevékenységét. A csomaghoz németországi kiképzés, valamint lőszer, szállítás és karbantartás is tartozik – tette hozzá Olaf Scholz. Kiemelte: sok németet aggodalommal tölthet el a német harckocsikról szóló döntés, de bízhatnak a kormányban, amely továbbra is csak a partnereivel együttműködve támogatja Ukrajnát, és gondoskodik arról, hogy a NATO ne kerüljön háborúba Oroszországgal.

Üdvözölte több lengyel politikus, köztük Mateusz Morawiecki miniszterelnök a német szövetségi kormány szerdai döntését, amelynek értelmében Berlin Leopard 2 harckocsikat küld Ukrajnának, és más államoknak is engedélyezi ezek átadását. Morawiecki Twitter közösségi honlapján megköszönte Olaf Scholz kancellárnak a döntést, amely „nagy lépést jelent Oroszország megállításához”. „Együtt erősebbek vagyunk” – tette hozzá a lengyel kormányfő. Piotr Müller kormányszóvivő szerint a német döntés jó hír Európa biztonsága szempontjából. Az Európai Uniónak és a NATO-nak „bátor lépéseket kell tenniük kontinensünk orosz invázióval szembeni védelme érdekében” – nyilatkozott Müller.

Az újgenerációs, Cirkon hiperszonikus robotrepülőgépekkel felszerelt Admiral Gorskov hadihajó csapásmérő képességeit tesztelte Oroszország az Atlanti-óceán nyugati részén – közölte az orosz védelmi minisztérium. A tárca bejelentése szerint az év elején hadrendbe állított fregatt számítógépes szimulációval hajtotta végre a műveletet. A közlemény arra nem tért ki, hogy valódi rakétakilövés is lezajlott volna a hadgyakorlaton. Szergej Sojgu védelmi miniszter január elején jelentette be, hogy az Admiral Gorskov hadrendbe állt, majd az Atlanti- és az Indiai-óceánt, valamint a Földközi-tengert érintő hosszú távú hajózásra indult, amelyen a Vlagyimir Putyin elnök által a világon egyedülállónak nevezett Cirkon manőverező robotrepülőgépek használatát gyakorolja. Sojgu közlése szerint a fegyver megbízhatóan hatol át a lég- és rakétavédelmi rendszereken, sebessége kilenc Mach feletti, hatótávolsága pedig meghaladja az ezer kilométert. Mint mondta, a hajó a Cirkonokkal képes célzott és erőteljes csapást mérni tengeri és szárazföldi ellenfélre egyaránt.

„Politikai tűzszünet” elfogadására szólította fel a tiltakozókat Dina Boluarte perui elnök kedden, miközben a főváros, Lima utcáin ismét több száz tüntető vonult utcára, és szemtanúk szerint összecsapások törtek ki a tiltakozók és a rendőrök között. A televíziós felvételeken látszott, hogy néhány ember és rendőr megsérült, bár nem súlyosan. A városközpontban több órán át tartó zavargások után helyreállt a nyugalom. A tüntetések sorozata decemberben kezdődött, miután Pedro Castillo akkori elnököt leváltották. A zavargásokban eddig több mint 50 ember vesztette életét. Alex Contreras gazdasági miniszter elmondta, hogy bár a hetek óta tartó tüntetések hatással voltak egyes ágazatokra, különösen a turizmusra, a gazdaság idén mintegy 4 százalékkal bővülhet, amit a kormány 1,55 milliárd dolláros (535,5 milliárd forint) gazdaságélénkítési programja is támogat, miközben a sol továbbra is a régió legstabilabb valutája. A tiltakozások eddig kétmilliárd sol, azaz 184 milliárd forint kárt okoztak a termelésben, és hárommilliárdos, azaz körülbelül 276 milliárd forint kárt az infrastruktúrában – közölte Boluarte elnök egyik sajtótájékoztatóján.

Időjárás:

Ma többnyire szürke, erősen felhős idő várható. Este is borongós idő lesz a jellemző, kisebb szitálások, eső, havas eső sincs kizárva. A hőmérséklet jellemzően 4 – 7 fok körül alakul.