A szefárd izraeli ultraortodox párt bejelentette a miniszteri posztokat átvevő képviselők nevét

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.01.25.

Orbán Viktor miniszterelnök és Zeljka Cvijanovic, Bosznia-Hercegovina államelnökségének soros elnöke a Karmelita kolostorban tárgyalt egymással.

Újbuda önkormányzata sikerrel akadályozta meg a bíróságon, hogy megkezdődjön a Déli Körvasút építése – jelentette be László Imre polgármester.

A szefárd izraeli ultraortodox párt bejelentette a miniszteri posztokat átvevő képviselők nevét.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő kijelentette, hogy az ukránok felkérték őt egy megnemtámadási paktum megkötésére.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök és Zeljka Cvijanovic, Bosznia-Hercegovina államelnökségének soros elnöke kedden a Karmelita kolostorban tárgyalt egymással a két ország együttműködésének fejlesztéséről és nemzetközi, elsősorban biztonsági kérdésekről – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Orbán Viktor a tárgyaláson kifejtette: a veszélyek korában Magyarországnak kiemelt érdeke, hogy Bosznia-Hercegovina biztonságos és stabil ország legyen. Hazánk a továbbiakban is kész támogatást nyújtani Bosznia uniós integrációjához és gazdasági fejlődéséhez; nyitottak vagyunk az együttműködésre – mondta a kormányfő. A boszniai elnök köszönetet mondott Magyarország segítségéért, és fontosnak nevezte, hogy a két ország között folytatódjon az intenzív párbeszéd, valamint erősödjenek a gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok – ismertette Havasi Bertalan.

„A magyar gazdasági modellt Magyarország nemzeti érdeke határozza meg” – mondta Kovács Zoltán az USA Today üzleti kiadványának adott interjúban . A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, nemzetközi szóvivő szerint a miénk egy munkaalapú, nagy hozzáadott értékkel rendelkező munkahelyek létrehozásán alapuló fenntartható gazdaságpolitika. Kovács Zoltán a közösségi-oldalán közzétett bejegyzésében arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt három-négy évben sorozatosan megdöntöttük a Magyarországra érkező működőtőke mennyiségének rekordját – köszönhetően többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek. Leszögezte: Mindemellett pedig a hazai fejlesztések és beruházások elérték a külföldről érkező rekordnagyságú befektetések mértékét. Ennek eredményeként magyarország gazdasági növekedése ma az eu élvonalában van.

Újbuda önkormányzata sikerrel akadályozta meg a bíróságon, hogy megkezdődjön a Déli Körvasút építése – jelentette be a Demokratikus Koalíció XI. kerületi polgármestere. Az önkormányzat két civil szervezettel közösen fordult a bírósághoz, amelynek azonnali jogvédelmet elrendelő döntése meggátolta, hogy elinduljon egy „irdatlan méretű, tömeges fakivágásokkal járó természetpusztítás” a Hamzsabégi út mentén – fogalmazott László Imre. Hozzátette, hogy ez csak a kezdetét jelentette volna a Déli Körvasút építését előkészítő munkálatoknak. Ez a vonal a kínai hitelből épülő Budapest-Belgrád vasútvonal teljes teherforgalmát vezetné keresztül Újbuda sűrűn lakott központi részén, a Rákóczi-hídtól a Kelenföldi pályaudvarig – emelte ki. A jogi harcnak azonban egyelőre nincs vége, mert a kormányhivatal fellebbezhet a Kúriához – hívta fel a figyelmet a polgármester, aki kijelentette, nem fogják feladni a küzdelmet.

Meghalt Juhász László színész az egykori Pécsi Kisszínház, Egyetemi Színpad és Nyári Színházi előadások nagy sikerű, ikonikus színművésze. Juhász László közkedvelt személy volt a városban. Szenvedélyesen, odaadóan szerette családját, büszke volt fiaira, csodás unokáira. De élethosszig tartó szerelme a színház volt. Hivatásos színházi deszkán az elmúlt évadban látta őt a közönség először a Pécsi Nemzeti Színházban, az Otthol, édes otthol című előadásban Duskó Lajos szerepében – emlékezett meg róla a Pécsi Nemzeti Színház. Juhász László

Külföldi hírek:

Azt követően, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök menesztette Arje Derit, a Sasz elnökét, a szefárd ultraortodox párt kedden bejelentette a miniszteri posztokat átvevő képviselők nevét. A Sasz két képviselője, Michael Malkieli és Joáv Ben Tzur csak megbízott miniszterek lesznek. Előbbi lesz a megbízott belügy- utóbbi pedig a megbízott egészségügyi miniszter. Az új kinevezéseket egy nappal azután hozták nyilvánosságra, hogy a koalíció valamennyi tagja részt vett a Sasz párt Kneszetben tartott ülésén, és teljes támogatását fejezte ki Deri mellett, akit Netanjahu miniszterelnök „nehéz szívvel” menesztett vasárnap. Járiv Levin igazságügy-miniszter (Likud), aki szintén részt vett a Sasz-ülésen, támadta a bíróság döntését, amellyel Derit kizárták. Jáir Lapid ellenzéki vezető (Jes Atid) pedig bírálta a Sasz lépését, mondván, hogy az izraeliek „főállású minisztereket” érdemelnek. „Nem az izraeli közvéleménynek kéne megfizetnie az árát Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Deri machinációiért és jogi problémáiért” – mondta.

Az askenázi ultraortodox Jahadut Hatora tagjai hétfőn törvényjavaslatot nyújtottak be a kovászos termékek, vagyis a chámec kitiltására a kórházakból pészach idején. A „chámec”-ként emlegetett termékek a zsidó törvények értelmében nem fogyaszthatók az ünnep alatt. „Pészach idején semmiféle chámec vagy más élelmiszer – kivéve azt, amely összhangban van az izraeli főrabbinátus által meghatározott irányelvekkel – nem juthat be vagy tartható az egészségügyi intézményekben” – olvasható a törvényjavaslatban. A magyarázó megjegyzés szerint a javaslat nem lenne túlságosan megterhelő a nem zsidó betegek számára a kórházakban, mivel „az élelmiszertechnológia fejlődésének fényében mindenféle élelmiszerre létezik kóser pészachi helyettesítő– zsemlék, sütemények, és csoki.” A benyújtott törvényjavaslat „magán”, nem kormányzati törvényjavaslat, vagyis a koalíció tagjai nem kötelesek megszavazni.

Még mindig mintegy 130 millió iskoláskorú lány nem jut oktatáshoz világszerte – közölték az ENSZ szakértői az oktatás nemzetközi világnapján, külön kiemelve az afganisztáni nehézségeket. Farida Shaheed, a világszervezet kulturális jogokkal foglalkozó különleges megbízottja és Richard Bennett, az ENSZ afganisztáni emberi jogi helyzetért felelős jelentéstevője a nemzetközi közösség szemére vetette, hogy cserbenhagyta ezeket a lányokat. Kiemelték, hogy a lányok megfosztása az oktatástól mindenkinek árt, hiszen ezáltal az egész világot megfosztják attól a kreativitástól és tudástól, melyet az emberiség fele adhatna.

Szerbiának el kell fogadnia a Koszovóval fenntartott kapcsolat rendezését célzó úgynevezett francia-német javaslatot, ellenkező esetben leáll az ország európai uniós csatlakozása, leállnak a külföldi beruházások, és más gazdaságot és politikát érintő megszorítások is várhatók – közölte Aleksandar Vucic szerb elnök azokat a feltételeket, amelyeket Szerbiával szemben támasztottak a világ vezető országai. A szerb államfő a televízióban is közvetített beszédében rámutatott, hogy a megváltozott geopolitikai viszonyok, nevezetesen az ukrajnai háború miatt nagy a nyugtalanság Európában, és – bárhogy is nevezzék, bárminek is hívják – Európa gyakorlatilag háborúban áll, ezért nem tűrheti, hogy politikai értelemben bárki is ellentmondjon, rendnek kell lennie. A kérdés az ukrajnai háború miatt vált sürgetővé, illetve azért, mert Szerbia nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen, és a tavalyi év második felében Koszovó területén lezajlott szerb-albán összetűzések is azzal a következménnyel jártak, hogy a nemzetközi közösség határozottabban lépett fel.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő kijelentette, hogy az ukránok felkérték őt egy megnemtámadási paktum megkötésére Ukrajnával – közölte a Belta állami hírügynökség. A fehérorosz elnök, aki Vlagyimir Putyin közeli szövetségese, egy kormányzati és rendvédelmi tisztségviselők részvételével megtartott ülésen közölte: „azt kérik tőlünk, hogy semmilyen körülmények között ne kezdjünk háborút Ukrajnával. Azt javasolják, hogy kössünk egy megnemtámadási paktumot”. Az elnök ezzel együtt megvádolta Ukrajnát, hogy területén olyan nyugati katonákat képeznek ki, akiknek az a céljuk, hogy destabilizálják Fehéroroszországot.  Kijev egyelőre nem reagált az fehérorosz elnök kijelentésére. Azt a felvetést, hogy Lukasenka megvitatja-e az állítólagos ajánlatot Vlagyimir Putyinnal, a Kreml nem kommentálta.

Miután Volodimir Zelenszkij hétfőn bejelentette, hogy Ukrajna nem tűri tovább a korrupciót, és lépni fog ellene, több ukrán tisztviselő is lemondott kedden azt követően, hogy a sajtó nyilvánosságra hozta, hogy túlárazottan vásároltak ellátmányt a hadsereg számára. Tarasz Melnyicsuk, a kormány parlamenti képviselője azt mondta, hogy öt regionális kormányzót is menesztettek. Az utóbbi napok belpolitikai konfliktusa miatt egyébként lemondott az ukrán elnöki hivatal vezetőhelyettese, Kirilo Timosenko, de Zelenszkij egyik legismertebb és legfontosabb tanácsadója, Olekszij Aresztovics is lemondásra kényszerült, illetve távozott az ukrán katonai hírszerzés feje, Kijlo Budanov is.

A török külügyminisztérium bekérette Hollandia ankarai nagykövetét, mert múlt vasárnap Hágában a Pegida nevű szélsőjobboldali szervezet hollandiai vezetője, Edwin Wagensveld széttépte, meggyújtotta és megtaposta a muszlimok szent könyvének, a Koránnak egy példányát – jelentette egy török hírtelevízió. A külügyi tárca közleményt adott ki az ügyben, amelyben a leghatározottabban elítélték az „aljas támadást”. Mint írták: az, hogy ez a „szent értékeinket sértő” eset Svédországot követően ezúttal Hollandiában is megtörténik, egyértelműen bizonyítja, hogy az iszlamofóbia, a diszkrimináció és az idegenellenesség „Európában már nem ismer határokat”. Törökország azt várja a holland hatóságoktól, hogy folytassák le a szükséges eljárást az elkövetővel szemben, és hozzanak konkrét intézkedéseket a hasonló esetek elkerülése érdekében – tették hozzá. Múlt szombaton a stockholmi török nagykövetség közelében tartott tüntetésen egy iszlamofób párt vezetője égette el a Korán egy példányát.

Időjárás:

Ma mindenütt felszakadozhat a felhőtakaró. Helyenként kisebb csapadékra kell számítani. Este ismét megnövekedhet a felhőzet. A hőmérséklet jellemzően 2 – 5 fok körül alakul.