Izraeli-Jordán megbeszélések Ammanban – נתניהו נפגש עם המלך עבדאללה בעמאן        

Izraeli-Jordán megbeszélések Ammanbanנתניהו נפגש עם המלך עבדאללה בעמאן        

נתניהו נפגש עם המלך עבדאללה בעמאן: „הסטטוס קוו בהר הבית יישמר”לראשונה מאז הבחירות טס ראש הממשלה נתניהו לעמאן, שם נפגש עם מלך ירדן. בסוכנות הידיעות הממלכתית של ירדן פורסם כי „המלך עבדאללה הדגיש בפני ראש ממשלת ישראל את חשיבות השמירה על המצב במסגד אל-אקצה”. זו הפגישה הראשונה של השניים מאז יוני 2018

Netanjahu és Abdullah király hangsúlyozta az Izrael és Jordánia között régóta fennálló barátságot és partnerséget.

 Abdullah király hangsúlyozta Netanjahunak az al-Aksza mecsetre vonatkozó történelmi és jogi status quo fenntartásának fontosságát.

II. Abdullah: meg kell őrizni a nyugalmat a területeken, és meg kell állítani az erőszakos cselekményeket a politikai horizont megteremtésére Izrael és a palesztinok között. Felszólított továbbá minden olyan intézkedés felfüggesztésre , amely alááshatja a béke kilátásait.

Ugyanakkor  megerősítette, hogy Jordánia továbbra is  támogatja a kétállami megoldást, amely garantálja egy független palesztin állam létrehozását az 1967-es határokon, Kelet-Jeruzsálemmel mint főváros, mely békében és biztonságban él Izraellel mellett.”

A megbeszélések kiterjedtek a kétoldalú kapcsolatokra és annak szükségességére, hogy a palesztin nép is  profitáljon a gazdasági és regionális projektekből.

Két héttel ezelőtt Joáv Gallant védelmi miniszter  is találkozott Abdullah királlyal Jordániában.

A Templom-hegy a zsidó vallás legszentebb helye, az első és a második templom helyszíne. Az al-Aksza mecset az iszlám harmadik legszentebb helye, a Templom-hegy déli oldalán található, nem messze az aranykupolás Sziklamecsettől.

Az 1967 után létrejött status quo értelmében a Templom-hegyet a Waqf irányítja Jordánia védnöksége és Izrael ellenőrzése alatt.

2015-ben John Kerry akkori amerikai külügyminiszter megegyezésre jutott Netanjahu miniszterelnökkel és II. Abdullah királlyal, hogy a status quo értelmében a muszlimok imádkozhatnak a Templom-hegyen, míg a nem muszlimok látogathatják, de nem imádkozhatnak a helyszínen.